Βιβλία για ψηφιοποίηση

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
Φίλος και μέλος του φόρουμ μου έδωσε προς "αξιοποίηση" διάφορα χειρογραφα και παλαίτυπα βιβλία βυζαντινής μουσικής.
Κάποια απ' αυτά έχουν ήδη ανεβεί στο Ψαλτολόγιο ή σε κάποια από τις ψηφιακές δημόσιες βιβλιοθήκες (όχι όμως πάντα με την επιθυμητή ποιότητα σκαναρίσματος) και άλλα όχι.
Θα ήταν λοιπόν πολύ σημαντικό να μπορέσουν να σκαναρισθούν ώστε να αποτελέσουν κτήμα του καθενός προς ωφέλεια όλων και αιώνιο μνημόσυνο του προσφέροντος.
Υπάρχει βέβαια η "Ανέμη", νομίζω όμως ότι εκεί υπάρχουν διάφορα προβλήματα προς το παρόν. Το καλύτερο θα ήταν να αναλάμβανε κάποιος να τα σκανάρει/φωτογραφήσει σε καλή ποιότητα.
Τα βιβλία είναι τα παρακάτω:

  1. Ανθολογία Ιωάννου Λαμπαδαρίου (Κοκκινογοργούσα), Κωνσταντινούπολη (1846)(αυτό που υπάρχει σε PDF δεν προσφέρεται για ευκρινή εκτύπωση)
  2. Μουσικόν Εγκόλπιον Αλεξάνδρου Θεοδώρου Φωκαέως, Θεσσαλονίκη, τ. Α΄υπάρχει μόνον ο Β΄τόμος
  3. Το Άγιον Δωδεκαήμερον, Κωνσταντινούπολη (1885) (αυτό που υπάρχει σε PDF δεν προσφέρεται για ευκρινή εκτύπωση)
  4. Εγκυκλοπαιδεία της Εκκλησιαστικής Μουσικής Στεφάνου Α΄ Δομεστίκου, Κωνσταντινούπολη, (1859) (ένας τόμος πλήρης)
  5. Πανδέκτη της Ιεράς Εκκλησιαστικής Υμνωδίας του Όλου Ενιαυτού, Ιωάννου Λαμπαδαρίου, Στεφάνου Α΄ Δομεστίκου, Κων/πολη, τ. Δ΄ (1851)
Εκτός από το τελευταίο, που υπάρχει σε πολλές διαφορετικές εκδοχές σε PDF και κυκλοφορεί και στο εμπόριο σε ανατύπωση, για τα υπόλοιπα νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να γίνει μια προσπάθεια για ανανέωσή τους στο διαδίκτυο. Αυτά θα μείνουν για πάντα.
Εάν κανείς νομίζει ότι μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια αυτή ας το δηλώσει δημόσια ή ιδιαιτέρως (με ΠΜ) για να ξεκινήσει η εργασία. Εϊναι ευνόητο ότι είναι προτιμητέο να είναι κάποιος στη Θεσσαλονίκη και τα περίχωρα, αλλά αν δεν βρίσκεται κανείς, κάτι θα κάνουμε και για πιο μακριά.
 
Top