Πυκνωτικό ή δυναμικό μικρόφωνο

gankostas

Νέο μέλος
Συνάδελφοι καλημέρα.σας γράφω από Χίο.Είμαι πρωτοψάλτης στον ιερό ναό Παναγίας Ερειθιανής Βροντάδου.χρησιμοποιώ πυκνωτικό μικρόφωνο electrovoice PL37 πολύ καλό για την τιμή του[110 ευρώ].θέλω και κάποια άλλη πρόταση σε προσιτή τιμή εκτός του c535 της AKG που είναι πολύ ακριβό.
Αντιμετωπίζω επίσης το εξής θέμα:ο ναός δεν έχει τρούλο ,η μικροφωνική εγκατάσταση είναι πολύ καλή,δεν έχω όμως το κατάλληλο βάθος .ορισμένες φορές οι πιστοί διαμαρτύρονται για την ένταση, αν όμως μειωθεί, δεν ακούω αυτά που ψάλλω.Γνωρίζετε συνάδελφοι πόσο σημαντικό είναι αυτό.Επίσης δεν έχω μόνιτορ.Μήπως φταίει και αυτό;Αναμένω προτάσεις και γνώμες. Συγχαρητήρια για το forum.ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΗ ΧΙΟ.

Συνάδελφοι ψάχνω ένα πυκνωτικό ή καλό δυναμικό μικρόφωνο σε προσιτή τιμή . Έχω το electrovoice PL 37.Είμαι αρκετά ικανοποιημένος αλλά αναμένω και κάποιες άλλες προτάσεις.
 
Last edited by a moderator:
Το θέμα μόνιτορ είναι το πενήντα της εκατό της αποδόσεως ενός (γενικότερα) μουσικού πόσο μάλλον ενός ψάλτη ο οποίος δεν συνοδεύεται από όργανα(ώστε να ακούει μια τονική). Γιαυτό το λόγο κατά τη γνώμη μου χρησιμοποιήστε ένα ηχείο κοντά στο αναλόγιο ώστε να λυθούν πολλά θέματα στην ακουστική.
Από μικρόφωνα θα σας πρότεινα πάντα πυκνωτικό και συγκεκριμένα αυτό: http://access-prostage.gr/page/default.asp?id=24&la=1&prID=922. Τώρα για βάθος συνήθως στους ναούς το δίνει ο ίδιος ο ναός με το σχήμα του. Εκτός αυτού υπάρχουν εξωτερικοί μίκτες οι οποίοι δίνουν βάθος και άλλα εφέ αλλά ταυτόχρονα έχουν και κάποιο κόστος.
 

Μανώλης Παπαδάκης

Πρωτοψάλτης Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Εξω Μουλιανών
Εγώ σου προτείνω δυναμικό και συγκεκριμένα αυτό..Είναι απ'τα καλύτερα μικρόφωνα της αγοράς..Αξίζει τα λεφτά του..Το έχω δοκιμάσει..πολύ καλό και δεν μικροφωνίζει όπως τα πυκνωτικά!!!

Με μια μικρή κονσολίτσα της behringer που έχει και εφέ κι ένα αυτοενισχυόμενο ηχείο π.χ. της ίδιας εταιρείας και εδώ έχεις ένα δυνατό σετ για να σε στηρίζει στο ψάλσιμο σου.
Νομίζω ένα καλοφτιαγμένο μόνιτορ ανεβάζει ένα ψάλτη κατά πολύ..
Τα παραπάνω κοστίζουν περίπου 430-450 euro.

Ελπίζω να βοήθησα.

ΥΓ. Γνώμη μου είναι να δώσεις κατι παραπάνω και να μείνεις ευχαριστημένος παρά να δώσεις λίγα και να μη κάνεις την δουλειά σου. Μπορείς να πας και σε κάτι πιο φθηνό (-50 euro) αγοράζοντας το shure beta 57, αλλά δεν το έχω για να εκφέρω γνώμη..
 

evangeloskarp

Παλαιό Μέλος
Περιττά έξοδα για κάτι που στην ουσία δεν χρειάζεται ,μιλάω για το μικρόφωνο .

