Ελευθέριος Γεωργιάδης

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
Από μια σελίδα που δεν λειτουργεί πλέον αντιγράφω ορισμένα βιογραφικά στοιχεία.
Ελευθέριος Γεωργιάδης

Λαμπαδάριος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας
(από 1- 4-1969 έως 19-6-1978)

Ο Ελευθέριος Γεωργιάδης γεννήθηκε στη Χρυσούπολη της Επαρχίας Χαλκηδόνος, Κωνσταντινουπόλεως, το έτος 1920 και είναι απόφοιτος της Ροβερτίου σχολής. Τις πρώτες μουσικές γνώσεις τις έλαβε από τον πατέρα του, τον γνωστό τότε Πρωτοψάλτη του Ι. Ναού Προφήτου Ηλιού Σκουτάρεως της επαρχίας Χαλκηδόνος, Πάτροκλο Γεωργιάδη.
Μέχρι την ηλικία των 15 χρόνων συνέψαλλε με τον πατέρα του ως δομέστικός του και μαθήτευσε συγχρόνως στους τότε Πατριαρχικούς χορούς, δηλαδή τον Ιάκωβο Ναυπλιώτη και τον Ευστάθιο Βιγγόπουλο, οι οποίοι ήταν φίλοι του πατέρα του. Παρακολούθησε τους μεγάλους μουσικοδιδάσκαλους και θεωρητικούς της εποχής του, Θεοδόσιο Γεωργιάδη, Ιωάννη Παλάση, Μιχαήλ Χατζηαθανασίου, Κωνσταντίνο Πρίγγο, συνέπραξε με τον Θρασύβουλο Στανίτσα και συνυπηρέτησε στο Πατριαρχείο με τον Βασίλη Νικολαϊδη. 'Οταν μάλιστα οι Κων/νος Πρίγγος και Θρ. Στανίτσας διηύθυναν τη μεγάλη χορωδία του "Συνδέσμου Μουσικοφίλων Κων/λεως", ο Ελευθέριος. Γεωργιάδης ήταν ο διευθυντής του τμήματος των ισοκρατημάτων. Λίγο αργότερα, αναλαμβάνει διπλά καθήκοντα στην ίδια χορωδία με λαμπρά αποτελέσματα. Ο ίδιος ακόμα, αναλάμβανε τη γραφή και πολυγράφηση των μουσικών κειμένων, ως μουσικός ορθογράφος και καλλιγράφος που ήταν. Πολλά χειρόγραφα του υπάρχουν ακόμη στον παραπάνω σύνδεσμο. Πριν διορισθεί "έξωθεν" σαν ο πιο κατάλληλος Λαμπαδάριος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, ο Ελευθέριος. Γεωργιάδης έψαλλε στους παρακάτω ναούς της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινούπολης.

1936 - 1942 Ι. Ναός Προφήτου Ηλιού Σκουτάρεως Β' ψάλτης.
1942 - 1943 Ι. Ναός 12 Αποστόλων Φερίκιοι Β' ψάλτης.
1943 - 1944 Ι. Ναός Αγ. Γεωργίου Μακροχωρίου Β' ψάλτης.
1944 - 1947 Ι. Ναός Αγ. Γεωργίου Γιελντεϊρμέν Α' ψάλτης.
1947 - 1950 Ι. Ναός Αγ. Κων/νου και Ελένης Πέραν Α' ψάλτης.
1950 - 1964 Ι. Ναός Αγ. Νικολάου Γαλατά Α' ψάλτης
1964 - 31/3/1969 Ι. Ναός Αγ. Τριάδος Πέραν Β' ψάλτης.

Από 1ης Απριλίου 1969 έως και την 19η Ιουνίου του 1978 διετέλεσε ’ρχων Λαμπαδάριος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας. Με τον ερχομό του στην Ελλάδα (Θεσσαλονίκη) διορίσθηκε αμέσως στον Ι. Ναό Αγίου Θεράποντος, στην Τούμπα.Ο Ελευθέριος Γεωργιάδης μπορεί να χαρακτηρισθεί μελετηρός και πολυγραφότατος. ’ρχισε τη δραστηριότητα του στον Ελλαδικό χώρο, αναδεικνύοντας πολλούς μαθητές. Λάτρης της χορωδιακής εκτέλεσης της εκκλησιαστικής μας μουσικής δημιούργησε πρότυπο χορό, εκτελώντας μαθήματα εφάμιλλα με αυτά της χορωδίας του συνδέσμου "Μουσικοφίλων Κωνσταντινούλης" . Για 10 περίπου χρόνια διηύθυνε πάμπολλες χορωδίες, μεταξύ των οποίων, η χορωδία του Υπουργείου Πολιτισμού, η χορωδία «Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπολιτών» της Αθήνας, ο χορός Εν Χορδαίς, κάνοντας πολλές και επιτυχείς εμφανίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Δίδαξε σε πολλά τακτικά σεμινάρια, σημειώνεται αυτό, στην Φλόριντα των ΗΠΑ, όπου και παρέδωσε ατομικά και ομαδικά μαθήματα για 35 ημέρες. Πρέπει να επισημανθεί μέσα στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Ελευθερίου Γεωργιάδη είναι και η δωρεάν παράδοση μαθημάτων, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, σε μαθητές που ξεπερνούν τους 200, όπως και η έκδοση εννεάτομης Ανθολογίας [(Τόμος Α':Εσπερινός, Τόμος Β': Όρθρος, Τόμος Γ': Θεία Λειτουργεία) , Τριώδιο, Ειρμολόγιον καταβασιών-αργόν και σύντομον, Δοξαστάριον Α&Β τόμοι, Η Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα ] της οποίας Α' τόμος κυκλοφόρησε το 1986, ενώ ο Θ΄ (Πεντηκοστάριον) αναμένεται την ’νοιξη του 2006.
...Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την πολύχρονη πείρα του και τις γνώσεις του, όσον αφορά το Τυπικό της Εκκλησίας, τον εξέλεξε στις 30 Σεπτεμβρίου 1975 μέλος της επιτροπής του Τυπικού και της εκκλησιαστικής μουσικής.
Σήμερα συνεχίζει, με μεγάλη απήχηση, τα καθήκοντά του ως Πρωτοψάλτης του Ι. Ναού Αγ. Θεράποντα της Κ. Τούμπας, στη Θεσσαλονίκη. Έχει επανειλημμένα τιμηθεί από διάφορους φορείς, σε ποικίλες εκδηλώσεις.

Κάποια στοιχεία υπάρχουν και εδώ.

Ο Ελευθέριος Γεωργιάδης απεβίωσε την 25η Μαρτίου 2016.
 
Top