Περί του ήχου του «Τον Δεσπότην και Αρχιερέα»

evangelos

Ευάγγελος Σολδάτος
...να μην είσαι οπαδός, φίλαθος να είσαι...
Γιατί πολύ απλά η φθορά ΔΕΝ μπαίνει για να δηλώσει χρωματικό γένος, αλλά για να αλλοιώσει ένα και μόνο φθόγγο. Τον Γα. Οπότε γιατί να πειράξεις τους υπόλοιπους;
Έχουμε.
View attachment 4826

Έχει καμία σχέση με αυτό του Στανίτσα;

Υ.Γ.
...και λίγο Ναυπλιώτης με Πρίγγο κάνουν;

View attachment 4823

Αν και θα επαναληφθώ, απαντώ στο πρώτο μήνυμα του Βασσίλη χωρίς να έχω διαβάσει τα ενδιάμεσα μηνύματα επειδή δεν έχω τον χρόνο.
Ο ναυπλιώτης λέει χρώμα Βασίλη! μόνο εγώ το ακούω; και το χρώμα που λέει είναι αυτό της περιβόητης όμοιας διφωνίας. Ο Καράς είναι μεγάλος για την δύσκολη εποχή που πέρασε η μουσική μας τον 20ο αιώνα, κι εγώ την ίδια σχολή έχω τελειώσει, αλλά μερικές αβλεψίες του να μην φοβόμαστε να τις παραρατηρούμε και να τις διορθώνουμε.
Αντίστοιχα παραδείγματα έχω δημοσιεύσει όπως και άλλοι σε παλαιότερα θέματα περί λεγέτου-δευτέρου, τετάρτου ήχου και των συστημάτων αυτών.
 

konstantinou

Γιώργος Ν. Κωνσταντίνου
Τί θα γίνει με αυτό το χρώμα της "όμοιας διφωνίας", τέλος πάντων.
Όποιος το επικαλείται, ας το "φτιάξει" λίγο. Η διφωνία αυτή είναι διατονική (μείζων και ελάχιστος τόνος) κατά τα παραδεδομένα (το λίγο πάνω λίγο κάτω, ας το βρουν οι μαθηματικοί).

Ευχαριστώ.
 
Last edited:

mmamais

Μαμάης Μιχάλης
Επειδή και τώρα αλλά και παλαιότερα ειπώθηκε πολλές φορές.

Το να μπει μια ηχογράφηση σε ένα θεωρητικό θέμα, έχει να κάνει με το αν αυτή είναι χρήσιμη στο ίδιο το θέμα. Τι διαφορά μπορεί να κάνει η δική μου εκτέλεση είτε αυτή είναι τέλεια, είτε είναι θεόφαλτση;

Προτιμώ να χρησιμοποιήσω εγνωσμένης αξίας ψάλτες, για τους οποίους κανείς δεν λέει "σιγά μωρέ και ποιος είναι ο τάδε...". Δεν είναι καλλιστεία, να μαζεύουμε εκτελέσεις.

Το να μην μπορώ ή να μπορώ να εκτελέσω το κομμάτι δεν έχει να κάνει σε τίποτα με το αν μπορώ (ή δικαιούμαι) να εκφέρω τεκμηριωμένη γνώμη, πάνω σ΄ένα θεωρητικό θέμα.

Δηλαδή ακόμα κι αν εγώ δεν έψαλα, δεν θα είχα το δικαίωμα να εκφέρω γνώμη αν μιλούσα τεκμηριωμένα; Ή αντίθετα αν έψαλα πολύ καλά (κυρίως λόγω προφορικής-ακουστικής παράδοσης) και έλεγα χαζομάρες και μάλιστα αστήρικτες θα ήταν πιο σεβαστή η άποψή μου;

Ηχογραφήσεις δικές μου έβαζα παλαιότερα (στο φόρουμ του κ.Παπαδημητρίου-οι παλαιότεροι θα θυμούνται), αλλά τελικά είδα ότι δεν βγαίνει πουθενά έτσι.

Άλλωστε για το διαστηματικό του πράγματος, είχα πει παλαιότερα ότι η εκτέλεση του π.Δοσιθέου (που παραδόξως πως ο Γιώργης δεν την συμπεριέλαβε στο φασματογράφο) με καλύπτει. Δεν φτάνει αυτό;

Συγνώμη για τον ετεροχρονισμό, ανεβάζω απάντηση του κ. Μιχαλάκη προς το παραπάνω μήνυμα του κ.Ζάχαρη ακριβώς όπως την έστειλε.

BZ

Επειδή και τώρα αλλά και παλαιότερα ειπώθηκε πολλές φορές.



ΓΚΜ

Tά ιδια και τα ΙΔΙΑ λεγονται εδω μεσα, διοτι υπαρχουν δυο ΑΚΡΑΙΕΣ αντιληψεις τι εστι ΨΑΛΤΙΚΗ... απο την μιαν πλευραν, ομως, ΜΟΝΟΝ φαλτσα εχω ακουση ως τωρα.... ι





ΒΣ
Το να μπει μια ηχογράφηση σε ένα θεωρητικό θέμα, έχει να κάνει με το αν αυτή είναι χρήσιμη στο ίδιο το θέμα. Τι διαφορά μπορεί να κάνει η δική μου εκτέλεση είτε αυτή είναι τέλεια, είτε είναι θεόφαλτση;



ΓΚΜ

Η διαφορα ειναι οτι εαν ΔΕΝ σε εχει διορθωση διδασκαλος εν ΕΚΤΕΛΕΣΕΙ, ΔΕΝ πιανεις τα φαλτσα κατα τον ιδιον τροπον με καποιον οπου εχει ΔΙΟΡΘΩΘΕΙ


πχ == τα 20 η και 40 η και 10 cents πιθανον να σου ακουγονται ΙΔΙΑ, και εαν οχι, ισως να σου ακουγονται ΣΩΣΤΑ τα διαστηματα οπου καποιος διασκαλος θα σου τα ΕΔΙΟΡΘΩΝΕ ως φαλτσα

Ενας ΜΟΥΓΚΟΣ ΤΙ μαθημα γινεται να μας καμνει περι Ελληνικης προφορας; Ενας ξενογλωσσος ΤΙ θελει μας διεκρινησει;;

Ομοιως, εαν ειασαι ΦΑΛΤΣΟΣ, ΤΙ θελεις να μας υπογραμισεις και να μας διδαξεις ===το ΑΥΤΙ σοθ και η ΟΛΗ ακροασης σου της ψαλτικης ειναι ΝΟΘΟΣ και φαλτσος

Ουτος λοιπον, ενω πολλοι συνεχαιροθν τους Βατοπαιδινους ψαλλοντας απεναντι των Ξενοφωντινων, εγω τους ΚΑΤΑΚΡΙΝΩ ως ΟΜΑΔΙΚΩΣ ΦΑΛΤΣΑΡΟΝΤΑΣ, διοτι ακουγω ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΕΣ διαφορες διαστηματων και αναλυσεων...
 

V_Zacharis

Παλαιό Μέλος
Και τώρα τι θα κάνουμε βρε Μιχάλη; Το "χαλασμένο τηλέφωνο" θα παίξουμε; (καλά τι θυμήθηκα πάλι;)

ΟΚ για τον Γιώργη τα πράγματα είναι απλά.
Σιμωνοκαραϊτες=ΦΑΛΤΣΟΙ
Εντάξει σεβαστό.
Δεν θα συμφωνήσουμε.

Το ότι δεν μπορούμε εγώ κι ο Γιώργης να συζητήσουμε, είναι γνωστό κι οι διαχειριστές κάτι θα θυμούνται. Τι να κάνουμε τώρα; Κι ο Γιώργης το ξέρει αυτό.

Εγώ δεν μπορώ να μπω σ' αυτή την διαδικασία.
 

konstantinou

Γιώργος Ν. Κωνσταντίνου
Τί "κόλπο" είναι αυτό τώρα. Ανεβάζει άλλος μηνύματα άλλου, θα απαντά ή θα σχολιάζει ένας τρίτος τις προσωπικές απόψεις ενός μη γράφοντος στο forum (ο οποίος παρεπιπτόντως τα βλέπει όλα τα ίδια και τα ίδια).

Διακρίνω ένα .... ψιλομπάχαλο οσονούπω.

Ευχαριστώ.
 

mmamais

Μαμάης Μιχάλης
Ζητώ συγνώμη ως φυσικός αυτουργός του "ψιλομπαχάλου".

Πέρα απο αυτό όμως, η θέση του κ. Μιχαλάκη είναι αρκετά ενδιαφέρουσα.
 

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
[Σημείωμα συντονιστή] Επειδή όντως είναι πρόβλημα ο σχολιασμός λεγομένων εκτός του forum (και μάλιστα αποκλεισμένων) που μεταφέρονται από άλλους χωρίς άλλες διευκρινήσεις θα παρακαλέσω να μην μεταφέρονται προσωπικοί σχολιασμοί (έστω και μουσικοί) εφόσον η οποιαδήποτε απάντηση σε αυτούς ίσως χρειάζεται ανταπάντηση κ.ο.κ. καταλήγοντας σε φαύλο κύκλο. Εάν θέλετε να μεταφέρετε μουσικές θέσεις που αναφέρονται προσωπικά σε γραφόμενα άλλων μελών του forum με τις οποίες συμφωνείτε/διαφωνείτε, μπορείτε να τις παρουσιάσετε εσείς, εφόσον κατά τη γνώμη σας σέβονται τους κανόνες του forum, αναφέροντας την πηγή τους π.χ. ο τάδε μου είπε αυτό και συμφωνώ/διαφωνώ και το στέλνω για αυτό και αυτό το λόγο, αναλαμβάνοντας έτσι την ευθύνη της συνέχειας της συζήτησης εκ μέρους σας και όχι εκ μέρους άλλων. Ευχαριστώ.
 

haris1963

παλαιότατο μέλος
Αγαπητοί φίλοι,

Επανέρχομαι στη συζήτηση εντός 2ημέρου, που είναι και το αποδεκτό μέγιστο διάστημα... καλά αστειεύομαι. :D

Και κατ' αρχάς να χαιρετίσω την παρουσία του κ. Σολδάτου, στη συζήτηση γύρω από το θέμα αυτό. Τον έχω διαβάσει και σε άλλα θέματα και βρίσκω τις απόψεις του ορθολογιστικές, τεκμηριωμένες και επιστημονικές. Θα τον παρακαλούσα, να διαβάσει και την πορεία της συζήτησης μέσα από τα προηγούμενα μηνύματα (λ.χ. αυτό και αυτό) και να παραθέτει στο εξής και τις δικές του απόψεις (εφόσον φυσικά το επιθυμεί και ο ίδιος).

Στο μήνυμα αυτό θα απαντήσω στις θέσεις του κ. Κωνσταντίνου, στα πλαίσια του (γόνιμης) αντιπαράθεσής μας που διακόπηκε απότομα από διάφορες (μη γόνιμες) παρεμβάσεις.


Εγώ, προσπαθώ να εντοπίσω τί είναι αυτό που κάνει ψάλτες βεληνεκούς να ψάλλουν την ίδια σύνθεση και διατονικά και χρωματικά, ή μόνο το ένα από τα δύο, ποια είναι η διαδρομή της σύνθεσης από εκεί που έρχεται (όσο μπορώ) μέσα από την προφορική και τη γραπτή παράδοση.

