"Αναστασιματάριον Ιωάννου Λαμπαδαρίου του Βυζαντίου Μελωδούμενον", υπό Δημητρίου Νεραντζή!

alex7305

Well-known member
Θα ήταν χρήσιμο να διαβάσω την γνώμη όσων έχουν το εν λόγω βιβλίο. Επίσης, γνωρίχει κάποιος εάν και που γίνεται να προμηθευτώ το εν λόγω βιβλίο ηλεκτρονικά;
 

athanasio

Νέο μέλος
Του κ. Νεραντζή; Το έχω.

Προσωπικά μου αρέσει πολύ.
Στο στιχηραρικό μέλος έχει καταγράψει απευθείας τις αναλύσεις.
Στο ειρμολογικό τις έχει καταγράψει με μικρά κόκκινα γράμματα από πάνω.
Θυμάμαι και ένα σημείο που υπήρχε παρατονισμός σε άλλες εκδόσεις και είχε προτείνει από πάνω μία διόρθωση (ήταν άραγε ανάλυση; δεν ξέρω).

Έχω την αίσθηση ακόμα ότι στην ορθογραφία του είναι προσεκτικός. Κι από αυτό μαθαίνεις, όταν αντιγραφείς.

Με βοηθάει περισσότερο όταν κάθομαι με ησυχία να το δω (όχι μόνο prima vista). Πιστεύω ότι με βοήθησε πολύ, όταν το μελέτησα έτσι.

Δεν είναι "πλήρες", όπως πχ είναι των κ. Ηλιόπουλου-Παυλάκη (να έχει πχ στιχολογία του Θου Κύριε ή όλους τους στίχους και όλα τα τροπάρια σε ειρμολογικό μέλος). Αλλά ο σκοπός του νομίζω ότι δεν είναι αυτός. Θέλει να καταγράψει το πώς ψάλλονται.
 
Last edited:

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
Ἔδωσα τόν τίτλο πού εἶχε δοθεῖ τό 2017, ὅταν κυκλοφόρησε τό βιβλίο, καί σχετική συζήτηση βρίσκεται στά Τα χαμένα μηνύματα 2017 (10 Ιουνίου - 9 Δεκεμβρίου)., μέρη τῆς ὁποίας ἀντιγράφω:

