Θρασύβουλος Στανίτσας - Χερουβικόν, Ήχος πλ. α' (1961)

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Ένα απ' τα καλύτερα Χερουβικά που έχω ακούσει! Μακάρι να είχαμε και το χρόνο να το πούμε...

Το βιντεάκι αυτό έγινε κι εδώ πριν από μια εβδομάδα, με χειρότερο όμως ήχο, με το φύσημα και το βόμβο να ανεβοκατεβαίνουν λόγω κακής μήτρας ή ψηφιοποιήσεως. Έτσι, ανέλαβα να το ξανακάνω εγώ με ηχητικό από το αρχείο του Παϊβανά, που ανέβηκε εδώ, το οποίο είναι πολύ καλύτερο. Λόγω κάποιων παρασίτων ψηφιακών (πχ στο 11:59), ζήτησα από το φίλο Παναγιώτη Φιλίππου, μαθητή του κ. Παϊβανά, αν το είχε σε καλύτερη ποιότητα, και μου το έστειλε! Ίδια ψηφιοποίηση, άλλη μεταφορά σε mp3. Τον ευχαριστώ θερμά! Εφήρμοσα ελαφρά αποθορυβοποίηση, καθώς ο βόμβος ήταν έντονος. Επιδέχεται πολλή περισσότερη αποθορυβοποίηση, αλλά έχει αλλοιώνεται η φωνή του Στανίτσα, πράγμα που δε θέλω.

Το παρόν Χερουβικό του πλ. α' το έψαλε ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Θρασύβουλος Στανίτσας στον Ι. Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου στο Πέραν της Κωνσταντινουπόλεως το 1961, εκτός Ακολουθίας.

Ο ήχος ελήφθη από συλλογή ηχογραφήσεων του άρχοντα στην Πόλη, την οποία επιμελήθηκε ο μαθητής του, ο κ. Αθανάσιος Παϊβανάς, και έχει αναρτηθεί και εδώ: http://analogion.com/site/html/StanitsasPaivanasCollection.html.

Το κείμενο της απομαγνητοφωνήσεως προέρχεται από την έκδοση «Πανδέκτη Εκκλησιαστικής Μουσικής - Τόμος Γ': Θεία Λειτουργία» που εξέδωσε το 2006 ο Άρχων Μουσικοδιδάσκαλος και τ. Β' Δομέστικος της ΜΧΕ κ. Δημοσθένης Παϊκόπουλος.

https://www.youtube.com/watch?v=dYPhBGjGBqs
 

Λεωνίδας

Λεωνίδας Γαρουφαλῆς

Γιάννη, απήλαυσα ολόκληρο το βίντεο. Πράγματι ο άρχων πρωτοψάλτης Θρασύβουλος Στανίτσας αποδίδει γλυκύτατα τον χερουβικό ύμνο.
Συνέχισε να μάς δίνεις τέτοιες ωραίες εγγραφές, θεωρώ πολύ σημαντικό εργαλείο μάθησης να βλέπουμε το μουσικό κείμενο και να ακούμε την ηχογράφηση.

Ὁ ἔχων ὦτα ἀκούειν, ἀκουέτω!
 
Top