π. Γαβριήλ Μακαβός (1923-3 Δεκεμβρίου 1993)

Shota

Παλαιό Μέλος
http://psaltiri.blogspot.com/2009/03/blog-post.html

... Άφησε μαθητές αρκετούς· τον διακο-Γρηγόριο στην Λαύρα, τούς πατέρες των μονών Σταυρονικήτα καί Ιβήρων, έναν Βέλγο ασχολούμενο με την μουσική ονόματι Μάρκελο κ.α. ... :D
 

V_Zacharis

Παλαιό Μέλος
Είναι ο Μακαβός αυτός; Είμαστε σίγουροι; Μοιάζει (χωρίς όμως μάλλον να είναι) με τον διακο-Διονύση Φιρφιρή.

κ.Πιράρ-π.Χρυσοβαλάντη καμιά ιδέα;
 

dimskrekas

Δημήτρης Σκρέκας
Είναι ο Μακαβός αυτός; Είμαστε σίγουροι; Μοιάζει (χωρίς όμως μάλλον να είναι) με τον διακο-Διονύση Φιρφιρή.

κ.Πιράρ-π.Χρυσοβαλάντη καμιά ιδέα;

Καλά Βασίλη, εσύ διετέλεσες και Φιρφιρικός... Καταλαβαίνεις ότι μοιάζει, αλλά Φιρφιρής δεν είναι... ''Το τρισσόκλεον δώρον προσκομίσατε,... τον τρισάγιον ύμνον'', παρατήρησε κ θα καταλάβεις Πρέπει να είναι από τα cds του Παπαδά.

Δ.
 
Last edited:

V_Zacharis

Παλαιό Μέλος
Καλά Βασίλη, εσύ διετέλεσες και Φιρφιρικός...
:p
Καταλαβαίνεις ότι μοιάζει, αλλά Φιρφιρής δεν είναι...
Μα το είπα.
''Το τρισόκλεον δώρον προσκομίσατε,... τον τρισάγιον ύμνον'', παρατήρησε κ θα καταλάβεις Πρέπει να είναι από τα cds του Παπαδά.
Δεν ξέρω, δεν μου κάνει "μπαμ" για Μακαβός. Ίσως να είναι, δεν ξέρω, απλά ρωτάω για επιβεβαίωση. Τα CD του Παπαδά δεν τα 'χω.
 

dimitris

Παλαιό Μέλος
Μακαβός είναι, το έχω σε cd που έχει γράψει μαθητής του. :wink:
 

SINGEORGE

Παλαιό Μέλος
Ανεβάζω και εγώ μερικά κομμάτια από τον μακαριστό π. Γαβριήλ. Αν υπάρχει θέμα πνευμ. δικαιωμάτων ή αν έχουν ξανά -ανέβει (ζητώ συγνώμη). Οι αρμόδιοι σε αυτήν την περίπτωση ας τις αποσύρουν. Ευχαριστώ.
 

Attachments

  • κυριε εκέκραξα Ιακώβου Α'ήχος.mp3
    6.2 MB · Views: 182
  • Αργά ευλογητάρια Λαμπαδαρίου.mp3
    4.7 MB · Views: 197
  • πάσα πνοή α Ιακώβου.mp3
    3.2 MB · Views: 186
  • Δοξολογία πλ.δ Γρηγορίου (Σουζινάκ).mp3
    4.2 MB · Views: 181

papadakis

Μέλος
δεν γνωριζω μπορει και να χουν ανεβει, αμα επιτρεπεται ν ανεβάσω και αλλα?
 

Attachments

  • 01 - Κύριε εκέκραξα.mp3
    2.9 MB · Views: 115
  • 10 - Εκ νεότητός μου Οι μισούντες Σιών Δόξα Πατρί.mp3
    2.5 MB · Views: 117
  • 12 - Πάσα πνοή.mp3
    607.2 KB · Views: 86
  • 14 - Βασιλεύ ουράνιε.mp3
    2.5 MB · Views: 127
  • 16 - Όσοι εις Χριστόν.mp3
    2.2 MB · Views: 138

