«Χριστός Ανέστη», αρχαίον

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Ανέβασα σήμερα στο youtube δύο βίντεο με το «Χριστός Ανέστη» το αρχαίο, ένα με τον Αθανάσιο Παναγιωτίδη, που προγραμμάτιζα καιρό, από σπάνια ηχογράφηση Θ. Λειτουργίας μέσα στην περίοδο του Πεντηκοσταρίου, και ένα τη παραινέσει του Δημήτρη του Σκρέκα, με το Θρασύβουλο Στανίτσα στο Λουτράκι το 1959 αν δεν κάνω λάθος, όπου το έψαλε εκτός εκκλησίας στη θέση το «Χριστός ανέστη» στο Δοξαστικό «Αναστάσεως ημέρα» που έψαλλε ο Αθανάσιος Πέττας. Τα παραθέτω με τα σχόλιά τους.

Πρόκειται για το αρχαίο μέλος του «Χριστός Ανέστη» κατ' εκτέλεσιν του εκ Κωνσταντινουπόλεως Πρωτοψάλτου Θεσσαλονίκης Αθανασίου Παναγιωτίδη (+1989) όπως απαθανατίστηκε σε ζωντανή ηχογράφηση Θείας Λειτουργίας, όπου το έψαλε κατά τη Μικρή Είσοδο. Το έψαλε εκ στήθους, όπως άλλωστε συνήθιζε, γι' αυτό και στο παρατιθέμενο κείμενο βλέπουμε μόνο το σκελετό του μέλους, ενώ σε κάποια σημεία διαφέρουν οι αναλύσεις και οι θέσεις αλλαγής των συλλαβών του ποιητικού κειμένου.

Το κείμενο παρατίθεται από το Β' τόμο της Μουσικής Συλλογής του Γεωργίου Πρωγάκη (1909), από τον οποίο διδάχτηκε ο Αθανάσιος Παναγιωτίδης τα εγκύκλια μαθήματα της εκκλησιαστικής μας μουσικής κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης το διάστημα 1923 - 1928.


Πρόκειται για το αρχαίο μέλος του «Χριστός Ανέστη» όπως το έψαλε ο μακαριστός Άρχων Πρωτοψάλτης της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Θρασύβουλος Στανίτσας (+1987) εκτός εκκλησίας, στην οικία του π. Κωνσταντίνου Φαφούτη στον Πειραιά το 1957 ή 1958, συνοδεύοντας το Δοξαστικό «Αναστάσεως ημέρα» που έψαλε ο Πρωτοψάλτης κ. Αθανάσιος Πέττας. Ο τελευταίος ακούγεται και να συμψάλλει με τον άρχοντα.

Η εκτέλεση γίνεται από στήθους, γι' αυτό και δεν ταυτίζονται απόλυτα οι αναλύσεις με το παρατιθέμενο κείμενο, εντούτοις ο σκελετός είναι ο ίδιος.

Το κείμενο παρατίθεται από το Β' τόμο της Μουσικής Συλλογής του Γεωργίου Πρωγάκη (1909), που είναι το κατ' εξοχήν βιβλίο των πατριαρχικών ψαλτών.


Όπως εκ των υστέρων είδα μεσω ενός σχολίου του Βαγγέλη του Σολδάτου, υπήρχε από παλιά και άλλη εκτέλεση του Στανίτσα ανεβασμένη από τον ΟΦΕΛΠ, μάλιστα με κείμενο και στην παλαιά και στη νέα παρασημαντική, την οποία επίσης επισυνάπτω.


Δεν πρέπει, βέβαια, να λησμονούμε την παλαιότερη και κλασικότερη ηχογράφηση του μέλους, αυτή του Ιακώβου Ναυπλιώτου, σε βίντεο δυστυχώς χωρίς το μουσικό κείμενο του μέλους.

 
Last edited by a moderator:

evangelos

Ευάγγελος Σολδάτος
Η ερμηνεία του Αθ. Παναγιωτίδη είναι ένα σημαντικό ντοκουμέντο για την συζήτηση Πρώτος εστί και δεύτερος η οποία διεξάγεται εδώ Περισσότερα στο σχετικό θέμα
 

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
Συνδέω ἀπό ἐδῶ δύο παλαιότερα θέματα ἐκ τῶν μουσικῶν κειμένων καί τῶν ἠχογραφήσεων:
Π11. Μουσικὰ Κυριακῆς Πάσχα. Χριστὸς ἀνέστη ἀργὸν
Χριστός Ανέστη.

Ἡ σελίδα τοῦ analogion.com
Καί ἡ ἠχογράφηση τοῦ Ἄρχοντος Παϊκοπούλου (πού δέν λειτουργεῖ ἐκεῖ) ἐδῶ (ἀπό ἐδῶ).

Καί ἀπό τόν Ἄρχοντα Χ. Ταλιαδῶρο [mp3] (ἀπό ἐδῶ)

 
Last edited:
Top