§1. Νομίζω, οτι από τη μέχρι τώρα συζήτηση, θα αντιλαμβάνεστε οτι και εγώ για το ίδιο προσπαθώ. Μόνο, που θα με βρείτε απέναντί σας σε ριζική διαφωνία, όταν προσπαθείτε (εσείς ή οποιοσδήποτε άλλος) να εξηγήσετε την γραπτή παράδοση, όπως “σας βολεύει”. Κι αυτό δεν είναι “μπηχτή” ούτε γράφεται για να υποτιμήσω κανέναν.
§2. Είναι ευθέως η άποψή μου, όσον αφορά τη φιλολογία περί “έσω θεματισμού”. Στη Νέα Μέθοδο πουθενά δεν αναφέρεται (τουλάχιστον από τους εφευρέτες της, δεν ισχυρίζομαι πως είμαι γνώστης όλων των συγγραμμάτων που γράφηκαν μετά την εφαρμογή της) πως η φθορά του Μαλακού Χρώματος, επειδή χρησιμοποιεί το ίδιο σύμβολο με την (καταργημένη) καταχρηστική φθορά του Έσω Θεματισμού, διατηρεί και την ενέργειά του. Και πείτε μου παρακαλώ, αν επιστημονικά είναι ή όχι αυθαιρεσία, να υποθέτουμε πως χρησιμοποίησαν (και μετά την επικράτηση της Νέας Μεθόδου) τη φθορά του Μαλακού Χρώματος, με την έννοια και την ιδιότητα που είχε η καταχρηστική Φθορά του Έσω Θεματισμού στην προηγούμενη γραφή.
§3. Ανέφερα και το παράδειγμα της δίεσης (για τη Νέα Μέθοδο), που στην προηγούμενη γραφή χρησιμοποιούνταν ως φθορά σκληρού χρώματος (έξω θεματισμός) και με ενέργεια ύφεσης πάνω από την βάση (και με την σημερινή ύφεση να χρησιμοποιείται αντίστοιχα με αντίστροφη ενέργεια κάτω από την κορυφή του τετραχόρδου). Και παρότι, σε άλλο σημείο, εισέπραξα (τουλάχιστον) ειρωνεία για την παρατήρησή μου αυτή, θα παραπέμψω στον Απόστολο Κώνστα τον Χίο, που θεωρείται (και όχι άδικα), η πολυτιμότερη πηγή για την εξήγηση της παλαιάς σημειογραφίας, καθώς έζησε την εποχή της αλλαγής και συνέγραψε πάμπολλους κώδικες με θεωρητικά και μουσικά κείμενα και στις δύο μεθόδους. Θέλετε και άλλο παράδειγμα; Ας αναφέρουμε και τις 2 αποστρόφους ή συνδέσμους που στην παλαιά γραφή κατέβαιναν 1 φωνή (αντίστροφα περίπου από τα γνωστά “κεντήματα”), ενώ στη νέα είναι απλά 2 απόστροφοι (δεν παριστάνω σε καμιά περίπτωση τον “ειδήμονα” γύρω από την παλαιά σημειογραφία, απλά διαβάζω προσεκτικά ότι κυκλοφορεί στο εμπόριο και το διαδίκτυο γύρω από το θέμα).
§4. Δηλαδή, μόνο στην περίπτωση τος φθοράς του Μαλακού Χρώματος, “μπέρδευαν” την ενέργειά της με αυτή του (προηγηθέντος) Έσω Θεματισμού; Και ξεχνούσαν να την λύσουν; (γιατί ναι, στην επίμαχη θέση αν δεν λυθεί η φθορά του μαλακού χρώματος, μαλακό χρώμα θα συνεχίσουμε να εκτελούμε στη νέα μέθοδο μέχρι τον κάτω ΔΙ). Που τα είδαμε αυτά γραμμένα; Ανακαλύψαμε ξαφνικά πως νέα δίδασκαν και παλαιά εκτελούσαν; Και ποιά παράδοση τα στηρίζει αυτά. Τα σύγχρονά μας ακούσματα. Στην (απίθανη για μένα) περίπτωση που τα αυθαίρετα συμπεράσματά σας είχαν κάποια βάση, θα έπρεπε πρώτα από όλα να επιβεβαιώνονται από την Πατριαρχική Παράδοση. Ναι, αυτήν της τριάδας Ναυπλιώτης, Πρίγγος, Στανίτσας, που με τη μακρόχρονη μαθητεία και θητεία τους στα Πατριαρχικά Αναλόγια, φύλαξαν ως κόρην οφθαλμού την ζώσα παράδοση εκτέλεσης θέσεων, διαστημάτων, έλξεων και μελισματικών αναλύσεων για να τα μεταλαμπαδεύσουν στις νεώτερες γενιές. Τα ηχητικά ντοκουμέντα όμως μας δείχνουν ότι όλοι αυτοί έψαλλαν μαλακό και “καθ' ομοίαν διφωνίαν” μαλακό χρώμα και στην κατάβαση στο κάτω Δι και στην ανάβαση στο Γα. Εξαίρεση αποτελεί η μεταγενέστερη εκτέλεση του Στανίτσα και των σύγχρονων Πατριαρχικών ψαλτών που ψάλλουν το Μαλακό Χρώμα της Επιτροπής. Πάντως το σίγουρο είναι οτι όλοι χρώμα εκτελούν.-

Παρένθεση:
Ο κ. Μουσελίμης έγραψε κάπου:
“...πιστεύω είναι λάθος αυτό που υποστηρίζεται ότι ο μοναδικός εκφραστής της πατρώας μουσικής είναι η τριάδα Ναυπλιώτης - Πρίγγος – Στανίτσας. Σίγουρα προσέφεραν τα μέγιστα. Όπως και άλλοι. Και όπως έχω ξαναπεί αλάθητος είναι μόνο ο Τριαδικός Θεός. Ούτε οι τρεις κορυφαίοι της Μουσικής ούτε κανένας...”


§5. Με όλο το σεβασμό, θα ήθελα να υπογραμμίσω πως τέτοιες προσεγγίσεις είναι “επικίνδυνες”, καθώς εδώ δεν μιλάμε για θέματα πίστης ή δογματικά. Ακόμα κι αν είναι λάθος η προσέγγιση του Χρυσάνθου, όσον αφορά τα κλασματικά μεγέθη που διάλεξε για να περιγράψει τις κλίμακες, ακόμα κι αν τα διαστήματα αυτά είναι του Πτολεμαίου (ή και του Al Farabi) και δεν συμφωνούν με αυτά του Πυθαγόρα λόγου χάρη (ή με του Αριστόξενου), αυτά είναι η γνήσια εκκλησιαστική μουσική μας παράδοση και αυτοί είναι οι εκφραστές της: οφείλουμε να τα ακολουθήσουμε.
Κλείνει η παρένθεση.

Θα σας στενοχωρήσω εδώ, αλλά έχω άλλη άποψη. Ο ήχος εδώ είναι ο Βαρύς (και κατ' άλλα χφ πρωτόβαρυς). Δεν ξέρω που τον εντάσσετε εσείς, αλλά δεν παύει να είναι ένας διατονικός ήχος [και μπορεί κάλλιστα κάποιος, εάν βάλει τα διαστήματά του επί χάρτου, να διαπιστώσει με ποιόν είναι όμοιος (στο τετράχορδό του)] με ιδιαιτερότητες και ασυμφωνία σε βασικούς φθόγγους του μεταξύ γραπτής και προφορικής παράδοσης.

§6. Δε με στενοχωρείτε καθόλου και σέβομαι την άποψή σας. Κι εγώ στον βαρύ τον εντάσσω, που ως κλίμακα είναι διατονικός και στο χαρτί ταιριάζει με τον Β' ή πλ. Β' διατονικό, που ναι μεν είναι καταργημένες βέβαια ως κλίμακες στα νεώτερα θεωρητικά, αλλά σε παλαιά μαθήματα τις συναντάμε (“Χαίρε Κεχαριτωμένη” του Μπερεκέτου). Στο συγκεκριμένο μάθημα όμως (ως ένα σημείο του), έχουμε πορεία μαλακού χρώματος (Β' ήχου) με τη μαλακή Χρωματική φθορά που τίθεται (και όχι Έσω Θεματισμού). Απλά, δεν παρατηρώ καμιά ασυμφωνία μεταξύ της γραπτής και της προφορικής παραδόσεως (της εγκύρου, συνεχούς και αρραγούς παραδόσεως του Πατριαρχείου.

Γνωρίζω πολύ καλά, ότι η θέση αυτή δεν είναι μόνο θέση Δευτέρου χρωματικού.

§7. Εγώ σας ανέφερα ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα χρήσης αυτής της θέσης (στο Δύναμις το 'Συνειθισμένον") και μπορώ εύκολα να σας φέρω και άλλα. Μπορείτε να μου δώσετε παρακαλώ κι εσείς ένα παράδειγμα χρήσης της θέσης αυτής και σε άλλο ήχο;

Σεβαστή η άποψή σας. Δημιουργήστε μια παράδοση της "εκεί έξω" διαμόρφωσης χωρίς αναφορές στα παλαιότερα. Γιατί πρέπει τα "δημιουργούμενα" να συνδέονται με "παράδοση" αφού αλλάζουν "ανεπιστρεπτί";

§8. Αγαπητέ κ. Κωνσταντίνου,
η δουλειά σας (και το μεράκι μας) είναι να ψάχνουμε για τα παραδοσιακά και τα αυθεντικά. Σας ομιλώ πολύ ειλικρινά και χωρίς καμιά διάθεση ειρωνείας ή υποτίμησής σας. Γιατί δεν το “παίρνετε λιγάκι αλλιώς” και να ηγηθείτε σε μια προσπάθεια “αποκατάστασης” στη σύγχρονη ιεροψαλτική πραγματικότητα, του καθ' ομοίαν διφωνίαν μέλους του Μαλακού Χρώματος του Χρυσάνθου (και άλλων θεωρητικών, σύγχρονων και μεταγενεστέρων); Ο Σ. Καράς με τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του και με τις δικές του προσεγγίσεις το ονόμασε “παραδοξολόγημα”. Εσείς, σήμερα, δεν έχετε κανένα νέο στοιχείο; Πάντως είμαι σίγουρος πως και υποστηρικτές θα βρείτε και βοηθούς σε ένα τέτοιο έργο (το οποίο θα έγραφε και ιστορία). Οτι θέλει όμως και μεγάλην τόλμη, αναμφισβήτητα!


Με την ίδια ευκολία μπορεί να χαρακτηριστεί "ψώνιο" και κάποιος όταν πιστεύει ότι κάτι που αλλάζει, και αναγνωρίζει αυτήν την αλλαγή, είναι συνέχεια παλαιότερης παράδοσης.

§9. Είναι;

Μα οι ψάλτες ξέρουν να ψάλουν καλά όλους τους ήχους και να αποδίδουν το κάθε μάθημα, όπου και αν ανήκει, με το ανάλογο ήθος του.

§10. Έχουν και ο ήχος και το γένος όμως, από μόνα τους ήθος (όλοι ξέρουμε και τα ποιηματάκια στο τέλος κάθε ήχου). Δεν ξέρω για σας, αλλά εγώ όταν το ψάλλω (κατά μόνας) ή το ακούω με διαστήματα λεγέτου ...μου κάθεται πολύ γήινο και “μερακλίδικο”, για την ιερότητα της στιγμής. Αλλά βέβαια αυτά είναι και υποκειμενικά.

Επί μελωδίας "πάντα δυνατά τω ψάλλοντι". Εμείς εδώ συζητάμε επί κλίμακος. Ένας ήχος, εάν έχει διαφορετικά διαστήματα (επί κλίμακος) ανήκει στο γένος ή στη χρόα που αντιπροσωπεύει. Μία ύφεση ή μία δίεση μπορεί να βάψει όλόκληρη την κλίμακα και να της δώσει άλλο "ήθος". Εσείς παραθέτετε (και καλά κάνετε) αυτά που ακούτε + τα μελωδικά ιδιώματα των γραμμών που ψάλλονται. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι πιστεύετε πως ένας ήχος αλλάζει διαστήματα, επί κλίμακος, και γίνεται πασπαρτού "ανέμελος κι ωραίος".

§11. Ε... όχι, δε γίνεται και ανέμελος και ωραίος, δίκιο έχετε.
Αλλά η κλίμακα προϋπάρχει ή το γένος; Και τελικά μας ενδιαφέρει η αόριστη καταγραφή της κλίμακας περισσότερο ή οι διάφορες μορφές που λόγω έλξεων τροπικότητας και κινήσεων φθόγγων στα τετράχορδα και πεντάχορδα παίρνει η πορεία του μέλους στις διάφορες παραλλαγές του ίδιου ήχου, σε διαφορετικές όμως θέσεις. Ωραία και ο Άγια και ο Βαρύς και ο Α' και ο πλ.Δ' (για παράδειγμα) είναι όλοι διατονικοί ήχοι και ακολουθούν την διατονική κλίμακα. Έχουν καμιά σχέση σαν πορεία μέλους, άκουσμα, ήθος κ.λ.π.;

Δεν είναι "ολίγον tu" άδικο κ. Συμεωνίδη, να εξοβελίζεται η χι ή ψι απόδοση ενός ύμνου, επειδή "ερμηνεύτηκε" με μια συγκεκριμένη διατύπωση (έστω και αν αυτή είναι της Επιτροπής) αλλάζοντας την προηγούμενη απόδοσή του εν ονόματι "διαμορφούμενης" παράδοσης από ένα σημείο και μετά;

§12. Αν θέλετε να γίνετε πιο συγκεκριμένος, για ποια παράδοση μιλάτε, θα σας απαντήσω. Να συμφωνήσουμε όμως πρώτα στο “προηγούμενη απόδοση”.

