25. Μουσικὰ Χριστουγέννων (Ἑσπερινοῦ - Ὄρθρου - Θ. Λειτουργίας)

dimskrekas

Δημήτρης Σκρέκας
Αγαπητοί μου φίλοι , συνάδελφοι και συντονιστές του Ψαλτολογίου Χρόνια πολλά και ευλογημένα.
Εν όψη της εορτής των Χριστουγέννων ανεβάζω ένα μουσικό αρχείο απο το δοξαστάριο του Αρχ. Χρυσάνθου Θεοδοσοπούλου όπου ψάλλει ο πρωτοψ. του Ι.Ν.Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μηλεών Μαγνησίας ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΩΤΗΣ.
Στη συνέχεια ανεβάζω τα ενδιάτακτα μουσικά κείμενα σε συνθέσεις των Εμμανουήλ Χατζημάρκου , Ιωάννου Σχώρη και Αρχ.Μουσικοδιδασκάλου Κυριαζή-Ζάχου Νικολέρη.
Σας εύχομαι καλή δύναμη και υγιεία σε εσάς και τις οικογένειές σας.

Ευχαριστίες, κρίμα όμως που δεν περιλαμβάνεται και το επιπλέον Δοξαστικό των Αίνων από το Εορτολόγιο του Άρχοντος Χρυσάνθου.
 

Χρύσανθος80

Παλαιό Μέλος
Ο δαίμων .... του σαρωτή χτύπησε τα αρχεία που ανέβασα με αποτέλεσμα να σας στερήσω το έτερον δοξαστικόν .!!!
Ευχαριστώ τον κ.ΣΚΡΕΚΑ για την ευγενική υπόδειξή του και τους άλλους 5 συμφορουμίστες για την παραλειψή μου.
Και πάλι Καλά Χριστούγεννα.
 

Attachments

  • Ορθρος Χριστουγέννων Ετερον δοξαστικόν Αρχ.Χρυσάνθου Θεοδοσοπούλου.pdf
    1.3 MB · Views: 577

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
«Την Πύλην Κόρη της Εδέμ...» Ποίηση: Ιωάνν. Κουκουζέλης
Δογματικόν 15σύλλαβον εις την Εορτήν των Χριστουγέννων.

Μουσική: Γεώργ. Χατζηθεοδώρου

(από εδώ).

Ηχητικό.
 

Attachments

  • Tin_Pilin_Kori_Tis_Edem.pdf
    323.5 KB · Views: 391
Καλησπέρα!Μήπως υπάρχουν σε χειρόγραφο τα ιδιόμελα των αίνων και το δοξαστικό των Χριστουγέννων από τον Θρ.Στανίτσα??Ευχαριστώ πολύ!
 

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
Μια εργασία μου για προσωπική χρήση από χειρόγραφα του δασκάλου , τα οποία συμπλήρωσα από το Αναστασιματάριο και το Ειρμολόγιο του ίδιου και το Δοξαστάριο του Πρίγγου.
Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα σε όλους.

Υπενθυμιση για φετος.
Μετα απο παρακληση μελους.
 
Last edited:

Βασίλης Κιαμηλίδης

Βασίλης Κιαμηλίδης
Επισυνάπτω τα μουσικά κείμενα του όρθρου & της Θείας Λειτουργίας για την 25/12/2014 τα οποία και έκανα για τις προσωπικές μου ανάγκες κατά τα γνωστά και επειδή ζητήθηκαν.
Χρόνια πολλά στον κόσμο άπαντα
Βασίλης Κιαμηλίδης
 

Attachments

  • 25-12-2014 Εσπερινός Χριστουγέννων.pdf
    1.5 MB · Views: 343
  • 25-12-2014 Όρθρος και Θεία Λειτουργία Χριστού Γεννών.pdf
    6.9 MB · Views: 576
  • 25-12-2014 Εσπερινός.mel
    80.6 KB · Views: 46
  • 25-12-2014 Όρθρος & Θεία Λειτουργία.mel
    236.1 KB · Views: 45
Last edited:
Ακούγοντας αυτούς τους ύμνους των Χριστουγέννων: https://www.youtube.com/watch?v=SkvfU9IBBfE και https://www.youtube.com/watch?v=9OURHtzL0LE (που υπάρχουν ανηρτημένοι και στο Ψαλτολόγιο εδώ μεταξύ άλλων: http://analogion.com/forum/forumdisplay.php?f=190) με συγκίνησε πολύ η φωνή του Πέτρου Μανέα, καθώς με μετέφερε σε μια μακρινή ψαλτική εποχή, εποχή ψαλτών - ηρώων, από την οποία δυστυχώς αισθάνομαι πως οι νεότεροι είμαστε πλέον πολύ άγευστοι. Αυτοί οι άνθρωποι μεγαλούργησαν χωρίς μικρόφωνα και ισοκράτες, χωρίς οφφίκια και διδακτορικά(*).

