Εκοιμήθη ο Πρωτοψάλτης Αθανάσιος Παπαναγιώτου

Θλίψη στην Πάτρα για τον 86χρονο Ιεροψάλτη Αθανάσιο Παπαναγιώτου που ήταν ένα από τα δύο ηλικιωμένα άτομα που παρασύρθηκαν ως πεζοί από Ι.Χ το πρωί της Πέμπτης.
Ο Αθανάσιος Παπαναγιώτου άφησε την τελευταία του πνοή στο Νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας όπου νοσηλευόταν με πολλαπλά τραύματα. Είχε χτυπηθεί επιστρέφοντας από τη λαϊκή αγορά και παρά τη μάχη που έδωσε για να κρατηθεί στη ζωή τελικά δεν τα κατάφερε. Ήταν αγαπητός σε πολλούς Πατρινούς καΙ ένας απο τους μεγαλύτερους Ιεροψάλτες που γνώρισε ποτέ η Πάτρα. Το 1964 ανέλαβε πρωτοψάλτης πρώτα στον παλαιό και αργότερα στο νέο Ιερό Ναό Αγ. Ανδρέου Πολιούχου Πατρών μέχρι και το 2012 όπου και παραιτήθηκε. Η είδηση του άδικου θανάτου του συγκλόνισε όσους τον γνώριζαν και σκόρπισε την θλίψη στους δικούς του ανθρώπους, αλλά και στην Ιερά Μητρόπολη της Πάτρας.
Ο εκλιπών υπήρξε κατηρτισμένος μουσικοδιδάσκαλος και χοράρχης . Είχε γεννηθεί στην περιοχή Κουνινά του Αιγίου το 1932. Ήταν γόνος ψαλτικής οικογένειας και στη Βυζαντινή μουσική τον μύησε ο πρωτοψάλτης θείος του, Ανδρέας Παπαναγιώτου ενώ στη συνέχεια μαθήτευσε κοντά στον μουσικοδιδάσκαλο Ανδρέα Λέτσο, στο Αίγιο.Για δύο χρόνια έζησε στη Θεσσαλονίκη και παρακολούθησε ανελλιπώς μαθήματα δίπλα στον σπουδαίο Αθανάσιο Καραμάνη (υπήρξε μάλιστα ένας από τους καλύτερους μαθητές του). Διπλωματούχος της Βυζ. Μουσικής δίδαξε την ψαλτική τέχνη σε πολλούς μαθητές και αργότερα καταξιωμένους Ιεροψάλτες. Έκανε το ξεκίνημά του στην ψαλτική από τον Ι. Ν. Υπαπαντής του Σωτήρος, Κουλούρας Αιγίου, και συνέχισε διαδοχικά στον Ι. Ν. Οσίου Λουκά Πατρών, στον Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου καθώς και στον Ι. Ν. Αγ. Διονυσίου και ολοκληρώνεται η ψαλτική του σταδιοδρομία στον Ι.Ν. Αγ. Ανδρέου πολιούχου Πατρών που υπηρέτησε για πάνω από πενήντα συναπτά έτη. Διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος και χοράρχης του Βυζαντινού χορού του Συλλόγου Ιεροψαλτών Πατρών. Επίσης, ήταν ιδρυτικό μέλος και χοράρχης του «Πατραϊκού Ομίλου Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής», μέλος του Δ.Σ. της Ο.Μ.Σ.Ι.Ε. επί προεδρείας του αειμνήστου Χρύσανθου Θεοδοσόπουλου . Καλλικέλαδος με πλούσια μελωδική φωνή σοβαρό και σεμνοπρεπές ψαλτικό ύφος όπως το διδάχθηκε από τον μεγάλο δάσκαλό του Αθανάσιο Καραμάνη. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 28 Νοεμβρίου 2016 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος ετίμησε με την ανωτάτη τιμητική διάκριση της Ι. Μητροπόλεως Πατρών ήτοι τον χρυσόν Σταυρόν του Αγ. Ανδρέου τον αείμνηστο Πρωτοψάλτη.
Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018 στις 12 το μεσημέρι στο ναό του Αγίου Ανδρέου Πατρών.

Δάσκαλε σε Ευχαριστούμε για την σεμνότητα την ευγένεια και το ήθος που μας δίδαξες. Είμαστε ευγνώμονες για όσα μας δίδαξες γύρω από την ψαλτική τέχνη. Προσευχόμαστε εκ βάθους καρδίας ο Κύριος να αναπαύσει την ψυχή σου και να δοξολογείς αιωνίως το ονομά Του στον ουράνιο χορό των εκλιπόντων συναδέλφων Ιεροψαλτών .
Αιωνία σου η μνήμη.
(Σωτήριος Καρυτινός Πρωτοψάλτης παλαιού Ι.Ν. Αγ. Ανδρέου πολιούχου Πατρών.)


Στις φωτογραφίες ο κ. Αθανάσιος Παπαναγιώτου με τον Πρωτοψάλτη Αγ.Σοφίας Πατρών κ. Χαράλαμπο Θεοτοκάτο τον Πρωτοψάλτη της Ι. Μητροπόλεως Ιωαννίνων κ.Νικόλαο Καραβιώτη, τον Πρωτοψάλτη Ι.Ν. Τιμίου Προδρόμου κ. Αχαίας κ.Γιώργο Λαμπρόπουλο και τον Λαμπαδάριο του κ. Αλέξανδρο Λαμπρόπουλο μαθητές του κ. Παπαναγιώτου καθώς επίσης και από την εορτή του Ι.Ν. Αγ. Τριάδος Αλισσού 2014 όπου έψαλλε ο δάσκαλος με τον μαθητή του κ. Σωτήριο Καρυτινό και τους συναδέλφους Ιεροψάλτες , κ. Παναγιώτη Τζουμανίκα κ. Ανδρέα Τσίγκα κ. Ευστάθιο Πλώτα κ.α. Διακρίνονται ο εφημέριος του ναού π.Αλέξανδρος Λαθούρος και ο αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Γκουρβέλος.
 

Attachments

  • Εικόνα 388.jpg
    Εικόνα 388.jpg
    1.9 MB · Views: 80
  • Εικόνα 182.jpg
    Εικόνα 182.jpg
    2 MB · Views: 79
  • ΦΩΤΟΣ ΜΕ ΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ.jpg
    ΦΩΤΟΣ ΜΕ ΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ.jpg
    634.1 KB · Views: 22
  • IMG_8337.JPG
    IMG_8337.JPG
    1.2 MB · Views: 23
Last edited:
Top