agskepi

Μέλος
Αν είχε ο Γέρο Γαβριήλ Μακαβός σύλλογο θαυμαστών, τότε σίγουρα θα ήμουν πρόεδρος.
Πάνε χρόνια που άκουσα αυτό το κλασσικό cd της ηχογράφησης των αργών Ανοιξανταρίων. Δεν μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. Μάλλον θα έλεγα δεν μου άρεσε τότε.
Εκτοτε, και αφου διήλθα δια μέσου αρκετών - όχι πολλών - ακουσμάτων, τελευταία έχω καταλήξει στον Γέροντα αυτό.
Δεν ξέρω πως να το εκφράσω. Εχει κάτι άλλο. Εχουμε όλοι ακούσει "στιβαρούς" ψάλτες που έχουν ρυθμό και μελωδία στην έκφραση τους. Ομως όταν ακούω τα αργά Ανοιξαντάρια από τον Γέρο Γαβριήλ, είμαι σίγουρος ότι πρόκειται για κάτι πολύ διαφορετικό. Δεν ψάλλει απλά. Προσεύχεται. Και επειδή προσεύχεται, το μέλος σε πολλά σημεία γίνεται πολύ γλυκό και ευπροσήγορο, και σε άλλα χρονικό και έντονο. Η φωνή του παίρνει την χροιά που αρμόζει στην δεδομένη στιγμή.
Επίσης αυτή η άνεση στην τήρηση των γραμμών του ψαλλόμενου μέλους με καταπλήσσει και με προβληματίζει.
Ενώ τηρεί απαρέγκλητα την παραλλαγή - ας πούμε - του μέλους, δεν δεσμεύευται απ αυτήν, αλλά της δίνει μια άλλη δυναμική-δεν ξέρω αν είναι σωστός όρος. Δεν κινείται (μόνο) στα πλαίσια των αναλύσεων που γενικά όλοι εκτελούμε αλλά προχωρεί αλλού. Προσδίδει στο μέλος μια μουσικότητα και μια φυσικότητα που πουθενά αλλού - εγω τουλάχιστον- δεν την βρίσκω.
Και αυτό, το τελευταίο σημείο, είναι που με προβληματίζει.
νομίζω η μουσική μας έχει χάσει την μουσικότητα, την φυσικότητα και την εκφραστικότητα της. Μια η μεταγραφή από την παλαια γραφή, μια η επιρροές από τα "σολφέζ", μια το ξερό μας το κεφάλι που δεν κανουμε προκοπή πνευματική, έχει φέρει την εκκλήσιαστική μουσική σε μια φάση που πολλές φορές λες "μα καλά, αυτός ο κόσμος, πως πάει στην εκκκλησία; Πως αντέχει;"
Με συγχωρείτα που μακρηγόρησα, αλλά νοιώθω ότι ίσως κάποιο να με συνερίζεσται, και να έχετε και σεις αυτό το θέμα.

Απο την ιστοσελίδα http://psaltiri.org/ αλίευσα το παρακάτω " Τη Υπερμάχω ...."
Δεν υπαρχει εκδόμένο στα 2 CD που κυκλοφορούν με τον Γέροντα.
Καλό άκουσμα......
 

Attachments

  • Ti Ypermaxo argon.pdf
    111.1 KB · Views: 83
  • Ti Yermaxo argo ypo G Makavou.mp3
    6.1 MB · Views: 185

agskepi

Μέλος
και ένα σχόλιο από φίλο, που μπορεί να μην γνωρίζει μουσική, αλλά σίγουρα έχει αισθητήριο καθαρό κι "ψαλτικό".

".....το κομμάτι σου προκαλεί μια γλυκιά χαρμολύπη, θέλεις να κλαις αλλά χαίρεσαι ταυτόχρονα. Σε παίρνει αλλού. Πρόσθετα έχει μια γνησιότητα χωρίς επιτηδεύματα.Μαγεία....."

Πράγματι, η μουσική της εκκλησίας μας, όταν είναι στην φύση της, θέλγει το πλήρωμα.
 

Beatle

Ανδρέας Σ.
Καταθέτω την μαρτυρία μου για τον μακαρίτη ιερομόναχο Γαβριήλ Καρεώτη - Μακαβό όχι Μαγκαβό - (κοντά στον οποίον εμαθήτευσα 14 χρόνια), σταχυολογώντας αποσπάσματα από δύο κείμενα που δημοσίευσα, το (Α) το 1986 (περ. Σύναξη, τ. 17) και το (Β) το 1994 (περ. Πρωτάτον αρ. 46) εις μνήμην του.