Προσπάθησα, λοιπόν, να απομαγνητοφωνήσω το "Νεηγενές" (προτασσομένου και του στίχου "Μάγοι και ποιμένες"), για να το ψάλλω τα Χριστούγεννα εις μνημόσυνον του μεγάλου αυτού ψάλτη.

Αναρτώ εδώ την προσπάθειά μου αυτή για όλους τους συναδέλφους με ευχές για καλή δύναμη σε όλες τις ακολουθίες του Δωδεκαημέρου.


(*) Εννοείται πως δεν κατηγορώ την απονομή ή απόκτηση τιμητικών και πανεπιστημιακών τίτλων (για να μην παρεξηγηθώ χριστουγεννιάτικα)
 

Attachments

  • Μάγοι και ποιμένες-Νεηγενές. Π. Μανέα (απομαγνητοφώνηση ΚΚ).pdf
    32 KB · Views: 298
Last edited:

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
... Προσπάθησα, λοιπόν, να απομαγνητοφωνήσω το "Νεηγενές" (προτασσομένου και του στίχου "Μάγοι και ποιμένες"), για να το ψάλλω τα Χριστούγεννα εις μνημόσυνον του μεγάλου αυτού ψάλτη. ...

Μακάρι κάποιος να μπορέσει να καταγράψει και τις υπόλοιπες υπέροχες μελωδίες που ψάλλει ο Π. Μανέας, από το "Δεύτε ίδωμεν..." και στη συνέχεια.
 

lagoudakis

Μιχαήλ Γ. Λαγουδάκης
Μακάρι κάποιος να μπορέσει να καταγράψει και τις υπόλοιπες υπέροχες μελωδίες που ψάλλει ο Π. Μανέας, από το "Δεύτε ίδωμεν..." και στη συνέχεια.

Νεοκλή, σε προηγούμενο μήνυμα του παρόντος θέματος, υπάρχει καταγεγραμμένο το "Τι θαυμάζεις Μαριάμ ..." από ηχογράφηση του Π. Μανέα.
 

lagoudakis

Μιχαήλ Γ. Λαγουδάκης
Μια που τα ετοίμασα, ανεβάζω τα δοξαστικά των αίνων των Χριστουγέννων από την Αθωνιάδα του Πέτρου Φιλανθίδου σελιδοποιημένα σε 3 σελίδες έκαστο, για κάθε ενδιαφερόμενο:

  • Δόξα ... Ότε καιρός ...
  • Και νυν ... Σήμερον ο Χριστός ...
Έχω προσθέσει και τα Δόξα, Και νυν του ιδίου στους αντίστοιχους ήχους. Επίσης, σημείωσα ισοκρατήματα και διόρθωσα 1-2 προφανή τυπογραφικά λάθη.

Ἰδοὺ καιρὸς ἤγγικε ... ᾌσατε τῷ Κυρίῳ πᾶσα ἡ τοῦ ψαλτολογίου ὀμήγυρις!

Καλά Χριστούγεννα!
 