Εάν ήταν να πέφτουμε "στα μαρμαρένια αλώνια" μέχρις εσχάτων κάθε φορά για όλα τα μουσικά θέματα, θα "αγρίευε" το μάτι μας:D.

§13. Όχι βέβαια για οποιοδήποτε θέμα... για τον Σ. Καρά μιλάμε!

Να τα προσέγγισαν λάθος αυτοί που τα έγραψαν, και τα γραπτά τους να τα ερμήνευσαν σωστά αυτοί που τους διάβασαν αργότερα, κάπως μου ακούγεται:D.

§14. Όντως δεν είναι ευχάριστο, αλλά υπάρχουν κενά, αβλεψίες και διφορούμενες προσεγγίσεις στη θεωρία που παραλάβαμε και πρέπει να το ...”παλαίψουμε”.

Είπα κι άλλα κ. Συμεωνίδη. Όπως, π.χ., η μονόπλευρη εξήγηση που δίνουμε εμείς σε ορισμένα "ειδικά" θέματα μπορεί να μας οδηγήσει να τους βγάλουμε και "τρελλούς" επειδή τα γραφόμενά τους "αντιφάσκουν" στη δική μας προσέγγιση.

§15. Κανέναν δεν θα πούμε τρελό! Μπορούμε όμως να δούμε προκατάληψη ή και αυθαιρεσίες στις ερμηνείες (αν υπάρχουν) και να τις υπογραμμίσουμε.

Επειδή και εγώ είμαι λίγο ....πειραχτήρι:wink:, ψαλτικώς, αυτό που λέτε δεν υφίσταται (αντικρούει στα περί "Διφωνίας ομοίας". Γιατί τότε πρέπει να δεχτούμε και τετράχορδο οπότε δεν χρειάζεται το "κατά διφωνίαν"). Γι αυτό και η ίδια φθορά (έσω θεματισμός ανά δύο). Για να το κάνετε αυτό θα πρέπει να "μεγαλώσετε" τα διαστήματα πράγμα που δε συμπεραίνεται πουθενά από τα των Τριών Διδασκάλων.

§16. Δεν υφίστανται οι καθαρές 5ες (5άχορδα = 2 όμοια τρίχορδα - διφωνίες) στο κατά διφωνίαν;
Μάλλον κάτι λάθος καταλάβατε. Εκτός αν εννοείτε κάτι άλλο, εξηγήστε μου παρακαλώ.
§17. Για το αν χρειάζεται και πόσο να μεγαλώσουν οι ελάχιστοι τόνοι (του Χρυσάνθου, όχι της Επιτροπής γιατί είναι μικρότεροι) από την κανονική τους φυσική (=με κλασματικό τρόπο καθορισμένη) θέση, έχω απαντήσει στην ανάλυση που παραθέτω εδώ μέσα στις αγκύλες. Εξ άλλου ο Χρύσανθος (γιατί αυτός προσέγγισε το θέμα θεωρητικά με “φυσικά” διαστήματα), έκανε λάθος αριθμητική προσέγγιση (σε σχέση με τους λόγους χορδής που δίνει), μάλλον γιατί δεν έιχε και τα κατάλληλα μέσα για να βρει πιο προσεγγιστικά σωστούς αριθμούς. Και ας μη βιαστούν κάποιοι να αλαλάξουν: να αυτός πάλι βγάζει λάθος και το Χρύσανθο. Έχει αποδειχθεί και επιστημονικά αυτή η λάθος αριθμητική προσέγγιση του Χρυσάνθου, από έγκριτους μουσικολόγους και μαθηματικούς πολύ πριν από εμένα.
§18. Εγώ, όμως έχω και μια εξήγηση για την λάθος αυτή επιλογή αριθμών. Επειδή πολύ συχνά μιλάει για τμήματα (μάλλον εννοεί επί της πανδουρίδος) πιθανόν να έβαλε ίσα τμήματα και να βρήκε τον ελάχιστο μετά τον ελάσσονα (λ.χ. Πάνω στην πρώτη χορδή, να βάλουμε σε ίσες αποστάσεις 9 και κατόπιν 7 τμήματα – γίνεται και σε ταμπουρά). Επειδή προχωρώντας προς ψηλότερες θέσεις τα τμήματα θα έπρεπε να μικραίνουν (όπως βλέπουμε να μικραίνουν τα τάστα στην κιθάρα ή το μπουζούκι ας πούμε), αν βάλεις ίσα τμήματα το 7 σε ποσότητα μελωδίας αντιστοιχεί σε 8 και κάτι (όσο ο φυσικός ελάχιστος) επιενδέκατος του Χρυσάνθου. Μια σκέψη παρέθεσα.

Για να φτάσει κάποιος στο σημείο αυτό, μάλλον κάποια χοντρή "πατατιά" (μή μουσική) θα έχετε κάνει:D.

§19. Δε μιλούσα για μένα αλλά για σας, αλλά δεν το συνεχίζω... Συγνώμη και για την μπηχτή:p

Ευχαριστώ

Υ.Γ. Αν θέλετε πάρτε το χρόνο σας και αφήστε να απαντήσω και στον κ. Ζάχαρη μέχρι αύριο και μετά μου απαντάτε. Αν θέλετε, έτσι για να μη μπερδεύομαι ανάμεσα σε διασταυρούμενα ...πυρά:)
 
Last edited:

evangelos

Ευάγγελος Σολδάτος
Αγαπητοί φίλοι,
Θα τον παρακαλούσα, να διαβάσει και την πορεία της συζήτησης μέσα από τα προηγούμενα μηνύματα (λ.χ. αυτό και αυτό) και να παραθέτει στο εξής και τις δικές του απόψεις (εφόσον φυσικά το επιθυμεί και ο ίδιος).

Ευχαριστώ τον κύριο Συμεωνίδη για τον χαιρετισμό και χαίρομαι που υπάρχουν αρκετοί τελικά φιλόμουσοι και ελεύθεροι ερευνητές στο χώρο μας. Διάβασα τις απόψεις σας και τις βρίσκω σύμφωνες όχι με τις δικές μου απόψεις αλλά με τα θεωρητικά των τριών διδασκάλων και όσα άλλα συγγράμματα συμφωνούν προς αυτήν λχ Κρηπίς Φωκαέως και θεωρητιό Χουρμουζίου.

Συμπλήρωσα στο επίμαχο θέμα για την όμοια διφωνία και την διασαφήνηση του Θεοδώρου Φωκαέως. Το θέμα κατά την γνώμη μου έχει υπέρκαλυφθεί. Όλα είναι πολύ όμορφα διατυπωμένα στα ανωτέρω θεωρητικά.
 
Last edited:

Firfiris

Κωστόπουλος Ευθύμιος
Εγώ σας ανέφερα ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα χρήσης αυτής της θέσης (στο Δύναμις το 'Συνειθισμένον") και μπορώ εύκολα να σας φέρω και άλλα. Μπορείτε να μου δώσετε παρακαλώ κι εσείς ένα παράδειγμα χρήσης της θέσης αυτής και σε άλλο ήχο;

Βεβαίως. Όσοι εντρυφούν στα παλαιά μαθήματα γνωρίζουν τον αργό στίχο Ευλόγει η ψυχή μου (πλ δ') Ιωάννου του Κλαδά που βρίσκεται στον μέγα Εσπερινό της Παπαδικής.

Η εν λόγω θέση ακριβώς στην αρχή της λέξεως "Επουρανιε", όπου παραλαγίζοντας ας μου επιτραπεί έχουμε Βου 2 χρόνοι - Πα - νη - Βου 2 χρόνοι ως εξής:

δίχρονον ίσον στηριζόμενον υπό πεταστής (φέρει κλάσμα), βαρεία, απόστροφος, απόστροφος, ολίγον μετά κεντήματος δίχρονον (κλάσμα).

Βου-Πα-νη-Βου σε πλάγιο του τετάρτου.

Ευχαριστώ, δεν ξέρω βέβαια αν εννοείτε κάτι τέτοιο.


Υ.Γ. Η ίδια θέση μάλιστα επαναλαμβάνεται ακόμα μια φορά στο ίδιο μάθημα: "συν Υιω"
 
Last edited:

Giorgis

Νέο μέλος
Πιστεύοντας ὅτι θά δώσω νέο ἔναυσμα στήν πολύ ἐνδιαφέρουσα συζήτηση ἀνεβάζω τό "Ἄνωθεν" ἀπό τήν χγρφ ἐξήγηση τοῦ Χουρμουζίου.
 

Attachments

  • Ανωθεν με φθορά ΕΒΕ-ΜΠΤ 706.JPG
    1.5 MB · Views: 51

evangelos

Ευάγγελος Σολδάτος
Πιστεύοντας ὅτι θά δώσω νέο ἔναυσμα στήν πολύ ἐνδιαφέρουσα συζήτηση ἀνεβάζω τό "Ἄνωθεν" ἀπό τήν χγρφ ἐξήγηση τοῦ Χουρμουζίου.

Το νέο έναυσμα που το βλέπετε...; :confused:
 

konstantinou

Γιώργος Ν. Κωνσταντίνου
η θέση του κ. Μιχαλάκη είναι αρκετά ενδιαφέρουσα.

Ας την "σερβίρει" κάποιος, για να μπορεί να απαντά και να ρωτά και ο μεν και ο δε.

Ευχαριστώ.
 

konstantinou

Γιώργος Ν. Κωνσταντίνου
Νομίζω, οτι από τη μέχρι τώρα συζήτηση, θα αντιλαμβάνεστε οτι και εγώ για το ίδιο προσπαθώ. Μόνο, που θα με βρείτε απέναντί σας σε ριζική διαφωνία, όταν προσπαθείτε (εσείς ή οποιοσδήποτε άλλος) να εξηγήσετε την γραπτή παράδοση, όπως “σας βολεύει”.

Δηλαδή, κ. Συμεωνίδη, μόνο τα δικά σας τεκμήρια πρέπει να είναι αποδεκτά; των υπολοίπων είναι "όπως μας βολεύει";
Είπαμε να κάνουμε γόνιμο διάλογο όχι "τρία πουλάκια κάθονταν" (όπου κάθονταν, τέλος πάντων). Δικαίωμά σας να καθήστε όπου σας βολεύει. Εγώ θα προσπαθώ να εξηγώ όπως μπορώ και να στηρίζω τα λεγόμενά μου όπως δύναμαι. Είστε δεν είστε απέναντι ή παραδίπλα, θα σεβαστώ τα λεγόμενά σας. Για τα "επαπειλούμενα" τελεσίγραφα, σε κάποιον άλλον ίσως (πιστεύω να μη με παρεξηγήσετε. Απλώς, τοποθετούμε).

Είναι ευθέως η άποψή μου, όσον αφορά τη φιλολογία περί “έσω θεματισμού”. Στη Νέα Μέθοδο πουθενά δεν αναφέρεται (τουλάχιστον από τους εφευρέτες της, δεν ισχυρίζομαι πως είμαι γνώστης όλων των συγγραμμάτων που γράφηκαν μετά την εφαρμογή της) πως η φθορά του Μαλακού Χρώματος, επειδή χρησιμοποιεί το ίδιο σύμβολο με την (καταργημένη) καταχρηστική φθορά του Έσω Θεματισμού, διατηρεί και την ενέργειά του.

Εντάξει, καταλάβαμε την παρθενογένεση της φθοράς του Δευτέρου χρωματικού. Και παλαιότερα (από όπου προήλθε) έτσι λεγόταν. Φθορά δευτέρου χρωματικού. Το σταματάμε εδώ και καλό είναι να μην ξαναεκτεθείτε (για το καλό της συζήτησης).


Και πείτε μου παρακαλώ, αν επιστημονικά είναι ή όχι αυθαιρεσία, να υποθέτουμε πως χρησιμοποίησαν (και μετά την επικράτηση της Νέας Μεθόδου) τη φθορά του Μαλακού Χρώματος, με την έννοια και την ιδιότητα που είχε η καταχρηστική Φθορά του Έσω Θεματισμού στην προηγούμενη γραφή.

Αφού "δεν το έχετε" το θέμα κ. Συμεωνίδη. Τί αναστατώνεστε; Φοβάστε μη χαλάσει η συνταγή; Αφήστε το να πάει στο καλό.


Ανέφερα και το παράδειγμα της δίεσης (για τη Νέα Μέθοδο), που στην προηγούμενη γραφή χρησιμοποιούνταν ως φθορά σκληρού χρώματος (έξω θεματισμός) και με ενέργεια ύφεσης πάνω από την βάση (και με την σημερινή ύφεση να χρησιμοποιείται αντίστοιχα με αντίστροφη ενέργεια κάτω από την κορυφή του τετραχόρδου).

