Ανέβη ο Ιησούς [Κυριακής Παραλύτου]

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής

Ἀπό τόν ΟΦΕΛΠ
http://lampadariospetros.blogspot.gr/2013/05/blog-post_29.html

Φίλος του Ομίλου μάς απέστειλε έτοιμο βιντεάκι,στο οποίο ακούγεται ο σπουδαίος Πρωτοψάλτης του Πατριαρχείου αείμνηστος Κων/νος Πρίγγος,να ψάλλει το περίφημο Δοξαστικό του εσπερινού της Κυριακής του Παραλύτου "Ανέβη ο Ιησούς εις Ιεροσόλυμα",σε ήχο πλ.Α'.Ο ήχος δεν είναι και τόσο καλός.Αλλά αλλού είναι το ενδιαφέρον.
Η ηχογράφηση έγινε μάλλον εντός οικίας, σαφώς φαίνεται ότι το μέλος ψάλλεται "απέξω" και επίσης ο μακαρίτης Πρωτοψάλτης δείχνει σε προχωρημένη ηλικία.
Ο λόγος όμως που μας έστειλε αυτή την ηχογράφηση ο εν λόγω φίλος μας,είναι η επιθυμία του να επισημάνει το πόσο εύκολα διαπιστώνει κάποιος βλέποντας το μουσικό κείμενο από το Δοξαστάριο του Πέτρου και ακούγοντας τον περίφημο Αρχοντα Πρωτοψάλτη, ότι κατά το μέγιστον ψάλλει Πέτρο.Αλλά με ωραίες αναλύσεις και με σαφή καθοδήγηση πώς πρέπει να ερμηνεύονται τα κλασσικά μουσικά κέιμενα.
Το σημείο που δεν ακολουθεί την μουσική γραμμή του Πέτρου αλλά χρησιμοποιεί άλλη γραμμή είναι στην "απόκριση του παραλυτικού".Και εκεί δεν παρατίθεται στο βίντεο μουσικό κείμενο.
Εμείς το αναρτούμε γιατί αφ' ενός θεωρήσαμε λίαν ενδιαφέρουσα την όλη αυτή εργασία του φίλου μας και αφ' ετέρου γιά να επαναλάβουμε κάτι που πολλές φορές έχουμε αναφέρει στο παρελθόν.Οτι δηλαδή οι μεγάλοι και φτασμένοι Ψάλτες είτε απέξω ψάλλουν είτε από το κλασικό κείμενο,ερμηνεύουν σωστά τον μελοποιό.Και δεν απαιτούνται ούτε καταγραφές των ερμηνειών αυτών,με περισπούδαστες αναλύσεις των αναλύσεων και τα απλά να γίνονται πολύπλοκα και τα εύκολα δύσκολα.
Οι απλές αυθεντικές μελοποιήσεις,δίνουν την ευχέρεια και δυνατότητα στον ερμηνευτή-Ψάλτη να προσθέσει την προσωπική του προσέγγιση,ανάλογα με το τάλαντο της φωνής του,τις γνώσεις του,το μεράκι του.Ενώ αντίθετα οι υπερ-αναλελυμένες καταγραφές καθίστανται τα δεσμά του.Και εν προκειμένω η ερμηνεία του Κων.Πρίγγου -που ήξερε βέβαια να ψάλλει- βάζει τα πράγματα στην θέση τους και εμάς όλους μπροστά στις ευθύνες μας.
ΟΦΕΛΠ
 

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Πολύ ωραία παρουσίαση! Πραγματικά, αναδεικνύει πόσο μεγαλόπρεπα εκτελούσε ο Πρίγγος τις κλασικές θέσεις του Πέτρου προσθέτοντας και το προσωπικό (αν ήταν δικό του) στοιχείο. Φαίνεται για άλλη μια φορά πως πατριαρχική παράδοση είναι ζώσα και εξελίσσεται! Βέβαια, τα σχόλια στο τέλος με προβληματίζουν εν μέρει. Ποιος ο λόγος να μη δεσμεύσει κάποιος με τη γραφή του την εκτέλεση αυτή ώστε να την αναπαράγει, όχι μαγνητοφωνικά αλλά με την ανάλυση των θέσεων όπως την κάνει ο Πρίγγος; Γιατί ο Πρίγγος μπορεί να ψάλλει τις ίδιες θέσεις με τον Πέτρο, δεν τις αναλύει όμως με τον τρόπο που καταγράφονται στο Δοξαστάριο του Πέτρου.
 
Top