Ηχείο χρειάζεται κοντά στο αναλόγιο για να ακούς τη φωνή σου το είπε και παραπάνω ο¨Γιώργος Λιούλιος¨

Εκτός απο αυτό και εσύ θα γλυτώσεις σε χρήμα και οι πιστοί δεν θα διαμαρτύρονται πιά !!.
 

Μανώλης Παπαδάκης

Πρωτοψάλτης Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Εξω Μουλιανών
Περιττά έξοδα για κάτι που στην ουσία δεν χρειάζεται ,μιλάω για το μικρόφωνο .

Ηχείο χρειάζεται κοντά στο αναλόγιο για να ακούς τη φωνή σου το είπε και παραπάνω ο¨Γιώργος Λιούλιος¨

Εκτός απο αυτό και εσύ θα γλυτώσεις σε χρήμα και οι πιστοί δεν θα διαμαρτύρονται πιά !!.

Ηχογράφησε τον εαυτό σου με και χωρίς ένα καλό μικρόφωνο και ανάρτησε το εδώ να δούμε αν είναι περιττό το μικρόφωνο, και δεν χρειάζεται..
 
Last edited:

Χρύσανθος80

Παλαιό Μέλος
Αγαπητέ συνάδελφε θα σου πώ τι έχω κάνει εγώ στο ναό που αντιμετώπιζα όχι ίδιο αλλά παρόμοιο πρόβλημα.
Καταρχήν πήρα τις γραμμές των δύο μικροφώνων που είχε και τις έβαλα στις θέσεις των ήχείων μίας ατομικής ΨΗΦΙΑΚΗΣ κονσόλας PHONIC A440.
Επειτα γύρισα το εφφέ της κονσόλας στο κανάλι 15 ή 23 που είναι το βάθος θεάτρου και το βάθος σπηλαίου αντίστοιχα.
Το μικρόφωνο που χρησιμοποιώ είναι το SCHENNHAISER 815J. Φθηνό και καλό. Επίσης άλλη επιλογή είναι και το πυκνωτικό της AKG C-3000 μιάς και η κονσόλα έχει phanton power.
Aν θές να σε πληροφορήσω σε κάτι αλλο στειλε μου μην με το γνωστό τρόπο του Ψ.
 

gankostas

Νέο μέλος
Αγαπητέ συνάδελφε ΧΡΥΣΑΝΘΕ 80 ευχαριστώ πολύ.θα ήθελα να σε ρωτήσω εάν μπορώ να χρησιμοποιήσω μια μικρότερη κονσόλα.θα την έχω δίπλα μου στο αναλόγιο;Επίσης πρότεινέ μου και κάποιο άλλο μικρόφωνο σε προσιτή τιμή.Να είσαι καλά και αναμένω απάντηση.
 

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
Ηχογράφησε τον εαυτό σου με και χωρίς ένα καλό μικρόφωνο και ανάρτησε το εδώ να δούμε αν είναι περιττό το μικρόφωνο, και δεν χρειάζεται..

Νομίζω ότι έγινε παρανόηση. Το ζήτημα που έθεσε ο evangeloskarp δεν είναι η σύγκριση ψαλσίματος με ή χωρίς μικρόφωνο, αλλά το ψάλσιμο με όποιο μικρόφωνο τυχαίνει να υπάρχει στον ναό σε σχέση με ένα καλύτερο που μπορεί κανείς να αγοράσει με δικά του χρήματα. Και σ' αυτό θα συμφωνήσω, ότι είναι «... περιττά έξοδα ...». Αν ο ναός θέλει καλύτερο ήχο ας αποταμιεύσει χρήματα για καλύτερο μικρόφωνο (και εγκατάσταση φυσικά). Αν το θέλουν οι εκκλησιαζόμενοι, ας κανουν έρανο, για να το κάνουν δωρεά. Σε μένα τουλάχιστον δεν περισσεύουν τα χρήματα. Κι αν υποθέσουμε ότι τύχαινε να χαλάσει αυτό που έχω (που είναι του ναού), τότε θα έψελνα και χωρίς μικρόφωνο, μέχρι τελικής ...πτώσεως.
 