Attachments

  • Χριστούγεννα - Δοξαστικά Αίνων - Πέτρου Φιλανθίδου.pdf
    2.6 MB · Views: 327

EIRYK EMNOSHELE

Qu'est-ce que je ferais sans toi?
Ομολογώ ότι κι εγώ κάποιες φορές όταν προετοίμαζα ένα κείμενο με κάποια δυσκολία, π.χ. ένα χερουβικό που δεν το είχα ξαναπεί, πρόσθετα κι εγώ διάφορα σημάδια, κυρίως υφέσεις και διέσεις, που θα με βοηθούσαν να το εκτελέσω χωρίς λάθος. Δεν το βρίσκω κακό. Αντίθετα το θεωρώ επιβεβλημένο όταν πρόκειται για κείμενα χορωδίας όπου ο απόλυτος συντονισμός είναι "εκ των ων ουκ άνευ". Σ' αυτή την περίπτωση είναι απόλυτα δικαιολογημένο να προσθέτει κανείς κι άλλα σημάδια, ακόμη και δικής του εφεύρεσης, προκειμένου να οδηγήσει τους χορωδούς σε ενιαίο τρόπο εκτέλεσης, κυρίως των αναλύσεων, πο οποίες δεν είναι σε κάθε θέση δεδομένες. αλλά εξαρτώνται από τον ψάλτη, ή τον υπεύθυνο της χορωδίας, ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο επιδιώκει να "χρωματίσει" και να καλλωπίσει το κείμενο. Η εναλλακτική λύση είναι η υπεραναλυτική γραφή, που νομίζω ότι βοηθά κυρίως τον ψάλτη όταν είναι μόνος του, ενώ μάλλον θα μπέρδευε μια χορωδία, με τα συνεχή διγοργα και τρίγοργα που θα απαιτούσε.
Σε σχέση με το συγκεκριμένο κείμενο, έχω να κάνω ορισμένες παρατηρήσεις. Υπάρχουν ορισμένες παραλείψεις και λάθη (γοργά, φθορές κλπ.), σε σχέση με το αρχικό κείμενο, αν και η εκτέλεσή τους ήταν σωστή. Πρόκειται προφανώς για αβλεψίες. Καλό είναι όμως να διορθωθούν, για την περίπτωση που θα θελήσει κάποιος άλλος να χρησιμοποιήσει το εν λόγω κείμενο στο μέλλον. Πήρα την πρωτοβουλία να τα διορθώσω στο παρακάτω κείμενο. Επίσης σημείωσα και κάποιες υφεσο-διέσεις που μου φαίνεται ότι είναι λάθος και δεν πρέπει να εκτελεστούν έτσι. Όσο για το "ισάκι" αν και καταλαβαίνω τον λόγο που χρησιμοποιήθηκε, δεν μπορώ να καταλάβω τι διαφορετική εκτέλεση υπονοεί, όταν τίθεται μπροστά από ένα ίσο. Τέλος θα ήθελα να επισημάνω την θέση, στη μέση της δεύτερης σελίδας, "...των ανθρώπων", όπου σημείωσα ως λανθασμένες τις δυο διέσεις, επειδή οδηγεί σε εκτέλεση του συγκεκριμένου φθόγγου όπου τίθενται ως Κε, σε αντίθεση με την φθορά του Δι που υπάρχει εκεί. Ομολογώ ότι αν είχε φθορά διατονική του Κε, θα μου φαινόταν πιο φυσιολογικό. Η εκτέλεση με διατονική φθορα Δι επί του Κε, μου ακούγεται κάπως περίεργα. Ίσως και να πρόκειται για λάθος του αρχικού κειμένου. ή ίσως τοποθετήθηκε κατά λάθος στη συλλαβή αν(-θρώπων) αντί της προηγούμενης λέξης "των".

Νεοκλή σου ζητώ συγνώμη δεν είχα προσέξει τόσο καιρό αυτό το μήνυμα. Σε ευχαριστώ για τις υποδείξεις διορθώσεις. Χρόνια σου πολλά.
 

lagoudakis

Μιχαήλ Γ. Λαγουδάκης
Δοξαστικό της Λιτής από Γερμανό Νέων Πατρών. Υλικό από την χορωδία Γρηγορίου Στάθη.

Και σε ένα αρχείο pdf, λίγο επεξεργασμένο, ώστε να είναι ευανάγνωστο.
 

Attachments

  • Χριστούγεννα - Ιδιόμελον Λιτής - Γερμανού Νέων Πατρών.pdf
    201 KB · Views: 282

lagoudakis

Μιχαήλ Γ. Λαγουδάκης
Αργοσύντομα ιδιόμελα των Αίνων, υπό Ματθαίου Βατοπεδινού.

