Χατζηθεοδώρου Θεόδωρος (1893 - 1985)

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Ένας από τους πιό γνωστούς δασκάλους της Αθήνας τον 20ο αιώνα και όμως ηχογραφήσεις του είναι σπάνιες. Δέν έχω καμία ολόκληρη, μόνο κάτι αποσπάσματα μουσικών φράσεων που είχε εκδόσει ο Λ. Αγγελόπουλος. Έχει κανείς να μας στείλει καμία ηχογράφηση του;

ευχαριστώ.
 

konstantinou

Γιώργος Ν. Κωνσταντίνου
Ένας από τους πιό γνωστούς δασκάλους της Αθήνας τον 20ο αιώνα και όμως ηχογραφήσεις του είναι σπάνιες. Δέν έχω καμία ολόκληρη, μόνο κάτι αποσπάσματα μουσικών φράσεων που είχε εκδόσει ο Λ. Αγγελόπουλος. Έχει κανείς να μας στείλει καμία ηχογράφηση του;

ευχαριστώ.

Έχω Δημήτρη κάποιες ηχογραφήσεις του και πιστεύω ότι θα μας βοηθήσουν αρκετά ὀλους μας, γιατί, αν θυμάμαι καλά, είναι και παραλλαγή και μέλος (έχω μπλέξει και τρέχω, ας μην πω καλύτερα. Χρωστάω και κάτι άλλα. Κι αν πω "θα το φροντίσω όταν ξεμπλέξω λιγάκι" δε θα με πιστεύει κανείς. Τέλος πάντων).
 

vagelis

Antonia Xristoforaki Linardaki.
Στο ''Επι σοι χαιρει'' που ανεβασα στο προηγουμενο μηνυμα μου και οπου ο Θ.Χ. ψαλλει ΣΟΛΟ , ειναι σε ηλικια 90 ετων !!!
 

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
κ. Βαγγέλη, πολλές ευχαριστίες! Μακάρι και εμείς να μπορούμε να ψάλλουμε έτσι 90 χρονών. Σας το εύχομαι σε όλους. Μου άρεσε πολύ η εκτέλεσή του. Μακάρι να ανέβουν και άλλα και από άλλους (Γιώργο, όταν μπορέσεις, δεν βιαζόμαστε, ευχαριστώ).

Ο Φίλιππος Οικονόμου λέει οτι ο Θ. Χατζηθεοδώρου είχε συνολικά 6500 (!) μαθητές...
 

vagelis

Antonia Xristoforaki Linardaki.
Ο Φίλιππος Οικονόμου λέει οτι ο Θ. Χατζηθεοδώρου είχε συνολικά 6500 (!) μαθητές...

Και λιγους λεει. Ηταν ο μεγαλυτερος δασκαλος (οχι καθηγητης) του 20ου αιωνα. Και εδιδασκε ΔΩΡΕΑΝ, συνηθως στο δωματιο-κελι που εμενε .
 
P

ptz

Guest
Και λιγους λεει. Ηταν ο μεγαλυτερος δασκαλος (οχι καθηγητης) του 20ου αιωνα. Και εδιδασκε ΔΩΡΕΑΝ, συνηθως στο δωματιο-κελι που εμενε .
-Διάβασα σήμερα-ύστερα από τόσο καιρό-τα σχετικά με τον αείμνηστο δάσκαλο Θ.Χ'θεοδώρου,στον οποίο και εγώ μαθήτευσα,όταν ήμουν 22 ετών[1974],΄κάνοντας μαθήματα-με πολυ μικρή δαπάνη-στο κελί του,στο μετόχι του Π.Τάφου,στην Πλάκα.Βέβαια ήμουν γραμμένος στην τάξη άλλου καθηγητού του Ελλην.ωδείου,επειδή είχε συνταξιοδοτηθεί.Θυμάμαι πως όταν έδωσα εξετάσεις γιά το πτυχίο,οδό Διδότου,ήταν στην επιτροπή,μαζί με Βερνάδο,Ιωαννίδη κ.α,και ενώ άλλους εξέταζε με απλά μαθήματα γνωστά,μου ζήτησε ο ίδιος-έχοντας απαίτηση όπως είπε-να του πω παραλλαγή και μέλος το Εξαποστελείς των Ανοιξανταρίων Γ.Ραιδεστηνού[ευτυχώς το είχα τότε ακούσει από τον Στανίτσα στον εσπερινό με Ταλιαδώρο],καθώς και άλλα δύσκολα που δεν θυμάμαι.Πάντως τα πήγα καλά,με άριστα.Και κάτω-ακροατήριο-ήταν ο Στανίτσας με τον Παναγιωτίδη,που είχαν έλθει για να συμπαρασταθούν σε εξεταζόμενο για δίπλωμα πολύ γνωστό Πρωτ/λτη.Λοιπόν φαντασθείτε με όλους αυτούς,συνθήκες εξέτασης και άγχος.Τέλος πάντων.Πάντως ήταν ένας αξιολάτρευτος άνθρωπος,μικροκαμωμένος, λιτο δίαιτος,σκέτος μοναχός.Παρ' ότι τον ταλαιπωρούσαν εκεί.Και μάλιστα τότε ανησυχούσε μήπως τον διώχναν.Εχω λοιπόν 2-3 κασσέτες κάπου στο πατρικό μου σπίτι,που μου κάνει μάθημα.Θα προσπαθήσω να τις βρώ και να σας τις ανεβάσω.Λέει πολλά για πολλούς και για πολλά.Είναι λίαν ενδιαφέροντα. Εχω δε μία Μ.Εβδομάδα που εξέδωσε[χειρόγραφη]και το θεωρητικό του,με αφιερώσεις.Ευχαριστώ για την φιλοξενία.Π.ΤΖΑΝΑΚΟΣ
 

