Στιχολογίες (καταγραφή Α. Βουδούρη)

tsak77

Χρῆστος Τσακίρογλου
Μία συλλογή των Στιχολογιών που υπάρχουν στους δύο τόμους του Αναστασιματάριου όπως τους κατέγραψε ο Άγγελος Βουδούρης από τα ακούσματα του Πατριαρχικού Ναού την εποχή του Ιακώβου Ναυλπιώτου.

Υ.Γ. Προτείνω οι ενδιαφερόμενοι να έχουν κάποια από τις τελευταίες εκδόσεις του acrobat reader για την προβολή του αρχείου αυτού.
 

Attachments

  • Στιχολογίες (καταγραφή Βουδούρη).pdf
    4.8 MB · Views: 1,381
Last edited:

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Ευχαριστούμε Χρήστο, δεν ξέρω εάν (και εδώ) πραγματικά ο Βουδούρης καταγράφει επακριβώς το Ναυπλιώτη. Η εκτέλεση μερικών στίχων της πρώτης στιχολογίας του Α' δομεστίκου του Ναυπλιώτη Αναστασίου Μιχαηλίδη (εδώ) έχει ομοιότητες και διαφορές.
 
Χρήστο έχω την εντύπωση ότι ο Βουδούρης στο "Αναστασιματάριον" δεν καταγράφει τον Ναυπλιώτη, αλλά γενικώς την παλαιότερη πατριαρχική παράδοση. Δες στην "Οκτώηχο" τις στιχολογίες, (εκ των οποίων του Β΄και του Γ΄ τις τιτλοφορεί ως "Ιακώβου Ναυπλιώτου")και σύγκρινε. Νομίζω ότι αυτές είναι ποιο κοντά στο ύφος του αείμνηστου Πρωτοψάλτη.
Ευχαριστούμε για το ωραίο θέμα που άνοιξες!
 

tsak77

Χρῆστος Τσακίρογλου
Συμφωνώ και με τους δύο, ούτε και γω νομίζω ότι καταγράφει τον Ιάκωβο Ναυπλιώτη. Άλλες φορές καταγράφει (πέρα από τον τίτλο) Μανουήλ Πρωτοψάλτη, άλλες Πέτρο κλπ. Όμως και μόνο ο τρόπος γραφής του Βουδούρη, με τις όποιες επιρροές από τις ερμηνείες του Ιακώβου, πιστεύω ότι έχουν ενδιαφέρον.

Υ.Γ. Πέρα από το γενικά ενδιαφέρον στοιχείο ότι ψάλλονταν τότε στιχολογίες στον Πατριαρχικό Ναό...
 

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Ψάλλονταν, μέχρι τις περικοπές του Αθηναγόρα. Αλήθεια, θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να συγκεντρωθούν τα μέλη που ψάλλονταν σύμφωνα με την Πατριαρχική παράδοση. Επειδή δεν την παλεύω με τα πρωτότυπα του Βουδούρη κι επειδή αναφέρθηκε πως στην Οκτώηχο τα μέλη διαφέρουν, θα μπορούσε κάποιος φίλος να μου λύσει την απορία αν υπάρχουν ομοιότητες κάποιας καταγραφής του με το κείμενο που γράφει ο Στανίτσας σε α'; Το ρωτώ γιατί, δυστυχώς, ο Στανίτσας έχει μόνο τους στίχους του δεξιού κι εγώ είμαι αριστερός... Εκτός, βέβαια, και αν το κείμενο του Στανίτσα πρόκειται για προσωπική σύνθεση ώστε να μην υπάρχει παλαιότερη καταγραφή της.
 

Ευαγόρας1

Ευαγόρας
Υπάρχουν οι σχετικές στιχολογίες πληκτρολογημένες σε ηλεκτρονική μορφή;
 
Top