Φιστουρής Δημοσθένης

chriskont

Παλαιό Μέλος
Φιστουρης Δημοσθενης
Μαθητής του Βασιλειου Νικολαίδη
Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής
Καθηγητής Φωνητικής & Ευρωπαϊκής Μουσικής
υποψηφιος Διδάκτορας του Τμήματος Μουσικων Σπουδων του Πανεπιστημιου Αθηνων


Ο Δημοσθένης Φιστουρής έχει σπουδάσει Μεταλλειολόγος Μηχανικός Μεταλλουργός στο Ε.Μ.Π. Παρακολούθησε πολλά σεμινάρια πληροφορικής στο ΕΛΚΕΠΑ, οργάνωσης/διοίκησης παραγωγής και ασφάλειας/υγιεινής της εργασίας στο ΤΕΕ, περιφερειακής ανάπτυξης και προγραμματισμού στο Πάντειο. Το 1988 ξεκίνησε τη συνεργασία του με τον εκδοτικό οίκο Μόσχος Γκιούρδας ως μεταφραστής βιβλίων για υπολογιστές. Από το 1996 είναι επιμελητής εκδόσεων και σύμβουλος παραγωγής στη Β. Γκιούρδας Εκδοτική. Τα τελευταία τρία χρόνια δίνει σεμινάρια σε σχολές και εταιρίες για διάφορα θέματα, όπως το πακέτο προγραμμάτων Μ. Οffice, προγραμματισμός με Visual Basic και Delphi, σχεδιασμός με 3D Studio Max και γενικά για υπολογιστές. Από τον Ιανουάριο 2000 είναι επιστημονικός συνεργάτης σε θέματα πληροφορικής και θετικών επιστημών στο Εθνικό Ίδρυμα Τεκμηρίωσης. Τον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται και με την βυζαντινη και κλασική μουσική.
επισυνάπτω
Άξιόν εστιν... Μελοποιηθέν υπό Βασιλείου Νικολαΐδου Άρχ. Πρωτοψάλτου της Μ.τ.Χ.Ε. εις ήχον πλ.α΄ μεικτόν. Ψάλλει ο μαθητής του κ. Δημοσθένης Φιστουρής.
 

Attachments

  • Axion estin pla meiktos Dimosthenis Fistouris.mp3
    2.4 MB · Views: 204

chriskont

Παλαιό Μέλος
συμπληρωματικά για τον Δημοσθένη Φιστουρη
Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Ως μαθητής της Μεγάλης του Γένους Σχολής, σπούδασε Βυζαντινή μουσική δίπλα στον Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Βασίλειο Νικολαΐδη, όπου για 4 χρόνια ήταν α΄ κανονάρχης. Κατά τον ερχομό του στην Ελλάδα μαθήτευσε δίπλα στον πρωτοψάλτη Κωνσταντίνο Μαφίδη και τα τελευταία χρόνια μαθητεύει δίπλα στον άρχοντα β΄Δομέστικο της Μ.Χ.Ε και πρωτοψάλτη Δημοσθένη Παϊκόπουλο.

Έχει δίπλωμα Κλασικού τραγουδιού, Βυζαντινής Μουσικής και πτυχία Ειδικού Αρμονίας, Αντίστιξης και Φούγκας.

Ως υπότροφος του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης σπούδασε στην Ιταλία κλασικό τραγούδι παρακολουθώντας σεμινάρια/ιδιαίτερα μαθήματα με τους Luigi Alva, Arrigo Pola, Paride Venturi, Carlo Bergonzi και Renata Scotto.

Έχει συνεργαστεί ως σολίστ με την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης -Δημήτρια, τα Δημοτικά Θέατρα: Vercelli, Modena, Belli και την Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας του Milano σε έργα ρεπερτορίου Haydn, Händel, Mozart, Donizetti, Rossini, Verdi κλπ. Παράλληλα σε πολλούς καθεδρικούς ναούς της Ιταλίας, έχει τραγουδήσει ως σολίστ με δημοτικές ορχήστρες σε κλασικά ορατόρια συνθετών: Haydn, Händel, Rossini, Berlioz κλπ. Έχει συνεργαστεί με τους μαέστρους: Καρυντινός, Χωραφάς, Συμεωνίδης, Φιδετζής, Cavalaro, Tarli κλπ. Πραγματοποιεί παραστάσεις, συναυλίες και ρεσιτάλ στην Ιταλία και τη Γαλλία.

Αυτή την περίοδο εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή με θέμα: «Η φωνητική γραφή στα έργα του Σπύρου Σαμάρα» στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει συνθέσει μουσική και τραγούδια κατά παραγγελία για θέατρο («Κουαρτέτο Πίσω από την Αυλαία» του Ρόναλντ Χάργουντ, χορικά της «Ηλέκτρας» του Σοφοκλή και «Φλαντρώ» του Παντελή Χορν).

Διδάσκει Μονωδία και Βυζαντινή μουσική στο ωδείο του “Δήμου Ασπροπύργου” και στο ωδείο “Αθήνα” καθώς και το μάθημα της Μουσικής στην Ανώτερη Δραματική Σχολή “Η Πρόβα” της Μαίρης Ραζή.
 
Top