Η συμμετοχή της Χορωδίας Ιεροψαλτών Ηρακλείου στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής

Η συμμετοχή της Χορωδίας Ιεροψαλτών Ηρακλείου στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο.

Ανδρέας, Α. Γιακουμάκης, Πρωτοψάλτης Ι.Ν. Αγίου Τίτου Ηρακλείου.

http://www.pemptousia.gr/video/i-is...opsalton-irakliou-stin-agia-ke-megali-sinodo/
https://player.vimeo.com/video/173385573?title=0&byline=0&portrait=0

Giakoumakis_VyzantiniA.jpg
 

Nikos L.

Παλαιό Μέλος
Θυμάμαι τον Ανδρέα το 1996-7 όταν έκανε μαθήματα μουσικής στο ωδείο στο Ρέθυμνο.
Μαλιστα, κρατώ απο τότε κάποιες παρτιτούρες, όπως τα λειτουργικά του Βουτσινά σε Α΄ ήχο.

Ανδρέα, να είσαι πάντα καλά.
 
Last edited:

Μακρυγιάννης

Κανάλια Μαγνήσιας
Είμαι σίγουρος πως σε αντίθεση με άλλα θέματα (όπως τα πολύ πρόσφατα σχετικά με την επαναλειτουργία του καθεδρικού ναού της Αθήνας) απάντησω σχετικά με την συμμετοχή των ιεροψαλτών στην συνεύλευση του Κολυμπαρίου θα πέσουν κυριολεκτικά να με φάνε!:(
 

tsak77

Χρῆστος Τσακίρογλου
Είμαι σίγουρος πως σε αντίθεση με άλλα θέματα (όπως τα πολύ πρόσφατα σχετικά με την επαναλειτουργία του καθεδρικού ναού της Αθήνας) απάντησω σχετικά με την συμμετοχή των ιεροψαλτών στην συνεύλευση του Κολυμπαρίου θα πέσουν κυριολεκτικά να με φάνε!:(
Ἂν ἀναφερθεῖτε στὸ ἐκκλησιολογικὸ θέμα ποὺ γιὰ ἀρκετοὺς ἀδελφοὺς μας προκύπτει, εἶναι πολὺ πιθανὸν νὰ ἀντιδράσει ἡ ὁμάδα τῶν συντονιστῶν, ὡς δημιουργία παρέκκλισης ἐκ τῆς θεματολογίας τῆς κοινότητας, κάτι ποὺ σίγουρα γνωρίζετε ἀπὸ παρόμοιες περιπτώσεις στὸ παρελθόν. Ἂν ἐπικεντρωθεῖτε στὸ μουσικὸ μέρος - γιὰ τὸ ὁποῖο παραδόξως οὐδὲν ἐλέχθη* - δὲν νομίζω ὅτι θὰ ὑπάρξει κανένα πρόβλημα, τουναντίον.


* Προσωπικὰ πιθανολογῶ ὅτι αἰτία εἶναι ἡ μὴ καταχώριση τῶν συμμετεχόντων χορῶν στὸ ψαλτικὸ star system (εὐελπιστῶ κάποια στιγμὴ νὰ κατανοήσω τὸν λόγο ὕπαρξης καὶ ἀπέλπιδας προσπάθειας διατήρησής του κυρίως σήμερα). Πάντως τουλάχιστον γιὰ μένα ἡ συμμετοχὴ ἢ καὶ ἡ συμψαλμωδία τόσων χορῶν σὲ αὐτὲς μάλιστα τὶς ἀπαιτητικὲς σὲ διάφορα ἐπίπεδα ἀκολουθίες, ἦταν ἀφ' ἑνὸς μία πραγματικὰ μοναδικὴ συγκυρία καὶ γιὰ τὸ νησὶ καὶ γιὰ ὅλο τὸν Ἑλληνορθόδοξο κόσμο, ἀφ' ἑτέρου (ὑπὸ ἄλλες συνθῆκες μᾶλλον) θὰ ἦταν μία πολὺ καλὴ ἀφορμὴ γιὰ μουσικὸ σχολιασμὸ καὶ διάλογο.
 
Last edited:

Μακρυγιάννης

Κανάλια Μαγνήσιας
1. Ακριβώς κ. Τσακίρογλου για το εκκλησιολογικό θέμα που έχει προκύψει (το τόσο σημαντικό θέμα που αφορά όλους τους πιστούς άρα και τους ψάλτες και δεν περιορίζεται μόνο στην Κρήτη αλλά σε ολόκληρη την Ορθόδοξη Εκκλησία) θα ήθελα να αναφερθώ αλλά γνωρίζω ότι μόνο όταν τίθεται το συγκεκριμένο θέμα μόνον τότε εφαρμόζεται η ακρίβεια των κανόνων του φόρουμ σε αντίθεση με τα γνωστά θέματα των π.χ. «σχολών» ή του θέματος «είμαι επιστήμονας δεν μιλώ με ημιμαθείς» ή άλλων κοινωνικών θεμάτων που είναι γνωστή η κατάληξή τους εκεί έχει ό καθένας την άνεση να εκφράσει την γνώμη του (χωρίς να υποτιμώ κανέναν).
Αν είναι δυνατόν! Λες και οι ψάλτες δεν είναι πιστά μέλη της Εκκλησίας αλλά μηχανές που αναπαράγουν ήχους. Λες και η βυζαντινή μουσική δεν υπηρετεί συγκεκριμένο σκοπό μέσα στην Εκκλησία και είναι μόνο τεχνική!
Μου θυμίζει εκείνο το λεγόμενο των οικουμενιστών ότι δεν μιλάμε για όσα διαφωνούμε αλλά μόνο για όσα συμφωνούμε !!!!

2. Στο κομμάτι που αναφέρεστε στο μουσικό μέρος, στο star system κ.τ.λ. δεν θα διαφωνήσω. Θα συμφωνήσω και θα επαυξήσω στα λεγόμενα.

Αυτή την στιγμή όμως γνώμη μου είναι πως προέχει το εκκλησιολογικό διότι εν πολλοίς τα άλλα θέματα τεχνικά έχουν εδώ και χρόνια αναλυθεί επαρκώς.
 

Γιώργος Μ.

Γιώργος Μπάτζιος
[...] στὸ μουσικὸ μέρος - γιὰ τὸ ὁποῖο παραδόξως οὐδὲν ἐλέχθη* -
Χρήστο, νομίζω ότι αιτία δεν είναι το star system, αλλά η ιδιαιτερότητα του θέματος, όπως κι εσύ επεσήμανες, και η απροθυμία πολλών να εμπλακούν σε «δύσκολες» συζητήσεις ή να τις προκαλέσουν.
(Κρίνω τουλάχιστον από τον εαυτό μου, που άκουσα ζωντανά κάποιες από τις ακολουθίες, και σχημάτισα θαυμάσια εικόνα, αλλά απέφυγα να σχολιάσω).
Το star system μπορεί να υπάρχει (δεν ξέρω σε πόσο μεγάλο βαθμό), αλλά νομίζω ότι απλοί ψάλτες δεν επηρεάζονται από αυτό. Ο κόσμος ίσως.
 

PavlosKouris

Pavlos Papadopaidi
Η χορωδία ήταν καλή κ μου άρεσε.
Φαντάζομαι την αγωνία κ το άγχος του
χοράρχη κ τις άπειρες ώρες προετοιμασίας.
Μπράβο στο κ.Γιακουμακη κ τα μέλη του χορού.
 
Top