Προκήρυξη Πρωτοψάλτου & Λαμπαδαρίου από τον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου Περιστερίου

ΝΙΚΟΛΑΣ.Τ

Νέο μέλος
τα θερμα μου συγχαρητηρια εν μεσω κρισης και πανδημιας μια τετοια κινηση απο την μητροπολη περιστεριου δειχνει το ηθος και το υφος της!!!
 

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΙΑΚΟΣ

Ο Χριστός δέν φορούσε φίμωτρο.
τα θερμα μου συγχαρητηρια εν μεσω κρισης και πανδημιας μια τετοια κινηση απο την μητροπολη περιστεριου δειχνει το ηθος και το υφος της!!!
Συγκράτησε τόν ενθουσιασμό σου.Στό τέλος ξυρίζουν τόν γαμπρό...Σωστή μέν η κίνηση, αλλά άν δέν είναι ως τό τέλος σωστή θά αποδειχθή προσχηματική.Έχει ξανασυμβεί άλλωστε (στόν Ι.Ν. Αγίου Μάρκου τής Αρχιεπισκοπής Αθηνών).
 

zoslen

Βύρων Αναγνωστόπουλος
Σωστή μέν η κίνηση, αλλά άν δέν είναι ως τό τέλος σωστή θά αποδειχθή προσχηματική).

Αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε ποτέ, εξαιτίας του τρόπου επιλογής. Δηλαδή δεν υπάρχει τρόπος να αποφασιστεί αντικειμενικά ποιός είναι ο καταλληλότερος, είναι απλα θέμα προτίμησης. (Το ίδιο βεβαίως συμβαίνει με όλες τις τέχνες: δεν μπορείς να βαθμολογήσεις εναν αγιογράφο, έναν ξυλογλύπτη κλπ, απλά βλέπεις κάτι αντιπροσωπευτικό του και αποφασίζεις αν σου κάνει.)
Αυτό που θα είχε ενδιαφέρον θα ήταν να βιντεοσκοπούνταν και να δημοσιεύονταν διαδικτυακά η διαδικασία της ακρόασης ουτως ώστε να μπορούσε ο καθένας να ακούσει τους υποψηφίους και να δει αν οι επιλεγμένοι πληρούν τις προυποθέσεις.
Γιατί καλή και άγια η προκήρυξη, αν όμως έχουν προαποφασιστεί οι θέσεις τότε είναι απλά για το τυπικό του θέματος και κρίμα στον κόπο που θα κάνουν και στον χρόνο που θα χάσουν όσοι πάνε να δοκιμαστούν άσκοπα.
 
Αυτό που θα είχε ενδιαφέρον θα ήταν να βιντεοσκοπούνταν και να δημοσιεύονταν διαδικτυακά η διαδικασία της ακρόασης ουτως ώστε να μπορούσε ο καθένας να ακούσει τους υποψηφίους και να δει αν οι επιλεγμένοι πληρούν τις προυποθέσεις.

Γιατί; Για να βγάζουμε οι ψάλτες κι άλλη κακία;
Έχουν επιτροπή. Ας τους κρίνουν!
Εμείς ποθεν πως να σχολιάσουμε!!!
Νομίζω,συνάδελφε, πως αυτή η θέση είναι κάπως ... επιπόλαιη ...
 

zoslen

Βύρων Αναγνωστόπουλος
Πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί αγανακτείτε. Πού βρίσκετε το κακό σε μία διαδικασία (βιντεοσκόπηση) η οποία απλώς θα αυξήσει τον βαθμό διαφάνειας;
Όταν βγαίνει μια προκήρυξη για μια θέση και υπάρχουν κάποιες προυποθέσεις για την αναληψή της κλπ, συνήθως αναρτώνται και τα αποτελέσματα, η βαθμολογία των υποψηφίων.
(Εκτός και αν πρόκειται για κάποια ιδιωτική εταιρία οπότε δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν).
Αν ο εκάστοτε ναός έχει προαποφασίσει ποιον θα τοποθετήσει, τότε η διαδικασία ακρόασης και κατάθεσης δικαιολογητικών από ψάλτες είναι απλά μια κοροιδία.
Αν πάλι πραγματικά ψάχνει και θέλει να βρει κάποιον δια μέσου ακροάσεως, κάτι τετοιο θα εξύψωνε το διαφανές της διαδικασίας και θα διέλυε κάθε ίχνος σκιάς και μουρμούρας.
Είμαι βέβαιος πως όσοι επιλεγούν θα είναι οπωσδήποτε πολύ ικανοί ψάλτες, μιλάμε για τον πολιούχο άγιο.
Αλήθεια, την επιτροπή επιλογής ποιός θα την απαρτίζει; Κακώς το θεωρώ βέβαια δεδομένο πως θα υπάρχει επιτροπή... Ίσως απλά ακούσουν 3-4 και επιλέξει ο προιστάμενος με αισθητικά κριτήρια...
 
Πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί αγανακτείτε. Πού βρίσκετε το κακό σε μία διαδικασία (βιντεοσκόπηση) η οποία απλώς θα αυξήσει τον βαθμό διαφάνειας;

Αγανακτούμε αγαπητέ, διότι κάτι τέτοι είναι απλώς περιττό και δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο!
Δε μπορώ να καταλάβω, ειλικρινά, αυτή την παιδαριώδη λογική .....
Από που και ως που να ασκήσουμε εμείς κριτική!!! Αν πιστεύετε ότι μπορείτε να αξιλογήσετε εσείς, ζητήστε από το Ναό να παραστείτε και μη μας απασχολείτε με φαμφάρες "διαφάνειας" !
Το μόνο που ΔΕΝ θα προέκυπτε από αυτή τη διαδικασία θα ήταν ο σκοπός στον οποίο προαναφερθήκατε!
Διότι - και μη μου πειτε ότι υπερβάλλω - η χολή που θα έβγαινε από τους "εξω απ' το χορό" δε θα είχε προηγούμενο!

Εξηγείστε μου !!! Πως αυτό θα βοηθούσε στη διαφάνεια! Και σε τι ακριβως θα βοηθούσε το ναό ή εμάς - ως κοινότητα - ή γενικά ... ή τι επιρροή θα είχε στην αλλαγή του αποτελέσματος .....
Εξηγείστε μου !!! Περιμένετε ν' αλλάξουν την έκβαση αν η κοινότητα αναλάμβανε ρόλο δικαστού ;;;

Τέτοιες κινήσεις μου δίνουν την αίσθηση του "κουτσομπολιού" .... και αυτό το λεω γενικά. δεν αναφέρομαι στον κ. Αναγνωστόπουλο....
Μικρότητας. Ζήλειας και κουτσομπολιού!

Προτρέπω όλους να ασχοληθούμε με τα δικά μας αναλόγια και να πάψουμε τις περαιτέρω συζητήσεις .... εκτός αν θέλου,ε τη θέση στο Ναο, και καίγεται το πανωφόρι μας !!!
 

zoslen

Βύρων Αναγνωστόπουλος
πού βλέπετε το κουτσομπολιό; σχολιάστηκε αρνητικά κανείς;
επιρροή στο αποτέλεσμα ασφαλώς και δεν μπορεί να έχει κανείς.
ούτε έχω κάποιο προσωπικό συμφέρον.
γνωρίζω όμως ικανότατους ψάλτες οι οποίοι αναζητούν αναλόγιο εδώ και πολύ καιρό και όσες φορές προκηρύσσεται κάποια θέση παίρνουν συνήθως την ίδια απάντηση: "η θέση έχει καλυφθει", συνήθως χωρίς να δοκιμαστούν καν.
τα όσα αναφέρετε περί χολής κλπ είναι υποθετικά και μπορούν να λάβουν χώρα σε οποιαδήποτε στιγμή οποιασδήποτε ηχογράφησης.
 

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΙΑΚΟΣ

Ο Χριστός δέν φορούσε φίμωτρο.
Πρός πληροφόρησιν πάντων: στόν Ι.Ν. Αγίου Μάρκου (ως προανέφερα) δέν έκαναν καθόλου αξιολόγηση! Δύο φορές συνέβη αυτό. Κοροϊδία ολκής!
 