Μας ανεβάζετε και κανένα παράδειγμα για να κατανοήσουν όλοι αυτό που θα περιγράψουμε μετά την τοποθέτησή σας;

Και παρότι, σε άλλο σημείο, εισέπραξα (τουλάχιστον) ειρωνεία για την παρατήρησή μου αυτή,

Εάν ήταν από την πλευρά μου, δεν θα εννοούσα αυτό που εισπράξατε και ζητώ συγνώμη.

θα παραπέμψω στον Απόστολο Κώνστα τον Χίο, ......καθώς .........συνέγραψε πάμπολλους κώδικες με θεωρητικά και μουσικά κείμενα και στις δύο μεθόδους.

Μπορείτε να παραθέσετε και τη σχετική βιβλιογραφία περί θεωρητικών της νέας μεθόδου όχι αντίγραφο χ κώδικος αλλά με δικές του επισημάνσεις;


Θέλετε και άλλο παράδειγμα; Ας αναφέρουμε και τις 2 αποστρόφους ή συνδέσμους που στην παλαιά γραφή κατέβαιναν 1 φωνή (αντίστροφα περίπου από τα γνωστά “κεντήματα”), ενώ στη νέα είναι απλά 2 απόστροφοι

Αυτό ας μη το σχολιάσω εγώ.

Δηλαδή, μόνο στην περίπτωση τος φθοράς του Μαλακού Χρώματος, “μπέρδευαν” την ενέργειά της με αυτή του (προηγηθέντος) Έσω Θεματισμού; Και ξεχνούσαν να την λύσουν;

Στην ερώτησή σας, εάν ήταν απορία, θα μπορούσα να παραθέσω ουκ ολίγα παραδείγματα φθορών ήχων σημερινών, οι οποίοι είχαν άλλη ενέργεια παλαιότερα όταν έμπαιναν σε άλλους ήχους (και δεν λύνονταν βεβαίως, βεβαίως). Αλλά επειδή ακολουθεί το

Στην (απίθανη για μένα) περίπτωση που τα αυθαίρετα συμπεράσματά σας είχαν κάποια βάση,

δεν τα παραθέτω γιατί θα ήταν σαν να "έκλεβα εκκλησία". Μια άλλη φορά, ίσως σε κάποια άλλη διατύπωσή σας.

θα έπρεπε πρώτα από όλα να επιβεβαιώνονται από την Πατριαρχική Παράδοση.

Σεβαστή η άποψή σας, αλλά είναι πάμπολλα εκείνα που επιβεβαιώνει η Πατριαρχική Παράδοση αλλά οι προσεγγίσεις των νεοτέρων είναι "διαφορετικές".

Ναι, αυτήν της τριάδας Ναυπλιώτης, Πρίγγος, Στανίτσας............... Εξαίρεση αποτελεί η μεταγενέστερη εκτέλεση του Στανίτσα και των σύγχρονων Πατριαρχικών ψαλτών που ψάλλουν το Μαλακό Χρώμα της Επιτροπής.

Μου θυμίζει λίγο την απάντηση του μαθητή: "οι τέσσερις ευαγγελιστές ήταν τρείς, οι εξής δύο, ο Λουκάς"!!!.

Πάντως το σίγουρο είναι οτι όλοι χρώμα εκτελούν.

Πρέπει κάποια στιγμή να μας λυπηθείτε με αυτό το περιβόητο χρώμα της "όμοιας διφωνίας". Αλλιώς, πείτε και για τη διφωνία του Λεγέτου από τον Βου προς τον Δι (8, 12) ότι είναι και αυτή χρωματική να σεβαστούμε την άποψή σας και να προχωρήσουμε παρακάτω (δε θα συνεχίσω το συλλογισμό μου).

Κι εγώ στον βαρύ τον εντάσσω, που ως κλίμακα είναι διατονικός και στο χαρτί ταιριάζει με τον Β' ή πλ. Β' διατονικό, που ναι μεν είναι καταργημένες βέβαια ως κλίμακες στα νεώτερα θεωρητικά, αλλά σε παλαιά μαθήματα τις συναντάμε (“Χαίρε Κεχαριτωμένη” του Μπερεκέτου).

κ. Συμεωνίδη, συγνώμη για την διαφορετική μου άποψη. Όσο και να αλλάξει ο Μανωλιός, ό,τι ρούχα και να βάλει, ο Μανωλιός θα είναι.
Δε νομίζω να είναι καταργημένη η κλίμακά των ήχων που αναφέρεστε. Πηγαίνετε στα θεωρητικά που επισυνάπτονται στον Τέταρτο ήχο και στο Βαρύ διατονικό από τον Ζω και θα τους βρείτε εκεί.

Στο συγκεκριμένο μάθημα όμως (ως ένα σημείο του), έχουμε πορεία μαλακού χρώματος (Β' ήχου) με τη μαλακή Χρωματική φθορά που τίθεται (και όχι Έσω Θεματισμού). Απλά, δεν παρατηρώ καμιά ασυμφωνία μεταξύ της γραπτής και της προφορικής παραδόσεως (της εγκύρου, συνεχούς και αρραγούς παραδόσεως του Πατριαρχείου.

Σεβόμαστε την άποψή σας κ. Συμεωνίδη. Αυτό που δεν καταλάβαμε είναι η εμμονή σας στο "εγκύρου, συνεχούς και αρραγούς παραδόσεως του Πατριαρχείου" (ανατρέξτε παραπάνω στο μήνυμά σας περί των "τριών").



Μπορείτε να μου δώσετε παρακαλώ κι εσείς ένα παράδειγμα χρήσης της θέσης αυτής και σε άλλο ήχο;

Γέμουν οι εξηγήσεις των "Τριών" στο Βαρύ διατονικό από τον Ζω με τη θέση αυτή.

Γιατί δεν το “παίρνετε λιγάκι αλλιώς” και να ηγηθείτε σε μια προσπάθεια “αποκατάστασης” στη σύγχρονη ιεροψαλτική πραγματικότητα, του καθ' ομοίαν διφωνίαν μέλους του Μαλακού Χρώματος του Χρυσάνθου .........Πάντως είμαι σίγουρος πως και υποστηρικτές θα βρείτε και βοηθούς σε ένα τέτοιο έργο (το οποίο θα έγραφε και ιστορία). Οτι θέλει όμως και μεγάλην τόλμη, αναμφισβήτητα!

Εγώ, ευχαριστώ δεν θα πάρω. Δεν το "παίρνετε λιγάκι αλλιώς εσείς" και να γίνεται μπροστάρης της επαναφοράς της "όμοιας διφωνίας" που κατήργησε η Πατριαρχική Επιτροπή και που για το Χρύσανθο άπτεται της περιγραφής "Η περιέργεια ημών μας απεκάλυψε....."; Πού ξέρετε; μπορεί και να σας ακολουθήσουν αρκετοί. Δεν ξέρω αν θα έγραφε ιστορία, τόλμη θέλει μεγάλη, σίγουρα!

Εσείς, σήμερα, δεν έχετε κανένα νέο στοιχείο;

Πολλά και ενδιαφέρονται τεκμηριωμένα στοιχεία έχω αλλά φαίνεται δεν μπορούν ακόμη να "αλλάξουν" κάποιους που εμμένουν και επικαλούνται ονόματα, χώρους (χωρίς κανένα υποννοούμενο για αυτά καθ' αυτά που αναφέρω τα οποία είναι σεβαστά) χάριν ωραιότητος και κατά της ορθότητος των "ειδικών" περιπτώσεων που αφορούν ιδιαίτερες συνθέσεις.

Και τελικά μας ενδιαφέρει η αόριστη καταγραφή της κλίμακας περισσότερο ή οι διάφορες μορφές που λόγω έλξεων τροπικότητας και κινήσεων φθόγγων στα τετράχορδα και πεντάχορδα παίρνει η πορεία του μέλους στις διάφορες παραλλαγές του ίδιου ήχου,

Αυτές οι "έλξεις" όμως κ. Συμεωνίδη εφαρμόζονται (λόγω ήθους κλπ), ενεργούν και αλλοιώνουν κάποιον που υφίσταται κάπου και όταν τελειώσει η ενέργειά τους (στην αντίστροφη πορεία της γραμμής συνήθως) αναιρούνται!!!!! Αυτόν τον τόπο της επιστροφής ψάχνουμε "θεωρητικώς" εξετάζουμε για να εντοπίσουμε, και μετά να ασχοληθούμε με το "πόσο" και από "πού" ενεργεί ως έλξη και ξεχωριστό ιδίωμα (του ήχου ή της θέσης).

Όχι βέβαια για οποιοδήποτε θέμα... για τον Σ. Καρά μιλάμε!

Δε μιλάμε, κ. Συμεωνίδη. Εσείς γράφετε και αναφέρεστε στον αείμνηστο (όπως γράψατε και σε άλλο θέμα του forum σχετικά). Αυτό, βέβαια, για την κουβέντα που γίνετε, είναι προβλημά σας, και θα πρέπει να το λύσετε συντόμως για να μην "παρεξηγηθείτε" (έστω και από καλοθελητάς).



υπάρχουν κενά, αβλεψίες και διφορούμενες προσεγγίσεις στη θεωρία που παραλάβαμε και πρέπει να το ...”παλαίψουμε”.

Συμφωνούμε απόλυτα εδώ (πάντως στις ανταλλαγές των απόψεών μας, διακρίνω και μια απόλυτη συμφωνία κάποιες φορές:p).

Μπορούμε όμως να δούμε προκατάληψη ή και αυθαιρεσίες στις ερμηνείες (αν υπάρχουν) και να τις υπογραμμίσουμε.

Προκατάληψη και αυθαιρεσία για την αντιμετώπιση μιας σύνθεσης από το Χουρμούζιο εγώ δεν θα το πώ τόσο εύκολα και υποθετικά.

Δεν υφίστανται οι καθαρές 5ες (5άχορδα = 2 όμοια τρίχορδα - διφωνίες) στο κατά διφωνίαν;

κ. Συμεωνίδη, στη μουσική μας κυριαρχεί ο Τροχός στη δημιουργία των ήχων, και όταν έχουμε σε ήχο τέλειο πεντάχορδο έχουμε και τέλειο τετράχορδο (κλπ, κλπ).

Και ας μη βιαστούν κάποιοι να αλαλάξουν: να αυτός πάλι βγάζει λάθος και το Χρύσανθο.

Εγώ πάντως έχω ονοματεπώνυμο. Δεν πιστεύω να εννοείτε εμένα:p;


έτσι για να μη μπερδεύομαι ανάμεσα σε διασταυρούμενα ...πυρά:)

Δεν ξέρω γιατί αισθάνεστε ότι επωμισθήκατε το βάρος της "απόδειξης" κάποιων πραγμάτων. Πάντως, και άλλοι με την ίδια νοοτροπία μουσικής σκέψης και "αίσθηση ευθύνης", εσιώπησαν και προσπαθούν να τεκμηριώσουν τα γραφόμενά τους για να δικαιολογήσουν τα περί Ψαλτικής γενικώς, γιατί τα αμφιλεγόμενά τους ήταν πάμπολλα:) (δεν αναφέρομαι στο forum).

Ευχαριστώ.


Υ.Γ. Αν νομίζετε ότι πρέπει να τοποθετηθείτε, κάντε το όποτε και όπως (σεμνώς, βεβαίως, βεβαίως) θέλετε. Θα ήθελα όμως κάτι μουσικό, και όχι τα αυτονόητα για προφορική παράδοση, εκκλησιαστικούς χώρους που "τείνουν" να φορτίσουν την ατμόσφαιρα κάθε φορά του στύλ "συναισθηματικών" ελληνικών ταινιών.
 

Hristakis

Παμπάλαιο φθορικό μέλος
Γέμουν οι εξηγήσεις των "Τριών" στο Βαρύ διατονικό από τον Ζω με τη θέση αυτή.

π.χ. Το μάθημα "Δόξα εν υψίστοις Θεώ" Ιωάννου Κουκουζέλους εξήγ. Χουρμουζίου Χαρτοφύλακος....
 

evangelos

Ευάγγελος Σολδάτος
....Πρέπει κάποια στιγμή να μας λυπηθείτε με αυτό το περιβόητο χρώμα της "όμοιας διφωνίας". ....Δεν το "παίρνετε λιγάκι αλλιώς εσείς" και να γίνεται μπροστάρης της επαναφοράς της "όμοιας διφωνίας" που κατήργησε η Πατριαρχική Επιτροπή και που για το Χρύσανθο άπτεται της περιγραφής "Η περιέργεια ημών μας απεκάλυψε....."; Πού ξέρετε; μπορεί και να σας ακολουθήσουν αρκετοί. Δεν ξέρω αν θα έγραφε ιστορία, τόλμη θέλει μεγάλη, σίγουρα!
.....

