[Ανακοίνωση] «Βυζαντινό Όργανο»

EIRYK EMNOSHELE

Qu'est-ce que je ferais sans toi?
Νομίζω πως είμαι από τα ενεργά μέλη της κοινότητας, μπορεί να μη γράφω και κάθε μέρα, όμως μπαίνω πάρα πολύ συχνά και κοιτάζω τα μηνύματα της τελευταίας ημέρας ή ημερών ανάλογα και όμως αυτό το θέμα που είχε και τόσες απαντήσεις δε το είχα προσέξει!
Και εντάξει λόγω του γεγονότος αυτής της εβδομάδος που επισκίασε τα πάντα και επηρέασε και την καθημερινότητα ακόμα και απλών θαυμαστών σίγουρα δεν υπήρχε διάθεση για ανάγνωση άλλων θεμάτων και δικαιολογείται κάτι τέτοιο. Όμως εδώ βλέπουμε πως το θέμα είναι όχι μόνο προηγούμενων εβδομάδων αλλά μηνών! Και δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει.
Υπάρχουν τελικά τόσα θέματα εδώ στο Ψαλτολόγιον, που νομίζω είναι πολύ δύσκολο να μπορεί κανείς να τα παρακολουθεί όλα. Σίγουρα όσο και να προσπαθεί, πάντα κάποια τα χάνει και ένα από αυτά είναι και το συγκεκριμένο.
Μήπως να υπήρχε κάπου στην κεντρική σελίδα του Ψαλτολογίου και μια στήλη με τα πιο ενδιαφέροντα θέματα της εβδομάδας για παράδειγμα ή κάτι παρόμοιο; Αυτό βέβαια είναι κάτι που αφορά άλλη κατηγορία, απλά έτσι με την ευκαιρία το αναφέρουμε κι εδώ.
Λοιπόν κατέβασα το πρόγραμμα και όπως έγραψαν και τα υπόλοιπα μέλη είναι πραγματικά πολύ καλό. Μέχρι τώρα για τέτοιες δουλειές χρησιμοποιούσαμε άλλα προγράμματα που τα προσαρμόζαμε και μάλλον δεν καταφέρναμε ανάλογο αποτέλεσμα. Τώρα όμως έχει και η ψαλτική ένα αρκετά ενδιαφέρον πρόγραμμα, και μπορούμε είτε να διορθώνουμε τα λάθη μας είτε να τα προλαμβάνουμε. Έχω μια περίπτωση στο μυαλό μου, που πιθανό να χρησιμοποιήσω για να δείξω πως το πρόγραμμά σας με βοήθησε στην πράξη, αλλά κάποια άλλη στιγμή θα γράψω γι αυτό όπως και για την android έκδοση αφού ακόμα δε τα έχω δοκιμάσει.
Προς το παρόν απλά θέλω να σας δώσω πολλά συγχαρητήρια σε σας και σε όλους που ξοδεύουν χρόνο και κόπο για μας. Είναι πολύ ενθαρρυντικό αυτό που βλέπουμε τελευταία από ανθρώπους επιστήμονες να αφιερώνουν χρόνο για δημιουργία προγραμμάτων ψαλτικής. Πολλές πολλές ευχαριστίες.
 

Peter_Katsi

Νέο μέλος
Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.Ελπίζω πράγματι να βοηθηθείτε παρ' όλες τις ατέλειες του προγράμματος που ενδεχομένως να καλυφθούν στη νεώτερη έκδοση όταν αυτή πραγματοποιηθεί.Να επισημάνω βέβαια ότι δεν έιμαι επιστήμονας ούτε επαγγελματίας προγραμματιστής.Ό,τι κάνω, το κάνω με αγάπη και μεράκι, όταν βέβαια έχω χρόνο (αγαθό πολύτιμο στις μέρες μας),αλλά σίγουρα με πολύ περισσότερο κόπο και χρόνο από έναν επαγγελματία, καθ' ότι αυτοδίδακτος.

