[ερώτηση] πως αλλάζει η αρχιερατική χοροστασία την τάξι του όρθρου της Μεγάλης Δευτέρας;

Θωμάς Carroll

Θωμάς Κάρρολλ
Αξιότιμοι ιεροψάλται,

Η ενορία της οποίας είμαι πρωτοψάλτης (στη γη των τυφλών βασιλεύει ο μονόφθαλμος . . .) θα επισκεφθεί την εσπέρα της Κυριακής των Βαΐων από χωρεπίσκοπο κατά τον όρθρον της Μεγάλης Δευτέρας. Επειδή ποτέ δεν είχα το καθήκον και την ευθύνη του πρωτοψάλτου σε όρθρο με αρχιερατική χοροστασία, έχω γίνει πολύ ανήσυχος.

Πως θα διαφέρει αυτή η ακολουθία με αρχιερέα χοροστατούντα; Πότε θα πούμε το <<εις πολλά έτη, Δέσποτα>>; Που πρέπει να περιμένουμε την είσοδο του χωρεπισκόπου; Παίρνουμε ευλογία πριν την ακολουθία από τον επίσκοπο η από τον προϊστάμενο; Θα ήθελα να έχω σαν λίστα όλων που πρέπει να κάνουμε εγώ κι ο λαμπαδάριος στη χοροστασία αρχιερέως. Θερμώς κι ευγνωμόνως σας ευχαριστώ εκ προτέρων (και συγγνώμη ζητώ για τη βαρβαρότητα της γλώσσας μου -- όπως φανερώς βλέπετε, ξένος είμαι και στα νέα Ελληνικά απαίδευτος).
 

Θωμάς Carroll

Θωμάς Κάρρολλ
Κώδιξ Ἐκκλησιαστικῆς Ἐθιμοτυπίας 2012.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, κ. Θεοδωράκη! Αυτό το κεφάλαιο είναι πάρα πολύ χρήσιμο.

Μήπως ξέρετε αν η ίδια τάξις παρατηρείται κατά γράμμα σε ενορίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου; (Βρίσκομαι γαρ στην Αμερική.) Κατάλαβα ότι στο τυπικόν της Εκκλησίας της Ελλάδος τάξις σε κάποιες λεπτομέρειες αρχαιοτέρα έχει αποκατασταθεί.
 
Top