Απαντώ εδώ σαν πιό αρμόδιο θέμα
 

haris1963

παλαιότατο μέλος
Αγαπητοί φίλοι,

§1. Επειδή αντιλαμβάνομαι οτι είναι δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς τη συζήτηση, για το μέγεθος των μηνυμάτων και τις παραπομπές (που συχνά αναφέρονται σε επίσης μεγάλα μηνύματα), πήρα την πρωτοβουλία και έβαλα αριθμημένες παραγράφους στα περισσότερα από τα προηγούμενα μηνύματά μου στο θέμα αυτό, ώστε να είναι πιο εύκολες οι παραπομπές.

Προς διαχειριστή κ. Κουμπαρούλη,
§2. Για το θέμα που ανέκυψε με τον κ. Κωστόπουλο, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω, οτι από την πλευρά μου, προέβην σε κάθε ενέργεια για την εκτόνωσή της έντασης. Έστειλα και προσωπικό μήνυμα στον κ. Κωστόπουλο (το οποίο σας απέστειλα κ. Κουμπαρούλη, μαζί με την απάντησή του), στο οποίο απάντησε (όπως βλέπετε) τουλάχιστον εχθρικά. Προσπάθησα και σε διάφορους τόνους, να του εξηγήσω οτι το να ονομάζεις ένα σχόλιο ειρωνικό, δεν ισούται με το να αποκαλείς τον άλλο είρωνα (όπως λ.χ. να επισημαίνεις σε κάποιον οτι δεν κατανοεί κάτι, δεν ισούται με τον αποκαλείς ηλίθιο). Όπως θα έχετε δει και σεις και όσοι παρακολουθούν τη συζήτηση, όσες φορές κάποιος έδειξε να προσβάλλεται από τα γραφόμενα μου και συγνώμη ζήτησα και εξήγησα συμπληρωματικά τα γραφόμενά μου, για να μην συνεχίζονται οι παρεξηγήσεις. Με τον κ. Κωστόπουλο όμως κάθε προσπάθεια μου απέβη άκαρπη, ενώ σε κάθε καινούργιο μήνυμά του προέβαινε και σε νέα σχόλια (στο τελευταίο του θεωρεί “αγενέστατη” την προτροπή μου να αποσύρει τα προηγούμενα υβριστικά σχόλιά του). Μετά από όλα αυτά λοιπόν θεωρώ κι εγώ το θέμα λήξαν, όπως λήξαντα θεωρώ και τον κ. Κωστόπουλο: δεν πρόκειται να του απευθύνω ξανά το λόγο και αν στο μέλλον παρέμβει στη συζήτηση με κάποια μουσική άποψη, θα αναφερθώ αόριστα στην άποψή του αυτή.

§3. Ακόμη θα ήθελα να σας επιστήσω την προσοχή, σε μια “ιδιότυπη τρομοκρατία” που έχει δημιουργηθεί μέσα στο forum, από διάφορους “επιστημονικίζοντες”, που (όλως τυχαίως) ανήκουν στην ίδια παράταξη, και που με τον επιθετικό και προσβλητικό χαρακτήρα των σχολιασμών τους ενάντια σε οποιαδήποτε αντίθετη άποψη, προσπαθούν να επιβάλουν την δική τους θέση ως “de facto” σωστή. Οι περισσότεροι από όσους γνωρίζω πως παρακολουθούν κατά καιρούς το forum, διστάζουν να γράψουν έστω και μια άποψη, αρνούμενοι να εισπράξουν ειρωνείες, υπεροπτικές και αλαζονικές συμπεριφορές, ανακατεμένες πολλές φορές με διάφορες “λαϊκίστικες προτροπές” και υποβιβαστικά σχόλια. Και όταν μάλιστα, αυτά προέρχονται από τους βασιλιάδες της αυθαιρεσίας και της υπεκφυγής. Δεν ξέρω αν όλα αυτά έπρεπε να τα γράψω στο θέμα “Ψαλτολόγιο ώρα Μηδέν” αλλά αρκεί μια ματιά στα τελευταία μηνύματα που μου απηύθυναν ο κ. Ζάχαρης και ο κ. Κωνσταντίνου για να διαπιστώστετε του λόγου το αληθές. Έτσι, καθότι αντιλαμβάνομαι πως είστε άνθρωπος νηφάλιος και ίσων αποστάσεων και ακόμα προσπαθώ να στηρίξω μαζί σας αυτή την περίφημη “πολυφωνία” του forum, σας απευθύνω δημόσια (και όχι με ΠΜ) την έκκλησή μου αυτή, γιατί τελικά δεν είναι όλοι έτοιμοι να θυσιάσουν την προσωπική τους ισορροπία, με τέτοιου είδους διαμάχες. Δε θέλω να σας στενοχωρήσω, αλλά πιστεύω πως πρέπει (με τη βοήθεια όλων), να αποκατασταθούν επιτέλους οι κανόνες της δημοκρατίας και του (με σεβασμό στην προσωπικότητα του άλλου) διαλόγου στο forum σας/μας. Για την ώρα πάντως δεν έχω άλλη επιλογή από το να σκληρύνω κι εγώ την στάση και τις διατυπώσεις μου.

Προς διαχειριστή κ. Λιναρδάκη,
§4. Σας ζητώ συγνώμη αλλά ακόμα δεν βρήκα την ευκαιρία να ηχογραφήσω (εν είδει μαθήματος) τις διάφορες εκτελέσεις του συζητούμενου μαθήματος. Θα προσπαθήσω πάντως σύντομα, προσθέτοντας και εξηγήσεις για την κάθε μια.

Παράθεση από Ζάχαρη:
[Επειδή το πράγμα τράβηξε μακριά και δεν έχω όρεξη να το συνεχίσω, διατυπώνω μια τελευταία φορά (σε μορφή άρθρου) τις θέσεις μου και την επακόλουθη στήριξη κι όποιος θέλει ας διατυπώσει τις αντίστοιχες δικές του. Δεν πρόκειται να ξανασχοληθώ με το θέμα αυτό, αν δεν ειπωθεί κάτι καινούργιο με στοιχεία (κι όχι με το τι νομίζει ο καθείς), άλλωστε έχω (όπως ίσως κι άλλοι) και σημαντικότερα πράγματα να κάνω...Εδώ τελείωσα εγώ γι αυτό το θέμα. Θα διαβάσω οτιδήποτε γραφεί, αλλά δεν πρόκειται να ξαναγράψω αν δεν έχω κάτι καινούργιο να προσθέσω σε αυτά που ήδη διατύπωσα.]

Παράθεση από Εμένα:
Εδώ βέβαια, θέλω να επισημάνω, πως από την πλευρά μου θλίβομαι με την απόφαση του κ. Ζάχαρη να αποχωρήσει από τον διάλογο (τη στιγμή μάλιστα που αυτός ξεκίνησε το θέμα που συζητάμε), καθώς τον βρίσκω υψηλού επιπέδου συνομιλητή με «εύστροφη» επιχειρηματολογία, που χαίρομαι να αντικρούω. Θα του συνέστηνα απλώς, να ελέγχει το ύφος του γραπτού του λόγου, γιατί από πολλούς (όχι από μένα, δεν προσβάλλομαι εύκολα) θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έως και «εμπαθές», πράγμα που ο ίδιος δηλώνει ρητά ότι δεν ισχύει και τον πιστεύω.

Παράθεση από Ζάχαρη:
Δεν ήταν τελεσίγραφο, ήταν οι απόψεις μου σε μορφή άρθρου. Σαφώς και τα είχα ξαναγράψει αυτά, αλλά εδώ ήταν όλα μαζί. Δεν με διαβάζετε καλά…

§5. Και πολύ καλά διαβάζω τα γραφόμενα των συνομιλητών μου και πολύ καλά αντιλαμβάνομαι τι θέλουν να πουν. Αν άλλαξε γνώμη στο μεταξύ ο κ. Ζάχαρης, δεν χρειάζεται να ωρύεται. Ούτε είναι κακό, το να αλλάζει κάποιος γνώμη. Κακό είναι, να μην τον αφήνει ο εγωισμός του να το παραδεχθεί και να αλλάζει και τις διατυπώσεις στα γραφόμενά του (βλέπετε στο τέλος του μηνύματος Τελευταία Επεξεργασία 3-11, πολύ μετά αφότου εμμέσως τον προέτρεψα να επανέλθει στο διάλογο). Πάντως με το “ύφος” που επέστρεψε, προσωπικά δεν τον θέλω για συνομιλητή. Έτσι απλά όπως είπα οτι λυπήθηκα που αποχώρησε, δηλώνω τώρα πως λυπάμαι που γύρισε με τέτοιο τρόπο. Αλλά δεν θα τον αφήσω αναπάντητο, γιατί η “τρομοκρατία” που πρεσβεύει αυτό επιδιώκει.

Παράθεση από Ζάχαρη:
Κι ακόμα (όπως μου είπε κι εμένα ένας...φίλος μου*) καλό θα ήταν να μην κάνουμε τους δικηγόρους των άλλων, και πείτε στον φίλο σας που μίλησε για «υπεκφυγή και υπεροψία» να έρθει ο ίδιος να τα γράψει. Και για την πολυφωνία του πράγματος…

§6. Του το είπα. Μετά όμως από το τελευταίο εμπαθές και υβριστικό (πολλές φορές) μήνυμά σας, μάλλον και η δική μου άποψη έχει αλλάξει για τη δυνατότητα συνέχισης διαλόγου μαζί σας. Αυτή η ιδιότυπη “τρομοκρατία”, που προσπαθείτε με μερικούς ακόμα να περάσετε μέσα στο φόρουμ, με την “μειωτική” και την εν πολλοίς “υβριστική” τοποθέτησή σας, απέναντι σε διαφορετικές απόψεις, δε νομίζω οτι αφήνει περιθώρια σε πολλούς ανθρώπους να γράφουν στο φόρουμ μας. Με λίγα λόγια δεν είναι όλοι διατεθειμένοι να τους “λούζετε”, με “οχετούς χειρίστων εκφράσεων”, προκειμένου να υπερασπισθείτε τις αυθαίρετες προσεγγίσεις σας, όπως γράφω και στην παρ. § 3. του παρόντος


Παράθεση από Ζάχαρη:
Δεν νομίζω να μιλάτε σοβαρά…*
Το αυτόγραφο το γράφει*ο ίδιος. Το έντυπο το εκδίδει ένας εκδότης.
Εγώ ξέρω ότι όταν έχουμε μια κάποια αμφιβολία για κάποιο κομμάτι, κοιτάμε πρώτα το αρχικό, το πρωτότυπο. (αν το έχουμε φυσικά)
Τώρα αν αυτό είναι «έωλο» επιχείρημα, μάλλον θα πρέπει ν’ αναθεωρήσετε την έννοια της λέξης «έωλος»*και να βγάλετε λάθος κι όλη την επιστημονική κοινότητα*που χρησιμοποιεί τα αυτόγραφα των εξηγήσεων ως την πρωταρχική και πιο σημαντική προσέγγιση των κειμένων.


§7. Δεν ξέρω, αν μιλάω σοβαρά για το αυτόγραφο. Μιλάω όμως πολύ σοβαρά, όταν σας δηλώνω ευθέως, οτι με τον τρόπο και το ύφος που γράφετε απέχετε πολύ από το να εκφράζετε εσείς έστω και κατά διάνοιαν την “επιστημονική κοινότητα”. Άλλωστε αν νομίζετε οτι κρατάτε το “κλειδί” της επιστημονικής προσέγγισης και όλοι οι υπόλοιποι είναι είτε ημιμαθείς, είτε “πρακτικοί”, είτε “άσχετοι” με την επιστημονική μέθοδο, απατάσθε πλάνην οικτράν. Οι “εξυπνακίστικες” ερωτήσεις-παγίδες, η συνεχής προσπάθεια να βάλετε στο στόμα του συνομιλητή σας πράγματα που δεν λέει και δεν εννοεί (και μάλιστα κατόπιν των εξηγήσεών του), η κουραστική κυκλική αναφορά σας σε επιχειρήματα που είτε δεν στέκουν (αυθαίρετη χρήση διαφορετικής ορολογίας), είτε έχουν ήδη καταρριφθεί (αναφορά σε αυτόγραφο που δεν περιέχει την επίμαχη θέση) δεν συνηγορούν στην επιστημονική σας προσέγγιση. Αν συνυπολογίσουμε και το εμφανές γεγονός της αδυναμίας κατανόησής σας, σε οτιδήποτε έχει να κάνει με μαθηματικούς λόγους διαστημάτων, αλλά και απλών αριθμητικών διατυπώσεων των διαστημάτων σε cents, θα σας πρότεινα να μελετήσετε αρκετά ακόμη (και να μαθητεύσετε με περισσή σεμνότητα) πριν ξαναπροσπαθήσετε να νουθετείτε και να υποδεικνύετε.

