«Θεόδωρος Βασιλικός» - Ρεσιτάλ Βυζαντινής Μουσικής - Επίσημη Παρουσίαση Βιβλίου

PanagiotisK

ως άνωθεν^
9 Μαϊου 2010, Κυριακή του Τυφλού και ώρα 7:00 απογευματινή, εντός του

Ι.Ν. Αγίου Θωμά Αμπελοκήπων, θα ψάλλει μονωδιακά επίκαιρους ύμνους

ο Άρχων Μουσικοδιδάσκαλος της Μεγάλης Του Χριστού Εκκλησίας Θεόδωρος Βασιλικός.

Στη συνέχεια θα γίνει η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου "Θεόδωρος Βασιλικός-55 χρόνια ψαλτικής διακονίας".


Συγγραφέας του βιβλίου ο Θεολόγος-Πρωτοψάλτης κ. Αντώνιος Βακάκης.


(κάνε κλικ επάνω στην αφίσα και στο εξώφυλλο του βιβλίου)
 

Attachments

  • Θεόδωρος Βασιλικός.jpg
    273 KB · Views: 169
  • Εξώφυλλο βιβλίου.JPG
    44 KB · Views: 101
Last edited:

tb---

τσοπάνης
προβλέπω απο κυριακή του τυφλού να μετονομαστεί τιμής ένεκεν κυριακή του κωφού :D
 

Γιώργος Μ.

Γιώργος Μπάτζιος
Αγαπητέ Παναγιώτη, βλέποντας την ανακοίνωσή σου και καθώς είχε προηγηθεί η γνωστή συζήτηση για τα οφίκια και ακόμα πιο πριν η ατυχής αναμετάδοση του εσπερινού του αγίου Θωμά μου ήλθε στο νου η σειρά βιβλίων του Λέμονι Σνίκετ "A Series of Unfortunate Events". Και πάνω που άρχισα ήδη να επιβεβαιώνομαι στην σκέψη ότι θα αρχίσουν τα σχόλια είπα μέσα μου: "καλύτερα, Θεέ μου, τέτοια πράγματα να μην ανακοινώνονται καθόλου, γιατί είμαστε όντως "άτιμον γένος".
 
Last edited:

tb---

τσοπάνης
Καλή επιτυχία στις εκδηλώσεις ,αν και διαμένω δίπλα σχεδόν, μάλλον θα πάω για καφεδάκι , και πάντα με υγεία~

* είμαι όντως από άτιμο γένος, το ομολογώ πάντως και παλεύω να το διορθώσω ~
 
Last edited:

Γιώργος Μ.

Γιώργος Μπάτζιος
* είμαι όντως από άτιμο γένος, το ομολογώ πάντως και παλεύω να το διορθώσω ~

Φίλε το "άτιμον γένος" είναι σχόλιο πάνω σε γνωστή φράση μεγάλου δασκάλου του χώρου μας και και δεν αναφέρεται σε σένα.
Άλλωστε ως αυτοαναφορικό περιλαμβάνει και μένα.

ΥΓ Περιώνυμες οι καφετέριες του αγίου Θωμά.
 

tb---

τσοπάνης
Σαλάτας ,εκ του λατινικού salti = αλμυρός,

γι' αυτό και το άτιμο γένος , γι' αυτό και το αλμυρό του λόγου....

no problemo mi amigo (συγνώμη για το λατινικό )
 

PanagiotisK

ως άνωθεν^
Αγαπητέ Παναγιώτη, βλέποντας την ανακοίνωσή σου και καθώς είχε προηγηθεί η γνωστή συζήτηση για τα οφίκια και ακόμα πιο πριν η ατυχής αναμετάδοση του εσπερινού του αγίου Θωμά μου ήλθε στο νου η σειρά βιβλίων του Λέμονι Σνίκετ "A Series of Unfortunate Events". Και πάνω που άρχισα ήδη να επιβεβαιώνομαι στην σκέψη ότι θα αρχίσουν τα ανάρμοστα σχόλια είπα μέσα μου: "καλύτερα, Θεέ μου, τέτοια πράγματα να μην ανακοινώνονται καθόλου, γιατί είμαστε όντως "άτιμον γένος": οι μεν προβάλλουν την ψαλτική τους ιστορία σαν προσωπικό κεκτημένο, οι δε βρίσκουν αφορμή να μειώνουν και να ειρωνευτούν το (παρελθοντικό) έργο και την αξία των άλλων και πάει λέγοντας.

