[Ερώτηση] Λειτουργικά βιβλία διαφορετικών εκδοτικών οίκων (Απ. Διακονίας, Φως ...)

AndreasT

Νέο μέλος
Από ποιο εκδοτικό οίκο (Απ. Διακονία, Φως ...) θεωρείτε ότι θα ήταν καλύτερα να αγοράσω τα αναγκαία βιβλία (Μηναία, Παρακλητική κ.α.) :confused:
 

chriskont

Παλαιό Μέλος
καλή Σαρακοστή. Α
Κατ αρχήν στο www.analogion.net υπάρχουν ηλεκτρονικά όλα τα λειτουργικά βιβλία στο θέμα λειτουργικά κείμενα(Leo Schefe) και με ακουστική απόδοση προσομοίων. Οσον αφορά στα λειτουργικά βιβλία μια βασική διαφορά είναι ότι στις εκδόσεις της Αποστολικής διακονίας περιλαμβάνονται στο συναξάριο και οι εορτάζοντες νεομάρτυρες, ενώ στις εκδόσεις Φως προστέθηκαν πρόσφατα στα μηναία και ακολουθίες αγίων του Γερασίμου Μικραγιαννανίτου.
 
Last edited:

tsak77

Χρῆστος Τσακίρογλου
Η δική μου πρόταση είναι οι εκδόσεις της Αποστολικής διακονίας. Είχα κάποιες αρνητικές εμπειρίες με την Παρακλητική των εκδόσεων "Φως" και έκτοτε θεωρώ ότι γενικά οι εκδόσεις της Αποστολικής Διακονίας είναι πιο προσεγμένες και χωρίς λάθη.
 

dkalpakidis

Dimitrios Kalpakidis
γενικά οι εκδόσεις της Αποστολικής Διακονίας είναι πιο προσεγμένες και χωρίς λάθη.

Οι μεγάλου σχήματος εκδόσεις... στις μικρές προστέθηκαν απολυτίκια και τα πράγματα κάπως μπερδεύτηκαν.
Οι άνθρωποι που επιμελήθηκαν τέτοιες εκδόσεις το λιγότερο που έχω να πώ είναι πως ήταν ανεπαρκείς.
Γενικότερα στις μεγάλου σχήματος αντιγράφονται τα υπό του Βαρθολομαίου εκδοθέντα Μηναία και δεν υπάρχουν περισσότερα προβλήματα.
 
Last edited:

dkalpakidis

Dimitrios Kalpakidis
.... ενώ στις εκδόσεις Φως προστέθηκαν πρόσφατα στα μηναία και ακολουθίες αγίων του Γερασίμου Μικραγιαννανίτου.

Προστέθηκαν, αλλά για να προσθέσεις τροπάρια σε μια ¨ακολουθία¨ πρέπει να γνωρίζεις έστω τα ελάχιστα και στοιχειώδη από Τυπικό.
Ποιοι προέβησαν ανεύθυνα σε αυτές τις προσθέσεις και με ποια κριτήρια;...
Δυστυχώς η ασυδοσία, η ανευθυνότητα και η επιπολαιότητα δεν είναι φαινόμενο μόνον της ψαλτικής τέχνης αλλά και φαινόμενα των λειτουργικών κειμένων και των λατρευτικών μας βιβλίων.
 

ixadin

Ηχάδιν
ΚΑτά την δική μου άποψη, αξίζουν οι παλαιές εκδόσεις του Φωτός, διότι όπως αναφέρω εδώ έχουν γίνει παρεμβάσεις στις εκδόσεις της Αποστολικής Διακονίας. Ούτε οι νέες εκδόσεις του Φωτός τίς θεωρώ καλές, διότι έχουν περίεργο στίσημο στις σελίδες (δηλ. κόβουν το δίστηλο για κάθε νέα ενότητα, με τρόπο που χάνεις την συνέχεια) [νομίζω ότι και σε αυτές έχουν βγάλει τις υποσημειώσεις αλλά δεν είμαι σίγουρος]

... Είχα κάποιες αρνητικές εμπειρίες με την Παρακλητική των εκδόσεων "Φως" ...

