Εκδημία του Πρωτοψάλτη Καρδίτσας Κωνσταντίνου Ευθυμιάδη

vaiacum

Ποιος είπε ότι ο Δημήτρης Μητροπάνος δεν ζει πια;;
Απεβίωσε σήμερα τα ξημερώματα σε ηλικία 85 ετών και κηδεύεται αύριο Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015 στις 11 π.μ. από τον Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου υπηρέτησε ως Πρωτοψάλτης επί 67 έτη, ο Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής Κωνσταντίνος Ευθυμιάδης.
Ο εκλιπών ως Πρωτοψάλτης και Δάσκαλος της Βυζαντινής Μουσικής, ανέδειξε πληθώρα μαθητών – ψαλτών σε ολόκληρη την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, διηύθυνε ως Χοράρχης Βυζαντινούς Χορούς σε εκδηλώσεις σε εσωτερικό και εξωτερικό, και για την πολυετή προσφορά του στην Μουσική Εκπαίδευση του τόπου μας, τιμήθηκε το 2006 από τον Δήμο Καρδίτσας με το Μετάλλιο της Πόλης.
Υπηρέτησε το αναλόγιο με ήθος ταπεινό, ιεροπρεπές και εκκλησιαστικό και το κενό που αφήνει πίσω του είναι δυσαναπλήρωτο.
Ως άριστος οικογενειάρχης, ευτύχησε να δει τρία παιδιά που αναδείχτηκαν για το επιστημονικό και κοινωνικό έργο τους, καθώς και εφτά εγγόνια, για τα οποία θα αποτελεί πάντα φωτεινό σηματοδότη και σημείο αναφοράς.
Αιωνία του η μνήμη!
 

vaiacum

Ποιος είπε ότι ο Δημήτρης Μητροπάνος δεν ζει πια;;
Εγώ να αναφέρω απλά μερικά ονόματα Ιεροψαλτών που ψάλαμε στην εξόδιο ακολουθία.

http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/1794-to-ustato-xaire-ston-makaristo-protopsalti-konstantino-euthumiadi

Στην 6η φωτογραφία φαίνεται ο αριστερός χορός, αποτελούμενος από τους Θωμά Βλάχο, Λαμπαδάριο του Μητροπολιτικού Ναού, δεξιά του τον προκάτοχό του Λάμπρο Καρκαλέτση, αριστερά του τον Γιώργο Αρκομάνη. Δίπλα στον Γιώργο είναι ο Γιώργος Καλλιώρας, αδελφός του μικρότερου σε ηλικία ιερέα του Ναού, πατρός Παναγιώτη Καλλιώρα, ενώ δίπλα στον Λάμπρο είναι ο Αποστόλης Κανέλης.
Στην 7η φωτογραφία είναι ο δεξιός χορός, όπου, για προφανή λόγο δεν προϊστατο κανείς. Φαίνονται ο Ηλίας Καπέλας (πρώην Λαμπαδάριος του Ναού), ο γράφων Δημήτρης Καταραχιάς, μπροστά μας ο Θωμάς Κάιας, δίπλα μου ο Κώστας Τριανταφύλλου και δίπλα του (χωρίς να φαίνεται, δυστυχώς σε αυτή την φωτογραφία) ο νεαρός Παναγιώτης Δήμου.
Με την πλάτη γυρισμένη στο φακό, είναι ο ανηψιός του εκλιπόντος Νίκος Ευθυμιάδης, οποίος μας διηύθηνε σε ένα τετράφωνο (ευρωπαϊκό) "Μετά των αγίων", και οι εξαιρετικοί ισοκράτες Άκης Κοτρώτσιος, Θωμάς Δαλαμάγκας και Βαγγέλης Μαρκούτης.
Να πω, τέλος, ότι στο εκκλησίασμα ήταν και πολλοί ιεροψάλτες της Ιεράς Μητροπόλεως, που λόγω στενότητος χώρου στα αναλόγια δεν μπόρεσαν να ψάλλουν μαζί μας.

ΥΓ: Εν είδει μνημοσύνου, ανεβάζω μια σχετικά πρόσφατη (τον Οκτώβριο του 2014) και απλή ηχογράφηση από τις αρκετές που έκανα με το κινητό μου (εν αγνοία του μακαριστού...). Είναι το αναστάσιμο απολυτίκιο του πρώτου ήχου την ώρα της Μικρής Εισόδου. Απλότης, μεγαλοπρέπεια, δωρικότητα. Αιωνία του η μνήμη!
 

Attachments

  • ΤΟΥ ΛΙΘΟΥ ΣΦΡΑΓΙΣΘΕΝΤΟΣ, Κ.ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ.mp3
    216.2 KB · Views: 74
Last edited:

vaiacum

Ποιος είπε ότι ο Δημήτρης Μητροπάνος δεν ζει πια;;
Το Σάββατο 22 Αυγούστου θα τελεσθεί στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Κων/νου και Ελένης, το 40ήμερο μνημόσυνο του μακαριστού Πρωτοψάλτη της Καρδίτσας Κωνσταντίνου Ευθυμιάδη.
 

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
Το Σάββατο 22 Αυγούστου θα τελεσθεί στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Κων/νου και Ελένης, το 40ήμερο μνημόσυνο του μακαριστού Πρωτοψάλτη της Καρδίτσας Κωνσταντίνου Ευθυμιάδη.
Μέ 7 ἀρχιερεῖς!
http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/2580-mnimosuno-protopsaltou-konstantinou-euthumiadi-foto
http://www.agioritikovima.gr/mitropoleis/item/65794-συνάντηση-επτά-αρχιερέων-στην-καρδίτσα-φωτο
http://poimin.gr/sinantisi-epta-archiereon-stin-karditsa-foto/#sthash.x7D7DNGF.dpbs

Αἰωνία σου ἡ μνήμη ἀξιομακάριστε καὶ ἀείμνηστε ἀδελφὲ ἡμῶν!

11885164_397044293814657_4657388713793073438_n.jpg

 
Last edited:
Top