Πανήγυρις Τιμίας Ζώνης - Ι.Μ. Βατοπεδίου 13-09-2009

panosdohi

Παναγιώτης Παρασκευόπουλος
Μετά από σύντομη έρευνα στο διαδίκτυο βρήκα το κείμενο του μαθήματος που ψάλθηκε στη λιτή της εν λόγω πανηγύρεως. Το μέλος είναι όντως του π. Θεοφάνους Βατοπαιδινού.Μεταξύ του μαθήματος και της καταλήξεως παρεμβάλεται κράτημα του Ιωάννου Πρωτοψάλτου από το καλοφωνικό ειρμολόγιο. Βρήκα επίσης και μια ηχογράφηση η οποία μάλλον έγινε από τους πατέρες της μονής. Την ανεβάζω και αυτή γαιτί αφ' ενός το μάθημα είναι ολόκληρο (στην ηχογράφηση του Χάρη λείπει η αρχή) και αφ' ετέρου γιατί, κατά τη γνώμη μου, η ποιότητά της αναδεικνύει ακόμα περισσότερο το μεγαλείο του μαθήματος. Τέλος, ανεβάζω και μια φωτογραφία τραβηγμένη την ώρα της ψαλμώδησης του μαθήματος αυτού.

Παραθέτω εδώ και το ποιητικό κείμενο του μαθήματος:
Επιτελούντες σήμερον την αγίαν κατάθεσιν Ζώνης σου της θείας, ιεράν πανήγυριν οι δούλοι σου άγομεν και εν χαρά σοι βοώμεν. Χαίρε Θεοτόκε, η χαρά των Αγγέλων και ανθρώπων των πιστώς προσκυνούντων Ζώνην σου την θείαν, ους φρούρει εκ κινδύνων.​


Υ.Γ. 1 Μήπως κανείς αναγνωρίζει ποιος απηχεί. Είναι, νομίζω, Βατοπαιδινός μοναχός αλλά δεν ξέρω πώς τον λένε.

Υ.Γ. 2 Σ' όλο το κείμενο του μαθήματος δεν υπάρχει ούτε μία από τις πολυσυζητημένες υφεσοδιέσεις :D.
 

Attachments

  • Μάθημα Αγίας Ζώνης π. Θεοφάνους Βατοπαιδινού Ήχος α .pdf
    197 KB · Views: 232
  • 11β Μάθημα λιτής .mp3
    13 MB · Views: 172
  • Μάθημα λιτής.jpg
    210.8 KB · Views: 120
Last edited:

Shota

Παλαιό Μέλος
Αυτή την φορά κατάφερες και συμψάλλατε; Την άλλη φορά είχες πει ότι δεν άντεξες και βγήκες έξω... Βελτιώθηκαν τόσο πολύ οι Βατοπεδινοί ή ασκήθηκες εσύ στην υπομονή;

Δεν μπορούμε να ξέρουμε με σιγουριά :D Μικρή μου αφιέρωση στον Χάρη :D
 

Attachments

  • Batopedinoi_KekragarionIakwbou_B_PanygirisKarakallou.mp3
    4.9 MB · Views: 159

panosdohi

Παναγιώτης Παρασκευόπουλος
Δεν μπορούμε να ξέρουμε με σιγουριά :D Μικρή μου αφιέρωση στον Χάρη :D

Απ' ότι κατάλβα αναφέρεστε στον τρόπο εκτέλεσης του διαστήματος ΓΑ-ΔΙ. Είναι αλήθεια ότι η έλξη είναι κάπως έντονη. Κατ' αρχήν ήθελα να ρωτήσω από ποια χρονιά είναι αυτή η ηχογράφηση. Παρακάτω επισυνάπτω το Και νύν των αποστίχων από την πανήγυρη του Αγίου Νήφωνος στη Διονυσίου το 2008. Μπορείτε, νομίζω, να διαπιστώσετε και μόνος σας ότι στο διάτημα ΓΑ-ΔΙ η έλξη είναι μάλον ανεπαίσθητη.

Υ.Γ. Το link που δίνετε στη λέξη αφιέρωση δεν μου ανοίγει. Μήπως είναι δωσμένο λάθος.
 

Attachments

  • Θεοτοκίον Αποστίχων .mp3
    1.9 MB · Views: 82

haris1963

παλαιότατο μέλος
Υ.Γ. 1 Μήπως κανείς αναγνωρίζει ποιος απηχεί. Είναι, νομίζω, Βατοπαιδινός μοναχός αλλά δεν ξέρω πώς τον λένε.