Επίσης,επι τη ευκαιρία, ήθελα να πώ το εξής:
Αρκετοί με ρωτούν για το κουμπί "Δωρεά" ("Donate" στα Αγγλικά) που παραπέμπει σε ένα λογαριασμό και για το αν έχει ημερομηνία λήξης το πρόγραμμα.Ίσως βέβαια αυτοί που ρωτούν να μην είναι αρκετά εξοικειωμένοι με τον "ιντερνετικό" κόσμο και τρόπο.

Το πρόγραμμα λοιπόν είναι όντως δωρεάν και δεν έχει ημερομηνία λήξης.

Το κουμπί "Δωρεά" το έβαλα μόνο για όσους θέλουν και έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν μια αμοιβή (οποιαδήποτε) για το κόπο και τη προσπάθεια που καταβλήθηκε.
(Σημειωτέον δε ότι κάποιοι χρησιμοποιούν το πρόγραμμα και σαν εργαλείο στη διδασκαλία πια.)
Ο λογαριασμός που παραπέμπει το κουμπί αφορά σ' αυτούς που διαθέτουν λογαριαμό Paypal.Οι υπόλοιποι απλά μπορούν να επικοινωνήσουν στο email μου να τους δώσω εναλλακτικό τρόπο.

Ευχαριστώ πάντως έτσι κι αλλιώς για την ανταπόκριση που βρήκε το Βυζαντινό Όργανο και ελπίζω να βοήθησα αρκετούς.
 
Last edited:

ΓεωΣαβ

Μέλος
κ. Πετερ_Κατσι
Γράφω εκ μέρους του Πάτερ που μας κάνει Βυζαντινή Μουσική. Μέχρι πρότινος χρησιμοποιούσε στο μάθημα το όργανο "κρηπίς" αλλά έχει κάποιο τεχνικό πρόβλημα τώρα. Έχει εγκαταστήσει το Πρόγραμμα σας στο PC και το χρησιμοποιά δουλεύοντας το με το επιπρόσθετο keyboard. Έχει κάποια δυσκολία στη διάταξη του keyboard. Μήπως έχετε την αντιστοιχεία των πλήκτρων στο keyboard ή/και επιπρόσθετες οδηγίες για καλύτερη χρήση των δυνατοτήτων της αξιέπαινης δουλειάς σας. Πιστεύω ότι ο Πάτερ δεν θα επιστρέψει πίσω στο όργανο έστω και αν αυτό διορθωθεί!!! Ευχαριστίες.
 

Peter_Katsi

Νέο μέλος
Η ακριβής διάταξη του πληκτρολογίου υπάρχει στη "Βοήθεια" στο κουμπί "Πληκτρολόγιο".Όπως καταλαβαίνεται όμως δεν ήταν δυνατό να αντιστοιχηθούν όλα τα μόρια το πληκτρολόγιο και ως εκ τούτου έγινε εκλογή.Χρησιμοποιούνται μόνο +6 και +8 μόρια.
 
όπως επίσης και όποια άλλη ιδέα προκύψει από τους χρήστες.Εδώ θα είμαστε και θα τα λέμε.
Ευχαριστώ , και περιμένω κι άλλες σκέψεις....!
Αγαπητέ Παναγιώτη,
Να σε συγχαρώ θερμά για την πολύ ωραία προσπάθειά σου, που μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη πραγματικά τόσο για εκπαιδευτικούς σκοπούς όσο και για εμπλουτισμό της εκτέλεσης παραδοσιακού εξωτερικού μέλους με ηλεκτρονικά μέσα.
Χρησιμοποιώ windows 10, στα οποία λειτούργησε θαυμάσια.

