Αθανάσιος Καραμάνης: Εκφραστής της παράδοσης ή μοντερνιστής;

Status
Not open for further replies.

petrosgrc

Πέτρος Γαλάνης
Όσο για τον Αθανάσιο Καραμάνη τα γραφόμενά του δεν είναι τίποτε άλλο παρά οι ίδιες κλασσικές γραμμές αναλελυμένες.

Εδώ δε θα συμφωνήσω απόλυτα αγαπητέ Νίκολαε. Σε πολλά σημεία έχει κάνει μετατροπές και έχει προσθέσει δικές του γραμμές ενώ δε διστάζει πολλές φορές να δανείζεται αργές γραμμές του Ιακώβου σε σύντομα δοξαστικά. Με λίγα λόγια το έργο του Αθ. Καραμάνη κινείται δυο άξονες: Ανάλυση των εκτελέσεων που υπάρχουν στα κλασικά κείμενα και διασκευή των κειμένων με βάση το προσωπικό του καλλιτεχνικό αισθητήριο. Και τα δύο κατά πόσον τα έπραξε επιτυχημένα μπορεί να συζητηθεί. Αυτό το οποίο όμως δεν μπορεί να αμφισβητηθεί καθόλου, είναι το γνήσιο ενδιαφέρον για τη μουσική μας. Ο άνθρωπος είναι πραγματικά ερωτευμένος με τη μουσική και αυτό το δείχνει. Τα έργα του δεν είναι "κρύα". Και γι' αυτό στενοχωριέμαι όταν βλέπω δήθεν "οπαδούς" του να εκτελούν κυριολεκτικά τα κείμενά του:mad:
 
Όταν είσαι κουρασμένος ή βαριέσαι να ψάλεις (που κανονικά δεν πρέπει αλλα ο καλιτέχνης δεν μπορει να κάνει perform στο 100% συνέχεια.... εν πάση ππεριπτώση) βάζεις Καραμάνη μπροστά και σχεδόν σε πάει μόνο του το κείμενο!!! Γιατί οι μεγάλες "συνθέσεις" κρύβουν και κάποια απλότητα

Είπα να μην απαντήσω σ' αυτό το forum γιατί το θέμα "Καραμάνη" για μένα δεν υπάρχει, αλλά να είναι καλά ο "Βασίλης" που με έκανε όχι μόνο να γελάσω, αλλά και να απαντήσω.

Κι εγώ αγαπητέ Βασίλη, όταν είμαι κουρασμένος, βάζω μπροστά μου τα χερουβικά του Παπανικολάου, όταν όμως βαριέμαι λέω του Χατζηαθανασίου.

Μάλλον θα ονειρεύομαι, δεν μπορεί να ακούγονται τέτοιες βλακείες από ανθρώπους που "ψάλλουν" τω Θεώ.

Μια και καλή για να τελειώνουμε με το θέμα αυτό:
Οι κοσμικές μουσικές γραμμές του Καραμάνη είναι πολύ καλές για εξάσκηση των αρχαρίων σε 2γοργα και 3γοργα και σε εκγύμναση για την αύξηση της έκτασης της φωνής (από την εμπειρία μου σαν δάσκαλος μουσικής). Δεν κάνει όμως, επ' ουδενή τρόπο για τη Λειτουργική Πρακτική της Ορθοδόξου Ανατολικής Εκκλησίας (από την εμπειρία μου σαν ψάλτης).
Για το λόγο αυτό δεν εξώθησαν τα μουσικά όργανα οι Πατέρες απ’ τους ιερούς ναούς;
Γι’ αυτό το λόγο δεν διαφοροποιήθηκε η εκκλησιαστική μουσική απ’ την κοσμική, την και εξωτερική καλουμένη; Ας βάλουμε τότε στο ναό μπουζούκια, να τα οικονομήσουν και οι ιερείς, να «ευφραίνονται και οι πιστοί». ΕΛΕΟΣ, θα πέσει φωτιά να μας κάψει.
Οι ναοί είναι ιεροί, πώς μπορούν εκεί να ακουστούν κοσμικές μουσικές και θυμελικά άσματα;
Συμφωνώ απόλυτα με τον τίτλο του θέματος: Καραμάνης, ένας απαράδεκτος μοντερνιστής.
 