Πρέπει να ήταν αυτός που βρίσκεται στη φωτογραφία στη μέση (μεταξύ Κωνσταντίνου και Χασανίδη), ήτοι ο π. Μάξιμος, Κύπριος στην καταγωγή. Όντως, στη δική μου εγγραφή λείπει η αρχή, γιατί δεν γνώριζα ότι θα ψαλεί τέτοιο μάθημα και είχα κλείσει την ηχογράφηση για να βγω για λίγο έξω. Φυσικά, έτρεξα πίσω όταν ακουσα να το ψάλουν και ξαναάνοιξα το μηχανάκι.

ΧΣ
 
Last edited:

Shota

Παλαιό Μέλος
Απ' ότι κατάλβα αναφέρεστε στον τρόπο εκτέλεσης του διαστήματος ΓΑ-ΔΙ.

Όχι μόνο αυτό, και οι λαρυγγισμοί τους είναι κάπως σαν σολφέζ.

Κατ' αρχήν ήθελα να ρωτήσω από ποια χρονιά είναι αυτή η ηχογράφηση.

Δεν ξέρω την ακριβή χρονολογία.

Υ.Γ. Το link που δίνετε στη λέξη αφιέρωση δεν μου ανοίγει. Μήπως είναι δωσμένο λάθος.

Μια χαρά μου ανοίγει. Η ίδια ηχογράφηση είναι.
 

Hristakis

Παμπάλαιο φθορικό μέλος
Το μέλος είναι όντως του π. Θεοφάνους Βατοπαιδινού.Μεταξύ του μαθήματος και της καταλήξεως παρεμβάλεται κράτημα του Ιωάννου Πρωτοψάλτου από το καλοφωνικό ειρμολόγιο. Βρήκα επίσης και μια ηχογράφηση η οποία μάλλον έγινε από τους πατέρες της μονής. Την ανεβάζω και αυτή γαιτί αφ' ενός το μάθημα είναι ολόκληρο (στην ηχογράφηση του Χάρη λείπει η αρχή) και αφ' ετέρου γιατί, κατά τη γνώμη μου, η ποιότητά της αναδεικνύει ακόμα περισσότερο το μεγαλείο του μαθήματος. Τέλος, ανεβάζω και μια φωτογραφία τραβηγμένη την ώρα της ψαλμώδησης του μαθήματος αυτού.

Ο π.Θεοφάνης ο εκ Ξάνθης είναι καύχημα για το Όρος διότι συνεχίζει την παράδοση των παλαιών πατέρων στο θέμα αυτό της μελοποίησης μαθημάτων για την λιτή και όχι μόνο...πάντα με συγκινούν τέτοιες προσωπικότητες, ενώ με ξενίζουν λίγο το να ψάλλονται συνθέσεις Πολιτών στο όρος π.χ.λειτουργικά Στανίτσα Πρίγγου κτλ. μήπως το όρος δεν θα μπορούσε να έχει τους δικούς του συνθέτες όπως τις παλιές καλές εποχές? (προσωπική μου άποψη).
Και το σημαντικό είναι ότι έχει συνθέσει πλήθος μελών...θυμάμαι κάποτε όταν ψάλλαμε στην λιτή ένα τέτοιο μάθημα την ώρα του κρατήματος φίλος ψάλτης ρωτάει "πολύ ωραίο κομμάτι ρε συ, πότε έζησε αυτός ο Θεοφάνης?" και τότε τον λέω "νάτος απέναντι σου είναι" έπαθε σοκ φυσικά διότι νόμιζε ότι θα είναι κάποιος από τους παλαιούς φημισμένους μελοποιούς της μονής...