Date: 19 July 2017 at 6:34:51 AM AEST
Ο χρήστης kakofonix78 μόλις δημοσίευσε ένα νέο μήνυμα στο forum συζήτηση Νέες εκδόσεις του Psaltologion (Ψαλτολόγιον), στο θέμα με τίτλο "Αναστασιματάριο Ιωάννου Λαμπαδαρίου του Βυζαντίου Μελωδούμενον", υπό Δημητρίου Νεραντζή!.
***************
Προ ολίγων ημερών κυκλοφόρησε το νέο πόνημα του ¶ρχοντος Διδασκάλου του Αποστόλου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Δημητρίου Εμμ. Νεραντζή με τίτλο "Αναστασιματάριον Ιωάννου Λαμπαδαρίου Βυζαντίου Μελωδούμενον".
Το βιβλίο μέχρι στιγμής διατίθεται από τον ίδιο τον κ. Νεραντζή και η τιμή του εξ όσων γνωρίζω ανέρχεται στα 30Ε
Πληροφορίες
http://naxioimelistes.blogspot.gr/2017/07/blog-post_17.html
***************
Date: 20 July 2017 at 6:12:58 AM AEST
Ο χρήστης ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΟΣ ΣΠΥΡΟΣ
Καμια σελιδα να πάρουμε μιά ιδέα ;
***************
Date: 4 August 2017 at 2:50:38 AM AEST
Χρήστης domesticus :
Kαλὸ θὰ ἦταν νὰ ἀνεβεῖ κάποιο δείγμα ὥστε νὰ δοῦμε καὶ αὺτὴ τὴν «Γραμματική».
Ὡστόσο, παρόμοια προσπάθεια ἔχει ἤδη κάνει ἀπὸ τὸ 1997 ὁ Γιῶργος Κωνσταντίνου, Θεωρία καὶ Πράξη τῆς Ἐκκλησιαστικῆς Μουσικῆς, τ. Α΄, Ἀθήνα 1997, σελ. 53-64, ὅπου στὸ κεφάλαιο «Μουσικὴ ἔκφραση» παρουσιάζει ἀναλυτικὰ τὴν «ἐνέργεια» τῶν χαρακτήρων καὶ μὲ διαφωτιστικὰ παραδείγματα.
Ἀνεβάζω λ.χ. τὴν σελ. 57, ὅπου ἡ ... «Γραμματική» τῆς πεταστῆς ...
***************
Date: 4 August 2017 at 2:55:41 AM AEST
Χρήστης neoklis :
Και ο Δημ. Νεραντζής έχει παρουσιάσει παρόμοιο πόνημα στο παρελθόν.
"Συμβολή στην ερμηνεία του εκκλησιαστικού μέλους" (http://www.apostoliki-diakonia.com.gr/product-info.asp?language=2&products_id=733) (Ηράκλειο Κρήτης 1997)
***************
Date: 4 August 2017 at 4:02:27 AM AEST
Χρήστης ybulbu :
Αυτό που ονομάζει ο κ. Νεραντζής "γραμματική" είναι κάτι σαν την κλείδα, έργο που έχει προαναγγέίλει εδώ και χρόνια και αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον!
***************
Date: 4 August 2017 at 4:36:55 AM AEST
Χρήστης domesticus :
Κατάλαβα τὶ ἐννοήθηκε στὴν ἀνάρτηση, ἁπλὰ ἄς δοῦμε κάτι σχετικό νὰ τὸ κατανοήσουμε καλύτερα, μπὰς καὶ ἀξίζει νὰ ἀγοράσουμε τὸ βιβλίο, πέραν τῆς προσωπικῆς ἔρευνας ποὺ κάνουμε μέσω παραδοσιακῶν ἠχογραφήσεων καὶ καταγραφῶν.
Τουλάχιστον ὅσοι παρακολουθοῦμε στενὰ τὸ Ψαλτολόγιο καὶ ὠφελούμαστε ἀπὸ τὰ ποικίλα ἀνεβάσματα καὶ παρατηρήσεις.
Ὅσο γιὰ τὴν κλείδα, ὀψόμεθα ...
***************
Date: 4 August 2017 at 4:50:34 PM AEST
Χρήστης ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ :
Τὸ βιβλίο συνοδεύεται ἀπὸ ψηφιακὸ δίσκο; Τουλάχιστον ἡ λέξη "μελωδούμενον" ἐκεῖ παραπέμπει.
***************
Date: 4 August 2017 at 5:56:56 PM AEST
Χρήστης ybulbu :
Λίγο-πολύ, όσοι έχουμε παρακολουθήσει σεμινάρια με τον κ. Νεραντζή, ξέρουμε περίπου τι περιμένουμε να είναι. Οπωσδήποτε, ένας άνθρωπος που έχει ασχοληθεί με την παλαιογραφική αποτύπωση των θέσεων και την κατά παράδοσιν ερμηνεία των παλαιών σημαδοφώνων, έχει άποψη βαρύνουσα και ενδιαφέρουσα. Εντούτοις, κι εγώ θα ήθελα να είχε ανεβεί μια μουσική σελίδα σε αντιπαραβολή με το κλασικό ώστε να σχηματίσω σαφέστερη εικόνα πριν το παραγγείλω.
Σημειωτέον ότι προ δύο περίπου μηνών υπήρξε και ραδιοφωνική παρουσίαση του έργου από τον άρχοντα στην εκπομπή του Γιώργου του Ντόβολου, όπου αναλύθηκε η φιλοσοφία της εκδόσεως.
***************
Date: 4 August 2017 at 7:40:44 PM AEST
Χρήστης domesticus :
Ἄν μπορεῖ λοιπὸν κάποιος συνάδελφος ποὺ τὸ ἔχει ἀγοράσει νὰ ἀνεβάσει μία ἤ δύο σελίδες ἀντιπροσωπευτικὲς γιὰ νὰ προχωρήσει ἡ κουβέντα μας, καλὸ θὰ ἦταν.
Ἑκτὸς κι ἄν δὲν τὸ ἔχει πάρει κανείς.
***************
Date: 5 October 2017 at 2:04:28 AM AEDT
Χρήστης Κατσίκης Κωνσταντίνος :
Επίκειται σεμινάριο του κ. Νεραντζή στη Θεσσαλονίκη, όπου λογικά θα παρουσιαστεί και το βιβλίο. Όταν οριστεί ακριβής ημερομηνία θα αναρτηθεί αρμοδίως. Για το λόγο αυτό, ο κ. Νεραντζής έχει ήδη στείλει στο Σωματείο Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης αρκετά βιβλία, προς διαφήμιση και πώληση (30 ευρώ, αν θυμάμαι καλά).
Όσον αφορά στο υλικό του βιβλίου (αφού ... το ξεφύλλισα λίγο:D), αυτό που γράφει ο Γιάννης πιο πάνω είναι ακριβές. Όσοι έχουν παρακολουθήσει την έρευνα του κ. Νεραντζή (σεμινάρια και βιβλία) αντιλαμβάνονται ότι κάνει μια προσπάθεια να "ζωντανέψει" τη σημειογραφία. Δηλαδή, γράφει κάπως πιο αναλυτικά το γνωστό (κατά τα άλλα) μέλος, σύμφωνα με τα δικά του παραδοσιακά ακούσματα, κυρίως από τον Παναγιωτίδη, όπως ο ίδιος υποστηρίζει. Με αυτό τον τρόπο, δίνει τη δυνατότητα στον καθένα να ψάλλει αναλυτικά το μέλος και όχι μετροφωνικά (αν δηλαδή διαβάζει από το γνωστό Αναστασιματάριο και δεν ξέρει να αναλύει όλους τους χαρακτήρες). Αυτό το νόημα έχει και η λέξη "μελωδούμενον", ότι τώρα το μέλος ζωντανεύει και "ψάλλεται" [πάντα σύμφωνα με την άποψη του ιδίου].
Περισσότερα μπορούμε να πούμε όταν παρουσιαστεί το βιβλίο ή αν αναρτηθούν κάποια δείγματα για σύγκριση.
***************


[Σημ. Τό θέμα βρίσκεται σε ἀνακατεύθυνση μέ τίς Νέες εκδόσεις.]
 

Shota

Παλαιό Μέλος
Έχει πολλά θετικά το βιβλίο του κ. Νεραντζή.

Αρνητικό• αφαίρεση στιχολογιών του εσπερινού, που βεβαίως και υπάρχουν σε όλες τις εκδόσεις του Ιωάννου που έγιναν είτε από τον ίδιο είτε από τους κληρονόμους του.
 
Top