Ι Αρβανίτης: Επί σοι χαίρει-ήχος Α'

Diogenes

Νέο μέλος
Αντί τού Άξιον εστίν είς την Θεία Λειτουργία τού Μ. Βασιλείου. Μέλος Ιωάννου Αρβανίτη, Ήχος Α΄ Ψάλλουν Δοχειαρίτες Πατέρες Ζωντανή ηχογράφηση από την Ιερά Μονή Δοχειαρίου Αγίου Όρους.
 

Υάκινθος B

Well-known member
Δεν είναι άσχημη η σύνθεση του Laosynakti τουναντίον θα έλεγα ότι είναι πολύ καλή .Εντοπίζω όμως δύο σημεία που κατά τη γνώμη μου χρειάζονται βελτίωση. α. Είναι κομμάτι κάπως σύντομο β. Και στο εξ ης αυτό το διάστημα Πα- Δι νομίζω πως ακούγεται κάπως άσχημα που τονίζεται η αναφορική αντωνυμία. Θα μπορούσε πχ να ήταν πα, βου ,γα ,δι ώστε να μην τονίζεται η αντωνυμία. Το ίδιο ισχύει και για το τελευταίο επί σοι . Γενικά έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι κυρίως στις μονοσύλλαβες λέξεις δεν πρέπει να γίνεται ισχυρός τονισμός διότι ακούγεται άσχημα. Το ίδιο ισχύει και όταν μιλάμε.
 

Υάκινθος B

Well-known member
Το απόσπασμα που ανέβασες από την διατριβή του κ. Αρβανίτη νομίζω πως αναφέρεται σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο και μιλάει κυρίως για ειρμούς και στιχηρά. Αν και ως κείμενο είναι κάπως ασαφές και δυσνόητο ,όμως κάνει λόγο και για κατανόηση και γνώση της γλώσσας των εκκλησιαστικών κειμένων. Δεν αναιρεί αυτό που επεσήμανα για το "Επί Σοί Χαίρει" Πολλές φορές η θεωρία απέχει από την πράξη. Τώρα ως προς την ψαλτική νομίζω ότι επειδή σκοπός της αφενός είναι να κατηχήσει και αφετέρου να παρακινήσει προς προσευχή τους ακροατές- πιστούς, θα πρέπει να δίνεται βαρύτητα και στη σωστή απόδοση του κειμένου ώστε ο ψάλτης να ανταποκρίνεται στο ρόλο του. Άποψη μου είναι ότι όπως όταν μιλάμε τονίζουμε και επιτονίζουμε σωστά και αυτό το μαθαίνουμε φυσιολογικά ,έτσι και όταν ψάλλουμε θα πρέπει με την σωστή προσαρμογή του μέλους να αποδίδουμε και το νόημα του ύμνου ώστε ο πιστός να καταλαβαίνει αυτό που ακούει. Αυτό όμως είναι κάτι που το διδασκόμαστε ή το ανακαλύπτουμε. π.χ οι περισσότεροι που έχω ακούσει ψάλλουν "ο Μονογενήσιος " δεν υπάρχει τέτοια λέξη στην ελληνική γλώσσα. είναι ο Μονογενής υιός. πώς όμως θα αποδοθεί το νόημα, όταν ανάμεσα στις δύο λεξούλες πάρουμε μια κλεφτή αναπνοή. για να το κάνουμε όμως αυτό θα πρέπει πρώτα να έχουμε προβληματιστεί πάνω στο νόημα του κειμένου. ή στον ίδιο ύμνο λένε 'είσων της αγίας τριάδος " Χιλιάδες για μη πω εκατομμύρια τέτοια λάθη από παπάδες και ψάλτες οι οποίοι μάλιστα είναι και δάσκαλοι της ψαλτικής. Κάποτε ένας παπάς στο ¨Τηπερμάχο¨
Χαχα ! μέτρησα 17 νοηματικά λάθη, άντε ύστερα ο ακροατής να καταλάβει τι του γίνεται.
 

Γιώργος Μ.

Γιώργος Μπάτζιος
Το ίδιο ισχύει και όταν μιλάμε.
Είναι διαφορετική η λογική στη μελοποίηση. Δεν είναι πρόβλημα ο «μουσικός» τονισμός του «ἐπί» ή του «ἐξ ἧς», πρόβλημα θα ήταν να αποκοπεί μουσικά από αυτό που ακολουθεί. Αυτό νομίζω δεν συμβαίνει στη σύνθεση του κ. Αρβανίτη.
 

Shota

Παλαιό Μέλος
Θα μπορούσες να γίνεις λίγο πιο αναλυτικός;

Ψάλλε το. Δεν σου ακούγεται αντιμουσικό;

Έβαλα και την ηχογράφηση του Πρίγγου. Ο οποίος βεβαίως δεν το ψάλλει έτσι όπως το έχει ο άλλος Άρχων.
 

petrosgrc

Πέτρος Γαλάνης
Ψάλλε το. Δεν σου ακούγεται αντιμουσικό;

Έβαλα και την ηχογράφηση του Πρίγγου. Ο οποίος βεβαίως δεν το ψάλλει έτσι όπως το έχει ο άλλος Άρχων.

Εγώ σε αυτά τα θέματα είμαι λίγο σκληροπυρηνικός... Και η απόστροφος μού «κλωτσάει», προτιμώ τα τρία ίσα στη σειρά με το τελευταίο με ψηφιστό όπως το έχει ο Πέτρος...
 
Top