Κατά την προσωπική μου άποψη όλα είναι στο πρόγραμμα και δεν νομίζω ότι τέτοια λάθη είναι αποτρεπτικά!
 

tsak77

Χρῆστος Τσακίρογλου
Κατά την προσωπική μου άποψη όλα είναι στο πρόγραμμα και δεν νομίζω ότι τέτοια λάθη είναι αποτρεπτικά!
Συμφωνώ, εν μέρη... Όταν όμως π.χ. θέλω να φτιάξω τα αναστάσιμα εξαποστειλάρια και στο Θ΄ Θεοτοκίο...

[FONT=&quot]Τὸν σὸν Υἱὸν ὡς ἔβλεψας, ἀναστάντα ἐκ τάφου, τριήμερον Θεόνυμφε, (......) ἅπασαν θλίψιν ἀπέθου, ἣν ὑπέστης ὡς Μήτηρ, ὅτε κατεῖδες πάσχοντα, καὶ χαρᾶς ἐμπλησθεῖσα, σὺν τοῖς αὐτοῦ, Μαθηταῖς γεραίρουσα τοῦτον ὕμνεις. Διὸ τοὺς Θεοτόκον σε, νῦν κηρύττοντας σῷζε.[/FONT]

... λείπει μία ολόκληρη φράση ("Παναγία Παρθένε" που τοποθετείται στην παρένθεση) με αποτέλεσμα να μην βγαίνει το μέλος με τίποτα, υπάρχει πρόβλημα. Δεν μου αρέσει να είμαι αφαιρετικός, αλλά σε ένα λειτουργικό βιβλίο που είναι το μόνο μου ουσιαστικά βοήθημα σε τέτοιες εργασίες (εφόσον στις μουσικές εκδόσεις, αν θεωρήσουμε ότι τις παίρνω ως πρότυπο, υπάρχουν και εκεί αβλεψίες που όλοι έχουμε κατά καιρούς παρατηρήσει) έχω προσωπικά κάποιες απαιτήσεις.

Υ.Γ. (σχετικό). Δεν γνωρίζω αν σε νεώτερες εκδόσεις έχουν διορθωθεί τέτοιου είδους αβλεψίες (το ελπίζω) αν ναι όλα ok, να μην φανεί ότι έχω και κανένα πρόβλημα με τον Εκδοτικό οίκο (προς Θεού). Οι προσθήκες Απολυτικίων κάποιων Αγίων, ή νεώτερων ακολουθιών, για μένα δεν είναι ο αυτοσκοπός, εκτός του ότι με όλ' αυτά χάνονται σιγά σιγά οι καθ' ημέραν ακολουθίες και πανηγυρίζουμε άνευ λόγου και αιτίας κάθε τρεις και λίγο...
Υ.Γ. (άσχετο). Που αλλού αποσκοπεί η συγγραφή ασματικών ακολουθιών για όλους τους αναγνωρισμένους Αγίους της Εκκλησίας μας, πέρα από το εμφανές τις ύπαρξης φυλλάδας σε περίπτωση πανηγύρεως Ναού, ώστε να πρέπει να ενταχθούν στα μηναία, μαζί με ακολουθίες Αγίων που εορτάζονται από όλη την Ορθοδοξία (Άγιος Νικόλαος, Άγιος Δημήτριος και τόσοι άλλοι) και να ψάλλονται από όλους;
 

ixadin

Ηχάδιν
Είμαι απολύτως σύμφωνος με τον προβληματισμό σας.

Απλώς θέλω να επισημάνω ότι όπως λέτε

... (εφόσον στις μουσικές εκδόσεις, αν θεωρήσουμε ότι τις παίρνω ως πρότυπο, υπάρχουν και εκεί αβλεψίες που όλοι έχουμε κατά καιρούς παρατηρήσει) έχω προσωπικά κάποιες απαιτήσεις. (ΣτΜ =λειτουργικά βιβλία)

στα μουσικά βιβλία όλοι χαμογελούμε συγκαταβατικώς την ίδια αντιμετώπιση πρέπει να έχουμε και στα λειτουργικά βιβλία, τα οποία έχουν ακριβώς την ίδια πονεμένη ιστορία μέχρι να φτάσουν στα χέρια μας
 
Last edited:
Top