Εκδήλωση στην Ιστορική Ροτόντα - "Εγκαίνια" 18/12/2015 - Χοράρχης Πασχάλης Μάνος

Την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου και ώρα 20:00 η Χορωδία του Σωματείου Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης "Ιωάννης ο Δαμασκηνός" θα συμμετάσχει στη μουσική εκδήλωση την οποία οργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλεως Θεσσαλονίκης και με την οποία εγκαινιάζεται μια νέα περίοδο χρήσης και ανάδειξης του ιστορικού μνημείου της Ροτόντας. Χοράρχης θα είναι ο Άρχων Μουσικοδιδάσκαλος της ΜΧΕ Πασχάλης Μάνος.

Παραθέτω το δελτίο τύπου της Εφορείας Αρχαιοτήτων.
 

Attachments

  • DT_Rotonda_12_2015.pdf
    435.5 KB · Views: 58

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Όντως ιστορική στιγμή για τη Θεσσαλονίκη!

Στο 1ο μέρος του βίντεο ακούτε ύμνους των Χριστουγέννων από τη χορωδία του Σωματείου Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης «Ιωάννης ο Δαμασκηνός» υπό τη χοραρχία του κ. Πασχάλη Μάνου.


Πρόκειται για τη μεγάλη μουσική εκδήλωση που διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 20:00 στη Ροτόντα, ώστε να σηματοδοτήσει την οριστική απόδοση του μνημείου αυτού στο κοινό, κατόπιν εργασιών 37,5 χρόνων!

Συμμετέχουν:
- η Χορωδία του Σωματείου Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης «Ιωάννης ο Δαμασκηνός» με χοράρχη τον Άρχοντα Μουσικοδιδάσκαλο της ΜΧΕ κ. Πασχάλη Μάνο
- η Χορωδία του «Γιάννης Μάντακας» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
- η Συμφωνική Ορχήστρα του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και
- η Ρωσική Ανδρική Χορωδία «Μπλαγκοζβόνιτσα» (Blagozvonnița) της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής Ζαϊκονοσσπάσκι (Zaikonospaski) της Μόσχας, που ήρθε ειδικά για την εκδήλωση με προσφορά του Γενικού Προξενείου της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά από τη Δημοτική Τηλεόαση TV100, απ' όπου έγινε και η παρούσα μαγνητοσκόπηση.
 

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
.... Στο 1ο μέρος του βίντεο ακούτε ύμνους των Χριστουγέννων από τη χορωδία του Σωματείου Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης «Ιωάννης ο Δαμασκηνός» υπό τη χοραρχία του κ. Πασχάλη Μάνου....

Αρχίζει στο 22':00''.
 

dimpallas

Μέλος
«Απελευθερωμένη» από τις σκαλωσιές και λουσμένη στο φως, η Ροτόντα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη μακραίωνη ιστορία της. Μετά από σχεδόν 40 χρόνια ολοκληρώθηκαν τα έργα συντήρησης, αναστήλωσης και ανάδειξης του μνημείου και στις 18/12 . άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό της Θεσσαλονίκης. Τα εγκαίνια συνοδεύτηκαν από διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις στος οποίες συμμετείχε και το Σωματείο Ιεροψαλτών Θεσνίκης "Ιωάννης ο Δαμασκηνός" αποδίδοντας μυσταγωγικά επίκαιρους Ύμνους της Χριστού Γεννήσεως υπο την Διεύθυνση και χοραρχία του Άρχοντος Μουσικοδιδασκάλου κ. Πασχάλη Μάνου.
Αποτελεί βαθειά κατανυκτική πράξη και μνήμη παρακαταθήκης το άκουσμα σε αυτόν ειδικά τον ιστορικό χώρο του κοντακίου "Τη Υπερμάχω" με τη Βυζαντινή μεγαλοπρέπεια ερμηνείας του χορού και τη χοραρχία του μεγάλου Διδασκάλου Πασχάλη Μάνου ο οποίος επί δεκαετίες αναδεικνύει με τρόπο αψευδή,αλλά και πέραν πάσης επιδείξεως,το τάλαντον της καλλιφωνίας,της μουσικότητας,της καλλιέργειας και της καθ΄όλα εμβριθούς γνώσεως της τέχνης του μελιρρύτου Δαμασκηνού.

Καλλιγράφος και πολυγραφότατος έχει συνδράμει πολλαπλώς στην γραφή και εμφάνιση των έργων του Άρχοντος Χαριλάου Ταλιαδώρου,καθώς και ιδικών του ,και έχει επιμεληθεί πλείστες εκδόσεις μουσικών έργων που κυκλοφορούν σε ηλεκτρονική μορφή.Αναμφίβολα εκ των κορυφαίων Θεσσαλονικέων μαϊστόρων μετά την Ιστορική παρουσία Χρυσάνθου-Καραμάνη-Ταλιαδώρου,του τελευταίου άγοντος τον 90ον ενιαυτόν και ...ορθοτομούντος τον λόγον της Μουσικής Αληθείας στο Αναλόγιον της του Θεού Σοφίας.
Πολλά τα έτη αμφοτέρων με απειράριθμες ευχαριστίες για τις ευκαιρίες που μας έχουν παράσχει, να μυούμαστε στην Τέχνη τους.

Δείτε τις εντυπωσιακές εικόνες από την Ροτόντα από ψηλά, χωρίς τις σκαλωσιές που είχαμε συνηθίσει να την περιτριγυρίζουν:

http://www.seleo.gr/images/arxeio/genikes/rotoda_05.jpg
http://www.seleo.gr/images/arxeio/genikes/rotoda_02.jpg
Απόσπασμα της εκδήλωσης με την χορωδία του Συλλόγου "Ιωάννης ο Δαμασκηνός"
https://youtu.be/32ezydukfsI
ολόκληρη η εκδήλωση από ανάρτηση στο youtube του μέλους του forum ybulbu στη διεύθυνση https://youtu.be/bwuplYp1lfs με ευχαριστίες.
 
Last edited:

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
[Σημ. συντ.] Τα δύο θέματα συγχωνεύθηκαν και με μόνιμη ανακατεύθυνση από εκεί που τοποθετήθηκαν αρχικά, μεταφέρθηκαν στην υποενότητα της χορωδίας.
 
Top