«δυσφημούμενοι (;) παρακαλοῦμεν» (Α΄ Κορ. 4,13)

Γιώργος Μ.

Γιώργος Μπάτζιος
(Α Κορ. 4,13) «βλασφημούμενοι παρακαλοῦμεν· ὡς περικαθάρματα τοῦ κόσμου ἐγενήθημεν, πάντων περίψημα ἕως ἄρτι»

Κατά καιρούς σε κάποιες φυλλάδες, από αυτές που ευλογημένοι άνθρωποι ετοιμάζουν ανιδιοτελώς για εμάς, έχει παρεισφρήσει στο παραπάνω χωρίο του Παύλου η διόρθωση «δυσφημούμενοι παρακαλοῦμεν» -πιθανόν με την έννοια ότι το ρήμα βλασφημῶ συνδέεται με τα θεία και όχι τους απλούς ανθρώπους.

Όμως το εγκεκριμένο υπό του Οικουμενικού Πατριαρχείου κείμενο της Καινής Διαθήκης δεν περιέχει αυτή τη γραφή, το δε ρήμα δυσφημῶ (σε αντίθεση με τα ομόρριζα δύσφημος και δυσφημία) δεν απαντά πουθενά σχεδόν στην υμνογραφία, και μόνο άπαξ στην Αγία Γραφή (στους Μακκαβαίους) σε αντίθεση με το συνηθέστατο (ειδικά στον Παύλο) ρήμα βλασφημῶ.
 
Last edited:

Γιώργος Μ.

Γιώργος Μπάτζιος
Ευχαριστούμε, Νεοκλή. Ναι, υπάρχουν πολλές κριτικές εκδόσεις της Καινής Διαθήκης και αναλόγως πολλές διαφορετικές γραφές. Αυτό είναι θέμα της φιλολογικής επιστήμης, την οποία γνωρίζεις πόσο σέβομαι.

Το θέμα που θέλησα να θίξω είναι είναι ότι ως λατρεύουσα κοινότητα θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε έναν κοινό τρόπο λατρείας, και, αν μη τι άλλο, σε ένα κοινό κείμενο της Καινής Διαθήκης.
 
Last edited:

Παναγιώτης

σκολιοὶ γὰρ λογισμοί, χωρίζουσιν ἀπὸ Θεοῦ
Ἔχει συμφωνήσει ἡ Ἐκκλησία στὸ κείμενο τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου "1904".

Ὅτι διάφορες ὀργανώσεις τὸ διορθώνουν (καὶ οἱ ἐγχώριες)... αὐτὸ δὲν εἶναι σωστό.

Ὑπάρχουν καὶ ἄλλα ποὺ εἶχα βρεῖ ὅταν ἔφτιαχνα τὴν ἐφαρμογὴ τῆς Καινῆς Διαθήκης (γιά Android καὶ Windows).
 
Last edited:
Top