κ. Γιώργο, τι να κάνουμε όμως; Επειδή κάποιοι αρέσκονται στον δημόσιο σαρκασμό θα πρέπει οι υπόλοιποι να αποσιωπούν τα ενδιαφέροντά τους;

Υπάρχει κόσμος που θέλει να ακούει Βασιλικό και τέτοιες εκδηλώσεις εξυπηρετούν τον σκοπό αυτό.

Τώρα, η φράση "οι μεν προβάλλουν την ψαλτική τους ιστορία σαν προσωπικό κεκτημένο", είναι λίγο ασαφής.

Κυριολεκτικά, η ψαλτική ιστορία κάποιου (όπως και κάθε άλλη ιστορία), είναι προσωπικό κεκτημένο. Ποιός κοπίασε για την προετοιμασία-συγκρότηση-οργάνωση

των δεκάδων συναυλιών (με σόλο και χορωδία - μάλιστα μια από τις καλύτερες αν όχι η καλύτερη, χορωδίες που έχουμε ακούσει),

την εξέδοση άνω των 500 έργων, τα οποία λόγω της προσοχής που δίνει ο

δάσκαλος, φανταστείτε πόσες φορές ερμηνεύτηκε ένα κομμάτι μέχρι να αρέσει

στον δάσκαλο, πολλαπλασιάστε το με τα κομμάτια του έργου και αυτό που θα

βρείτε, πολλαπλασιάστε το με τα έργα. Προσθέστε τα εκατοντάδες πανηγύρια

που προσκαλέσθηκε και όλα τα χρόνια διακονίας σε αναλόγιο (39 μόνο του Αγ. Θωμά)

Μιλάμε το λαρύγγι του δούλευε και δουλεύει ασταμάτητα. Μια Κυριακή ψάλλουμε, που λέει ο λόγος, και μας πονάει ο λαιμός... Δεν είναι λίγο πράγμα.

Έπειτα δεν την προβάλλει ο ίδιος ο δάσκαλος, αλλά άνθρωποι που εκτιμούν και θαυμάζουν το έργο του

και θέλουν ο κόσμος να μάθει το τι, γιατί και πως.

Μην νομίζετε ότι κάνω τον δικηγόρο του Βασιλικού, απλά θεωρώ ότι κάποιος

που καταβάλει μια προσπάθεια για κάτι, του αξίζει μια επιβράβευση. Εντάξει,

δεν συμφωνούμε όλοι με όλα, δεν γίνεται αυτό, αλλά πρέπει να σκεφτόμαστε και

λίγο πριν πατήσουμε τα κουμπιά του πληκτρολογίου...

(Δεν αναφέρομαι σε κάποιον συγκεκριμένα, γενικά γράφω. κ. Γιώργο πήρα αφορμή τη φράση).

Υπάρχουν και άλλοι ψάλτες που έχουν ένα σημαντικότατο (ποσοτικά, ποιοτικά ή και τα δυο) έργο,

εγώ μπορεί να μην συμφωνώ με τον τρόπο εκτέλεσης και ψαλσίματος (ή να μην μ'αρέσει), αλλά τι,

ποιός είμαι εγώ, που θα πετάξω τον κόπο αυτών των ανθρώπων στον κάλαθο των αχρήστων;
 

nicos

Νικόλαος Κουμαραδιός
Και εγώ ήμουν βέβαιος ότι θα ξεκινήσουν τα σχόλια με τον ένα ή τον άλλο τρόπο... :D
Ο μεγάλος διδάσκαλος του χώρου είχε πεί "κακό το γένος των παβουγαδί" :D:D

Το πρόβλημα κατα τη γνώμη μου υφίσταται λόγω της σχετικά πρόσφατης απονομής οφφικίου, του οποίου ανεξαρτήτως της προσφοράς και αξίας του εν λόγω, απο μέρος της συνείδησης του ιεροψαλτικού κόσμου θεωρείται ότι είναι ασύμβατο.
 