Α) Ως δάσκαλος, ο ιερομόναχος Γαβριήλ δεν διατυπώνει θεωρίες, ψέλνει τα κείμενα προσελκύοντας με το χέρι την προσοχή μου στα σημάδια που απαιτούν ''κάτι άλλο''. Τα μαθήματα τα διαβάζουμε από παλιές εκδόσεις. Σέβεται τη φωνή σου. ''Ψάλλε αυτά που ακούς'', γι' αυτόν, δεν σημαίνει ''μιμήσου τη φωνή μου'', αλλά ''πάρε την ίδια έκφραση, το ίδιο ύφος, μάθε την εκτέλεση''. Η έκφρασή του, το ύφος του, στο Καρεώτικο κελλί, δεν διαφέρει από ό,τι άκουσα πολλές φορές σε αγρυπνίες. Με τον ίδιο τρόπο ψέλνει μόνος του, μ' έναν μαθητή, σ' ένα μικρό παρεκκλήσι ή σε μεγάλο καθολικό. Δεν εκφράζει, ψάλλοντας, τα προσωπικά του συναισθήματα, μια ατομική ευσέβεια, αλλά την πίστη του και την πίστη της εν Χριστώ κοινωνίας. Δεν αναταγωνίζεται με τον ''απέναντι'' ψάλτη. Αδιαφορεί να ψέλνει ''δεξιά'' ή ''αριστερά''. Γι' αυτόν, ο ναός δεν είναι τόπος αναψυχής, ο ψάλτης ηθοποιός, ο λαός του Θεού ακροατήριο και η ψαλμωδία μέσο για την ικανοποίηση και την τέρψη των ψυχολογικών και αισθητικών αναγκών του ανθρώπου. Δεν είναι κανταδώρος που χρησιμοποιεί τη φωνή του για επίδειξη της καλλιτεχνικής του δεξιότητος. Ψέλνοντας, απαρνιέται τον εαυτό του, δεν πιστεύει στην αξία του. Η ψαλμωδία γι' αυτόν δεν είναι ατομικό κατόρθωμα, μια ''τέχνη για τη τέχνη'', αυτόσκοπος. Δεν προσαρμόζει τα μέλη στα μέτρα του. Δεν ψέλνει για τους άλλους, εντυπωσιακά, αλλά εκ μέρους τους, σεμνά.

Β) Ως δάσκαλος, ήσουν ακούραστος και αυστηρός. Οι αδίστακτες απαντήσεις και λύσεις σου στις ερωτήσεις και απορίες μου έδειχναν μια απέραντη γνώση της ψαλτικής θεωρίας και πράξεως καθώς και των μεγάλων κειμηλίων της ασματικής παραδόσεως. Η δικαιολογημένη πεποίθησή σου ότι ήσουν φορέας μιάς μακράς αδιάκοπης ασματικής παραδόσεως σε γέμιζε με σεβασμό και υπακοή απέναντι στην παράδοση και μ' ένα πνεύμα υψηλής ευθύνης. Το ψάλσιμό σου ήταν κάτι ξεχωριστό. Ο ρυθμός ανεπανάληπτος. Η άρθρωση άψογη: ουδεμία συγκατάβαση σε βάρος του νοήματος. Ησουν μάιστορας του ψάλλειν κατ' έννοιαν. ''Ψέλνω λόγια, έλεγες, όχι μελωδίες''. Για σένα, το μέλος υπηρετούσε τον λόγο, όχι το αντίθετο. Η φωνή σου, ζεστή, γεμάτη, αδρή, θύμιζε ισχυρό και ταυτόχρονα ησυχαστικό κυματισμό. Την λιτότητα του ψαλσίματός σου την όριζε ο λιτός τρόπος της ζωής σου. Εφήρμοζες εκείνο που ο μακαρίτης Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης ζητούσε από τους Αγιορείτες: ''να ταυτίσουν τον αγώνα της προσευχής με τον αγώνα της εκφράσεως''.

Χαίρετε κύριε Πιράρ,

Μήπως υπάρχουν ψηφιοποιημένα ολόκληρα τα άρθρα σας για τον μακαριστό π. Γαβριήλ; Αν δεν υπάρχει κάποιο θέμα δικαιωμάτων θα μπορούσατε να τα μοιραστείτε μαζί μας;

Ευχαριστίες εκ προοιμίου
 

μάρκελλος

Μάρκελλος Πιράρ, Γενικός συντονιστής
Χαίρετε κύριε Πιράρ,

Μήπως υπάρχουν ψηφιοποιημένα ολόκληρα τα άρθρα σας για τον μακαριστό π. Γαβριήλ; Αν δεν υπάρχει κάποιο θέμα δικαιωμάτων θα μπορούσατε να τα μοιραστείτε μαζί μας;

Ευχαριστίες εκ προοιμίου

Χαίρετε! Ἕνα ἄρθρο δημοσίευσα στὸ περιοδικὸ Σύναξη, τεῦχος 17, Ἄνοιξη 1986. Θὰ Σᾶς τὸ στείλω εὐχαρίστως μέσω μέηλ ...
 
Top