Παράθεση από Εμένα:
Το αυτόγραφο, το πολύ-πολύ να το δίδασκε ο ίδιος, οπότε μπορούσε να εξηγήσει και προφορικά τα διαστήματα που γνώριζε ότι έπρεπε να εκτελεστούν.

Παράθεση από Ζάχαρη:
Άρα υποστηρίζετε ότι ο Χουρμούζιος άλλα έγραφε κι άλλα δίδασκε. Σέβομαι
την τοποθέτησή σας, δεν θα συμφωνήσω όμως.

§8. Άλλο ένα αυθαίρετο συμπέρασμα. Είπαμε για το χειρόγραφο πως δεν περιέχει την επίμαχη θέση. (Περισσότερα εδώ §2). Σίγουρα πάντως δεν υποστηρίζω, οτι δεν ήξερε τι έγραφε, επειδή δεν ταιριάζει με την αυθαίρετη δική μου ερμηνεία.

Παράθεση από Εμένα:
Όταν όμως προβαίνει σε έκδοση του έργου του, απευθύνεται πλέον στο ευρύτερο Ιεροψαλτικό κοινό της εποχής του (και σε πολύ μακρινά μέρη), οπότε πρέπει να δείξει ξεκάθαρα τι διαστήματα ακολουθεί το εν λόγω μέλος. Επίσης, ως γνωστόν, μιας εκδόσεως, προηγείται πάντα ένα κατ’ επανάληψιν «ξεψάχνισμα» των κειμένων, για την ανακάλυψη τυχόν λαθών, παραλείψεων κ.λ.π. Όσοι έχουν προβεί σε έντυπη έκδοση μελών, γνωρίζουν καλά τη διαδικασία αυτή και το πόσες διορθώσεις αυτή επιφέρει στο αυτόγραφο.
Παράθεση από Ζάχαρη:
Ακριβώς για αυτό τον λόγο πιστεύω κι εγώ ότι χρησιμοποιήθηκε ο έσω θεματισμός. Επειδή ήθελαν να είναι σίγουροι για τα διαστήματα του ήχου. Απλά εμείς σήμερα το ερμηνεύουμε με την επικρατούσα λογική της χρήσης των φθορών και όχι με την λογική που γράφτηκε.

§9. “Εμείς” το ερμηνεύουμε με τη λογική ακριβώς που γράφηκε, και η φθορά αυτή στη Νέα Μέθοδο πουθενά δεν αναφέρεται ως Έσω Θεματισμός. Είναι δικές σας αυθαιρεσίες, οι εικασίες αυτές και πάτε να τις “νομιμοποιήσετε”. Έγραψα και εδώ §2

Παράθεση από Ζάχαρη:
Και κάτι ακόμα. Αν λοιπόν ο «μετανοιωμένος» Χουρμούζιος «διορθώνοντας» χρησιμοποιεί τον έσω θεματισμό*στο έντυπο «Τον Δεσπότην»*για να δηλώσει όμοιες διφωνίες,*γιατί τότε δεν τον βάζει από την αρχή, αλλά παρακάτω μόλις η μελωδία πλησιάζει στον Γα; Από την αρχή μέχρι εκεί, δεν ήθελε να γίνει διφωνία ομοία;

§10. Γιατί στις “όμοιες διφωνίες” το ΔΙ-ΓΑ-ΒΟΥ είναι ίδιο με το διατονικό. Τόσο δύσκολο είναι να το καταλάβετε κι αυτό; Όσο για το μετανιωμένο Χουρμούζιο, γλαφυρή η περιγραφή σας αλλά δεν θα ακολουθήσω. Πάντως το χργφ του “Άνωθεν” που επισύναψε εδώ ο Γιώργης, έχει φθορά και μάλιστα από την αρχή, ακριβώς για να δείξει τι γίνεται στην επίμαχη φράση (που τουλάχιστον σε αυτό το χργφ υπάρχει)

Παράθεση από Ζάχαρη:
ΑΣ*υποθέσουμε*ότι έχουμε εδώ διφωνία ομοία. Τα διαστήματα (σε 68άρα Χρυσανθινή κλίμακα) που θα παραχθούν είναι:*Ζω 7 Νη 12 Πα 7 Βου 12 Γα, σωστά; Άρα η 4φωνία βρίσκεται 7+12+7+12=*38 μόρια*από την βάση. Όμως στην κλίμακα του Χρυσάνθου η 4φωνία σε όλους τους ήχους είναι*40 μόρια. Άρα το διάστημα της 4φωνίας Ζω-Γα δεν θα ήταν τέλειο, αλλά και δεν θ’ ακούγαμε Γα ψηλό στις ηχογραφήσεις.*
Τα Γα του Πρίγγου και του Ναυπλιώτη είναι όλα ψηλά.

§11. Αφού δεν τα πάτε καλά με τα ακουστικά γιατί προσπαθείτε; Πάντως, καταλαβαίνουμε καλά πως είτε δε με διαβάζετε καλά (σας επιστρέφω την υπεροψία), είτε δεν μπορείτε να κατανοήσετε, την πλήρη ανάλυση των διαστημάτων της “Χρυσανθινής κλίμακας” που μπήκα στον κόπο να σας παρουσιάσω εδώ στην §4 και εδώ στην §17, καθώς και εξήγηση του λάθους εδώ §18. Επειδή είμαι όμως πολύ υπομονετικός δάσκαλος (ρωτήστε και μέλη του forum που διετέλεσαν μαθητές μου, για να σας το βεβαιώσουν), θα σας παραπέμψω εδώ σε ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα από τον κ. Μιχαλάκη, περιλαμβάνεται η μελέτη μου παραστατικά, σας την παραθέτω και σε εικόνα στο τέλος.

Παράθεση από Ζάχαρη:
Κι ακόμα. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης από τον φασματογράφο που μας δίνετε δίδουν μια διφωνία προς τα κάτω (στον Ναυπλιώτη ας πούμε)*Ζω 11 Κε 9 Δι,*(στην Χρυσανθινή 68αρα κλίμακα)σωστά; Η όμοια διφωνία του Χρυσάνθου είναι*7-12. Όπως όμως μας έχετε πει και παλαιότερα η διαφορά των 2 ηχομορίων είναι και ακουστή και εκτελεστή.*Άρα μας λέτε ότι είναι λανθασμένη η διατύπωση του Χρυσάνθου.(παρακάτω έχω και μερικά άλλα πράγματα)
§12. Σας απάντησα στην προηγούμενη παράγραφο ποια είναι τα διαστήματα της όμοιας διφωνίας και αν διαβάσετε και στους 2 πίνακες τα cents, θα καταλάβετε ίσως, τι προσέγγιση πετυχαίνει ο Ιάκωβος. Αν δείτε και σε ένα φασματογράφο το διάγραμμα της φωνής του πιθανόν θα σταματήσετε και αυτές τις χωρίς νόημα (πλην υπεροπτικές) παρατηρήσεις. Αλλά μάλλον, ούτε κανονικό φασματογράφο έχετε δει πότε. Αυτά τα Frequency Analysis, που υπάρχουν ενσωματωμένα στο Cooledit και το Audition, είναι για άλλη δουλειά. Δείχνουν συνάρτηση έντασης και συχνοτήτων, πουθενά δεν μπορείς να δεις γραμμικά τη συχνότητα στο χρόνο. Ή πάρτε το αυτόνομο Sonic_Audio_Analysis που χρησιμοποιεί ο κ. Μιχαλάκης, ή αυτό που χρησιμοποιώ εγώ (to Auto Tune που είναι plug-in). Ψάξτε τα λίγο. Μη σας τα δίνουμε και όλα έτοιμα...

Παράθεση από Εμένα:
Η τοποθέτηση αυτή, θα με συγχωρήσετε για την έκφραση, για μένα τουλάχιστον αποτελεί τον ορισμό της αυθαιρεσίας. Τα μαθήματα που μας παρέδωσαν οι εξηγητές της Νέας Μεθόδου,*ΔΕΝ*είναι γραμμένα στην Παλαιά Γραφή και η φθορά του Μαλακού Χρώματος*ΔΕΝ*είναι ο έσω θεματισμός.

Παράθεση από Ζάχαρη:
Εμένα πάλι ο ορισμός της αυθαιρεσίας μου φαίνεται αυτό που γράψατε! Γιατί πολύ απλά είστε λάθος και στις δύο θέσεις σας.
Πρώτον. Η φθορά του μαλακού χρώματος*είναι ο έσω θεματισμός*είτε σας αρέσει, είτε όχι. Ειλικρινά δεν κατάλαβα το γιατί δεν είναι. Έτσι ονομαζόταν από πριν. Δεν «γεννήθηκε» το 1814…
Και δεύτερον.*Τα κομμάτια αυτά είναι*γραμμένα στην παλαιά και εξηγημένα στην νέα γραφή. Και επειδή ακριβώς έρχονται από την παλαιά, κουβαλούν πράγματα τα οποία μόνο αν κατανοήσουμε την χρήση τους στην παλαιά γραφή θα καταλάβουμε την εφαρμογή τους στην νέα.


§13. Τσεκάρετε λίγο τα ελληνικά σας: Αυθαίρετος δεν είναι αυτός που αποδέχεται μια διδασκαλία (γραπτή και προφορική). Είναι αυτός που που αναιρεί τα γραπτά και τα παραδεδομένα, προβάλλοντας προσωπικές εικασίες. Διαβάστε λίγο το κείμενό σας, που ξέρετε μπορεί να ανάψει το λαμπάκι και να συνέλθετε.

Παράθεση από Εμένα:
Με τη δική σας λογική αυτή θα πρέπει η ύφεσις της Νέας Μεθόδου, να εκλαμβάνεται ως φθορά σκληρού χρώματος (και μάλιστα για να δηλώσει αντίθετη ενέργεια) της Παλαιάς Γραφής και πάει λέγοντας.

Παράθεση από Ζάχαρη:
Μάλλον…«γλωσσέψατε την μπέρδα» σας.*Αφού όμως δεν ασχολείστε με την παλαιά γραφή,*μην γράφετε πράγματα που σας εκθέτουν.

§14. Σας το έγραψα και πριν, αφήστε τις παραινέσεις, σαν ανέκδοτα ακούγονται όταν τα γράφετε εσείς. Για το αν και πόσο ασχολήθηκα και θα ασχολούμαι με την παλαιά γραφή, δεν σας πέφτει λόγος. Αντίθετα εσείς που (τάχαμου) ασχολείστε, διαβάστε τη σελίδα 130 από την έκδοση του Χ. Καρακατσάνη “Θεωρητικόν του Απόστολου Κώνστα του Χίου”, κώδικας 1867 του 1820 Ε.Β.Ε., καθώς και σελ. 182, 183 και 198, από την έκδοση του Γρ. Στάθη, της διδακτορικής διατριβής του Θωμά Αποστολόπουλου “Ο Απόστολος Κώνστας ο Χίος και η Συμβολή του στη Θεωρία της Μουσικής Τέχνης”. Μετά συζητάμε και για το ποιος εκτίθεται.

Παράθεση από Ζάχαρη:
Ο Γα είναι ψηλός*όχι λόγω έλξης αλλά λόγω κλίμακος. Είναι κορυφή 5χόρδου!*Δεν*υπάρχει μελωδική πορεία προς τον Δι για να έλκεται από αυτόν. Η μελωδία εδώ τον Γα «δείχνει»,*δεσπόζει ο Γα δηλαδή σε αυτή την γραμμή.*Άρα να έλκετε ο δεσπόζων φθόγγος, είναι λιγάκι δύσκολο να γίνει…

§15. Αν εσείς καταλαβαίνετε στη φράση μου “βάσει των φυσικών έλξεων που δημιουργεί το Διατονικό Γένος όταν ισοκρατεί ο ΖΩ”, οτι εννοώ έλξη του ΓΑ προς τον ΔΙ (και παριστάνετε και το δάσκαλο... εντάξει κύριε, εννοούσα “βάσει των φυσικών κινήσεων των φθόγγων που δημιουργεί το διατονικό γένος όταν ισοκρατεί ο ΖΩ”), εγώ μόνο κακή προαίρεση μπορώ να δω σε σας. Και αδιαφορία για το αληθινό επιχείρημα που παρουσίασα εδώ §5

Παράθεση από Εμένα:
Τώρα γιατί χρειάζεται κάποιος να χρησιμοποιεί τον έσω θεματισμό για να περιγράψει τα αυτονόητα… τι να πω;

Παράθεση από Ζάχαρη:
Άρα κάνει λάθος ο Χουρμούζιος που χρησιμοποιεί τον έσω θεματισμό στην εξήγηση. Σεβαστή η γνώμη σας, δεν θα πάρω όμως.*

§16. Ηρεμήστε επί τέλους, τον όρο “Έσω Θεματισμό” εννοώ και τη χρήση του από σας, αντί του ορθού “Φθορά Μαλακού Χρώματος”.