pransot

Πράντζος Σωτήρης
Είμαι πολύ μικρός και νέος για να κρίνω τον Καραμάνη.
Έχω όμως άποψη για τα βιβλία του και τους μαθητές της σχολής του, όχι αυτούς που διδάχτηκαν από τον ίδιο και τον άκουσαν χρόνια, αλλά γι' αυτούς που διδάχτηκαν από μαθητές του ή από τα βιβλία του.
Η πολύ αναλυμένη γραφή, όπως και οι ίδιες πάντα αναλύσεις έχουν κάνει πολλούς από τους νεότερους
α) να μην μπορούν να διαβάσουν ένα κλασικό κείμενο ή να το αποδίδουν μόνο μετροφωνικά
β) να μην αντιλαμβάνονται την έννοια των μουσικών θέσεων (κεφαλαιώδες ζήτημα στη μουσική μας), γιατί ο νους τους είναι συνέχεια στο πώς δε θα χάσουν κανένα δίγοργο
γ) να μην μπορούν, ως εκ τούτου, να ισοκρατήσουν σωστά, δηλαδή χωρίς να αλλάζουν το ίσο μέσα σε μια μουσική θέση
δ) στο να εκτελούν τις αναλύσεις πολύ σκληρά. Η ανάλυση νομίζω πολλές φορές γίνεται ως δευτερεύων λαρυγγισμός, πιο μαλακά και απαλά από τη βασική μελωδία (κάποια παρεστιγμένα προσπαθούν κάπως να το αποδώσουν αυτό). Σε αντίθετη περίπτωση το άκουσμα είναι πολύ κουραστικό.
Δεν αναφέρομαι σε διάφορου νεωτερισμούς, που αναπόφευκτο είναι να γίνονται, ειδικά από μεγάλους ψάλτες με μεγάλες φωνές.
Αυτά που αναφέρω για τα βιβλία του Καραμάνη ισχύουν για τους περισσότερους σύγχρονους μελοποιούς.
Κι εγώ ξεκίνησα από μικρός να μαθαίνω με τα βιβλία του Καραμάνη και του Ταλιαδώρου. Μεγαλώνοντας κατάλαβα την αξία των κλασικών και σήμερα δεν επιλέγω να ψάλλω ποτέ μου από σύγχρονους (εξαίρεση ο π. Κων/νος Παπαγιάννης). Επίσης, επειδή για δύο χρόνια μαθήτευσα σε έναν από τους μεγαλύτερους σύγχρονους ψάλτες (Νεοχωρίτη) έχω να καταθέσω ότι (πολύ σωστά κατά τη γνώμη μου) έψαλε μόνο από κλασικά βιβλία. Αρκετές φορές έκανε και αυτός το κομάτι του ψάλλοντας μονωδία αυτοσχεδιάζοντας ή αναπαράγοντας Στανίτσα, Τσαμκιράνη κ.τ.λ. σχεδόν όμως ποτέ δε μας δίδαξε κάτι τέτοιο. Το πιο "μοντέρνο"' που λέγαμε ήταν Πρίγγος (Μ. Εβδομάδα)
 

Bασίλης

Παλαιό Μέλος
Έλα παππού και Παππού να σου δείξω τα αμπέλια σου!!

Προφανώς και τα εννοώ σοβαρά αυτά που λέω!!!

Τώρα αν κάποιοι δάσκαλοι έιναι περιορισμένης ευθύνης και διδάσκουν Καραμανη (εξαιρείται ο 'Ακρίτας') οι μαθητές τους θα πρέπειν να σηκωθούν να φύγουν! Προσωπικά ούτε τα βιβλία της Ζωής δεν διδάσκω γιατί είναι πολύ μοντέρνα και πειραγμένα (κυρίως δε Ζωικά) αρκούμαι σε αυτά του Πέτρου.....