Γιώργος Μ.

Γιώργος Μπάτζιος
Παναγιώτη, πιστεύω ότι κανένα χάρισμα και καμία προσωπική επιτυχία δεν είναι προσωπικό κεκτημένο, από την άποψη ότι όλα είναι δώρο του Θεού.
Ωστόσο, ο τρόπος που το έθεσα είναι πιθανόν παρεξηγήσιμος και γι' αυτό δέχομαι την παρατήρησή σου και διορθώνω το μήνυμά μου, μολονότι θεωρώ ότι αν έβλεπες εν συνόλω τη στάση μου απέναντι στον Βασιλικό στο φόρουμ αυτό θα καταλάβαινες ότι εκτιμώ το έργο του για πολλούς λόγους και πολλάκις το έχω υπερασπισθεί.
 

karandreas lazaros

Π. Λάζαρος καρανδρέας
Ο Βασιλικός, κατά τη γνώμη μου, ήταν και είναι ένας ψάλτης με εξαιρετική φωνή. Το γεγονός αυτό και σε εποχές που δεν είχαν και πολλοί τη δυνατότητα να προαχθούν δισκογραφικά, μιας και είχε τον τρόπο και τα μέσα, τον οδήγησε σε παμπολλες ηχογραφήσεις και σε πάμπολλα άσπρα στον κορβανά του, κάτι που ήταν και είναι η άμμεση προτεραιότητά του. Και συνεχίζει...Δεν μπορούμε όμως να παραβλέψουμε το γεγονός ότι αφενός μεν δεν προσέφερε και πολλά στην πατρώα μουσική, αφετέρου δε η φωνή του ακούστηκε στα πέρατα της οικουμένης και μοιραία οδήγησε κάποιους ανθρώπους στην προσευχή.Για το λόγο αυτό, καλόν είναι να αναρτώνται στο forum τέτοιες ανακοινώσεις. Εκείνος δε που επιθυμεί να προσφέρει κάτι στη μουσική μας ή αν θέλετε λίγα άσπρα στην τσέπη του, εμπρός στο δρομο που χάραξε ο Βασιλικός! Υ.Γ.Ο Χατζημάρκος, στον οποίο μαθήτευσε κάποια φεγγάρια, έλεγε το εξής: "Αυτό το παιδί, ό,τι κακό είχα μου το πήρε".
 

Greekψαλτης

Ψαλῶ τῶ Θεῶ μου, ἕως ὑπάρχω.
Η ειρωνια κ ο σαρκασμος απο μεριας καποιων δεν αποτελουν επιχειρηματα αλλα αδυναμια διατυπωσης ενος!!! Οποιος πιστευει οτι εχει προσφερει περισσοτερα ας ανεβασει μια ηχογραφηση του να ακουσουμε τη μαεστρια του κ τη μουσικη του δυνοτητα!!! Ο Θ. Βασιλικος αποτελει μεγαλο κεφαλαιο κ εχει προσφερει τα μεγιστα στη πατρωα μας μουσικη! Το οτι κερδισε κ χρηματα απο αυτο, δεν μπορω να καταλαβω γιατι ειναι κακο??? Τα εκλεψε?? Τι ειναι αυτα που λετε?? Τα σκεφτεστε πρωτα???
Αν καποιοι γνωστοι κ αγνωστοι ψαλτες εχουν ''κομπλεξ'' με την επιτυχια του Βασιλικου ειναι δικο τους θεμα!! Ο ανθρωπος εκμεταλλευτηκε ευκαιριες κ ανεδειξε το μεγαλο του ταλεντο!! Μπραβο του που το εκανε!! Βοηθησε κ βοηθα πολλους μεσα απο τις ηχογραφησεις του κ υπηρξε η αιτια που πολλοι εμαθαν Β. Μουσικη!! Ειμαστε οντως ατιμα πλασματα ιδιως εμεις οι Ελληνες διοτι οποιον ξεχωριζει καποιοι τον πετροβολουν κ την ιδια στιγμη αμφιβαλλω αν αυτοι εχουν κατι να προσφερουν!! Ως προς το μεγαλο Μ. Χατζημαρκο απο ενα σημειο κ μετα αρχισε να βγαζει μια εμπαθεια προς το Βασιλικο αδικαιολογητη...αλλα αυτο ειναι αλλο θεμα κ ας το αφησουμε καλυτερα!! Κ σε τελικη αναλυση αν αγαπατε τη Β. Μουσικη εκφραστε την αντιθεση σας με επιχειρηματα κ οχι με ανοητες ειρωνιες!! Βεβαια οποιο επιχειρημα κ αν διατυπωσει καποιος εις βαρος του Βασιλικου αμεσως καταρρεει αρκει μονο να λαβουμε υπ'οψιν το εργο αυτου του ανθρωπου!! Επομενως ο σαρκασμος κ η ειρωνια γινονται μπουμερανγκ για καποιους!!
Have a nice day!! :cool:
 