Υ.Γ. 2 Σ' όλο το κείμενο του μαθήματος δεν υπάρχει ούτε μία από τις πολυσυζητημένες υφεσοδιέσεις :D.[/SIZE][/FONT]
Άσε μην το λες...:eek::eek::eek:
 

haris1963

παλαιότατο μέλος
Αγαπητοί φίλοι,

Συνεχίζω το ανέβασμα των μελών της αγρυπνίας για την εορτή της Κατάθεσης της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου, που τελέστηκε στην Ι.Μ. Βατοπεδίου στις 12 προς 13 Σεπτεμβρίου 2009. Σειρά έχει ο

Όρθρος της πανηγύρεως

Στο αρχείο rar θα βρείτε μετά την αποσυμπίεση:

22. Τα αργά απολυτίκια του Όρθρου., ήτοι 2 φορές το αργό αναστάσιμον "Τον Συνάναρχον Λόγον..." η πρώτη από τον διακο-Θεοδόσιο και Δόξα αργό της Εορτής "Θεοτόκε αειπάρθενε..." πάλι από τον διακο-Θεοδόσιο. Κάθε φορά που επισκέπτομαι το Όρος και τον ακούω, είναι και καλύτερος. Μήπως θα είναι ο επόμενος μεγάλος των Δανιηλαίων (σχολής);
23. Τον Πολυέλεο "Δούλοι Κύριον..." του Χουρμουζίου σε πλ. Δ'. Οι Δανιηλαίοι και Θωμάδες, δεν είχαν επιστρέψει απ' έξω και βρέθηκα να ξεκινάω ως πρώτος. Το μάθημα το γνωρίζω, αλλά με αυτή την παρτιτούρα και με αυτό το τέμπο που έβαλαν οι Βατοπεδινοί που με πλαισίωναν, ...τα χρειάστηκα. Τέλος πάντων, μια χαρά πήγε! Μετά το "Τον Σιών βασιλέα..." επέστρεψαν οι Δανιηλαίοι και παρέδωσα. Στο επόμενο "Τα είδωλα..." έριξαν ένα τόνο τη βάση, αλλά επιβράδυναν και το τέμπο.
24. Το "Εξομολογείσθε..." με εναλλαγή ήχων, αλλά όχι σε 3σημο, ο γ. Δανιήλ επέμενε πως αυτά είναι νεωτεριστικά.
25. Το "Λόγον Αγαθόν..." του Θεοδώρου σε πλ. Δ' ως εκλογή, για το θεομητορικόν της Εορτής. Από το "Παρέστη η βασίλισσα..." και μετά από δεξιά έψαλλα με τον διακο-Θεοδόσιο. Δεν ανέβαζα ένταση, γιατί ήθελα να ακούγεται αυτός περισσότερο. Εκτός από κανα-δυό σημεία, μου φάνηκε πως έχουμε καλό συγχρονισμό.:)
26. Τα αργά Ευλογητάρια του Πέτρου, την Β' σειρά σε αργό ειρμολογικό εκ του ΚΕ (αντί του Δόξα και Νυν Πολυελέων, λόγω της Κυριακής). Εγώ λέω το τρίτο "Λίαν πρωί...".
27. Τον Ν' Ψαλμό
28. Τα 12 Κύριε ελέησον, σε βαρύ και 3σημο (ξέρω πως κάποιοι θέλετε να πω 6σημο αλλά δεν θα σας κάνω το χατήρι):p.
29. Τις Α' και Γ' Ωδές των κανόνων (6 αναστάσιμα, και από 4 των 2 κανόνων της εορτής) με τις αργές καταβασίες τους στο τέλος, αντίστοιχα.
30. Τους Αίνους πλ. Α' (τους αργούς του Ιακώβου).
31. Τη στιχολογία των Αίνων
32. Τα αναστάσιμα στιχηρά των Αίνων εις 4 (από το Αναστασιματάριο του Ιωάννη), πάλι μου έδωσαν το 3ο. Βέβαια, αυτό που γνωρίζω εκ στήθους (της πατριαρχικής παραδόσεως) μου αρέσει περισσότερο, αλλά έψαλα του Ιωάννη, ως ετάχθην.
33. Τα Αργά Προσόμοια της Εορτής, Α' ήχου (κατά το "Των Ουρανίων ταγμάτων...") εις 4, το 3ο ο διακο-Θεοδόσιος.
34. Το Δοξαστικό των Αίνων της Εορτής "Δεύτε φιλεόρτων το σύστημα..." εις πλ. Α', αργόν. Στο τέλος από αριστερά "Και νυν... Υπερευλογημένη...".
35. Την Δοξολογία Ιακώβου σε Α' τετράφωνο. Έγινε μια σχετική βαβούρα, ο π. Δαμασκηνός επέμενε πως πλ. Α', είτε Χρυσοπολίτη, είτε Βυζάντιο έπρεπε να βάλουμε, ο γ. Δανιήλ έλεγε "δίκιο έχεις, αλλά μου είπαν οι απέναντι πως δεν τις ξέρουν". Στο τέλος ήρθε δεξιά ο Χασανίδης και εξήγησε πως αν δεν έβαζαν Ιάκωβο Αου ήχου, θα έψελνε ουσιαστιικά μόνος του, γιατί όντως οι άλλοι δεν τα ήξεραν. Τι να πω; Λίγο πᾶράξενα μου φάνηκαν, αλλά τελικά βάλαμε Ιάκωβο. Στο τέλος από αριστερά "Και νυν... Αναστάς εκ του μνήματος...".

