Θεόδουλος Καλλίνικος, Άρχων Πρωτοψάλτης της Εκκλησίας της Κύπρου (1904 - +2004)

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Από τη σελίδα της Εκκλησίας της Κύπρου

thumb2001.jpg


https://churchofcyprus.org.cy/6541

(ευχαριστίες στο Shota Gugushvili που μου έστειλε το σύνδεσμο)
 

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
https://churchofcyprus.org.cy/56374

Ομιλία Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου κατά την εκδήλωση
μνήμης και τιμής προς τον αείμνηστο Άρχοντα Πρωτοψάλτη
της Εκκλησίας της Κύπρου Θεόδουλο Καλλίνικο
(Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019)
 

Diogenes

Νέο μέλος
Από την ιστοσελίδα: https://www.pemptousia.gr/2020/08/i...siakou-tragoudiou-ke-tis-vizantinis-mousikis/
26 Αυγούστου 2020​



Η εμβληματική μορφή και φωνή του Κυπριακού παραδοσιακού δημοτικού τραγουδιού, ο άρχων πρωτοψάλτης της Εκκλησίας της Κύπρου, Θεόδουλος Καλλίνικος. Ο μακαριστός αρχιμουσικός είχε γεννηθεί στις 5 Μαΐου 1904 στο Λευκόνικο. Παρακολούθησε αρχικά μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής κοντά στον δάσκαλο του χωριού του, ο οποίος και τον παρότρυνε έντονα να σπουδάσει.

Το 1921 συνεχίζει έτσι τις σπουδές του κοντά στον Πρωτοψάλτη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, Στυλιανό Χουρμούζιο για 4 χρόνια. Στόχος του δασκάλου του: ήταν να διασώσει και να εμπλουτήσει την λαϊκή παραδοσιακή μουσική του τόπου. Στο Πραστειό Αμμοχώστου χρίζεται Ψάλτης και ιδρύει σχολή Βυζαντινής Μουσικής. Στις περιοδείες του συλλέγει τραγούδια επιτραπέζια, της σούσας, του γάμου, νανουρίσματα, ποιμενικά, μοιρολόγια, κωμικά, ποιητάρικα, την χορευτική παράδοση της Κύπρου και ηχογραφεί τις διάφορες «Κυπριακές Φωνές» και άλλους λαϊκούς θησαυρούς.


Το 1933 πηγαίνει και στην Αθήνα για να πάρει δίπλωμα Βυζαντινής μουσικής. Παράλληλα παρουσιάζει σε δίσκους δέκα παραδοσιακά τραγούδια. Το 1947 ο Μητροπολίτης Πάφου Λεόντιος ως τοποτηρητής του θρόνου της Εκκλησίας, του απονέμει τον τίτλο του «Πρωτοψάλτη της Εκκλησίας της Κύπρου», τίτλον που μόνο ο δάσκαλος του Στ. Χουρμούζιος είχε μέχρι τότε.

Το 1951 η πολύχρονη προσπάθεια του για την διάσωση της δημοτικής μουσικής παράδοσης του νησιού μας ολοκληρώνεται με την έκδοση του βιβλίου του «Η Κυπριακή Λαϊκή Μούσα». Μέχρι το τέλος της ζωής του συνέχισε να ψέλνει και να υμνεί την δόξα Του Κυρίου και Θεού μας. Πέθανε πλήρης ημερών στις 10 Μαΐου 2004 πέντε μέρες μετά τη συμπλήρωση των 100 του χρόνων.

 

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΚΟΥΓΙΑΣ

Παλαιό Μέλος
Από την εκδήλωση μνήμης και τιμής προς τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Εκκλησίας της Κύπρου, αείμνηστο Θεόδουλο Καλλίνικο, μια ενδιαφέρουσα ομιλία του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου στις 18.10.2019, εδώ.
ΥΓ: Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου όρισε το έτος 2019, "ως έτος Θεόδουλου Καλλίνικου".
ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ!
 
Last edited:
Top