Last edited:

nicos

Νικόλαος Κουμαραδιός
Επειδή όπως εξελίσσεται το θέμα, είναι ηλίου φαεινότερον ότι τα όποια σχόλια θα εκλαμβάνονται ως ζήλια, κόμπλεξ κλπ. απέναντι σε έναν ψάλτη που τόσα χρόνια ξεχωρίζει, εγώ προσωπικά είμαι ξεκάθαρος σε αυτό που λέω:
Ενίσταμαι ως προς την απονομή οφφικίου απο την Μεγάλη Εκκλησία, λόγω του ότι απλά το ύφος που έχει υιοθετήσει εδώ και χρόνια δεν είναι ούτε προσομοιάζει σε αυτό που η συνείδηση του ιεροψαλτικού κόσμου ονομάζει Πατριαρχικό. Και πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω την σκοπιμότητα πίσω απο την πράξη.
Και σε αυτό που λέω, καλώ ως μάρτυρες όλους εσάς τους θιασώτες του...
Συγκρίνετε το ύφος του Αστέρη, του Ταλιαδώρου, Χρυσάνθου, Καραμάνη, Πετρίδη,Νερατζή, Μαργαρίτη αλλά και Ιερέων όπως του Πρωτ. Γεωρ. Τσέτση, κ.α.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο υιοθετεί (όπως δείχνουν τα φαινόμενα υιοθετούσε!) τα μαθήματα και το στύλ εκτελέσεως που μέσα στα χρόνια αποδεικνύεται παραδοσιακό και κλασσικό. Και τους ψάλτες που εφαρμόζουν στη πράξη όλα αυτά, θέλοντας να τους καταστήσει υπόδειγμα αλλά και να επιβραβεύσει την αξία τους, τους θέτει υπο την λυχνίαν, χειροθετώντας τους Άρχοντες.
Προσωπικά εγώ παρόλο που προσπαθώ να ακολουθήσω αυτόν τον δρόμο, δεν
είμαι δογματικός απέναντι σε αυτούς που πειραματίζονται και καταγράφουν την προσωπική τους δουλειά.
Πιστεύω όλοι οι οποίοι θαυμάζουν τον κ. Βασιλικό και τον ακολουθούν όλα αυτά τα χρόνια, δεν πρέπει να πικραίνονται και να στεναχωρούνται απο τα συγκεκριμένα σχόλια, διότι απο εμένα τουλάχιστον δεν έχουν ως κίνητρο την εμπάθεια ή την κακία... γι'αυτό επαναλαμβάνω, ότι άλλο η βράβευση ενός ανθρώπου για την προσφορά του -την οποία άλλωστε δεν νομίζω ότι κάποιος να αμφισβητεί- και άλλο η απονομή του συγκεκριμένου οφφικίου στην οποία είμαι κάθετος.
 

