Άξιον εστίν, Ιωάννου Παλάση, ήχος πλ α΄, π. Βασίλειος Σπαρμιώτης

Άξιον Εστίν, Ιωάννου Παλάση, ήχος πλ α΄.

Ψάλλει ο π. Βασίλειος Σπαρμιώτης.

Το Άξιον Εστίν έχει αντιγραφεί εκ του πρωτοτύπου χειρογράφου του Ιωάννου Παλάση κατά το έτος 1949 από τον ιερέα Θεόδωρο Χρυσόπουλο τότε ιεροψάλτη. Ανήκει σε μια χειρόγραφη συλλογή του π. Θεοδώρου, με συνθέσεις του Ιωάννου Παλάση και άλλων διδασκάλων της Πόλεως που την ονομάζει "Βυζαντινόν Μουσικόν Άνθος". Η συλλογή αυτή δυστυχώς δεν εξεδώθει ποτέ.

Στην λέξη "Μακαρίζειν Σε" στο χειρόγραφο υπάρχει η μαρτυρία του Δι του πλ. β΄ ήχου, η οποία δεν συναντάται σε άλλες εκδόσεις του ιδίου Άξιον Εστίν.

Η χειρόγραφη αυτή συλλογή μαζί με δύο άλλες πρωτότυπες χειρόγραφες συλλογές "Μουσικόν Απάνθισμα" και "Μουσική Ανθολογία" παραχωρήθηκαν προ εικοσαετίας από την κόρη του ιερέως π. Θεοδώρου, Κυριακή Χρυσοπούλου, στο αρχείο της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου.

Ο π. Θεόδωρος Χρυσόπουλος ήταν άρχων πρωτοψάλτης Χαλκηδόνος στον Ι. Ν. Αγίας Τριάδος. Γεννήθηκε στην Πόλη το 1923 καί ήταν μαθητής του άρχοντος Πρωτοψάλτου Κ. Πρίγγου. Αργότερα έφυγε για το Σύδνεϋ της Αυστραλίας όπου χειροτονήθηκε ιερέας από τον αοίδημον αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Στυλιανό και τοποθετήθηκε ιερατικός προϊστάμενος της ενορίας - κοινότητος του Αγίου Παντελεήμονος.

Σκοπός της συγγραφής των Μουσικών συλλογών οι οποίες ολοκληρώθηκαν το 1992 ήταν "η μή απομάκρυνσις απο της Αγιωτάτης ημών Εκκλησίας παντός ξένου και οθνείου μέλους και η εν αυτή εγκαθίδρυσις των μεγαλοπρεπών, σεμνών και επιβαλλομένων μουσουργιμάτων" όπως αναφέρει ο ίδιος στον επίλογο του έργου του "Μουσικόν Απάνθισμα".

 
Top