Νικολάου Μαλαξιανάκη «Η Θεία Λειτουργία»

p.manolis

Νέο μέλος
Η ΑΠΟΦΑΣΗ


Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ενορίας του Αγίου Παντελεήμονος Κοκκίνου Μετοχίου Μουρνιών αποφάσισε να εκδόσει το μουσικό έργο του Πρωτοψάλτου μας κυρίου Νικολάου Μαλαξιανάκη «Η Θεία Λειτουργία».

Πρόκειται για μια σειρά ύμνων που ο μουσικοσυνθέτης μελοποίησε σύμφωνα με την πολυετή πείρα και εμπειρία του πάνω στα αναλόγια των εκκλησιών της περιοχής του δήμου «Ελλ. Βενιζέλου» που διακόνησε και διακονεί.

Οι μελοποιημένοι ύμνοι αυτοί αποτελούν βασικό στοιχείο της Ορθοδόξου Χριστιανικής Λατρείας και το όλο έργο συμβάλει στην συνέχεια και συνέπεια της Ελληνορθοδόξου πολιτισμικής μας κληρονομιάς, αφού θα είναι πολύτιμο εργαλείο για τους ιεροψάλτες, τους κληρικούς αλλά και για κάθε φιλόμουσο.

Το ήθος και το ύφος του μουσουργού εγγυώνται ότι το πόνημα αυτό θα βρει ανταπόκριση από το σύνολο των φιλόμουσων τόσο σε τοπικό όσο και ευρύτερο επίπεδο.

Είμαστε βέβαιοι ότι η προσπάθεια αυτή προάγει έργο υψηλής πολιτισμικής αξίας και είναι ευτυχές γεγονός ότι ένας άνθρωπος του τόπου μας, της περιοχής μας ειδικότερα είναι εκείνος που κοπίασε και σήμερα μας προσφέρει έργο ισάξιο μεγάλων διδασκάλων της βυζαντινής και πατρώας μας μουσικής.

Τα έσοδα από την πώληση των βιβλίων ο μελωδός κύριος Νικόλαος Μαλαξιανάκης τα προσφέρει για την αποπεράτωση του Ενοριακού Πολιτιστικού Κέντρου μας όπου θα βρουν ασφαλές καταφύγιο και ένα δικό τους χώρο τα παιδιά και οι νέοι της περιοχής μας .


P6240037.JPG


ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΕΚΔΟΤΟΥ






Χάριτι Θεού και δια πρεσβειών του αγίου Μεγαλομάρτυρος και Ιαματικού Παντελεήμονος, η Ενορία μας προχωρεί με ιδιαίτερη χαρά στην έκδοση του παρόντος τόμου και προσφέρει σε όλο τον υμνήσιο κόσμο, τους εκτελεστές των φθόγγων της παρασημαντικής αλλά και σε όλους τους φιλόμουσους το έργο του πρωτοψάλτου του ναού μας και καθηγητού της βυζαντινής μουσικής κυρίου Νικολάου Μαλαξιανάκη με τον τίτλο η « Θεία Λειτουργία ».

Πρόκειται για κατάθεση ψυχής, απόσταγμα γλυκυφθόγγων μελισμάτων, έκφραση βιουμένων που η θεοσεβής πολυετή παρουσία του μουσουργού στην διακονία της υμνολογικής τέχνης τον ενέπνευσε και η οξυπετής κάλαμός του κατέγραψε προς δόξαν Θεού.

Στο έργο αυτό κυριαρχεί το γνήσιο εκκλησιαστικό ύφος και ήθος του ψαλτωδού κυρίου Νικολάου Μαλαξιανάκη που παραμένει σταθερός στην κλασική παραδοσιακή γραμμή που την χαρακτηρίζει η λιτότητα, κύριο συστατικό της πατρογονικής μονοφωνικής σοβαρής και εκφραστικής μουσικής μας που στοχεύει κατά την ώρα της Θείας Λατρείας να γεννηθεί μέσα μας η κατάνυξη και η διάθεση προσευχής.

Εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου επιθυμώ να ευχαριστήσω Θερμά τον Μουσικολογιότατο πρωτοψάλτη μας που παραχώρησε το πόνημά του αυτό στην Ενορία μας ώστε να το εκδώσομε και τα έσοδα να διατεθούν για την αποπεράτωση του ναού μας.

Επίσης επιθυμώ να ευχαριστήσω και όλους εσάς που προμηθευτήκατε τον τόμο αυτό, ο οποίος έχω την πεποίθηση ότι δεν θα λείψει στιγμή από το αναλόγιό σας και να σας ευχηθώ ο Κύριος μας να σας δίδει δύναμη και υγεία να διακονείται την θεοτερπή Βυζαντινή μουσική μας είτε από την έδρα είτε από το αναλόγιο είτε από οπουδήποτε αλλού ταχθήκατε να το πράξετε.