Δυστυχώς, από το εν λόγω αρχείο λείπει μία γραμμή από το 3ο στιχηρό και μία άλλη επαναλαμβάνεται στο 4ο στιχηρό. Μη έχοντας πρόσβαση στο πρωτότυπο κείμενο, έκανα λίγο κολάζ, ώστε να "αποκατασταθεί η τάξη" μεταφέροντας την φράση "ακατάληπτε" (του 1ου στιχηρού) στο "ανερμήνευτε" που έλειπε. Φυσικά, το ιδανικό θα ήταν, αν έχει τη δυνατότητα, ο Νεοκλής να μας δώσει εκ νέου το πρωτότυπο, εκτός κι αν δεν υπάρχει κάποια διαφορά στην συγκεκριμένη φράση. Μέχρι τότε, το παρόν αρχείο παρέχει ίσως μια σιγουριά στον ανυποψίαστο ψάλτη ότι δεν θα βρεθεί ξαφνικά στο "κενό", όπως την πάτησαν κάποιοι (αδιάβαστοι) χθες, βεβαίως-βεβαίως! :)
 

Attachments

  • Χριστούγεννα - Ιδιόμελα Αίνων αργά - Ματθαίου Βατοπαιδινού.pdf
    3.9 MB · Views: 312

lagoudakis

Μιχαήλ Γ. Λαγουδάκης
Στιχηρό του Εσπερινού σε μέλος Μακαριστού Μητροπολίτου Πατρών Νικοδήμου Βαλληνδρά ....(αντί για β ήχος εδώ μας το παρουσιάζει σε 8 ήχο)

Και σε pdf, μετά από λίγο καθάρισμα ...
 

Attachments

  • Χριστούγεννα - Τι Σοι προσενέγκωμεν - οκτάηχον - Νικοδήμου Βαλληνδρά.pdf
    311.9 KB · Views: 180

lagoudakis

Μιχαήλ Γ. Λαγουδάκης
Ὁρίστε.

Το αυτό αρχείο με το ιδιόμελον της λιτής "Ο ουρανός και η γη" σε μέλος Ματθαίου Βατοπαιδινού σε πιο εύχρηστη μορφή με ξεχωριστές σελίδες, "ξεδιπλωμένο" κατά το δυνατόν, και σε δύο εκδόσεις (έγχρωμη και ασπρόμαυρη). Στο τέλος υπήρχε και το απολυτίκιον της εορτής σε αργό μέλος, το οποίο συμπεριέλαβα και στα παρόντα αρχεία, εφόσον ήταν ολόκληρο.
 

Attachments

  • Χριστούγεννα - Ιδιόμελον Λιτής - Ματθαίου Βατοπαιδινού [color].pdf
    7.6 MB · Views: 302
  • Χριστούγεννα - Ιδιόμελον Λιτής - Ματθαίου Βατοπαιδινού.pdf
    9.1 MB · Views: 213

lagoudakis

Μιχαήλ Γ. Λαγουδάκης
Τα Τροπάρια των Προφητειών των Χριστουγέννων σε αργό μέλος από ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Εργαστηρίου Εκκλησιαστικής Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΕΕΜΘ). Αν και δεν αναφέρεται κάτι, υποθέτω ότι είναι τονισμένα από τον Βασίλη Βασιλείου, ο οποίος είναι η ψυχή του ΕΕΜΘ. Αναρτώ τα τροπάρια των Χριστουγέννων ξεχωριστά και εδώ στο ψαλτολόγιο, διότι η ιστοσελίδα του ΕΕΜΘ είναι κάπως φορτωμένη και αργή και επίσης εκεί βρίσκονται σε ένα αρχείο μαζί με τα αντίστοιχα τροπάρια των Θεοφανείων.
 

Attachments

  • Χριστούγεννα - Τροπάρια Προφητειών - ήχος β - αργά [ΕΕΜΘ].pdf
    53.2 KB · Views: 170
Αγαπητέ Γεώργιε σε ευχαριστώ πολύ, και το μνημόσυνο του αειμνήστου Κων/νου Ντούζγου έσται αιώνιον.
Ήταν ο Θείος έρωτας του Μακαριστού Κων/νου Ντούζγου, που κατά την γνώμη μου ως "Μέλισσα'' κατέγραψε αναλυτικά ότι το μελωδικώτερο παραδοσιακό άκουσμα έχω υπόψη μου.
Το ανεβάζω και σε zip.
Βασίλης Κιαμηλίδης

χριστός ετέχθη καλησπέρα τα μαθήματα των χριστουγεννων του κ. Κων/νου Ντούζγου ειναι γραμμένα με πολυ αγάπη και μερακι γραμμένα
 
Last edited:
Top