Άλαλα τα χείλη (Λιναρδάκη) - μεταφορά

Γιώργος Μ.

Γιώργος Μπάτζιος
Αγαπητέ φίλε Γιώργο Μ,

Η φωνή μου ακούγεται διαφορετική επειδή τον τελευταίο καιρό μελετώ κυρίως ψαλτική. Σε άλλες περιόδους όμως που έχω παράλληλα τραγουδιστικές υποχρεώσεις , αλλάζω την τοποθέτησή μου με αποτέλεσμα η φωνή να "στρώνει" κάπως διαφορετικά, προς ένα πιο μαλακό κι ελαφρύ άκουσμα. Κάποιες ηχογραφήσεις που έχω ανεβάσει στο παρελθόν ήταν σε τέτοιες περιόδους...

Ναι, χαίρομαι που το λέτε. Μπορεί κάποιοι μάλιστα να σας πουν ότι στις περιόδους αυτές μοιάζετε λίγο στον Γαϊτάνο (στη φωνή, όχι στο ύφος). Καθόλου άσχημο, αλλά όχι πολύ ψαλτικό.

Η τοποθέτηση πάντως στο Άλαλα τα χείλη, κάπως πιο κλειστή, ώστε να δίνει βάθος και αντήχηση, ήταν νομίζω εξαιρετική και με όλο μου το θάρρος και πολύ ταπεινά θα σας προέτρεπα να την ακολουθείτε, όταν ψάλλετε. Μπορείτε να βοηθήσετε αρκετά την ψαλτική με το τάλαντό σας.

Επίσης, προσωπικά, κάτι που ο πιο πολύ φίλοι εδώ δεν συμμερίζονται, πιστεύω ότι έχουμε ανάγκη από ανθρώπους που ενώ στηρίζονται στην παράδοση έχουν θητεύσει παράλληλα στο έντεχνο ή το παραδοσιακό τραγούδι. Αυτή η θητεία, αν γίνει σωστά, και δεν οδηγήσει έξω από την παραδοσιακή ψαλτική πιστεύω ότι μπορεί να κομίσει στον ψάλλοντα μεγάλη ακρίβεια και περισσότερο βίωμα στην έκφραση. (Δείτε τα παλιότερα αυτό κι αυτό). Επίσης, κάτι που επίσης οι πιο πολλοί φίλοι δεν συμμερίζονται, πιστεύω ότι πολλά στοιχεία ορθοφωνίας και τοποθέτησης που διδάσκονται στο τραγούδι γενικά μπορούν να αξιοποιηθούν με θαυμάσια αποτελέσματα και στην ψαλτική. Αλλά προϋπόθεση σε όλα αυτά είναι η θητεία σε παραδοσιακό δάσκαλο (κάτι που όλοι οι φίλοι συμμερίζονται), που σίγουρα εσείς την έχετε.
Προσωπικά θα ήθελα να σας παρακαλέσω να ανεβάζετε αρκετό υλικό.

Με συγχωρείτε πολύ μου μακρηγόρησα.

ΥΓ Ευχαριστώ τον π. Μάξιμο για τη μεταφορά του ηχητικού, εγώ μην ξέροντας να το κάνω μετέφερα απλώς τη συζήτηση σε πιο οικείο χώρο.
 
Last edited:

agrovas

Βασίλης Αγροκώστας
Ευχαριστώ πατέρα Μάξιμε κι αντεύχομαι το "παντάξιος" για το νέο Ιεροδιάκονο , μέλος του forum και πνευματικό σου τέκνο...

ΥΓ Σου έδωσε χαιρετίσματα ο κύριος που είναι στο παγκάρι; Πριν 2 εβδομάδες πέρασα την ώρα του Εσπερινού αλλα δεν ήσουν. Ήταν ο ιερέας (δε θυμάμαι το όνομά του)
του οποίου ο γιός βοηθά στο ψαλτήρι.
 

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
Ευχαριστώ πατέρα Μάξιμε κι αντεύχομαι το "παντάξιος" για το νέο Ιεροδιάκονο , μέλος του forum και πνευματικό σου τέκνο...

ΥΓ Σου έδωσε χαιρετίσματα ο κύριος που είναι στο παγκάρι; Πριν 2 εβδομάδες πέρασα την ώρα του Εσπερινού αλλα δεν ήσουν. Ήταν ο ιερέας (δε θυμάμαι το όνομά του) του οποίου ο γιός βοηθά στο ψαλτήρι.
Ναί, καί σ᾿ εὐχαριστῶ· ἀλλά ἔχουμε πεῖ νά μέ εἰδοποιεῖς. Τόν προηγούμενο μήνα ἦταν πιό χαλαρά τά πράγματα· ἀπό σήμερα ἀρχίζουμε ἐντονότερα...
Μέ τό διάκονο συλλειτουργήσαμε στήν πρώτη Προηγιασμένη τῆς περασμένης Μ. Τεσσαρακοστῆς, πού ἔψαλες στό Ναό μας καί ὅλοι ἔμειναν κατάπληκτοι! (βλ. ἐδῶ)

Νά ἐπανέλθουμε στό Ἄλαλα τὰ χείλη στό ὁποῖο ψάλλων μνημονεύεις τοῦ ἀποστόλου Λουκᾶ ἱερωτάτου, τοῦ ὁποίου τίς πρεσβεῖες καί τή βοήθεια ἐπικαλοῦμαι πρός ἐσένα καί ὅλους!!!


 
Top