«Χαλινούς αποπτύσας», Ιδιόμελον Κατανυκτικού Εσπερινού Β' Κυριακής Νηστειών

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Μιας και την τελευταία εβδομάδα έφτιαξα δύο βίντεο με το εν λόγω μέλος, σκέφτηκα να κάνω το θέμα αυτό για να κοινοποιηθούν και στο forum. Πιστεύω πως αποτελούν μάθημα για όλους μας!

Η πρώτη είναι πρότυπο χορωδιακής εκτελέσεως. Στην ανάρτηση παρατίθεται η ηχογράφηση του μέλους αυτού από τη μεγάλη χορωδία του Συνδέσμου Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως στην εκδήλωση για το Ιωβηλαίον του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Μ.τ.Χ.Ε. Κωνσταντίνου Πρίγγου, ο οποίος και επεξεργάστηκε το μέλος για χορωδιακή απόδοση. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στις 21 Ιανουαρίου 1962. Το χορό διηύθυνε ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Μ.τ.Χ.Ε. Θρασύβουλος Στανίτσας. Το κείμενο παρατίθεται από το χειρόγραφο πόνημα του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Μ.τ.Χ.Ε. Βασιλείου Νικολαΐδου «Κατανυκτικός Εσπερινός» (1968) και αποτελεί την επεξεργασία του Πρίγγου. Είναι προφανές πως από το ίδιο κείμενο ψάλλει και ο χορός. Το εν λόγω φυλλάδιο ανέβηκε από το αρχείο του κ. Χιώτου στο forum του Συλλόγου Ιεροψαλτών Χαλκιδικής και πλέον υπάρχει και σε μόνιμο σύνδεσμο στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου Μουσικοφίλων Πέραν εδώ. Από τη σάρωση αυτή έγινε και η παράθεση στο βίντεο, μετά από το δέοντα καθαρισμό, ενώ ο ήχος παρατέθηκε από καρούλι του αειμνήστου Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως Λυκούργου Πετρίδη, μετά από εξομάλυνση της εντάσεως και από μια ελαφρότατη αφαίρεση βόμβου σε σημείο ώστε να μην επηρεάζεται αισθητά το ηχόχρωμα και ο όγκος του χωρού.



Η δεύτερη είναι μονωδιακή και κατανυκτικότατη! Εκτελεί ο αείμνηστος Κωνσταντινουπολίτης Πρωτοψάλτης Αλέξανδρος (Αλέκος) Κωνσταντίνου - Μουτάογλου. Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε από το μακαριστό Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως Λυκούργο Αγγελόπουλο γύρω στα 1974 στα πλαίσια της ραδιοφωνικής του εκπομπής. Η πλήρης ηχογράφηση ανέβηκε εδώ. Ως κείμενο της ανάρτησης χρησιμοποίησα τη δακτυλογράφηση του κ. Χρήστου Τσακίρογλου που αναρτήθηκε εδώ.


Καλή ακρόαση!
 
Last edited by a moderator:
Top