26 Ιανουαρίου 1970 - Φεστιβάλ Διεκκλησιαστικής Μουσικής (συμμετέχει και η χορωδία του Θρ. Στανίτσα)

ΓΙΑΝΝΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Παλαιό Μέλος
Για τους εορτάζοντας του Αγίου Δημητρίου ένα δώρο από τη φτωχή συλλογή μου! (Στους εορτάζοντες περιλαμβάνονται και όσοι θα ψάλλουν τον Άγιο Δημήτριο δηλ.ΟΛΟΙ ΜΑΣ.
Το απόσπασμα της συναυλίας στη Λυρική σκηνή, όπως μεταδόθηκε από το ΕΙΡ!
Ο ήχος είναι λίγο μουντός και υπάρχει βόμβος που δεν οφείλεται στο μαγνητόφωνο.
Περιεχόμενα δεν καταχωρώ, απλά αναφέρω ότι συμμετείχαν χοροί Ρωσικός, Καθολικός, Προτεσταντών, Αρμένιοι, Γρηγοριανού μέλους, και το κερασάκι της τούρτας Βυζαντινός χορός υπό τον άρχοντα Θρ. Στανίτσα...
Αναφέρεται και η ... χρονολογία:D.
(Χάρη, αν παίρνει βελτίωση η κατάσταση πολύ θα μας βόλευε...:D:D:D)
 

Attachments

  • Festival 1.mp3
    7.5 MB · Views: 771
  • Festival 2.mp3
    9.5 MB · Views: 397
  • Festival 3.mp3
    2.9 MB · Views: 305
  • Festival 4.mp3
    5.5 MB · Views: 363
  • Festival 5.mp3
    9.5 MB · Views: 369
  • Festival 6.mp3
    7.5 MB · Views: 461

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής

Κε Γιάννου,
Εὐχαριστοῦμε πολύ γι᾿ αὐτήν τήν σπάνια ἠχογράφηση τῆς ἱστορικῆς αὐτῆς ἐκδήλωσης.
Ἀναφορικά μέ τά καθ᾿ ἡμᾶς οἱ ἐκτελέσεις εἶναι φοβερές (τό Βασιλεῦ οὐράνιε μοῦ ἔκανε μεγάλη ἐντύπωση καί τά ἄλλα, πού λόγω τῆς περασμένης ὥρας –παράξενο γιά μένα– ἐπιφυλάσσομαι νά σχολιάσω). Μακάρι νά εἴχαμε τέτοιους χορούς στούς ναούς μας καί ὄχι τίς σολιστικές ἐκτελέσεις, πού ἡ διαφορά εἶναι φανερή καί ἰσχύει καί γιά τόν ἴδιο τόν μακαριστό. Ἀναπόφευκτο βέβαια· ἄλλο ἡ χορωδιακή ἐκτέλεση, ἄλλο ἡ σολιστική —ἀναγκαῖο κακό, ἀπό τό ὁποῖο ἔπρεπε νά ἔχουμε ἀπομακρυνθεῖ, ἄν καί οἱ σημερινές συνθῆκες καί ἀντιλήψεις δέν τό εὐνοοῦν.


 

tum15189

Νικόλαος Λαμπρινάκος
Αγαπητέ κ. Γιάννου,

τι έκπληξη ήταν αυτή! Δεν ξέρετε πόσο χαρά μου δώσατε.
Καρδιακός φίλος (που μου κόλλησε το μικρόβιο της ψαλτικής) αναζητούσε εδώ και δέκα χρόνια τη συγκεκριμένη ηχογράφηση. Είχε κινήσει γη και ουρανό να την βρεί. Αλλεπάλληλες φορές απευθύνθηκε στην ΕΡΤ, δυστυχώς χωρίς επιτυχία.

Από το βιογραφικό σημείωμα του Θρασυβούλου Στανίτσα που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Συλλόγου των Φίλων της Βυζαντινής Μουσικής αντιγράφω:

"...Και ενώ η χορωδία ήταν πλέον έτοιμη για την πρώτη παρουσίαση ενός δίωρου προγράμματος, καλείται ξαφνικά να συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Εκκλησιαστικής Μουσικής, στις 26 Ιανουαρίου 1970, το οποίο είχε οργανωθεί για τα είκοσι χρόνια της Πατριαρχίας Αθηναγόρου στη μεγάλη αίθουσα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Το πρόγραμμα της βραδιάς πολύωρο. Συμμετείχαν, εκτός από τη δική μας, άλλες πέντε χορωδίες, η αρμενική, η ρωσική, η γρηγοριανή, η της καθολικής και της ευαγγελικής εκκλησίας. Έτυχε δε η χορωδία μας να εμφανισθεί επί σκηνής τελευταία, κατά τις 11.30 μ.μ., όταν ο κόσμος είχε κάπως κουραστεί.

