«Μουσική Μέλισσα ή Μουσικόν Απάνθισμα» (1879) του Ιωάννου Πρωτοψάλτου

EIRYK EMNOSHELE

Qu'est-ce que je ferais sans toi?
Υπάρχει ένα βιβλίο με τίτλο

ΜΟΥΣΙΚΟΝ ΑΠΑΝΘΙΣΜΑ ΙΩΑΝΝΟΥ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΟΥ που εκδόθηκε πρώτη φορά το 1904 και από τότε το επανέκδωσε ο μακαριστός Ανδρέας μοναχός.

Εδώ στο Ψαλτολόγιον είδα ένα βιβλίο με την ίδια ονομασία και πάλι του Ιωάννου αλλά το 1879 (http://psaltologion.com/showpost.php?p=29913&postcount=8 ) «Μουσική Μέλισσα ή Μουσικόν Απάνθισμα».

Σε ένα άλλο μήνυμα αλλά και στη σελίδα του Αναλογίου είδα επίσης για ένα βιβλίο με την ίδια πάλι ονομασία όμως όχι του πρωτοψάλτου αλλά:
Μουσικόν Απάνθισμα, Ιωάννου Κέϊβελη, Κωνσταντινούπολη, 1872


( https://anemi.lib.uoc.gr/metadata/6/d/e/metadata-264-0000326.tkl )

Ακόμα κοίταξα κάποια τροπάρια του συγκεκριμένου βιβλίου με άλλα του ειρμολογίου του Ιωάννου και ήταν ακριβώς τα ίδια, με μια εξαίρεση νομίζω στα προσόμοια του αγίου Γεωργίου μόνο στην αρχή.

Μήπως ξέρει κανείς για τί βιβλίο πρόκειται; είναι όντως του Ιωάννου Πρωτοψάλτου ή είναι απομίμηση;

Μέσα άλλωστε το βιβλίο επεξηγεί τον τίτλο του εξωφύλλου και γράφει... τονισθέντα κατά μίμησιν των εν τω Ειρμολογίω ΙΩΑΝΝΟΥ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΟΥ....
Ωστόσο τα αργά Θεός Κύριος δείχνουν να είναι αυτά του Λαμπαδαρίου με αλλαγμένα αυτά του πρώτου και πλαγίου πρώτου!


Στην εισαγωγή ο Ανδρέας γράφει πως σε αυτή τη β' έκδοση έχει διορθώσει τα σβησμένα και σπασμένα στοιχεία (εν συγκρίσει με το πρωτότυπο προφανώς). Αλλά πιο τελικά είναι το πρωτότυπο και ποιος το έκδωσε πρώτη φορά;

Ακόμα στη μία σελίδα εισαγωγής μόνο που υπάρχει στο βιβλίο ο Ανδρέας γράφει πως το βιβλίο αυτό είναι και .....για τους μαθητευόμενους και εξασκουμένους εις την εκτέλεσιν του δισήμου ρυθμού της γνησίας Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Μουσικής.....

Στο άγιο όρος κάποιος μοναχός και ψάλτης μόλις με είδε να κοιτάζω το βιβλίο αυτό, και συγκεκριμένα τα αργά απολυτίκια μου είπε πως αυτά δεν είναι το Ιωάννου... το χαρακτήρισε και κάπως υποτιμητικά, αλλά δεν ήθελα να δώσω συνέχεια και το άφησα εκεί.

Όποιος γνωρίζει κάτι περισσότερο ας μας γράψει. Ευχαριστώ.
 
Last edited by a moderator:
Top