PANAG

Παλαιό Μέλος
Καλημέρα. Διαφωτίστε με. Αγίου Μάρκου Ευγενικού; Κοντα στα Θυμαράκια;
 

tzark

Μέλος
Πρός πληροφόρησιν πάντων: στόν Ι.Ν. Αγίου Μάρκου (ως προανέφερα) δέν έκαναν καθόλου αξιολόγηση! Δύο φορές συνέβη αυτό. Κοροϊδία ολκής!
Γιατί μήπως αυτούς τους αξιολόγησε κάποιος για να κάνουν το ίδιο???? Στην Ελλάδα ότι δεν κάνεις με τα λεφτά το κάνεις με τα Πολλά λεφτά....!!!
 

dimitris

Παλαιό Μέλος
Έχουν επιτροπή. Ας τους κρίνουν!
Εμείς ποθεν πως να σχολιάσουμε!!!
.
Ελπίζω για επιτροπή μουσικών γιατί η επιτροπή ναών αν ακούσει το (ματζουράνα με ταγκάνθια) θα αποφανθεί ότι είναι του Μοτσαρτ και ότι ο υποψήφιος το ψάλλει απαίσια.
Ο νόμος είναι ο εξής (σχολιάζω με κόκκινο)
Άρθρο 4
Διορισμός Ιεροψαλτών

1. Προκειμένου να πληρωθεί κενή θέση Ιεροψάλτου Ενοριακού Ναού, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο ενημερώνει εγγράφως την Ιερά Μητρόπολη και το Σύλλογο Ιεροψαλτών της περιοχής, αν υπάρχει. Στη συνέχεια προβαίνει σε σχετική ανακοίνωση, η οποία δημοσιεύεται σε δυο (2) Εφημερίδες, από τις οποίες η μία πρέπει να είναι τοπική του Νομού, στον οποίο βρίσκεται ο Ιερός Ναός προς πλήρωση θέσης του οποίου γίνεται η προκήρυξη. Στην ανακοίνωση ορίζεται η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

2. Ο διορισμός Ιεροψάλτη γίνεται με απόφαση του οικείου Μητροπολίτη μετά από πρόταση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και μετά από αιτιολογημένη γνώμη της Επιτροπής Κρίσεως Ιεροψαλτών, η οποία είναι συμβουλευτική Το σκόρ είναι 2-1 . Εάν το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο διαφωνεί με τη γνώμη της Επιτροπής, οφείλει να αιτιολογήσει τη διαφορετική πρόταση του. Και τι να πεί; μπορεί να πεί χίλια δύο αν δεν θέλει τον ψάλτη, π.χ. είναι αξύριστος, δεν έχει μπόι αλλά δεν μπορεί να τον κατηγορήσει για το αν είναι φάλτσος ή δέν χειρίζεται καλά την β.μουσική.

3. Η Επιτροπή ακροάσεως Ιεροψαλτών είναι πενταμελής, συγκροτείται με Πράξη του οικείου Μητροπολίτου, κατά μήνα Ιανουάριο κάθε τρίτου έτους, ισχύει για μία τριετία και αποτελείται:

α. Από εκπρόσωπο του Μητροπολίτη, οριζόμενο από αυτόν ως Πρόεδρο. +1

β. Από τον Πρωτοψάλτη του Καθεδρικού Ναού της οικείας Μητροπόλεως. +1 γιατί συνήθως είναι υπέρ του δεσπότη.

γ. Από τον Πρόεδρο του οικείου Συλλόγου Ιεροψαλτών ή από ένα Μέλος αυτού, προτεινόμενο από το Διοικητικό Συμβούλιο τούτου. Εάν υπάρχουν περισσότεροι Σύλλογοι προτιμάται ο Πρόεδρος του αρχαιότερου. Εάν δεν υφίσταται Σύλλογος, ορίζεται ως μέλος ο αρχαιότερος εν ενεργεία Ιεροψάλτης της έδρας της Ιεράς Μητροπόλεως. -1

δ. Από τον Πρόεδρο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, του Ναού, όπου θα προσληφθεί ο Ιεροψάλτης. +1 γνώμη δεσπότη και προισταμένου

ε. Από ένα Καθηγητή με ειδίκευση στη Βυζαντινή Εκκλησιαστική μουσική, μαζί με τους αναπληρωτές τους. -1

Η Επιτροπή νομίμως συνεδριάζει και αν ακόμα εξ αρχής ελλείπει ή εκ των υστέρων εξέλιπε ένα από τα Μέλη της.