Greekψαλτης

Ψαλῶ τῶ Θεῶ μου, ἕως ὑπάρχω.
Επειδή όπως εξελίσσεται το θέμα, είναι ηλίου φαεινότερον ότι τα όποια σχόλια θα εκλαμβάνονται ως ζήλια, κόμπλεξ κλπ. απέναντι σε έναν ψάλτη που τόσα χρόνια ξεχωρίζει, εγώ προσωπικά είμαι ξεκάθαρος σε αυτό που λέω:
Ενίσταμαι ως προς την απονομή οφφικίου απο την Μεγάλη Εκκλησία, λόγω του ότι απλά το ύφος που έχει υιοθετήσει εδώ και χρόνια δεν είναι ούτε προσομοιάζει σε αυτό που η συνείδηση του ιεροψαλτικού κόσμου ονομάζει Πατριαρχικό. Και πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω την σκοπιμότητα πίσω απο την πράξη.
Και σε αυτό που λέω, καλώ ως μάρτυρες όλους εσάς τους θιασώτες του...
Συγκρίνετε το ύφος του Αστέρη, του Ταλιαδώρου, Χρυσάνθου, Καραμάνη, Πετρίδη,Νερατζή, Μαργαρίτη αλλά και Ιερέων όπως του Πρωτ. Γεωρ. Τσέτση, κ.α.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο υιοθετεί (όπως δείχνουν τα φαινόμενα υιοθετούσε!) τα μαθήματα και το στύλ εκτελέσεως που μέσα στα χρόνια αποδεικνύεται παραδοσιακό και κλασσικό. Και τους ψάλτες που εφαρμόζουν στη πράξη όλα αυτά, θέλοντας να τους καταστήσει υπόδειγμα αλλά και να επιβραβεύσει την αξία τους, τους θέτει υπο την λυχνίαν, χειροθετώντας τους Άρχοντες.
Προσωπικά εγώ παρόλο που προσπαθώ να ακολουθήσω αυτόν τον δρόμο, δεν
είμαι δογματικός απέναντι σε αυτούς που πειραματίζονται και καταγράφουν την προσωπική τους δουλειά.
Πιστεύω όλοι οι οποίοι θαυμάζουν τον κ. Βασιλικό και τον ακολουθούν όλα αυτά τα χρόνια, δεν πρέπει να πικραίνονται και να στεναχωρούνται απο τα συγκεκριμένα σχόλια, διότι απο εμένα τουλάχιστον δεν έχουν ως κίνητρο την εμπάθεια ή την κακία... γι'αυτό επαναλαμβάνω, ότι άλλο η βράβευση ενός ανθρώπου για την προσφορά του -την οποία άλλωστε δεν νομίζω ότι κάποιος να αμφισβητεί- και άλλο η απονομή του συγκεκριμένου οφφικίου στην οποία είμαι κάθετος.
Κατ'αρχιν να σε συγχαρω διοτι τουλαχιστον εσυ διατυπωσες αποψη κ οχι ανοητες ειρωνιες γεματες αδικαιολογητη εμπαθεια κ σαρκασμο!! Επισης να σου πω πως προσωπικα δεν ειμαι θιασωτης κανενος!! Οπως θαυμαζω το Βασιλικο θαυμαζω κ αλλους πολλους !!!! Απλως μου τη δινουν αφανταστα τα ανοητα σχολια -χωρις ουσιαστικα επιχειρηματα- γεματα εμπαθεια προς εναν ψαλτη ο οποιος προσεφερε κ προσφερει!! Τωρα ως προς το οφφικιο του Βασιλικου, επειδη υπαρχει ξεχωριστο θεμα για το συγκεκριμενο ζητημα θα περιοριστω λεγοντας πως το Πατριαρχειο βραβευει τη δουλεια κ προσφορα του καθε ιεροψαλτη!! Αν αυτη συνοδευεται κ απο το λεγομενο Πατριαρχικο υφος, το οποιο δεν αποτελει απολυτο κριτηριο, εχει καλως! Στη περιπτωση του Θ. Βασιλικου ομως βραβευτηκε η προσφορα του εν γενει στη Β. Μουσικη....γιατι θα πρεπει να εχει και το υφος που εχει καλλιεργηθει στο Πατριαρχειο?? Θα κανω μια ακομη παρεκλιση απο το θεμα κ θα πω πως καποιοι κοπτονται για το θεμα του υφους κ της παραδοσης αλλα για το γεγονος οτι πλεον κ οι γυναικες μετεχουν στα αναλογια δεν εχουν προβλημα!! Εκει δεν τους ενοχλει το υφος ή η παραδοση!!! Γιατι κ εκει δεν ακολουθουμε το Πατριαρχειο?? Εεε?? Θελω να πω με αυτο πως καποιες φορες ειμαστε αντιφατικοι, αδικοι κ ολιγον τι υποκριτες !!! Δεν πρεπει να εχουμε δυο μετρα κ δυο σταθμα!!! :cool:
 
