Κ. Πρίγγος - Ν. Δανιηλίδης - Την ωραιότητα της παρθενίας σου (βίντεο με κείμενο)

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Πρόκειται για το Θεοτοκίο Κάθισμα του γ' ήχου «Την ωραιότητα» σε αργό μέλος, όπως ψάλλεται κατά την Απόλυση της Ακολουθίας των Χαιρετισμών τις Παρασκευές της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Η παρούσα ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε μέσα στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγ. Γεωργίου στην Κωνσταντινούπολη κατά την Ε' Παρασκευή των Νηστειών (Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου), μάλλον το έτος 1957. Ψάλλει ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Κωνσταντίνος Πρίγγος και ο Α' Δομέστιχος Νικόλαος Δανιηλίδης.

Αν και το μέλος ανήκει στο β' χορό, εκείνα τα χρόνια συνείθιζαν να εναλλάσσουν ανά Παρασκευή ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να ψαλεί το μέλος και από τους δύο χορούς.


Επειδή από κάποιους φίλους διατυπώθηκε η άποψη ότι καλό θα 'ταν να παρατεθεί κείμενο προσαρμοσμένο στην εκτέλεση, άποψή μου είναι πως με την παράθεση του κλασικού κειμένου κατανοούμε καλύτερα την ερμηνευτική δυνότητα του Πρίγγου αλλά και το πώς αναλύεται το μέλος κατά την πατριαρχική παράδοση, ενώ με ένα κείμενο καταγραφής θα παρακολουθούσαμε απλά την πορεία της φωνής χωρίς να εμβαθύνουμε στην ουσία της τέχνης. (Βέβαια, άλλη είναι η περίπτωση που θέλουμε να καταγράψουμε ένα μέλος που δεν υπάρχει στη μορφή που το ακούμε στην ηχογράφηση). Σε περίπτωση, όμως, που κάποιος θέλει να μελετήσει καλύτερα την παραπάνω εκτέλεση ώστε να την αναπαράγει επακριβώς, την κατέγραψα. Θα τη βρείτε συνημμένη.
 

Attachments

  • Την ωραιότητα, Κ. Πρίγγου.pdf
    83.1 KB · Views: 83
Top