Αργό κεκραγάριο πλ. α΄ & στιχηρό

Αηδόνης

Παλαιό Μέλος
"Απλή γραφή, μεγαλοπρεπής εκτέλεση":
 

Attachments

  • WS321235.WMA
    4.7 MB · Views: 97
  • WS311134.WMA
    1.7 MB · Views: 71
Last edited:

Γιώργος Μ.

Γιώργος Μπάτζιος
Ψάχνοντας για ηχογραφήσεις του Παύλου Χάρη άκουσα ξανά (ύστερα από 6 χρόνια) το δεύτερο ηχητικό, στιχηρό Αίνων του πλ. α. (στο πρώτο δεν ακούγεται μόνος του).

Σεμινάριο ψαλτικής σε 1,5 λεπτό...βαθιά φωνή, τοποθέτηση δωρική, χρόνος διακριτικά τονισμένος, ισορροπία στις αναλύσεις, λιτότητα στην έκφραση, καθαρότητα στην άρθρωση. Και καμία επιτήδευση, ούτε στο παραμικρό.
Οδηγεί την ερμηνεία εκεί ακριβώς που, βάσει της άρτιας γνώσης και πείρας του, επιθυμεί -και μόνο εκεί.
Σπάνια νιώθω ότι ἐνας ψάλτης, όσο σπουδαίος και αν είναι, κατευθύνει την ερμηνεία του κατά βούληση. Και δεν εννοώ το κοινότοπο «να ελέγχει το κομμάτι». Υπάρχουν «φωνάρες» που ελέγχουν τέλεια οποιοδήποτε κομμάτι. Εννοώ ότι ούτε η φωνή, ούτε το μέλος, ούτε η έκφραση, ούτε καν οι υφολογικές επιταγές τον κατευθύνουν (με την έννοια ότι τον πείθουν να ακολουθήσει την α΄ ή β΄ ερμηνευτική απόδοση). Αυτό είναι πραγματικά σπάνιο.
Εδώ έχουμε έναν ψάλτη «προγραμματικό», που με απόλυτη γνώση και σοβαρότητα κάνει αυτό ακριβώς που «βούλεται» με την ερμηνεία και τίποτε πάνω ή έξω από αυτό. Νομίζω ότι αυτός είναι ένας κατάλληλος ορισμός του ήθους.

Μακάρι να είχαμε περισσότερες ηχογραφήσεις αυτού του χαρισματούχου και φωτισμένου ψάλτη, και ο Θεός να του δίνει δύναμη εν παντί.
 
Top