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Βρήκα πρόχειρες κάποιες ηχογραφήσεις και τις ανεβάζω (θα βρω και την παραλλαγή -κάποια στιγμή!!!-)

-Εχω λοιπόν 2-3 κασσέτες κάπου στο πατρικό μου σπίτι,που μου κάνει μάθημα.Θα προσπαθήσω να τις βρώ και να σας τις ανεβάσω.Λέει πολλά για πολλούς και για πολλά.Είναι λίαν ενδιαφέροντα. Εχω δε μία Μ.Εβδομάδα που εξέδωσε[χειρόγραφη]και το θεωρητικό του,με αφιερώσεις.

Ευχαριστώ αμφοτέρους. Πολύ σημαντικά τα ντοκουμέντα αυτά που καταθέτετε εδώ. Αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον και άλλα όταν μπορέσετε. Επισυνάπτω και βιογραφικά από το musipedia:

(Φώκαια Μ. Ασίας 1893 - Αθήνα 1985). Διαπρεπής θεωρητικός της βυζ. μουσικής, πρωτοψάλτης, μουσικός και χοράρχης (με την προσωνυμία "Φωκαεύς"). Θεωρείται από τους ονομαστότερους μουσ/δασκάλους του 20ού αι. Πήρε τα πρώτα μαθήματα βυζ. μουσικής στη γενέτειρά του, από το θείο του Κων/νο Τζινανέ. Με Αβερώφεια υποτροφία τελειοποίησε τις σπουδές του στη Σχολή Βυζ. Μουσικής του Ωδείου Αθηνών (1910-1914) με καθηγητές τους Κ. Ψάχο(βυζ. μουσική) και Φ. Οικονομίδη, Γ. Σκλάβο, Θ. Πίνδιο και Ν. Παπαγεωργίου(ευρωπ. μουσική). Είχε εγγραφεί και στην Ιατρική Σχολή του Παν/μίου Αθηνών, αλλά την εγκατέλειψε για να αφιερωθεί στη μουσική. Δίδαξε στο Ελληνικό Ωδείο (από το 1931) και στο "Φροντιστήριο Βυζ. Εκκλ. Μουσικής" του "Συλλόγου Φίλων Βυζ. Μουσικής", του οποίου υπήρξε και τακτικός συνεργάτης (Επιτροπή Εκδόσεως της "Επετηρίδος", συμμετοχή στις Βυζαντινές Συμφωνίες, κ.λπ.). Επίσης, στη Σχολή βυζ. μουσικής "Πέτρος ο Πελοποννήσιος" που εκείνος ίδρυσε (1923-26) και στην "Αθηναϊκή Μανδολινάτα" (1928-31). Πολλοί σημερινοί ονομαστοί θεράποντες της εκκλ. αλλά και της παραδοσιακής μουσικής υπήρξαν μαθητές του. Ο Φ.Αθ. Οικονόμου υπολογίζει συνολικά τους μαθητές του "Φωκαέα" σε περίπου 6.500(!). Μεταξύ αυτών (αλφαβητικά): Χρ. Αηδονιδης, Ανδ. Αναστασιάδης-Χατζής, Ν. Βαρελάς, Θ. Βασιλικός, Σ.Κ. Βενάρδος, Αν. Γουναρόπουλος, Μ. Γωνιωτάκης, Λ. Δελήνας, Θ. Ερσωτέλος, Γ. Ζαρακοβίτης, Χρ. Θεοδοσόπουλος, Μ. Θεοχαρίδης, Σπ. Θεοχαρόπουλος, Στ. Ιωαννίδης, Β.Χρ. Καλογερόπουλος, Κ. Καουρής, Γ. Καραγιάννης, Χ. Καρακατσάνης, Ν. Καρανταλής, Ελ. Κατσώλας, Α. Κοντός, Εμ. Κροκίδης, Δ. Μαζαράκη, Ευ. Μένεγας, Δ. Μηνιάτης, Α. Μιχελουδάκης, Ν. Μπάρκας, Κ. Μπάτας, Δ.Σ. Μαυραγάνης, Λ. Μαυρογιώργος, Β. Νόνης, Π. Νταλάσης, όλοι οι Α/φοί Οικονόμου, Ν. Παπασσάβας, Ν. Πετράς, Δ. Ρογάρης, Σ. Σάββας, Θ. Σακελλαρίου, Λ. Σκιαδάς, Δ.Γ. Σουρλαντζής, Ζ. Σταθακόπουλος, Π. Τζανάκης, Γ.Α. Τσατσαρώνης, Κ.Α. Τσίγκος, Γ. Τσιμίνης, Δ. Φουστέρης, Ι. Χαβαριώτης, Μ. Χατζημάρκος, Δ. Χατζόπουλος, Σπ. Ψάχος, κ.ά. Έψαλλε στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου (’γιοι Ανάργυροι Πλάκας) επί 73 χρόνια!...(από το 1912 ώς το θάνατό του) και τιμήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων (4 φορές), από το Ρωσικό Πατριαρχείο, και από άλλους κορυφαίους εκκλ. και κοσμικούς Φορείς για τις πολυετείς και ανιδιοτελείς υπηρεσίες του. Έγραψε "Θεωρητικόν της Βυζαντινής Μουσικής" (3τευχον), "Δοξαστάριον ενιαυτού και Τριώδιον και Πεντηκοστάριον", "Ανθολογίαν 3τομον, βάσει της παραδόσεως", "Πόνημα" ασιατικής μουσικής και "Συλλογή" δημοτικών τραγουδιών και καλοφωνικών ειρμών. Έχαιρε πανελλήνιας εκτίμησης και φήμης, φέροντας τον αξιοσημείωτο και δηλωτικό χαρακτηρισμό "’γιος του Μετοχιού"...Δυστυχώς το όλο έργο του παραμένει ακόμα ανέκδοτο, ενώ διάφορα μαθήματά του ακόμα κυκλοφορούν σε χειρόγραφα.
 