Μετά, είχαμε 2 ώρες περίπου διακοπή από τις 6:10 έως τις 7:00, οπότε έιχε Αγιασμό. Στις 7:40 συνεχίσαμε μέσα στην εκκλησία με το "Ιερείς εξέλθετε" και το "Τον Δεσπότην..." που έψαλε αριστοτεχνικά ο Δ. Νεραντζής. Αλλά αυτά σε επόμενο post.:)

Χαραλάμπης

ΥΓ. Ανεβάζω και 2 φωτογραφίες που κυκλοφορούνε στο διαδίκτυο.
- Στην πρώτη, που τραβήχθηκε στη δοξολογία, φαίνεται από τον αριστερό χορό ο π. Αιμιλιανός, ο Γ. Κωνσταντίνου και ο π. Σπυρίδων
- Στη δεύτερη που τραβήχθηκε κατά την ψαλμωδία της Καταβασίας αντί του Άξιον Εστίν, μπροστά στην Τιμία Ζώνη της Θεοτόκου, διακρίνονται από αριστερά π. Αιμιλιανός (κρατάει το βιβλίο), Δημ. Νεραντζής, π. Θωμάς, γερο-Δανιήλ (κέντρο), Χάρης Συμεωνίδης, π. Σπυρίδων και παπά-Φίλιππος (κρατάει το βιβλίο)
 

Attachments

  • 1-img_2153.jpg
    184.7 KB · Views: 182
  • 2-img_2866.jpg
    48 KB · Views: 198

dimskrekas

Δημήτρης Σκρέκας
Αγαπητοί φίλοι,


35. Την Δοξολογία Ιακώβου σε Α' τετράφωνο. Έγινε μια σχετική βαβούρα, ο π. Δαμασκηνός επέμενε πως πλ. Α', είτε Χρυσοπολίτη, είτε Βυζάντιο έπρεπε να βάλουμε, ο γ. Δανιήλ έλεγε "δίκιο έχεις, αλλά μου είπαν οι απέναντι πως δεν τις ξέρουν". Στο τέλος ήρθε δεξιά ο Χασανίδης και εξήγησε πως αν δεν έβαζαν Ιάκωβο Αου ήχου, θα έψελνε ουσιαστιικά μόνος του, γιατί όντως οι άλλοι δεν τα ήξεραν. Τι να πω; Λίγο πᾶράξενα μου φάνηκαν, αλλά τελικά βάλαμε Ιάκωβο.

Χαραλάμπης


Χάρη, είσαι κι ο πρώτος!!! Αλλά άμα μιλάς για βαβούρα... αναρωτιέμαι τα άλλα κεφάλια, τί λέγανε, ήγουν π. Θωμάς, π. Φίλιππος και π. Στέφανος περί της Δοξολογίας;

Δ.
 

haris1963

παλαιότατο μέλος
Έγραφες ή τότε δεν είχες τα σχετικά σύνεργα? Γιατί αν έχεις αρχείο να προετοιμάζουμε την όρεξη μας για το μέλλον!!!:p:p

Έχω αρκετά πράγματα, αλλά όχι δεν έγραφα πάντα. Κι άμα σου πω πως πολλά από αυτά, γραμμένα με DAT, δεν έχουν και ημερομηνίες ηχογραφήσεων...:confused:. Δε βρίσκω κουράγιο να τα ψάξω.

Το "Μαρία", στο οκτάηχο του Μπερεκέτη, δεν το ψέλνει ο π. Στέφανος? Αυτόν ακούω:rolleyes:

Και το "Πάντα εν σοφία...", θυμήθηκα πως με τον π. Στέφανο το είπαμε ουσιαστικά και τον δ. Θεοδόσιο.