Αφού ζητήθηκε, επίτρεψέ μου να καταθέσω κι εγώ μερικές σκέψεις:
Η ενσωμάτωση σε μορφή ήχου σίγουρα βοηθά να υπάρχει ομοιογένεια της απόδοσης σε κάθε υπολογιστή αλλά δημιουργεί δύο ζητήματα:
  • Πρώτον τα loops δεν είναι ομοιόμορφης διάρκειας σε όλους τους φθόγγους (στον άνω ζω για παράδειγμα το loop της χορωδίας σταματά πολύ γρήγορα αφήνοντας να ακούγεται μόνον ο ήχος του Β οργάνου). Ίσως αν η ανακύκλωσή τους ήταν χωρίς κενό;
  • Δεύτερον περιορίζει την ποικιλία των ηχοχρωμάτων που μπορεί κανείς να επιλέξει από τα 127 που προβλέπει το πρότυπο midi.
Η ενσωμάτωση στο πρόγραμμα ενός midi interface, ή καλλίτερα μια ξεχωριστή version χωρίς ενσωματωμένους ήχους αλλά μόνον με midi interface θα μείωνε δραστικά το μέγεθος του προγράμματος, δίνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα είτε να χρησιμοποιήσει κανείς τράπεζες ήχων χωρίς τα προβλήματα με τη διάρκεια των loops που ανέφερα πιο πάνω, ή να συνδέσει τον υπολογιστή με ένα εξωτερικό synthesizer ή sampler και να έχει πλήρη ελευθερία επιλογής ήχων (με συμπερίληψη της εντολής program change και ελεγκτών cc00 και cc32 για την επιλογή τραπεζών ήχων καθώς και του cc91 για προσθήκη "βάθους" ή έλλειψη του οποίου είναι αισθητή)
Ταυτόχρονα θα έδινε τη δυνατότητα χειρισμού του από ένα εξωτερικό πληκτρολόγιο midi πράγμα που θα το έκανε πιο ευέλικτο στην εκτέλεση

Άλλο ένα σημαντικό ζήτημα είναι, όταν χρησιμοποιούμε το πληκτρολόγιο του υπολογιστή για την εκτέλεση, πιέζοντας ένα φθόγγο ενεργοποιείται αυτόματα ο "φθόγγος διαρκείας" και κατά συνέπεια πρέπει να πατήσουμε escape για να τον τερματίσουμε.
Δεν υπάρχει κάποιος τρόπος ώστε ο φθόγγος να διαρκεί όσο πιέζουμε το πλήκτρο; Αυτό είναι πολύ σημαντικό για μια πιο μουσική εκτέλεση.

Τέλος εάν είναι δυνατόν στη χαρτογράφηση των πλήκτρων να συμπεριληφθεί και το πλήκτρο F10 ή Μ για έναν κε ύφεση -2 μορίων που θα μας έδινε έναν πιο παραδοσιακό Β' ήχο

Με πολλή εκτίμηση κι ευγνωμοσύνη για την τόσο σπουδαία και ανιδιοτελή προσφορά σου
ΑΚ
 

giorgos052

Γεώργιος Μ. Καλογερόπουλος
Καλησπέρα μόλις κατέβασα και εγώ το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Συγχαρητήρια λειτουργεί άψογα. Αυτό που ήθελα να προτείνω αν φυσικά γίνεται σε μελλοντική αναβάθμιση είναι να γίνεται η εναλλαγή των φθόγγων χωρίς διακοπή εννοώ να υπάρχει μια συνέχεια μεταξύ των φθόγγων στο ισοκράτημα. Κατά τα άλλα σας ευχαρίστουμε πάρα πολύ κ. Κατσιβάλη για τον κόπο σας και την προσφορά σας.
 

Δούναβις

Ἡ πεῖρα μοῦ ξέμαθε τὸν κόσμο... Ὀδυσσέας Ἐλύτης.
Ἐπὶ τῇ εὐκαιρία. Στὴν προσπάθειά μου νὰ σχεδιάσω μία κατάλληλη διάταξη πλήκτρων γιὰ Βυζαντινὸ Ὄργανο προέκυψε αὐτό...
 

Attachments

  • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΠΕΙΚΩΝΙΣΗ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΠΛΗΚΤΡΩΝ ΠΑΝΑΡΜΟΝΙ.pdf
    201.7 KB · Views: 94
Top