Χειρόγραφο Βατοπαιδίου 1190 τριῴδιο-πεντηκοστάριο-στιχηράριο ια' αἰ.

Laosynaktis

Παλαιό Μέλος
Η σημειογραφία του είναι Μεσοβυζαντινή με τρόπο γραφής «παλαιϊκό» και με κάποια στενογραφικά απομεινάρια από την Coislin. Δηλ. μάλλον είναι του β΄ μισού του 12ου αι.
 

NKontis

Παλαιό Μέλος
Χειρόγραφο Βατοπαιδίου 1190

Τὸ ἀρχεῖο προέρχεται ἀπὸ εἰκόνες ὑψηλῆς ἀνάλυσης (δυστυχῶς δὲν τὶς ἔχω), εἶναι σχεδὸν 1 GB καὶ συνήθως δὲν διαβάζεται (χιονάκια). Μπορεῖ νὰ γίνει κάτι;


Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να μειώσει κάποιος την ποιότητα της σελίδας. Αυτός ο τρόπος που έχει γίνει εδώ (εκουσίως ή ακουσίως) είναι, κατά την γνώμη μου, ο χειρότερος, όσον αφορά την επαναφορά, γιατί (απ᾽ ό,τι ξέρω) δεν γίνεται βελτίωση με κανένα τρόπο αυτής της εικόνας. Θα ήταν πιο εύκολο να βελτιωθεί εάν ήταν «πιξελωτή» (τα γνωστά τετραγωνάκια) παρά αυτό το «χιονάκι». Ακόμα και «προχωρημένες» μέθοδοι βελτίωσης και επεξεργασίας εικόνων δεν αποδίδουν σε τέτοιες περιπτώσεις. Αν και όπως έχουμε πει, εικόνες με κείμενο δεν βελτιώνονται.
Το αποτέλεσμα αυτό το βλέπω συνήθως να προκύπτει μετά από επεξεργασίες μεγάλων σε μέγεθος pdf, τα οποία προσπαθούμε να τα κάνουμε μικρότερα χρησιμοποιώντας τις αυτόματες μεθόδους συρρίκνωσης που έχουν προγράμματα όπως το Adobe Acrobat και άλλα. Γι αυτό, εάν βλέπουμε πως οι εικόνες που έχουμε θα δημιουργήσουν ένα μεγάλο pdf, καλό είναι να μικραίνουμε τις εικόνες πριν τις ενώσουμε σε pdf με κάποιο πρόγραμμα όπως το Photoshop. Έτσι, όταν μετά ενώσουμε τις μικρότερες εικόνες σε pdf, το αρχείο που θα προκύψει θα είναι μικρότερο σε μέγεθος. Με αυτή τη μέθοδο η απώλεια σε ανάλυση είναι πιο ελεγχόμενη και μπορεί να επιτευχθεί και χωρίς μεγάλη θυσία στην ποιότητα των εικόνων.
Για παράδειγμα σε αυτό το pdf βλέπω πως έχουν διατηρηθεί οι (τεράστιες) διαστάσεις των εικόνων και έχει μειωθεί η ποιότητά τους, που είναι ο χειρότερος συνδυασμός. Αυτό κάνουν κυρίως οι αυτόματες ρυθμίσεις των προγραμμάτων συρρίκνωσης pdf. Θα μπορούσε να γίνει το αντίθετο, δηλ. να μειωθούν οι διαστάσεις των εικόνων (όχι των σελίδων του pdf) χωρίς να γίνει τόσο μεγάλη μείωση της ποιότητας. Έτσι θα είχατε καλύτερη ποιότητα σε μικρότερες διαστάσεις, συνεπώς μικρότερο μέγεθος pdf. Εσείς τώρα από τη στιγμή που δεν έχετε τις πρωτότυπες εικόνες δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα.


Υ.Γ. Εγώ πάντως, όσα χειρόγραφα έχω στον υπολογιστή μου, δεν τα μετατρέπω σε pdf, αλλά τα έχω ξεχωριστά σε εικόνες. Θα συνιστούσα το ίδιο σε όποιον δεν θέλει να θυσιάσει την ποιότητα.
 
Χειρόγραφο Βατοπαιδίου 1190

Τὸ ἀρχεῖο προέρχεται ἀπὸ εἰκόνες ὑψηλῆς ἀνάλυσης (δυστυχῶς δὲν τὶς ἔχω), εἶναι σχεδὸν 1 GB καὶ συνήθως δὲν διαβάζεται (χιονάκια). Μπορεῖ νὰ γίνει κάτι;

υπάρχει πιθανότητα να ξανανέβει; ευχαριστώ θερμώς.
 
Top