Το ἔν οἶδα ὅτι οὐδὲν οἶδα βλέπω ότι αμφισβητείται ότι είναι του
Σωκράτη.
Όταν κάποιος τελειώνει διδακτορικό, ή έστω γράφει πτυχιακή εργασία, πως θα πεί ότι ουδέν οίδα; Είναι ταπεινολογία και υποκρισία. Το σωστό είναι να πει, ότι δεν τα ξέρω όλα ή ότι σύμφωνα με την έρευνά μου και την αντίληψή μου αυτά σας παραθέτω.
Για το άλλο, "ΣΕΒΑΣΜΟΣ στὴν ἐξειδικευμένη σπουδὴ τοῦ εἰδικοῦ ἐπιστἠμονα":
Άλλο σεβασμός και άλλο αλήθεια.
Άλλο σεβασμός και άλλο επιστήμη.
Άλλο σεβασμός και άλλο "κάνω τα στραβά μάτια".
Άλλο σεβασμός και άλλο οπαδός.
Άλλο σεβασμός και άλλο φανατισμός.
Άλλο σεβασμός και άλλο φατριασμός.
Άλλο σεβασμός και άλλο πειθαναγκασμός.
Άλλο σεβασμός και άλλο δουλοπρέπεια.
Άλλο σεβασμός και άλλο "σεβασμός", ήτοι συμφέρον (ιδιοτέλεια, πόθος εξελίξεως, φόβος για την καριέρα, φόβος για την εικόνα, δόξαν παρ' αλλήλων δούναι και λαβείν, κτλ.).
Ο αληθινός επιστημονικός σεβασμός κερδίζεται από τις πράξεις, τα λόγια και τα έργα.
Και στον ίδιο επιστήμονα, μπορεί να συμβαίνουν και τα δύο: Δηλ. να υπάρχει σεβασμός για μία του έρευνα, και δισπιστία ή και περιφρόνηση για άλλη του έρευνα. Ή και στην ίδια του την έρευνα, να υπάρχει σεβασμός για μία θέση, και δισπιστία ή και περιφρόνηση για άλλη θέση. Πάρε για παράδειγμα τον
Φουντούλη.
Για το άλλο, "Καὶ μετὰ πολὺ χρονη σπουδὴ στὰ ἔργα τῶν ἐπιστημόνων καὶ μετὰ ὁ σχολιασμός τους, ἀφοῦ προηγηθεῖ ἡ κατὰ τὸ δυνατὸν κάθαρση ἀπὸ ἰδεολογικὲς ἐμμονὲς"
Όλοι γνωρίζουμε ότι οι μεγαλύτερες εκούσιες ιδεολογικές εμμονές είναι στα Πανεπιστήμια, στις οργανώσεις, αδελφότητες, επιτροπές, ομαδούλες, κλπ., και στην υπερηφάνεια.
Η το κατά δύναμιν κάθαρση από τις ιδεολογικές εμμονές, είναι δυνατή με την ταπείνωση και την Προσευχή στον Χριστό: "
Ἐγώ εἰμι ἡ ὁδὸς καὶ ἡ ἀλήθεια καὶ ἡ ζωή", και συν Θεώ φυσικά, βοηθάει πολύ προς τον σκοπό αυτό και η έρευνα (μαζί με Προσευχή για φώτιση), και η μόρφωση αρκεί να μην γίνει παραμόρφωση.
Όμως τα λάθη είναι ανθρώπινα, και πολλές φορές επιτρέπονται από τον Θεό για την ταπείνωσή μας. Κορυφαίοι επιστήμονες έχουν κάνει μεγάλα λάθη.
Επίσης πολλοί επιστήμονες είναι δέσμιοι (κυρίως στους τομείς που δεν ερευνούν) της τρέχουσας επιστημονικής έρευνας και κατάστασης την οποίαν εκλαμβάνουν ως δεδομένη.
"Καὶ μετὰ πολὺ χρονη σπουδὴ στὰ ἔργα τῶν ἐπιστημόνων καὶ μετὰ ὁ σχολιασμός τους", αυτό είναι ένας γενικός μπούσουλας, όχι κανόνας.
Για το: "Τὸ ὅτι ἀνεβάζει κανεὶς στὸ academia.edu, δὲν σημαίνει ὅτι διαθέτει γνώση ἀκαδημαϊκοῦ ἐπιπέδου": εννοείται. Αυτό ισχύει και για μερικά συνέδρια και μερικά περιοδικά.
Δεν έχω τίτλο, πέραν του ερευνητού.
Τα πράγματα είναι σοβαρά στην Εκκλησία.