Οι κανόνες της Μ. Εβδομάδος, Κωνσταντίνου Πρωτοψάλτου

prokofe

Active member
Αγαπητοί φίλοι

Μοιράζομαι μαζί σας ένα μικρό πόνημα που συνέταξα για προσωπική χρήση: τους κανόνες της Μ. Εβδομάδος μαζί με λίγα άλλα τροπάρια σε μελοποίηση Κωνσταντίνου Πρωτοψάλτου και δαχτυλογραφημένα με το πρόγραμμα Μουσικά Κείμενα του Δημήτρη Παπαδόπουλου.

Από όλα τα μέλη της Μ. Εβδομάδος οι κανόνες είναι ίσως το πιο αδικημένο. Στο ειρμολόγιο των Πέτρων καταγράφονται πλήρως μόνο σε αργό μέλος -κάτι που το καθιστά μάλλον μη χρηστικό στις μέρες μας-, ενώ σε σύντομο καταγράφονται μόνο οι ειρμοί· στο ειρμολόγιο του Ιωάννη επίσης απουσιάζουν πολλά από τα τροπάρια. Τα δε νεότερα ειρμολόγια και βιβλία Μ. Εβδομάδος νομίζω πως ξεφεύγουν αρκετά από τις κλασικές γραμμές.
Η περίπτωση τέλος του να ψαλούν απ'έξω θεωρώ πως δεν είναι η ενδεδειγμένη για την εν λόγω περίσταση: η παρουσία αρκετών ατόμων στο αναλόγιο απαιτεί μουσικό κείμενο· το ίδιο επίσης εαν για λόγους επιμήκυνσης του χρόνου της ακολουθίας επιλεγεί μια λίγο πιο βραδεία αγωγή.
Την λύση δίνει ο Κωνσταντίνος, ο οποίος στο δοξαστάριό του καταγράφει αναλυτικά τους σύντομους κανόνες μαζί με αργούς ειρμούς.
Σε αντίθεση με τα κάπως "ιδιόμορφα" δοξαστικά του, οι κανόνες και οι ειρμοί νομίζω πως είναι σαφώς απλοί και κλασικοί, αν και το μέλος τους διαφέρει από εκείνο του Πέτρου.

Ελπίζω να συγχωρέσετε τα όποια λάθη υπάρχουν στο κείμενο.
Προκόπης Φέσσας
 

Attachments

  • Ο κανών της Μ. Εβδομάδος σελ..pdf
    758.9 KB · Views: 179

Beatle

Ανδρέας Σ.
Ευχαριστούμε πολύ για τον κόπο σας! Αν ποτέ βρείτε χρόνο θα ήταν χρήσιμη και η πληκτρολόγηση από το Χειρόγραφο τριώδιο του Χουρμουζίου που επίσης περιέχει τους κανόνες (και του τριωδίου και της μεγάλης εβδομάδας) σε κλασική γραφή και με ενδιαφέρουσες θέσεις όπου φαίνεται κατά τόπους η επιμέλεια στη μελοποίηση εν σχέσει με το νόημα κατά το δυνατό.
Το εν λόγω χφ υπάρχει εδώ
 
Top