Κόκκινο Μετόχι 1 Οκτωβρίου 2008

Της Υπεραγίας Θεοτόκου της Γοργοϋπηκόου

Ο Εφημέριος

Πρεσβύτερος Εμμανουήλ Εμμ. Γεωργιακάκης​

P6240029.JPG



ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ

Παρουσία του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ. Δαμασκηνού και πλήθους ιεροψαλτικού κόσμου πραγματοποιήθηκε στην Ενορία μας η παρουσίαση του πονήματος του πρωτοψάλτου του Ναού μας κυρίου Νικολάου Μαλαξιανάκη « Η Θεία Λειτουργία Μελοποιημένη».
Η εκδήλωση διοργανώθηκε με την πρωτοβουλία της Ενορίας και την συνεργασία του Συνδέσμου Ιεροψαλτών νομού Χανίων « Γεώργιος ο Κρής ».
Προλόγισε ο Εφημέριος πατήρ Εμμανούλ, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του πρωτοψάλτου.
Στην συνέχεια διαβάστηκε χαιρετισμός του προέδρου του Συνδέσμου Ιεροψαλτών και πρωτοψάλτου Χανίων κυρίου Νικολάου Πιακή.
Το βιβλίο παρουσίασε ο λαμπαδάριος του Ιερού Ναού αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης και αποσπασμένος συνεργάτης του τμήματος μουσικών σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας μουσικολογιώτατος κύριος Χαράλαμπος Τζινευράκης.
Η Χορωδία του Συνδέσμου έψαλε μέλη - συνθέσεις - του κυρίου Μαλαξιανάκη.
Το πρώτο μέρος έκλεισε έκλεισε ο μουσουργός με σκέψεις του για την σύνθεση των ύμνων.


P6240030.JPG

Στο δεύτερο μέρος διαβάστηκαν χαιρετισμοί του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου, του Βουλευτού Χανίων κυρίου Στυλιανού Νικηφοράκη, του πρωτοψάλτου και καθηγητού κυρίου Ιωάννη Καστρινάκη και του πρωτοψάλτου κυρίου Γεωργίου Χατζηθεοδώρου.
Χαιρετισμό απηύθυναν και οι παριστάμενοι βουλευτής Χανίων κύριος Μανούσος Βολουδάκης, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου δήμου « Ελ. Βενιζέλου » εκ μέρους του Δημάρχου και ο αντινομάρχης Χανίων εκ μέρους του Νομάρχου Χανίων κύριος Χαράλαμπος Κουκιανάκης
.




P6240031.JPG

Με απόφαση του Εφημερίου και του ΔΣ του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Χανίων ο Σεβασμιότατος πρόσφερε τιμητικές διακρίσεις και δώρα ευχαριστίας στους επί χρόνια άμισθους βοηθούς ιεροψάλτες κύριο Σάββα Λαγογιάννη, κύριο Ιωάννη Παπαδημητρίου, κύριο Εμμανουήλ Κουκουδάκη, κυρία Αριστέα Πατεράκη και κυρία Όλγα Μιχαηλίδου.


Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιότατος ενώ ακολούθησε επίσημη δεξίωση στον αύλιο χώρο του Ναού.





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΕΦΗΜΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ENORIA TV ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΣ.


http://agiospanteleimonas.blogspot.com/search/label/%CE%95%CE%9A%CE%9A%CE%9B%CE%97%CE%A3%CE%99%CE%91%CE%A3%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%91%20%CE%A7%CE%A1%CE%9F%CE%9D%CE%99%CE%9A%CE%91

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΔΙΑΘΕΣΗ
enoria@freemail.gr

ΑΡΧΕΙΑ

Συνημμένα έργα του μελοποιού απο την παρουσίαση.... Ψάλλει η χορωδία του Συνδέσμου Ιεροψαλτών νομού Χανίων " Γεώργιος ο Κρής" υπο την διεύθυνση του κυρίου Δημητρίου Κιτάκη.
Στην φωτογραφία διακρίνοντε οι τιμηθέντες βοηθοί ψάλτες μας.
Άγιος ο Θεός.... ήχος πλάγιος του τετάρτου.Στο σόλο ο κύριος Εμμανουήλ Περογιάννης.
Τον σταυρόν σου προσκυνούμεν Δέσποτα.....ήχος δεύτερος.Στο σόλο ο κύριος Ιωάννης Σκαλιδάκης.
Χερουβικό -απόσπασμα.... ήχος τρίτος. Στο σόλο ο κύριοις Κωνσταντίνος Στεφανάκης.
 

Attachments

  • Χωρίς τίτλο_0009.wma
    6.5 MB · Views: 45
  • ton_stauron_sou_proskinoumen.wma
    5.9 MB · Views: 51
  • xeroubiko_tritos_apospasma.wma
    5 MB · Views: 36
  • Cap0005.BMP
    225.1 KB · Views: 42
Last edited:
Top