Παράθεση από Εμένα:
Από την άλλη κι αυτό το παράδειγμα μπορεί να λειτουργήσει βάσει λογικών συνειρμών κι αντίστροφα (μέθοδος της εις άτοπον απαγωγής).*
Ερώτηση: αφού ο Γρηγόριος υπονοεί τον ΓΑ υψωμένο, στο «Εις Μνημόσυνον…» (και σε άλλα παρόμοια μαθήματα) αφήνοντάς τον τις φυσικές έλξεις του Διατονικού Βαρέως, γιατί σπεύδει να τοποθετήσει την φθορά του Μαλακού Χρώματος στο «τον Δεσπότην», σημειώνοντας και το γράμμα β (ου) δίπλα, ως μέσον του 5χόρδου κάτω ΔΙ -ΠΑ;*
Απάντηση: για να μας κάνει σαφές ότι και στην κάθοδο στο κάτω Δι συνεχίζουμε να εκτελούμε Μαλακό χρωματικό Γένος μέλους «καθ’ ομοίαν διφωνίαν».

Παράθεση από Ζάχαρη:
Να δώσω κι εγώ μια άλλη απάντηση;
Για τον ίδιο πολύ απλό λόγο που ο Χουρμούζιος βάζει έσω θεματισμό στο έντυπο «Τον Δεσπότην» και δεν βάζει στο έντυπο «Άνωθεν».


§17. Λέγε – λέγε κάποιον θα πείσετε έτσι; ωραία μέθοδος. Αν όμως το είχατε υπ' όψιν σας το χργφ. του “Άνωθεν” που ανέβασε ο Γιώργης και το κρύβατε, τότε είστε πραγματικά “επικίνδυνος” για την επιστημονική έρευνα. Λέω, αν...

Παράθεση από Ζάχαρη:
Μας λέτε δηλαδή ότι ο Στανίτσας της Πόλεως κι ο Στανίτσας της Αθήνας, ψάλλουν διαφορετικά. Ή πιο απλά δεν παραδίδει αυτό που παρέλαβε (τουλάχιστον για τα κομμάτια που συζητάμε) από τον καιρό που ήρθε στην Αθήνα και μετά, εφ όσον βάζετε ημερομηνία 1960 – 1964.*


§18. Δεν το λέω εγώ, τα ηχητικά το λένε. Αλλά πάλι, αν ο Άρχοντας, όταν ήρθε από την Πόλη, βρήκε στην Αθήνα αυτές τις παραποιήσεις και ατασθαλίες στα διαστήματα, με τις διγραμμοτρίγραμμες υφεσοδιέσεις και την Αγιοποίηση του Α' ήχου, μπορώ να καταλάβω γιατί κυριολεκτικά “ταμπουρώθηκε” στα διαστήματα της Επιτροπής που (θα έπρεπε να) ήταν τα νόμιμα και αποδεκτά από όλους. Μπορώ να καταλάβω ακόμη, γιατί στη γνωστή συνέντευξη στον Τσιούνη, χαρακτήριζε φου-καράδες και “φανφαρόνους” κάποιους.

Παράθεση από Εμένα:
Εκεί, συμμορφώνονται μια χαρά στο κείμενο και στην ισχύουσα διαστηματική πραγματικότητα της Επιτροπής (άλλως θα τους χαρακτήριζαν οι διάφοροι «ξερόλες» και αγραμμάτους ακόμα, όπως ήδη έσπευσαν να κάνουν με την εκτέλεση του «Άνωθεν»).

Παράθεση από Ζάχαρη:
Για πείτε μου λοιπόν σε αυτό το κομμάτι της ίδιας «μνημειακής παραγωγής» και εκτελέσεως «καθ’ υπόδειγμα», πόσο «συμμορφώνεται μια χαρά στο κείμενο» ο Στανίτσας;* Είναι το κοινωνικό «Γεύσασθε» του Χρυσάφη.*
Κι αν θέλετε ακόμα μπορούμε να πιάσουμε και την έκδοση των καλοφωνικών ειρμών να δούμε κατά πόσο «συμμορφώνεται μια χαρά στο κείμενο» επειδή συμμετέχει σε «μνημειακή παραγωγή» και εκτέλεση «καθ’ υπόδειγμα»… Εκεί να δείτε πόσο ακολουθεί το κείμενο!*
Εμένα να μου επιτρέψετε να διατηρώ τις επιφυλάξεις μου.*


§19. Για διαστηματική πραγματικότητα μίλησα όχι για αναλύσεις στο κείμενο. Οι εκτελέσεις του Άρχοντα είναι όντως υποδειγματικές και χωρίς αυτές θα ήταν φτωχότερη όλη η προσέγγιση στην Μουσική Τέχνη.
Αν ασχολείστε όντως με την παλαιά γραφή και το ανωτέρω δεν το είπατε κατά λάθος, μάλλον για “κόψιμο” είστε. Είναι γνωστός τοις πάσι ο στενογραφικός χαρακτήρας της Παλαιάς Γραφής και η εκτέλεση “από στήθους” μεγάλων θέσεων από τους δεινούς εκτελεστές. Ο Στανίτσας το κάνει και στη Νέα Γραφή, εκτελώντας με ανεπανάληπτο τρόπο, θέσεις που περιγράφονται συνοπτικά μεν στο κείμενο, γνωρίζει όμως “δια ζώσης” εκτελέσεις της ίδιας θέσης πολύ πιο μελισματικές και πλούσιες, που ειδικά στους Καλοφωνικούς Ειρμούς είναι το ζητούμενο. Μα καλά, με ψάλτη συζητάω τόση ώρα...; Θου Κύριε...

Παράθεση από Ζάχαρη:
Για τους «διάφορους ξερόλες»*σας επιστρέφω τον χαρακτηρισμό.

§20. Όχι, κρατήστε τον είναι όλος δικός σας. Προσθέσθε μόνον πριν και το “αμαθείς”.

Παράθεση από Ζάχαρη:
Τα λοιπά του τύπου, «Άρχοντας Αρχόντων» και «…Πατήρ Πατέρων, Ποιμήν Ποιμένων, Δέκατος και Τρίτος των Αποστόλων…*» καλύτερα να τα χρησιμοποιείτε εκεί που μπορεί να πιάνουν, κι όχι σ’ αυτή την συζήτηση. Εκτίθεστε…*

§21. Από όλα αυτά, το πρώτο, θα το χρησιμοποιώ, όσο θέλω και σε όποια συζήτηση θέλω, ενώ με χαρά θα αποδεχθώ να εκτεθώ από την επιλογή μου αυτή.

Παράθεση από Ζάχαρη:
Απλά τυχαίνει ο γραφίστας που επιμελήθηκε το ένθετο (το οποίο σημειωτέον δεν υπάρχει στην έκδοση του 1980 αλλά σε αυτή του 1983) να μην έχει κόψει τα υπόλοιπα πάνω (το τέλος από το «Θρηνώ και οδύρομαι») και κάτω (αρχή του «Άνωθεν») από το «Τον Δεσπότην».*

§22. Απλά, τυχαίνει να τα ηχογράφησε την ίδια εποχή ο Στανίτσας και απλά ο Χατζηγιακουμής τα εξέδωσε σε διαφορετικό χρόνο. Ας περιμένουμε όμως...

Παράθεση από Εμένα:
Εκτός αν υπονοεί, ότι ο Στανίτσας λίγους μήνες πριν πεθάνει και άρρωστος, ήξερε τι ήθελε να πει,
Παράθεση από Ζάχαρη:
Μας λέτε δηλαδή ότι στην συνέντευξη αυτή*δεν ήξερε τι ήθελε να πει, ίσως λόγω γήρατος, ίσως λόγω ασθενείας. Αυτό άραγε το υποστηρίζετε και για τα παρακάτω και παραπάνω της ίδιας συνέντευξης;
Παράθεση από Εμένα:
ενώ στις επίσημες ηχογραφήσεις του Χ’’Γιακουμή …του ξέφυγε! Απίστευτη τοποθέτηση!
Παράθεση από Ζάχαρη:
Απίστευτη τοποθέτηση εγώ θεωρώ την παλαιότερη δική σας να βγάλετε την εξήγηση του Χουρμουζίου…λάθος!*

§23. Αντε πάλι! Εδώ σε ένα όργιο αυθαιρεσίας κόβετε στη μέση τις φράσεις μου, για να βάλετε για μια ακόμη φορά στο στόμα μου πράγματα που ούτε έχω πει, ούτε έχω υπονοήσει. Τι να σας πω; Λυπάμαι, για τα μέσα που χρησιμοποιεί η έλλειψη επιχειρημάτων σας.

Παράθεση από Ζάχαρη:
Εγώ ακόμα*δεν έχω αιτιολογήσει*το γιατί κατά την γνώμη μου εκτελεί αλλιώς το «Άνωθεν» κι αλλιώς το «Τον Δεσπότην». Και έχω γνώμη και άποψη επ’ αυτού που δεν την έχω εκθέσει ακόμα, για τους δικούς μου λόγους.
Μέχρι τώρα πάντως, κάθε φορά που προαναγγέλετε κάτι, τελικά “κοτσάνα” είναι...

Παράθεση από Ζάχαρη:
Περιμένοντας τα οσονούπω ερχόμενα, να δώσω και κανα δυο παραμέτρους για την φασματογραφική εργασία σας.
Κατ’ αρχήν για να έχουμε όμοια διφωνία (έστω κι αν όχι η του Χρυσάνθου 7-12, αλλά η του Ναυπλιώτη 9-11-κατ’ εσάς), τα διαστήματα που γίνονται προς τα κάτω*πρέπει να γίνονται και προς τα πάνω.


§24. Αυτό το παρουσίασα επίσης με ηχητικά, όπου οι Καθαρές 5ες προς τα πάνω του Ναυπλιώτη αποδεικνύουν την επανάληψη των διαστημάτων στα ΓΑ-ΒΟΥ-ΠΑ όπως ΖΩ-ΚΕ-ΔΙ. Επίσης δεν έκρυψα νομίζω πως η φασματοσκοπική εργασία έγινε από τον κ. Μιχαλάκη. Και ο ίδιος με παρέμβασή του έβαλε και τα “περιθώρια λάθους” της μεθόδου που ακολούθησε. Εγώ “με το μάτι” τα μελέτησα και με τους δυο φασματογράφους που αναφέρω στην §12 του παρόντος, και είμαι τελείως καλυμμένος.

Παράθεση από Ζάχαρη:
Τώρα σε αυτές τις*εικασίες*σας δεν μπορώ ούτε να σας ακολουθήσω, αλλά ούτε και να τις συμμεριστώ. Εγώ ακούω τον Σφήκα που ήταν κατά την κοινή ομολογία των Χίων ψαλτών ένας από τους καλύτερους μαθητές του Βινάκη (ίσως ο καλύτερος για κάποιους). Κι ο Σφήκας*δεν λέει διφωνία ομοία. Τώρα για τα «ΩΩΠ» και τα λοιπά, πραγματικά δεν μπορώ να σας ακολουθήσω. (…που κι εγώ όταν κάνω κούνια την κόρη μου πράγματι το λέω…)

§25. Σε αυτό σας απάντησαν και άλλοι. Εγώ θα αρκεστώ να πω, οτι forum διαλόγου είναι εδώ, όταν βλέπετε προσωπικές σκέψεις (που δηλώνονται σαν τέτοιες) και προσπάθειες για εξήγηση ή/και προβληματισμό να μην ειρωνεύεστε. Ο Σφήκας πάντως δεν ψάλλει καμιά έλξη του ΚΕ προς τον ΖΩ. Τα λέει όλα στη θέση τους, σε αντίθεση με αυτό που γράφει στον “πρόλογο...” ο Λ. Αγγελόπουλος (περί διαστημάτων λεγέτου). Τώρα γιατί δεν μπορείτε να ακολουθήσετε τα “ΩΩΠ”, φαίνεται ότι σε παραδοσιακό δάσκαλο δίπλα, δεν καθήσατε.

