Αναζήτηση ηχογραφήσεων χορωδίας Στανίτσα εν Ελλάδι

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Από διάφορες πληροφορίες, κυρίως μέσα από το Λεύκωμα του Νέου Κύκλου Κωνσταντινουπολιτών 1964-1974 αλλά όχι μόνο, βρήκα πως, από τις επίσημες και ανεπίσημες εμφανίσεις που έκανε ο αείμνηστος Θρασύβουλος Στανίτσας με το χορό του παραπάνω συλλόγου σε συναυλίες και εμφανίσεις, μας λείπουν οι εξής:
- Παλαιά Βουλή - Μνημόσυνο Αυτοκράτορος Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 29-5-1970
- Συνάντησης Αγάπης, Αρχαιολογική Εταιρία 27-1-1971
- Χρυσούν Ιωβηλαίον Πατριάρχου Αθηναγόρα 2-4-1972. Πλαισίωσε ομιλία που έγινε στον «Παρνασσό».
- Μεγάλη Συναυλία, Δημοτικόν Θέατρον Πειραιώς 15-4-1973. Η συναυλία ήταν 2ωρη και περιείχε ύμνους Τριωδίου και Μεγάλης Εβδομάδος.

Επίσης, στις μουσικοφιλολογικές εκδηλώσεις του Συλλόγου συγκαταλέγεται το κόψιμο της Πίττας της Βυζαντινής Χορωδίας από το 1971 κ.ε. (το λεύκωμα εκδόθηκε το 1975 και έχει μέχρι το 1974) και για τα έτη 1971-1973 αναφέρει ότι «Έψαλλεν η Βυζ. Χορωδία υπό την Διεύθ. του Άρχ. Πρωτ. ΘΡ. ΣΤΑΝΙΤΣΑ».
Αλλά και στις επετείους ιδρύσεως του συλλόγου, που γίνονταν στην εορτή του Αγ. Ανδρέα, βλέπουμε ότι:
- Στις 30-11-1969, στην 6η επέτειο, έγινε Θ. Λειτουργία στον Ι. Ν. Αγ. Παύλου, χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Σουηδίας Πολύευκτος Φινφίνης και τους χορούς διηύθυνε ο Άρχ. Πρωτοψάλτης Θρ. Στανίτσας. Η ηχογράφηση υπάρχει εδώ.
- Στις 29-11-1970, στην 6η επέτειο, έγινε Δοξολογία στην έδρα του συλλόγου και ότι τους χορούς διηύθυνε ο Άρχ. Πρωτοψάλτης Θρ. Στανίτσας.
Για τα έτη 1971 και 1972 αναφέρει μόνο Δοξολογίες στην έδρα «με Βυζαντινήν Χορωδίαν», χωρίς αναφορά σε χοράρχη, και για το 1973 ότι ήταν «υπό την Διεύθυνσις Δημ Μαγούρη».
Ευχής έργο θα 'ταν να πληροφορηθούμε τι έψαλλαν στις εκδηλώσεις αυτές, δηλ. αν ο ρόλος της χορωδίας ήταν απλά να πει τα «Μορφήν αναλλοιώτως» και «Εις πα΄σαν την γην» στις Βασιλόπιττες και μια Δοξολογία στις Δοξολογίες ή αν παρουσίαζαν και άλλο ρεπερτόριο. Στην τελευταία περίπτωση, θα 'χε ενδιαφέρον να βρεθεί αντίστοιχη ηχογράφηση.

Άλλες γνωστές χορωδιακές εμφανίσεις που μας λείπουν:
- Φιλολογικόν Μνημόσυνον εις μνήμην των 1300 μαρτύρων των κατά την 13-12-1943 εις Καλάβρυτα υπό των Γερμανών σφαγιασθένων - Αίθουσα «Παρνασσός» 15-12-1975. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης το έχει ανεβάσει εδώ ο κ. Παϊβανάς.
- Ζωντανή ηχογράφηση από τη μουσικολογική σπουδή στον Πέτρο Μπερεκέτη
- Ηχογράφηση της συναυλίας για τον Πέτρο Πελοποννήσιο στη Γάνδη (έχουμε στον Παρνασσό, στις Βρυξέλλες, στο Λουβέν και τη στουντιακή)

Με παραξενεύει η ηχογράφηση που έχουμε από τα Λεχαινά γιατί ταυτίζεται σε περιεχόμενο με το Ρεξ. Ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλες τέτοιες μικρές εμφανίσεις που δε γνωρίζουμε. Επίσης, με παραξένεψε η συναυλία στον Πύργο Ηλείας διότι, εκτός του ότι δεν τη γνωρίζαμε (μάλλον γίνεται μια αναφορά σε συνέντευξη, νομίζω του Μένεγα), έχει μέλη που δεν πρέπει να έψαλε αλλού από χορού.

Νομίζω πως μου διαφεύγουν και άλλες αναφορές σε χορωδιακές εμφανίσεις. Τα 'ψαχνα πέρυσι αλλά δε βρίσκω το αρχείο που τα συνέλεξα. Αν κάποιος έχει κάτι από τα ελλείποντα, νομίζω πως θα του είμαστε όλοι υπόχρεοι αν το μοιραζόταν! Σημαντικότερη έλλειψη θεωρώ τη συναυλία στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς, διότι ήταν δίωρη και με μέλη που δεν πρέπει να 'χουμε από άλλη χορωδιακή εμφάνιση, όπως αυτά της Μ. Εβδομάδος.
 
Last edited:
Top