Last edited:
P

PANROUST

Guest
Εγώ πάντως έχω να πω..''αν η ζήλια ήταν ψώρα θα είχε όλη η χώρα''.
 

Π. Δαβίδ

Γενικός συντονιστής
Αγαπητοί,

Και άλλη φορά όταν είχε ανοιχτεί θέμα περί της απονομής οφικίου στον κ. Βασιλικό είχαν γραφεί διάφορα που οδήγησαν σε παρατηρήσεις συντονιστών κλ.

Και τότε είχα γράψει ότι το ύφος του κ. Βασιλικού σε άλλους αρέσει, σε άλλους όχι (εγώ δεν ανήκω στους θαυμαστές του). Ωστόσο χρειάζεται κοσμιότης και σεβασμός στο έργο του. Παρακαλώ λοιπόν όχι άλλα σχόλια προκλητικά και ανταπαντήσεις επί ανταπαντήσεων.

Ευχαριστώ.
 

farlekas 1980

Παλαιό Μέλος
Θα συμφωνησω με την αποψη οτι το Πατριαρχειο εδω και καμποσα χρονια , δεν απονεμει οφφικιο για το "υφος" αλλα για την συνολικη προσφορα καποιων ψαλτων - δασκαλων , στην μουσικη μας . Αυτο νομιζω το εδειξε περιτρανα οταν απενειμε οφφικιο στον Λυκουργο Αγγελοπουλο , Σπυριδωνα Ψαχο και ορισμενους αλλους εργατες της Βυζαντινης μας μουσικης , των οποιων το "υφος" πορρω απεχει απο του Πατριαρχικου .
 

karandreas lazaros

Π. Λάζαρος καρανδρέας
ΟΙ κατέχοντες το οφφίκιον του μουσικοδιδασκάλου, αλλά και η Μ.Χ.Ε, ας έχουν υπόψιν τους και τα κάτωθι λεχθέντα δια στόματος Κ. Ψάχου γιά την ψαλτική παράδοση: "...την του στόματος εις στόμα διά μέσου των αιώνων διασωθείσαν...και την οποίαν διά μόνης της ακοής και της φωνής διατηρούντες και μεταδίδοντες οι μουσικοδιδάσκαλοι, ουδέποτε εξέκλινον ταύτης". Τούτο το λέγω διότι παλαιότερα ο πληθυσμός της Πόλης ήταν τέτοιος ώστε οι ανάγκες των αναλογίων σε έμψυχο, αλλά και ταλαντούχο υλικό, μπορούσαν να καλυφθούν. Σήμερα όμως που η Πόλη αριθμεί ελάχιστους έλληνες, οι ανάγκες των ναών δεν καλύπτονται, με ορατό πλέον τον κίνδυνο τούτο να προσβάλλει και το μοναδικό Πατριαρχικό Ύφος. Δεν πιστεύω πως αυτό θα γίνει ποτέ για τον απλούστατο λόγο ότι υπάρχει η υπόλοιπη Ελλάδα που μπορει να τροφοδοτήσει με ψάλτες τους ναούς της Πόλης αν χρειαστεί. Φυσικά, απαραίτητη προυπόθεση είναι το ύφος το οποίο καλλιεργείται κι εδώ από πανάξιους ιεροψάλτες οι οποίοι, άλλοι έχουν και άλλοι όχι το οφφίκιο του μουσικοδιδασκάλου. Στην περίπτωση του Θ. Βασιλικού, τον οποίο γνωρίζω προσωπικά, έχω συνεργαστεί, εκτιμώ βαθύτατα και ενδεχομένως να είμαι στην παρουσίαση του βιβλίου, πιστευω πως το Πατριαρχείο μας καλώς του απένειμε οφφίκιο για την όλη προσφορά του στη μουσική. Θα ήταν όμως δικαιότερο να του απένειμε το οφφίκιο " ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ" κι αν δεν υπάρχει τέτοιο... ας έφτιαχνε ένα, τόσα και τόσα κυκλοφορούν. <πάντα αγαπητικά χωρίς καμιά διάθεση ειρωνείας>
 