Ο Γέροντας έφερε τις αναλύσεις στη φωνή κάθε ψάλτη... Τώρα φωνή από φωνή διφέρει και αναλύση από αναλύση επίσης...... Όταν ξέρουμε τη γραμμή και διαβάζουμε το Γέροντα ξέρουμε πόσα τριγοργα και δίγοργα να κάνουμε.... αν δεν ξερουμε τότε έιχαμε κακό δάσκαλο!!

Αν δεν έιχαμε το Γέροντα και δυο τρεις ακόμα (τους 2 πατριαρχικούς και το Καρα) ίσως τώρα να ψάλλαμε ακόμα Τετράφωνα και να μαλώναμε για το πως θα κάνουμε τη Φουγκα στο Τη υπερμαχω....

Απλά πράγματα....

Υ.Γ: Θα βγει μια μέρα ο ΟΤΕ και θα μας αποκαλύψει οτι ο Γέροντας μετά τα μεσάνυχτα έπαιρνε τον Καρα τηλέφωνο να συζητήσουν περί έλξεων και αναλύσεων και να δώ μετά τι θα λέμε..... (Πριν τα μεσάνυχτα δεν είχε χρόνο γιατί διάβαζε Κοιντιλιανό)

Υ.Γ2: Κύριοι ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΑΙ!! λογοκρίσια κάνουμε παντού ή όπου μας βολεύει;;;;... εκφράσεις όπως 'βλακείες' αλλές φορές λογοκρίνονται και άλλες φορές όχι.... Δέν ήξερα ότι εχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά;;;; Θα αισθανόμουν αστείος αν σας ζητούσα να επέμβετε ΄διότι θα αυτοαναιρούμην..... Εϊμαι και παραμένω της άποψης ότι καθείς μπορεί να γράφει ό,τι θελει και να υβρίζει κατά βούληση... απλά και μόνο ΄διότι ο υβρίζων εκτίθεται και ΠΟΤΕ ο υβριζόμενος.... Απλώς σχολιάζω...... μειδιώντας καλόπιστα μεν, λυπούμενος δε...
 
Last edited:

basiliosn

βασιλης νικολοπουλος
Αυτο με τον ΑΡΧΟΝΤΟΓΕΡΟΝΤΑ και τον φου(Καρα) ο εξαδελφος λεων το ειπε ? :D:D:D
 

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Υ.Γ2: Κύριοι ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΑΙ!! λογοκρίσια κάνουμε παντού ή όπου μας βολεύει;;;;... εκφράσεις όπως 'βλακείες' αλλές φορές λογοκρίνονται και άλλες φορές όχι.... Δέν ήξερα ότι εχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά;;;;

Εάν κάποιο μήνυμα είναι απαράδεκτο για σάς μπορείτε να το αναφέρετε στους συντονιστές χρησιμοποιώντας την ανάλογη δυνατότητα του φόρουμ (κόκκινο τρίγωνο πάνω στο μήνυμα).

Η έκφραση του μέλους priggos είναι όντως απαράδεκτη.
 

stapaman

Εφησυχάζων & ενίοτε προξενών αλγεινάς εντυπώσεις δ
Μερικά θέματα όσο μένουν ανοικτά, παρά τις ελπίδες περί του αντιθέτου, εκτρέπονται όλο και περισσότερο... Μήπως να έκλεινε, όπως λ.χ. έγινε και με το αντίστοιχο περί Καρά;
Ότι ήταν να ειπωθεί, ειπώθηκε, από εκεί και πέρα υπάρχει προσθήκη νέων σχολίων τα οποία κινούμενα στην υποκειμενική σφαίρα της προσωπικής αντίληψης και προτίμησης του ενός, προσβάλουν την αντίστοιχη του άλλου, ο οποίος ανταπαντά κ.ο.κ. Ευχαριστώ.
 

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
[Σημείωμα συντονιστή] Συμφωνώ οτι το θέμα αυτό όπως τέθηκε τουλάχιστον έχει ολοκληρώσει την πορεία του και το κλείνω. Εάν έχετε κάτι συγκεκριμένο και χρήσιμο που δεν ακούστηκε ας ανοιχτεί νέο θέμα. Ευχαριστώ.
 
Status
Not open for further replies.
Top