Αστερίου Δεβρελή - Μουσικόν Τρίπτυχον (2019)

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Μόλις την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ως Αγιοβασιλιάτικο δώρο, παρέλαβε ο δάσκαλος κ. Αστέριος Δεβρελής τυπωμένο το νέο του πόνημα: ΜΟΥΣΙΚΟΝ ΤΡΙΠΤΥΧΟΝ: Αρμονία - Μελωδία - Ορθογραφία, το οποίο είχαμε προαναγγείλει εδώ.

Η νέα αυτή έκδοση, 564 σελίδων, είναι πρωτότυπη και μοναδική στο είδος της. Συμπεριλαμβάνει όλους τους στοχασμούς ενός έμπειρου δασκάλου πάνω στα επί μέρους θέματα της μουσικής μας. Συγκεκριμένα, το έργο αρχίζει με μια αναδρομή από τη μουσική της αρχαιότητας ως τη σημερινή εποχή, κατά την οποία γίνονται αναφορές στα θεωρητικά δεδομένα κάθε περιόδου. Ακολουθεί ένα εκτενέστατο τμήμα με εκλογή θέσεων και παραδειγμάτων του ενδεικνύμενου τρόπου μελοποίησης για κάθε περίπτωση και σε κάθε ήχο, με λεπτομερή τεκμηρίωση του σκεπτικού του δασκάλου και με πολλές προτάσεις τονικής αποκαταστάσεως των κειμένων. Το έργο κλείνει με αναφορά σε θέματα ορθογραφίας, πάλι μέσω παραδειγμάτων. Στο τμήμα αυτό, αναλύονται όλοι οι βασικοί κανόνες ορθογραφίας. Σε περιπτώσεις που πάνω από μια γραφές είναι σωστές βάσει των κανόνων, προτείνονται τρόποι προκρίσεως της μίας έναντι της άλλης. Ακολουθεί αναφορά σε φλέγοντα θεωρητικά ζητήματα, όπως αυτό των έλξεων των ήχων, θέμα που γενικώς προκαλεί σύγχιση στον ιεροψαλτικό κόσμο. Ουσιαστικά, το βιβλίο αποτελείται από 3 επί μέρους βιβλία. Απευθύνεται σε ώριμους ψάλτες. Το προτείνω σε όλους ανεπιφύλακτα!

Το έργο αυτό υπήρχε σε πρωτόλεια μορφή όταν βγήκε η αρχική ανακοίνωση. Ο χρόνος και οι απαιτούμενες οικονομικές απαιτήσεις καθιστούσαν δύσκολη την υλοποίησή του. Δε θα είχε ξεκινήσει η έκδοση αν δεν προσέφερε ουσιαστική βοήθεια στη δακτυλογράφηση ο συμφορουμίτης μας Μιχάλης Μαμάης. Στην πορεία, ο δάσκαλος παρακάλεσε και τη δική μου συνδρομή. Τελικά το μουσικό μέρος το ανέλαβα εγώ διότι, λόγω εγγύτητας, ήταν πιο εύκολες οι διορθώσεις.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμότατα τον κ. Παπαδόπουλο, το δημιουργό του προγράμματος Μουσικά Κείμενα, για το εύχρηστο εργαλείο που αφιλοκερδώς μας προσέφερε και για τη συνδρομή του στην αποκατάσταση κάποιων αδυναμιών του προγράμματος που ενέκυπταν κατά τη δακτυλογράφηση (οι τελευταίες του εκδόσεις στη σελίδα https://papline.gr/ έχουν ενσωματώσει όλες τις διορθώσεις αυτές).

Αναρτώ, κατόπιν υποδείξεως του δασκάλου, τις πρώτες σελίδες και τα περιεχόμενα του πονήματος. Σ' αυτές θα βρείτε τον πρόλογο του πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Αθανασίου Σιαμάκη, όπου παρουσιάζεται το βιβλίο εκτενέστερα και δοκιμώτερα απ' ότι έκανα εγώ παραπάνω, τα συνοπτικά περιεχόμενα του όλου έργου (διότι υπάρχουν και αναλυτικότερα ανά ενότητα), κάποιες αφιερώσεις τιμής ένεκεν, όπως του αρωγού στην έκδοση κ. Νικολάου Παπασάββα, και μια παρουσίαση της εργογραφίας του κ. Δεβρελή.

ΥΓ: Εις ένδειξιν ευχαριστίας, έγραψε ο δάσκαλος και κάποια πράγματα και για την ταπεινότητά μου. Δεν το γνώριζα πριν την έκδοση και θα τα περέλειπα κατά την παρούσα ανάρτηση, αλλά μου ζήτησε επίμονα ο ίδιος να βάλω όλες τις σελίδες αυτές.
 

Attachments

  • Αστερίου Δεβρελή ΜΟΥΣΙΚΟΝ ΤΡΙΠΤΥΧΟΝ - Προλεγόμενα και περιεχόμενα.pdf
    1 MB · Views: 215
Last edited:

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Κατά παράκλησιν του δασκάλου, ανεβάζω το παρακάτω δείγμα του βιβλίου του. Παράκλησή του ήταν να προσθέσω στη διεύθυνσή του τη φράση «Κεντρικό Ταχυδρομείο Θεσσαλονίκης», καθώς συχνά γίνονται λάθη, αλλά δεν κατάφερα να το κάνω καλά στο pdf. Όποιος θέλει να του στείλει κάτι, ας το 'χει υπ' όψιν του.
 

Attachments

  • Αστερίου Δεβρελή - Μουσικόν Τρίπτυχον - Δείγμα.pdf
    4 MB · Views: 175
Top