Κωνσταντινίδης Παναγιώτης

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Ο Πρωτοψάλτης Παναγιώτης Κωνσταντινίδης τυγχάνει, όπως ο ίδιος λέει, άρχων Πρωτοψάλτης της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως. Αξιόλογος Πρωτοψάλτης, λιτός στο ύφος του. Κάποια φορά που πήγε στην Αθήνα, ο φίλος του Κωνσταντίνος Μαφίδης τον συνέστησε στον Λυκούργο Αγγελόπουλο κι έτσι πραγματοποιήθηκαν δύο εκπομπές, τις οποίες και ανεβάζω. Ήταν Πρωτοψάλτης στον Ι. Ν. Εισοδίων Πέραν. Αναφέρεται η χρονολογία 1985 στην εξιστόρηση του βιογραφικού του, οπότε είναι μεταγενένεστερη η εκπομπή της χρονιάς αυτής. Πρώτα ο Θεός, θα καταγράψω και το βιογραφικό του όπως ο ίδιος το διηγείται και θα το ανεβάσω.

Στις εκπομπές είναι καλεσμένοι του Λυκούργου Αγγελόπουλου ο Παναγιώτης Κωνσταντινίδης και ο Κωνσταντίνος Μαφίδης. Οι δυο τους ήταν δομέστιχοι στο ναό που έψαλλε ο Παλάσης, ο μεν Κωνσταντινίδης α' δομέστιχος, δίπλα στον Παλάση, ο δε Μαφίδης β' δομέστιχος, δίπλα στο Μαγούρη. Κουβεντιάζουν για πολλά θέματα, κυρίως όμως για το πώς μεταδιδόταν η ψαλτική τέχνη στην Πόλη.

Ανεβάζω τις εκπομπές αυτούσιες. Από κάτω προσθέτω και απομονωμένα τα ψαλλόμενα. Δυστυχώς, είναι σχεδόν αλλα όχι πλήρεις οι εκπομπές. Έτσι, το αρχείο:
Π. Κωνσταντινίδης, Κ. Μαφίδης - Θ' Ωδή Πεντηκοστής.mp3,
που ανέβασα στο παρελθόν, το οποίο λογικά προέρχεται από τις εκπομπές αυτές, δεν ακούγεται στα αποσπάσματα που ανεβάζω.
Επίσης, τα Εσπέρια της Πεντηκοστής τα ανέβασα παλαιότερα και εδώ, σε άλλη ποιότητα ήχου.

Οι ευχαριστίες ανήκουν στο δάσκαλό μου Μιλτιάδη Παππά, από του οποίου το αρχείο προέρχεται η ηχογράφηση της εκπομπής.
 

Attachments

  • Συνέντευξη Κωνσταντινίδη και Μαφίδη 1.mp3
    26.7 MB · Views: 122
  • Συνέντευξη Κωνσταντινίδη και Μαφίδη 2.mp3
    25.6 MB · Views: 85
  • 01 Κωνσταντινίδης - Μαφίδης - Εσπέρια Πεντηκοστής.mp3
    6.4 MB · Views: 95
  • 02 Παναγιώτης Κωνσταντινίδης - Ιαμβικαί Καταβασίαι Πεντηκοστής.mp3
    5 MB · Views: 91
  • 03 Κωνσταντινίδης - Μαφίδης - Εσπέρα Αγ. Πάντων.mp3
    3.9 MB · Views: 85
  • 04 Παναγιώτης Κωνσταντινίδης - Εωθινόν α'.mp3
    4.7 MB · Views: 106
  • 05 Κωνσταντινίδης - Μαφίδης - Αναβαθμοί, Ήχ. πλ. δ'.mp3
    4.7 MB · Views: 81
Last edited:

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Την άργησα τη βιογραφία, όμως κάλλιο αργά παρά ποτέ. Κύρια πηγή είναι ο ίδιος ο δάσκαλος από τις συνεντεύξεις του.

Τα πρώτα βήματα της μουσικής τα διδάχτηκε από τον αείμνηστο Νικόλαο Αγγελίδη, ο οποίος ήταν πρωτοψάλτης στο Βαφεοχώριο του Άνω Βοσπόρου, στον Ευαγγελισμό της Υπεραγίας Θεοτόκου. Χρημάτισε κάμποσο καιρό σ’ εκείνον κοντά, ο οποίος τον δίδαξε, και από εκεί ξεκίνησε και πήγε στον Άγ. Νικόλαο του Γαλατά ως Α’ Δομέστιχος στον αείμνηστο διδάσκαλο Ιωάννη Παλάση. Εκεί χρημάτισε 3-4 χρόνια ως δομέστιχος κι έπειτα, όταν απεβίωσε ο Παλάσης, πέρασε ως αριστερός ιεροψάλτης. Τον Παλάση τον διεδέχθη ο Δημήτριος Μαγούρης, με τον οποίο συνέψαλλαν επί σειρά ετών.
Από εκεί πήγε στην άλλη εκκλησία του Γαλατά, στον Ι. Ν. του Σωτήρος Χριστού, κι εκεί χρημάτισε για κάμποσα χρόνια. Από εκεί, επειδή κατεδαφίσθη ο ναός για να περάσει ο δρόμος, πέρασε και πήγε στο Διπλοκιόνιον και προσελήφθη το 1966 ως Πρωτοψάλτης στον Άγ. Φωκά Ορτάκιοϊ.
Το 1969, όταν χείρεψε η θέση του Πρωτοψάλτη στον Ι.Ν.Εισοδίων Πέραν, πήγε ο Οικ. Πατριάρχης Αθηναγόρας, ο οποίος τον είχε ακούσει πολλές φόρες, και τον διόρισε εκεί, όπου έψαλλε μέχρι να κοιμηθεί, γύρω στα 1993-94.
Το 1985 ο Οικ. Πατριάρχης Δημήτριος του απένειμε το οφφίκιο του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως. Άλλωστε, η εκκλησία των Εισοδίων Πέραν είναι ο Καθεδρικού Ναού της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως.
Ο Παναγιώτης Κωνσταντινίδης ήταν ο πρώτος δάσκαλος του νυν Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Λεωνίδα Αστέρη. Πεντάχρονο τον πήρε στο αναλόγιο του Ι.Ν. Αγ. Ιωάννου Χίων (προφανώς έψαλλε κι εκεί) και μετέπειτα στον Άγ. Νικόλαο του Γαλατά. Η τελευταία είναι πληροφορία που μου μετέφερε ο δάσκαλός μου Άρχων Α’ Δομέστιχος κ. Μιλτιάδης Παππάς και του τα είπε από πρώτο χέρι ο Άρχων Πρωτοψάλτης.
 
Top