4. Η Επιτροπή, έχοντας υπ' όψη: α) τους μουσικούς τίτλους, β) τα φωνητικά προσόντα, όπως αυτά προκύπτουν από τη δοκιμασία των υποψηφίων επί του αναλογίου, γ) τις γραμματικές γνώσεις, δ) τη γνώση του Τυπικού της Εκκλησίας,
ε) την προϋπηρεσία,
στ) το ήθος, Αυτό δέν είναι ορθόδοξο. Το έδειξε ο Θεός με την μοιχαλίδα. Και ο δεσπότης άνθρωπος είναι και ο ψάλτης άνθρωπος είναι και αμαρτάνουσι αμφότεροι ανά δευτερόλεπτο. Και επειδή είναι της δυτικής εκκλησίας η ιδεολογία καί ο πάπας αμαρτάνει ανά δευτερόλεπτο.
ζ) άλλα σχετικά στοιχεία, τα οποία θα προσκομίσει ο ενδιαφερόμενος, για το σχηματισμό πλήρους εικόνας της προσωπικότητας του, εδώ πάει μακρυά η βαλίτσα γιατί αποφασίζουμε άν ο υποψήφιος είναι άνθρωπος ή ζώον. αποφασίζει για την καταλληλότητα ή μη των υποψηφίων και τη σειρά κατάταξης τους, και συντάσσει πλήρες και λεπτομερές πρακτικό, με το οποίο αιτιολογεί την κρίση της.
Σημείωση.
Πολλοί δεσποτάδες είναι καλοί. Π.χ. Άγιος Νεκτάριος.
Υπἀρχουν και σήμερα πολλοί, αν σωθούμε θα τους ασπαζόμεθα καί αύριο. (μακάρι)
Ευνόητο είναι ότι έγραψα τά παραπάνω γενικά και όχι για τον σεβαστό δεπότη μας.
 

PANAG

Παλαιό Μέλος
Αρκούσε ενα ναι. Ευχαριστώ. ¨εψαλλε εκεί ο πρωτος μου εν ωδείω δάσκαλος Θ.Σακελλαρίου. Εκεί μεγάλωσα και πρωτομαθα ψάλσιμο.Ο πατέρας μου ηυαν επίτροπος όταν ξεκίνησε ο Ναός να χτίζεται. Λοιπόν ρώτησα τον οικείο προιστάμενο τι χρειάζεται για να με ακούσουν επειδη ήταν και ενορία μου. Το πώτο εκτός των άλλων σπουδες μουσικής και προυπηρεσία ήταν επιστολή πνευματικού ότι είμαι <καλό παιδί>. και κατάλαβα τι έπαιζε. Και να σκεφτείτε ότι δεν θα ζητούσα αμοιβες τρελές. Τη βενζίνη μου μόνο θα ζηταγα και αν ήθελαν κατι παραπάνω . Η αιτία απλα συναισθημα. Ήμουν παπαδάκι εκεί κατηχητικο εκεί και ότι συνεπάγεται η καθημερινη ενασχόληση με τήν εκκλησία και την αγαπώ την εκκλησία αυτη .
 

petrosgrc

Πέτρος Γαλάνης
Προφανώς και πρέπει να εξετάζεται το ήθος του ιεροψάλτη. Δεν γίνεται η Εκκλησία να έχει σε θέσεις εξέχουσες ανθρώπους οι οποίοι σκανδαλίζουν το ποίμνιο με τη ζωή τους.
 