Η τεράστια αίθουσα με τους εξώστες της ήταν ασφυκτικά γεμάτη από επίσημους, κληρικούς ξένους και ημέτερους, κ.λ.π. Παρών και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.


Με τον πρώτο ύμνο της ψαλωδίας μας, το αργό «Κεκραγάριο», Α' ήχου Ιακώβου Πρωτοψάλτου (1800) άλλαξε ξαφνκά η επικρατούσα βαριά ατμόσφαιρα, όταν το πλήθος των παρισταμένων ξέσπασε κατενθουσιασμένο σε ασταμάτητα χειροκροτήματα. Το ίδιο επαναλαμβανόταν στο τέλος κάθε ύμνου. Η αποθέωση της χορωδίας έγινε όταν έκλεισε το πρόγραμμα της με τα δύο έξοχα «Λειτουργικά», «Σε υμνούμεν» και «Άξιον Εστί» του Μιχαήλ Χατζηαθανασίου (1948), πλαγίου Α' ήχου εναρμονίου.


Το τι επακολούθησε δεν περιγράφεται. Το πλήθος των παρισταμένων χειροκροτούσε όρθιο, ασταμάτητα, κατενθουσιασμένο και ο Άρχων ως χοράρχης αναγκαζόταν συνεχώς να υποκλίνεται. Ενθουσιασμένος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ανεβαίνει κάποια στιγμή στη σκηνή, ασπάζεται τον Άρχοντα, τον συγχαίρει καθώς και τα μέλη της χορωδίας και λέγει: «Απόψε θριάμβευσε η εκκλησιαστική μας βυζαντινή μουσική».


Εγκωμιαστικά την επομένη και τα σχόλια του Τύπου, ακόμα και του Δελτίου της Καθολικής Εκκλησίας. Η εκδήλωση δε είχε αναμεταδοθεί από την τηλεόραση..."

Ο Θεός να σας έχει καλά!
 

dpapagia

Δημήτρης Παπαγιαννούλης
Χαίρετε!

Ανεβάζω το ομηρικό ευαγγέλιο, ερμηνευμένο από τη χορωδία του Στανίτσα. Η ηχογράφηση έγινε στις 26 Ιανουαρίου 1970, στη Λυρική Σκηνή των Αθηνών.
Σύνθεση: π. Προκόπιος Μελάς.

Το αρχείο προέρχεται από αυτή την εκπομπή του κ. Λιναρδάκη.

Υπόλοιποι ύμνοι:
Δοξαστικό αίνων Κυριακής Παραλύτου - Χορωδία Μ. Μακρή
Αναστάσεως ημέρα - Κων/νος Θωμαΐδης (1926) (από άλλη εκπομπή, αλλά ίδια ηχογράφηση)
Δοξαστικό αποστίχων Κυριακής Παραλύτου - Χορωδία Αθ. Πέττα
Εσπέριο στιχηρό ήχος τρίτος - Ιδιόμελο Παραλύτου - Χορωδία Θ. Βασιλικού
Συμφώνως Παρθένε - Γ. Γέμελος

Υ.Γ.: Επιπλέον, ακούστηκαν κάποια μέλη από το Στανίτσα. Θα ανεβούν κατά το απόγευμα.
 

Attachments

  • Ομηρικό ευαγγέλιο ήχος πλάγιος του τετάρτου.mp3
    6.3 MB · Views: 229
Last edited:

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Απομόνωσα κι εγώ το μέλος από την εκπομπή με το πρόγραμμα mp3DirectCut ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω παραμόρωση του ήχου διατηρώντας και την αρχική ένταση (για κάποιο λόγο στην παραπάνω ανάρτηση έπεσε).
 

Attachments

  • Ομηρικό ευαγγέλιο, Προκοπίου Μελά.mp3
    6.3 MB · Views: 19
Last edited:

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Από το βιογραφικό σημείωμα του Θρασυβούλου Στανίτσα που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Συλλόγου των Φίλων της Βυζαντινής Μουσικής αντιγράφω:
Δυστυχώς, η σελίδα στην οποία παραπέμπετε δεν υπάρχει πλέον! Κρίμα που δεν την αντιλήφθηκα εγκαίρως. Έχει σώσει, μήπως, κανείς τα κείμενα αυτά; Ακόμη, είναι ενδιαφέρον ότι από την ανάρτηση του κ. Γιάννου, που φαίνεται πως πρόκειται για την ολοκληρωμένη μετάδοση της ΕΡΑ*, απουσιάζει το μέλος του Ομηρικού Ευαγγελίου που αναρτήθηκε παραπάνω. Άραγε να ειπώθηκαν και να σώζονται ηχογραφημένα και άλλα μέλη από την εν θέματι εκδήλωση;

*δεν έχει κάποια ασυνέχεια ο ήχος στο ενδιάμεσο των αρχείων και επικαλύπτονται το τέλος του 5ου κομματιού με την αρχή του 6ου
 
Last edited:
Top