Κ. Πρίγγος , Αθ. Καραμάνης , Χρ. Θεοδοσόπουλος , Α. Δεβρελής.

Υάκινθος B

Well-known member
Τουναντίον!
Παρατηρείται "άνθηση στην Ε.Β.Μ.",
Επίτρεψε μου να διαφωνήσω για την άνθηση , τουλάχιστον η δική μου εμπειρία δείχνει παρακμή. Μπορεί ή άνθηση να υπάρχει όσον αφορά τη μουσικολογική έρευνα αλλά οι σημερινοί ψάλτες νομίζω ότι υστερούμε στο μεράκι, στην αρχοντιά και στο ήθος σε σχέση με τους προγενέστερους. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι ολόκληρη η κοινωνία μας όσο πάει παρακμάζει και λογικό είναι να συμπαρασύρονται και οι ψάλτες που και αυτοί είναι κομμάτι της κοινωνίας. Όμως όταν σκέφτομαι ότι στην επαρχία που ζω ,παλιότερα υπήρχαν τουλάχιστον 15 ψάλτες που ήταν φωνάρες και καλοί γνώστες της Β.Μ και σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένας αξιόλογος αυτό δεν το λες άνθηση. Και το πιο αστείο είναι ότι οι ψάλτες αυτοί αν και σπουδαίοι είχαν και κάποια μετριοπάθεια, ενώ οι σημερινοί αν και μετριότητες αρνούνται να συνειδητοποιήσουν την πραγματικότητα τους και αυτό είναι το πιο άσχημο.
Επίσης κάτι άλλο που μου κάνει εντύπωση στη φωτογραφία αυτή είναι ότι κοντά στο Πρίγγο "κόλλησαν" σπουδαίοι τότε ψάλτες της Θεσσαλονίκης πράγμα που δεν βλέπεις εύκολα στις μέρες μας όπου έχει λείψει η φιλομάθεια. Συγνώμη για τα απαισιόδοξα μηνύματα που εκπέμπω με αφορμή μια παλιά φωτογραφία αλλά χρειάζεται να αφυπνιστούμε αν θέλουμε να εξελιχτούμε.
 

giorgosroutsis

New member
27 Ιουλίου 1954. Προαύλιο Μητροπολητικού Ναού Αγίου Γρηγορίου Παλαμά Θεσσαλονίκης. Διακρίνονται: Στο μέσο (με την μαύρη γραβάτα) ο Άρχων Πρωτ. της Μ.Χ.Ε Κ.Πρίγγος , δεξιά του ο Αθαν. Καραμάνης , αριστερά ο Χρ. Θεοδοσόπουλος και στην άκρη δεξιά ( με το άσπρο πουκάμισο ) ο δάσκαλος Α.Δεβρελής.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=693626562044650&id=100041919382032&sfnsn=mo
Οι ιστορικές φιγούρες!!! Ευχαριστούμε!!!
 

Υάκινθος B

Well-known member
Ιούλιος και είναι ντυμένοι με σακάκια και γραβάτες !!
Βέβαια δεν είχε ενσκήψει ακόμα τότε η κλιματική αλλαγή. Φορούσαν και ράσο ή έψαλαν με το κοστούμι !
Δεν είχαν και air cindition τότε .
Φαντάζομαι πως δεν είχαν και μικρόφωνα . Ωραίες εποχές !!
 
Top