PANAG

Παλαιό Μέλος
Προφανώς και πρέπει να εξετάζεται το ήθος του ιεροψάλτη. Δεν γίνεται η Εκκλησία να έχει σε θέσεις εξέχουσες ανθρώπους οι οποίοι σκανδαλίζουν το ποίμνιο με τη ζωή τους.
Είναι στα δικαιολογητικά; Α και επι τη ευκαιρία. Φυσικα και μπορει ο καθεις να προσκομίσει τέτοιες επιστολές. Ας είμαστε ρεαλιστές. Φυσικά και ειμαι αμαρτωλός. Περισσότερο μάλιστα απο πολλούς άλλους . Έτσι είναι οι άνθρωποι. Αλλά ρε αδερφέ οχι και θα σκανδαλίσω το ποίμνιο. Έλα στα καλά σου. και καλη τύχη.
 

petrosgrc

Πέτρος Γαλάνης
Είναι στα δικαιολογητικά; Α και επι τη ευκαιρία. Φυσικα και μπορει ο καθεις να προσκομίσει τέτοιες επιστολές. Ας είμαστε ρεαλιστές. Φυσικά και ειμαι αμαρτωλός. Περισσότερο μάλιστα απο πολλούς άλλους . Έτσι είναι οι άνθρωποι. Αλλά ρε αδερφέ οχι και θα σκανδαλίσω το ποίμνιο. Έλα στα καλά σου. και καλη τύχη.

Προφανώς και είμαστε όλοι αμαρτωλοί, αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα οφθαλμοφανή τα οποία δεν συνάδουν με τα λειτουργήματα της Εκκλησίας και όλοι ξέρουμε ποιά είναι, να μην επεκταθώ. Τώρα για αδικίες κλπ, οι οποίες σίγουρα υπάρχουν πολλές φορές, δεν θέλω να εκφέρω άποψη γιατί δεν έχω όλα τα δεδομένα ούτε έχω τη δυνατότητα να ακούσω όλες τις πλευρές.
 

ΠΑΝΑΓΗΣ

Μέλος
Αρκούσε ενα ναι. Ευχαριστώ. ¨εψαλλε εκεί ο πρωτος μου εν ωδείω δάσκαλος Θ.Σακελλαρίου. Εκεί μεγάλωσα και πρωτομαθα ψάλσιμο.Ο πατέρας μου ηυαν επίτροπος όταν ξεκίνησε ο Ναός να χτίζεται. Λοιπόν ρώτησα τον οικείο προιστάμενο τι χρειάζεται για να με ακούσουν επειδη ήταν και ενορία μου. Το πώτο εκτός των άλλων σπουδες μουσικής και προυπηρεσία ήταν επιστολή πνευματικού ότι είμαι <καλό παιδί>. και κατάλαβα τι έπαιζε. Και να σκεφτείτε ότι δεν θα ζητούσα αμοιβες τρελές. Τη βενζίνη μου μόνο θα ζηταγα και αν ήθελαν κατι παραπάνω . Η αιτία απλα συναισθημα. Ήμουν παπαδάκι εκεί κατηχητικο εκεί και ότι συνεπάγεται η καθημερινη ενασχόληση με τήν εκκλησία και την αγαπώ την εκκλησία αυτη .
Γιατὶ δεν τους καταθέτετε μια επιστολή από τον πνευματικό σας;
Πως θα είναι σίγουροι για το ποιόν του ψαλτη που θα πάρουν εφόσον δεν τον γνωρίζουν ;
Άλλωστε γνωρίζω ψάλτη που πριν τον εσπερινό παρακολουθεί πορνό.
 

PANAG

Παλαιό Μέλος
Αυτό καταλάβατε οτι ειναι το πρόβλημα; Και ποιος σας ειπς αγαπητέ οτι θα κανουμε βούκινο που εξομολογείται ο καθείς; Καλά να είστε να κάνετε υπακοή αρκετά ασχολήθηκα. Τώρα όλοι θα λένε να ενας ανήθικος που θέλει και να ψάλλει. Και οπου ψαλλω το κάνω για τη χυχή των γονιών μου που με μάθανε το Χριστούλη χωρίς λεφτα οκ?
 

ΠΑΝΑΓΗΣ

Μέλος
Δεν καταλαβαίνω γιατί θίγεσθε, αφού είστε καθαρός. Και να με συγχωρείτε γιατί δεν είχα καμία ενάντια πρόθεση προς το πρόσωπό σας.
Όσο για το θέμα της γνωστοποίησης το που εξομολογείται κάποιος και πότε πρέπει να το γνωρίζουμε δεν είναι του παρόντος.
 
Top