Περί της ψαλμώδησης του θεοτοκίου των απολυτικίων του ήχου στα καθίσματα

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Το τυπικό που εκδίδει το Οικουμενικό Πατριαρχείο λέει να ψάλλουμε το θεοτοκίο των απολυτικίων του ήχου στο "και νύν" της πρώτης στάσης των καθισμάτων όταν αυτό δεν εψάλλη προτύτερα. Γιατί γίνεται αυτό; Γίνεται παντού; Δεν το θυμάμαι να το έχω δεί.
 

dkalpakidis

Dimitrios Kalpakidis
Το τυπικό που εκδίδει το Οικουμενικό Πατριαρχείο λέει να ψάλλουμε το θεοτοκίο των απολυτικίων του ήχου στο "και νύν" της πρώτης στάσης των καθισμάτων όταν αυτό δεν εψάλλη προτύτερα. Γιατί γίνεται αυτό; Γίνεται παντού; Δεν το θυμάμαι να το έχω δεί.

Είναι μια παράδοση, η οποία σώζεται και στο Πεντηκοστάριο.

Σε ένα παλαιότερο θέμα που άνοιξα είχα γράψει γενικά περί των καθισμάτων εν μεθεόρτω Κυριακή. (Η μείξη τροπαρίων ξεκινάει από τον Κων/νο).

Το ορθότερο είναι τα καθίσματα εν Κυριακή να ψάλλονται αμειγή τα αναστάσιμα μετά των θεοτοκίων αυτών και μόνο εάν δεν εψάλλη το Θεοτοκίον στο "Θεός Κύριος" να αντικαθιστά το της α' στιχολογίας θεοτοκίον. Είτε η Κυριακή είναι μεθέορτη, είτε όχι.
Τα μεθέορτα καθίσματα α' και β' στιχολογίας αφορούν μόνο τις Καθημερινές.
Και εδώ ισχύει ότι και με το "Υπερευλογημένη" των αίνων, ότι και με το α' θεοτοκίον του Εσπερινού.
Υπερισχύουν τα θεοτοκία από τα "μεθέορτα".
 
Last edited:
Διάβασα 2 τυπικά, για την επόμενη Κυριακή (Γ΄νηστειών)..
Το ένα αναφέρει ότι ψάλλονται αμιγώς τα καθίσματα (3+3) του ήχου και το άλλο ότι στο και νυν της α στιχολογίας ψάλλεται το θεοτοκίον του ήχου..
Τελικά εσείς τί θα ψάλλετε;;:confused:
 

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
... στο και νυν της α στιχολογίας ψάλλεται το θεοτοκίον του ήχου..

Αυτό ισχύει σύμφωνα με τα δίπτυχα της Εκκλησίας της Ελλάδος (βλ. συνημμένο)
 

Attachments

  • σημειωση.jpg
    140.6 KB · Views: 30
Ευχαριστώ πολύ για την άμεση ανταπόκριση..
Κύριε Τσακίρογλου, περιμένουμε από εσάς τον Όρθο της Κυριακής των Γ Νηστειών:)... (Αν μου επιτρέπετε...& με όλο το θάρρος...) Μας καλομάθατε:p Να είστε καλά..Ευχαριστούμε για την πολύτιμη προσφορά σας ειδικά σε εμας τους νέους...
 

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
Λαμπαδάριος;67088 said:
Διάβασα 2 τυπικά,
Καλόν εἶναι νά ἀναφέρεις ποιά. Ἐπίσης μέ τή λέξη «τυπικά» μᾶλλον ἐννοεῖς ἐτήσια βοηθήματα. Ἄν κοιτᾶς στά Δίπτυχα, συνεχῶς καί γιά κάθε Κυριακή πού συμβαίνει αὐτό (δηλ. νά μήν ψάλλεται τό α΄ θεοτοκίον τῶν ἀπολυτικίων τοῦ ἐνόρδινου ἤχου στά ἀπολυτίκια) σημειώνεται ἀναλυτικῶς στά Καθίσματα.
Γιά τήν συγκεκριμένη περίπτωση (7 Μαρτίου 2010) γράφει: ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ τὰ ἀναστάσιμα (ἀλλ᾿ εἰς τὴν α΄ στιχολογίαν εἰς τὸ Καὶ νῦν τὸ α΄ θεοτοκίον τοῦ ἤχου «Ὁ τὴν εὐλογημένην»).


 

dkalpakidis

Dimitrios Kalpakidis
Για την προσεχή Κυριακή 7 Μαρτίου 2010 Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως (ήχος πλάγιος β΄, εωθινόν Στ΄) προτείνω στην β΄ Στιχολογία να ψαλλεί Θεοτοκίον ¨Προϊστορεί ο Γεδεών την σύλληψιν...¨ αφού το έτερον θεοτοκίον ¨Θεοτόκε Παρθένε, ικέτευε τον Υιόν σου¨ θα ψαλλεί και ως επισφραγιστικό θεοτοκίο των μεσωδίων καθισμάτων
 
Last edited:

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
Παραθέτω το εξώφυλλο και μέρος της σελίδας (Αρχή του Όρθρου της επόμενης Κυριακής)
Ὁ κ. Ἀπ. Παπαχρήστου δέν υἱοθετεῖ αὐτήν τήν ἀρχαίαν τάξιν, τό ἀναφέρει ὅμως στήν ὑποσημ. τῆς σελ. 63 αὐτοῦ πού μᾶς παρουσιάζεις.

Γι᾿ αὐτήν τήν ἀρχαίαν τάξιν δεῖτε καί ΤΑΣ Δοσιθέου Τατάρνης, σελ. 82, ὑποσημ. 104, ὅπου παραπέμπει στό ΠΔ΄ κεφ. τῶν Ἀπορουμένων τοῦ ΤΑΣ καί στόν D III, 566.


 
Top