Παράθεση από Ζάχαρη:
Πείτε μας εδώ μια και πιάσατε τα διαστήματα του Ιακώβου εκτός από τον ελάχιστο της διφωνίας που είναι…ελάσσων (9) και για τον μείζονα τόνο του Ιακώβου (που το περάσατε στο «ντούκου») που την μέτρησή σας είναι*11 ηχομόρια*στην 68άρα κλίμακα του Χρυσάνθου… Άρα εκτός του ότι μεγαλώνει (τι μεγαλώνει…τον κάνει ουσιαστικά ελάσσονα) τον ελάχιστο σύμφωνα με την μέτρησή σας*μικραίνει και τον μείζονα.

§26. Θα σας λέω, εφόσον ρωτάτε ευγενικά. Διαβάστε στην ανάλυση, όχι τις στρογγυλοποιήσεις, αλλά τον ακριβή αριθμό cents. Λάβετε υπ΄όψιν σας το περιθώριο λάθους της μεθόδου (6 cents), λάβετε ακόμα υπ΄όψιν σας οτι σε κατιούσα μελωδία ο φασματογράφος πιάνει τον φυσικό μείζονα τόνο (11,55 της 68άρας κλίμακας) λίγο μικρότερο πάντα και θα έχετε μόνος σας τις απαντήσεις.

Παράθεση από Ζάχαρη:
Εσείς δεν*είχατε γράψει στην αρχή*αυτής της συζήτησης περι της διαφοράς 12/68 και 12/72 και ποιος είναι μεγαλύτερος και λοιπών συναφών θεμάτων :*“Με προσεκτική ακρόαση διαπιστώνουμε και τον μεγαλύτερο μείζονα τόνο από αυτόν της Επιτροπής (12/68 > 12/72).*Είναι μάλιστα και ο ελάχιστος τόνος λίγο μεγαλύτερος (περί τα 8 μόρια στη διαίρεση του Χρυσάνθου και όχι 7, το ακούμε στο ΠΑ-ΒΟΥ ως ΔΙ-ΚΕ)”. Άρα*ούτε 12, ούτε 7, ούτε 8*αλλά*11 και 9.*Μόνος σας αναιρείτε αυτά που γράφατε.
§27. Αν και είναι δική σας επιλογή από τα γραφόμενά μου (γιατί γράφω και οτι ο παραδοσιακός ψάλτης θα πει εύκολα τα “φυσικά” κλασματικά διαστήματα), θα σας παραπέμψω στην αμέσως προηγούμενη απάντηση, που σας απαντάει και εδώ. Θα πρέπει μόνο να δείτε (αν δεν είδατε ήδη) στο αρχείο Excel του κ. Μιχαλάκη, τον μείζονα τόνο του Ναυπλιώτη, σε ανιούσες γραμμές και μετά ξανασυζητάμε αν έχει καμιά σχέση με του πιάνου ή της Επιτροπής

Παράθεση από Ζάχαρη:
Υ.Γ.2*
Να με συγχωράτε που δεν πρόλαβα ν' απαντήσω εντός της προθεσμίας. Ελπίζω να πιαστώ έγκυρος.

Σας συχωράμε. Να προσέχετε μόνο το περιεχόμενο των γραφομένων σας να είναι “έγκυρο”. Γιατί όταν γράφετε έτσι επηρεάζετε και τον (κάποιες φορές) ικανό για γόνιμο διάλογο δάσκαλό σας.

Ευχαριστώ
 

Attachments

  • Sygrisi diastimaton.jpg
    198.4 KB · Views: 27
Last edited:

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
§3. Ακόμη θα ήθελα να σας επιστήσω την προσοχή, σε μια “ιδιότυπη τρομοκρατία” που έχει δημιουργηθεί μέσα στο forum, από διάφορους “επιστημονικίζοντες”, που (όλως τυχαίως) ανήκουν στην ίδια παράταξη, και που με τον επιθετικό και προσβλητικό χαρακτήρα των σχολιασμών τους ενάντια σε οποιαδήποτε αντίθετη άποψη, προσπαθούν να επιβάλουν την δική τους θέση ως “de facto” σωστή.


Δεν βλέπω πώς μπορεί να επιβάλει κανείς καμία άποψη σε κάποιον άλλο. Ο καθένας υποστηρίζει το τί είναι σωστό κατ'αυτόν και το αναφέρει δημόσια ώστε να το διαβάσουν οι 10-20... 1000 μελλοντικοί αναγνώστες του forum και όχι μόνο οι 1-2..5 συνομιλητές. Ένας αναγνώστης μπορεί να διαλέξει την άποψη που τον/την ικανοποιεί ή να ψάξει και να διαμορφώσει δική του άποψη. Δεν βλέπω κάποια παράβαση εδώ. Συγνώμη. Εάν νομίζετε (όλοι, όχι μόνο για το Χάρη Συμεωνίδη) οτι δώσατε τα επιχειρήματά που σας καλύπτουν επί του θέματος δεν βλέπω προσωπικά το λόγο να συνεχίζεται η συζήτηση ιδιαίτερα σε αυτό το ύφος. Μας κουράζει όλους πιστεύω.


Οι περισσότεροι από όσους γνωρίζω πως παρακολουθούν κατά καιρούς το forum, διστάζουν να γράψουν έστω και μια άποψη, αρνούμενοι να εισπράξουν ειρωνείες, υπεροπτικές και αλαζονικές συμπεριφορές, ανακατεμένες πολλές φορές με διάφορες “λαϊκίστικες προτροπές” και υποβιβαστικά σχόλια. Και όταν μάλιστα, αυτά προέρχονται από τους βασιλιάδες της αυθαιρεσίας και της υπεκφυγής. Δεν ξέρω αν όλα αυτά έπρεπε να τα γράψω στο θέμα “Ψαλτολόγιο ώρα Μηδέν” αλλά αρκεί μια ματιά στα τελευταία μηνύματα που μου απηύθυναν ο κ. Ζάχαρης και ο κ. Κωνσταντίνου για να διαπιστώστετε του λόγου το αληθές. Έτσι, καθότι αντιλαμβάνομαι πως είστε άνθρωπος νηφάλιος και ίσων αποστάσεων και ακόμα προσπαθώ να στηρίξω μαζί σας αυτή την περίφημη “πολυφωνία” του forum, σας απευθύνω δημόσια (και όχι με ΠΜ) την έκκλησή μου αυτή, γιατί τελικά δεν είναι όλοι έτοιμοι να θυσιάσουν την προσωπική τους ισορροπία, με τέτοιου είδους διαμάχες. Δε θέλω να σας στενοχωρήσω, αλλά πιστεύω πως πρέπει (με τη βοήθεια όλων), να αποκατασταθούν επιτέλους οι κανόνες της δημοκρατίας και του (με σεβασμό στην προσωπικότητα του άλλου) διαλόγου στο forum σας/μας. Για την ώρα πάντως δεν έχω άλλη επιλογή από το να σκληρύνω κι εγώ την στάση και τις διατυπώσεις μου.

Ο καθένας είναι ελεύθερος να συμμετάσχει ή όχι στο Ψαλτολόγιον. Προσωπικά, θα μου άρεσε να συμμετείχαν όλοι παραβλέποντας τις "παραφωνίες" που όντως υπάρχουν και πάντοτε θα υπάρχουν όπως και σε κάθε ζωντανή κοινωνία (και μάλιστα ψαλτική!). Εάν προσωπικά δεν μου αρέσει να συζητώ με κάποιον ή για κάποιο θέμα, απλά δεν το κάνω. Τίποτα δεν με εμποδίζει όμως να πώ την άποψή μου για όποιον πιστεύω οτι θα ωφεληθεί από αυτήν. Συμφωνώ με τα περί σεβασμού και πολυφωνίας και δημοκρατίας. Δεν συμφωνώ και κανείς από τους συντονιστές με τα ειρωνικά, υποβιβαστικά σχόλια από όπου και εάν προέρχονται. Θυμίζω οτι οι συντονιστές παρατήρησαν δημόσια προς όλες τις κατευθύνσεις ήδη αρκετές φορές (εις μάτην ώς φαίνεται). Αφήσαμε τα μηνύματα έκτοτε απείραχτα επειδή ζητήσατε να συνεχιστεί αυτή η συζήτηση και να μην κλείσει. Μερικά μέλη ήδη χαρακτήρισαν ενδιαφέρουσα τη συζήτηση ώς τώρα και προσέθεσαν υλικό. Με το "οφθαλμόν αντί οφθαλμού" δεν θα βγεί άκρη και το γνωρίζουμε (το έχουμε ξαναδεί και ήδη προειδοποιήσαμε). Ας δώσουμε τόπο στην ειρωνία και τη μείωση του "αντιπάλου". Δεν είμαστε αντίπαλοι έστω και εάν διαφωνούμε ο ένας με τον άλλο σε κάποια θέματα. Ευχαριστώ.
 

V_Zacharis

Παλαιό Μέλος
Αν και κάπου τα έχω ξανακούσει αυτά τα περι τρομοκρατίας, λέω να μην απαντήσω, γιατί δεν έχει φύγει ακόμα ο Bush, και προβλέπω να μου στέλνει κανα Τomahawk συστημένο στα Γρεβενά…
§5. Και πολύ καλά διαβάζω τα γραφόμενα των συνομιλητών μου και πολύ καλά αντιλαμβάνομαι τι θέλουν να πουν. Αν άλλαξε γνώμη στο μεταξύ ο κ. Ζάχαρης, δεν χρειάζεται να ωρύεται. Ούτε είναι κακό, το να αλλάζει κάποιος γνώμη. Κακό είναι, να μην τον αφήνει ο εγωισμός του να το παραδεχθεί και να αλλάζει και τις διατυπώσεις στα γραφόμενά του (βλέπετε στο τέλος του μηνύματος Τελευταία Επεξεργασία 3-11, πολύ μετά αφότου εμμέσως τον προέτρεψα να επανέλθει στο διάλογο).
Στις 3-11 έκανα μια ακόμη συμπλήρωση μουσικών κειμένων (το γράφω και μέσα στο μήνυμα ότι θα το έκανα εν καιρώ), που δεν είχα μαζί μου (λόγω Γρεβενών) όταν το έγραφα. Κάποια στιγμή θα κάνω κι άλλη μία συμπλήρωση (με το «Εις μνημόσυνον» του Πέτρου στην παλαιά). Το έκανα (και θα το ξανακάνω) για να είναι πιο πλήρες το μήνυμα.

Επειδή ουδέν κρυπτόν όμως υπο το διαδίκτυον (Google speaking), δείτε πως ήταν η σελίδα πριν την «τρομοκρατική» μου ενέργεια να αλλάξω την διατύπωσή μου για…να σας μπερδέψω εσάς κι όλο το Ψαλτολόγιο. Δεν μου φαίνεται να άλλαξα και…καθόλου την διατύπωση…
Πάντως με το “ύφος” που επέστρεψε, προσωπικά δεν τον θέλω για συνομιλητή. Έτσι απλά όπως είπα οτι λυπήθηκα που αποχώρησε, δηλώνω τώρα πως λυπάμαι που γύρισε με τέτοιο τρόπο. Αλλά δεν θα τον αφήσω αναπάντητο, γιατί η “τρομοκρατία” που πρεσβεύει αυτό επιδιώκει.
Πείτε μου όμως για να μην κάθομαι να γράφω: θα συνομιλήσουμε ή απλά θα απαξιώσετε να συνομιλήσετε μαζί μου; Μην γράφω τζάμπα… (έχω και κάτι «γκαζάκια» να βάλω σε τράπεζες)

Τα υπόλοιπα αφού ξεκαθαρίσουμε αυτό πρώτα.
 
Last edited:

haris1963

παλαιότατο μέλος
Πείτε μου όμως για να μην κάθομαι να γράφω: θα συνομιλήσουμε ή απλά θα απαξιώσετε να συνομιλήσετε μαζί μου; Μην γράφω τζάμπα… (έχω και κάτι «γκαζάκια» να βάλω σε τράπεζες)
Βασίλη,
Δεν είμαι εγώ αυτός που θα απαξιώσει οποιονδήποτε άνθρωπο και με όλο που είσαι αυτός που έφερε πολύ "εμπάθεια" στη συζήτηση (από την αρχή σου συνέστησα την προσοχή και για ένα διάστημα τουλάχιστον εισακούστηκα),
Θα μου επιτρέψεις γιατί έχει γενέθλια η κόρη μου (κλείνει τα 5 σήμερα) να φύγω τώρα. Πες οτι τα είπαμε και ξεθυμάναμε και ας αλλάξουμε ύφος σε παρακαλώ,
Ευχαριστώ
 
Top