Last edited:

farlekas 1980

Παλαιό Μέλος
ΟΙ κατέχοντες το οφφίκιον του μουσικοδιδασκάλου, αλλά και η Μ.Χ.Ε, ας έχουν υπόψιν τους και τα κάτωθι λεχθέντα δια στόματος Κ. Ψάχου γιά την ψαλτική παράδοση: "...την του στόματος εις στόμα διά μέσου των αιώνων διασωθείσαν...και την οποίαν διά μόνης της ακοής και της φωνής διατηρούντες και μεταδίδοντες οι μουσικοδιδάσκαλοι, ουδέποτε εξέκλινον ταύτης". Τούτο το λέγω διότι παλαιότερα ο πληθυσμός της Πόλης ήταν τέτοιος ώστε οι ανάγκες των αναλογίων σε έμψυχο, αλλά και ταλαντούχο υλικό, μπορούσαν να καλυφθούν. Σήμερα όμως που η Πόλη αριθμεί ελάχιστους έλληνες, οι ανάγκες των ναών δεν καλύπτονται, με ορατό πλέον τον κίνδυνο τούτο να προσβάλλει και το μοναδικό Πατριαρχικό Ύφος. Δεν πιστεύω πως αυτό θα γίνει ποτέ για τον απλούστατο λόγο ότι υπάρχει η υπόλοιπη Ελλάδα που μπορει να τροφοδοτήσει με ψάλτες τους ναούς της Πόλης αν χρειαστεί.
Φυσικά, απαραίτητη προυπόθεση είναι το ύφος το οποίο καλλιεργείται κι εδώ από πανάξιους ιεροψάλτες οι οποίοι, άλλοι έχουν και άλλοι όχι το οφφίκιο του μουσικοδιδασκάλου.
Στην περίπτωση του Θ. Βασιλικού, τον οποίο γνωρίζω προσωπικά, έχω συνεργαστεί, εκτιμώ βαθύτατα και ενδεχομένως να είμαι στην παρουσίαση του βιβλίου, πιστευω πως το Πατριαρχείο μας καλώς του απένειμε οφφίκιο για την όλη προσφορά του στη μουσική. Θα ήταν όμως δικαιότερο να του απένειμε το οφφίκιο " ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ" κι αν δεν υπάρχει τέτοιο... ας έφτιαχνε ένα, τόσα και τόσα κυκλοφορούν. <πάντα αγαπητικά χωρίς καμιά διάθεση ειρωνείας>

Ερωτω με αγαθη προαιρεση : Μπορειτε να μας πειτε δυο τουλαχιστον ονοματα στον Ελλαδικο χωρο Πατριαρχικου υφους , ηλικιας κατω των 80 ετων ;
 

tb---

τσοπάνης
υπάρχουν, και έχουν περάσει και απο τα στασίδια του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.
Παικόπουλος είναι σίγουρα ένας , δεν ξέρω εάν είναι πάνω απο 80 έτη (Ο Δημοσθένης Παϊκόπουλος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 7/10/1929) http://www.ieropsaltis.com/psalt_Paikopoulos.htm (την πάτησα! )
Δ. Ιωαννίδης , γεννήθηκε το 1940. http://www.ieropsaltis.com/psalt_Ioannidis.htm
 
Last edited:
Top