Αλλά άμα μιλάς για βαβούρα... αναρωτιέμαι τα άλλα κεφάλια, τί λέγανε, ήγουν π. Θωμάς, π. Φίλιππος και π. Στέφανος περί της Δοξολογίας;

Δημήτρη, τον χαρακτηρισμό "παπαράτσι" δεν το απἐκτησες τυχαία και το ξέρεις. :wink::)
Ο π. Φίλιππος, έλειπε. Ο π. Στέφανος και ο π. Θωμάς τώρα, ξέρεις: είναι τόσο πράα και υποχωρητικά γεροντάκια. "Νάναι ευλογημένο" είπανε, τι άλλο!
 

Λάμπρος Λιασής

Παλαιό Μέλος
Χάρη, ευχαριστούμε πάρα πολύ. Πραγματικά απολαμβάνω τις περιγραφές σου, μας μεταφερεις νοητά (παράλληλα με το ακουστικό μέρος) στα αναλόγια του ναού.
Όσο για τις ηχογραφήσεις του παρελθόντος, όποτε βρεις κουράγιο, δεν βιαζόμαστε. Από τις ελάχιστες φωτογραφίες δεν βλέπω καθόλου το "βαρύ πυροβολικό" των Βατοπεδινών. Δεν ξέρω αν έψαλλαν και δεν φαίνονται, η αν έμειναν πίσω από τα αναλόγια, παραχωρόντας τα στους φιλοξενούμενους. Δεν είδα και δεν άκουσα π.χ τους π. Αγάπιο, π. Λάζαρο, π. Φιλόθεο, τον παπα-Τιμόθεο, και μόνο λίγο φαίνονται ο παπα-Μάξιμος και ο γερο-Γερμανός.
Επίσης μου κάνει εντύπωση για τις Δοξολογίες που λες γιατί τις συγκεκριμμένες τις έψαλλαν αρκετές φορές σε πιο μικρές αγρυπνίες που ήμουν παρόν, στις οποίες δεν υπήρχαν ούτε καλεσμένοι και ήταν μόνο οι Βατοπεδινοί.
 

haris1963

παλαιότατο μέλος
Τους υπόλοιπους κανόνες του είπανε χύμα(διαβαστά);

Όχι, όλους ψαλτά τους είπανε, αλλά γενικά δεν ήταν κι ό,τι καλύτερο, οι επίσημοι ψάλτες "παίρνανε αέρα" εκείνη την ώρα. :D

Δεν μου πολυάρεσαν λοιπόν, και σταμάτησα την ηχογράφηση :eek:
 

haris1963

παλαιότατο μέλος
... δεν βλέπω καθόλου το "βαρύ πυροβολικό" των Βατοπεδινών. Δεν ξέρω αν έψαλλαν και δεν φαίνονται, η αν έμειναν πίσω από τα αναλόγια, παραχωρόντας τα στους φιλοξενούμενους. Δεν είδα και δεν άκουσα π.χ τους π. Αγάπιο, π. Λάζαρο, π. Φιλόθεο, τον παπα-Τιμόθεο, και μόνο λίγο φαίνονται ο παπα-Μάξιμος και ο γερο-Γερμανός.

Όπως τα λες πρέπει να είναι. Οι "επίσημοι" ψάλτες των Ι. Μονών, μένουνε πίσω στις πανηγυρικές αγρυπνίες.

Επίσης μου κάνει εντύπωση για τις Δοξολογίες που λες γιατί τις συγκεκριμμένες τις έψαλλαν αρκετές φορές σε πιο μικρές αγρυπνίες που ήμουν παρών, στις οποίες δεν υπήρχαν ούτε καλεσμένοι και ήταν μόνο οι Βατοπεδινοί.

Γι αυτό είπα κι εγώ, πως μου παραξενοφάνηκε. Μπορεί να μην τις ήξεραν οι λαϊκοί που συνόδευαν (εκτός από Χασανίδη και Κωνσταντίνου δηλαδή). Μπορεί απλά να μην είχαν έτοιμες τις παρτιτούρες! Μπορεί (προχωρημένος λογισμός) να θεωρήθηκαν νεωτεριστικές για την επισημότητα της περίστασης. Ή κάτι άλλο συνέβαινε που δεν ειπώθηκε :confused:
 

Λάμπρος Λιασής

Παλαιό Μέλος
Όχι, όλους ψαλτά τους είπανε, αλλά γενικά δεν ήταν κι ό,τι καλύτερο, οι επίσημοι ψάλτες "παίρνανε αέρα" εκείνη την ώρα. :D