MTheodorakis

Παλαιό Μέλος


Μοῦ εἶχε προκαλέσει δέος στὸ μετόχι τοῦ Παναγίου Τάφου τὸ 1984. Μυσταγωγοῦσε τὸ ἐκκλησίασμα. Πραγματικὸς ψάλτης, ὑπόδειγμα!
 

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
Παρακαλώ όποιον έχει και άλλες ηχογραφήσεις από τον σπουδαίο αυτόν Ψάλτη και Δάσκαλο να τις αναρτήσει για να ωφεληθούμε όλοι μας από τέτοια ακούσματα που πλέον έχουν εκλείψει!
 

i95sg

Εκδόσεις Λαογραφία και Παράδοση
Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε την έκδοση της «Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος» του αειμνήστου διδασκάλου της Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Μουσικής Θεοδώρου Χατζηθεοδώρου.
Επειδή μέχρι σήμερα κανένα από τα έργα του δεν έχει εκδοθεί, παρόλο που ο μεγάλος αυτός «δάσκαλος» δίδαξε και εκπαίδευσε περί τους 6.500 μαθητές αποφασίσαμε να εκδώσουμε όσα έργα του (χειρόγραφα) θα είναι στη διάθεσή μας.
Το βιβλίο 291 σελίδων σε μια καλαίσθητη έκδοση σε σχήμα Α4 είναι ήδη στη διάθεση των Πρωτοψαλτών, Λαμπαδαρίων και κάθε άλλου φιλόμουσου.

ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ - ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΩΡΟΥ

Πλήρης ακολουθία ασθματική των παθών του κυρίου μετά τυπικής διατάξεως βάσει παλαιών διδασκάλων.

https://laografia-paradosi.gr/product/agias-kai-megalis-evdomados-theodorou-chatzitheodorou/
 

Attachments

  • photo.jpg
    photo.jpg
    34.7 KB · Views: 22
  • 1- ΜΕΓΑΛΗ-ΕΒΔΟΜΑΣ-ΘΕΟΔΩΡΟΥ-ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΩΡΟΥ.jpg
    1- ΜΕΓΑΛΗ-ΕΒΔΟΜΑΣ-ΘΕΟΔΩΡΟΥ-ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΩΡΟΥ.jpg
    37.7 KB · Views: 28
  • 4--ΜΕΓΑΛΗ-ΕΒΔΟΜΑΣ-ΘΕΟΔΩΡΟΥ-ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΩΡΟΥ.jpg
    4--ΜΕΓΑΛΗ-ΕΒΔΟΜΑΣ-ΘΕΟΔΩΡΟΥ-ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΩΡΟΥ.jpg
    29.6 KB · Views: 28
Top