Δεν μου πολυάρεσαν λοιπόν, και σταμάτησα την ηχογράφηση :eek:

Μετά την Γ' ωδή, βάζουν τους μαθητευόμενους :p:p, να ψάλλουν.
 

haris1963

παλαιότατο μέλος
Τη ηχογραφήσεις μου από τη Θεία Λειτουργία, θα την ανεβάσω σε 2 μέρη και θα τις αφιερώσω στη μνήμη του άρτι εις ουρανίους μονάς μεταστάντος, φίλου και συνοδοιπόρου μου στην ψαλτική από τα πρώτα μου βήματα σε αυτήν, Γεωργίου Παρπαρά. Με τον οποίο σε τόσες και τόσες ακολουθίες και πανηγύρεις συμπαρευρεθήκαμε, συμψάλλαμε και σενευφρανθήκαμε στο Αγιώνυμον Όρος...

Στο Α΄ Μέρος της Θείας Λειτουργίας

που ανεβάζω σε αυτό το μήνυμα, περιλαμβάνονται τα μαθήματα που εψάλησαν μετά την δίωρη διακοπή που έγινε στην πανήγυρι αυτή, ήτοι τα μέλη από το "Τον Δεσπότην" κατά την προσκήνυσιν του αρχιερέως έως και τα "Κύριε ελέησον" στις ευχές των κατηχουμένων πριν το χερουβικό. Στο αρχείο rar μετά την αποσυμπίεση θα βρείτε:

36. Το μάθημα "Τον Δεσπότην..." εις την προσκύνησιν των αγίων εικόνων από τον Αρχιερέα, εκτελεσμένο από τον Δ. Νεραντζή. Το "Εις πολλά έτη..." ο γράφων
37. Το μάθημα "Άνωθεν οι προφήται..." εις την ένδυσιν του αρχιερέα, από αριστερού χορού, το "Εις πολλά έτη..." από δεξιά
38. Το "Αναστάς εκ του μνήματος" από αριστερού χορού
39. Τα "Ειρηνικά" της Θείας Λειτουργίας
40. Την Α' Στάσιν των Τυπικών
41. Την Β' Στάσιν των Τυπικών
42. Τους Μακαρισμούς: 4 αναστάσιμοι και από 4 της 3ης και της 6ης Ωδής των δύο κανόνων αντίστοιχα
43. Το εισοδικόν, τα απολυτίκια, την υπακοή του ήχου και το κοντάκιον της εορτής
44. Το Τρισάγιο σε Β΄ ήχο και το Δύναμις εκ του Βήματος, κατά τις ευχές του αρχιερέως "Κύριε, Κύριε επίσκεψαι εξ ουρανού..."
45. Το Δύναμις σε ήχο πλ. Α' υπό Κυριακού Ιωαννίδου (Καλογήρου) μετά των κρατημάτων
46. Τα "Κύριε σώσον τους ευσεβείς..." και τις Φήμες Πατριάρχου και Μητροπολίτου Καστορίας κ.κ. Σεραφείμ
47. Τους 2 Αποστόλους: της Κυριακής και της Θεοτόκου (εορτής) από τον π. Δαμασκηνό
48. Το αργό "Αλληλουάριον" από αριστερού χορού και
49. Τα αργά "Κύριε Ελέησον" του Π. Φιλανθίδη από τον π. Δαμασκηνό, κατά τις ευχές των κατηχουμένων.

Αύριο, πρώτα ο Θεός, θέλω να ολοκληρώσω το ανέβασμα αυτής της ευλογημένης πανηγύρεως - αγρυπνίας με το Β' μέρος της Θείας Λειτουργίας.

Χαραλάμπης
 
Είχατε μέρες να ανεβάσετε και ανησύχησα:D:D:D.
Είδατε κανέναν να βιντεοσκοπεί την αγρυπνία;
Ωραίο θα ήταν να είχαμε και βίντεο απο μια τέτοια αγρυπνία.
 
Ευχαριστούμε πολύ για την αγρυπνία!!!
Κάθησα άκουσα και τα πιο πρόσφατα:D. Το ευαγγέλιο γιατί δεν το ανεβάσατε;
 
Last edited:

neaskiti

...ότι αγάπη καλύψει πλήθος αμαρτιών... (Καθολικής
Να ΄σαι ευλογημένος αδελφέ μου Χαραλάμπη!
Σε ευχαριστούμε τα πλείστα!:D:D:D
 
Top