Πάντως εγώ επιμένω ότι τι διαφορά δε θα τη κάνει το μικρόφωνο, ένα ηχείο για να ακούς τον ήχο. Ας υποθέσουμε ότι έχει ένα πολύ καλό μικρόφωνο όπως το AKG C414 που η τιμή του ξεπερνά τα 1000ΕΥΡΩ αυτό δε σημαίνει ότι θα διορθωθεί το πρόβλημα. Το ηχείο είναι αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο εκτός του μικροφώνου. Και ένα άριστο ήχο αν πάρει ένα μικρόφωνο αν δεν υπάρχει το κατάλληλο μέσο να βγει σωστά δε λέει τίποτα. Καλά μικρόφωνα αναζητούμε όταν έχουμε καλά ηχεία. Είναι βασική προϋπόθεση.
 

Βασίλης Κιαμηλίδης

Βασίλης Κιαμηλίδης
Εγώ πρόσθεσα πολύ κοντά μας ένα ακόμη ηχείο όμοιο με τα υπάρχοντα, προσθέτοντας ένα ποτισιόμετρο με το οποίο μειώνω την ένταση μόνον αυτού του μεγαφώνου ( για την αποφυγή των γνωστών προβλημάτων) και ρυθμίζοντας τη θέση του ηχείου πάνω-κάτω δεξιά-αριστερά) έχω το αποτέλεσμα που θέλουμε. Δηλαδή ακούμε την φωνή μας μόνον από το μεγάφωνο, ώστε να ακούμε και εμείς αυτά που ακούει ο κόσμος και να παίρνουμε τα κατά περίπτωση μέτρα προς αποφυγή των γνωστών προβλημάτων.
Εξυπακούεται ότι χρειάζεται παράλληλα και η σχετική αναλυτική ρύθμιση των μικροφώνων.
Στο αναλόγιο έχουμε 4 μικρόφωνα ρυθμισμένα για εμάς τους βασικούς, και άλλα δύο για Φίλους που μας τιμούν με την αγάπη τους, επίσης ειδικά ρυθμισμένα για αυτούς.
 

Μανώλης Παπαδάκης

Πρωτοψάλτης Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Εξω Μουλιανών
Κι εγώ το ίδιο εννοώ κ.Νεοκλή, εννοείται ό,τι αν δεν έχεις ένα καλό σύστημα δεν έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα, αυτό ισχύει για όλα τα συστήματα. Μπορείς να έχεις το καλύτερο μικρόφωνο του κόσμου, το καλύτερο ηχείο του κόσμου και να σε κρεμάει το καλώδιο το οποίο μπορεί να είναι κακής ποιότητας. Αλλά σίγουρα βελτιώνεται η απόδοση σου με την χρήση ενός καλού μικροφώνου κι ένός καλύτερου συστήματος. Ειδικά εαν η ακουστική του ναού είναι κακή. Αλλιώς δεν θα υπήρχε λόγος ύπαρξης του στον ναό. Αυτό ήθελα να πω στο προηγούμενο μην μου. Πιστεύω να έγινα κατανοητός αυτήν την φορά!

ΥΓ Τυχερός ο ψάλτης ο οποίος μπορει να εισηγηθεί κάτι λογικό για το ψαλτήρι του στον προϊστάμενο του και εισακουστεί.
 

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
... Στο αναλόγιο έχουμε 4 μικρόφωνα ρυθμισμένα για εμάς τους βασικούς, και άλλα δύο για Φίλους που μας τιμούν με την αγάπη τους, επίσης ειδικά ρυθμισμένα για αυτούς.

Πλούσιος ναός .... !:)
 

evangeloskarp

Παλαιό Μέλος
Ηχογράφησε τον εαυτό σου με και χωρίς ένα καλό μικρόφωνο και ανάρτησε το εδώ να δούμε αν είναι περιττό το μικρόφωνο, και δεν χρειάζεται..

Μά ο άνθρωπος λέει πως έχει καλό μικρόφωνο :

¨¨χρησιμοποιώ πυκνωτικό μικρόφωνο electrovoice PL37 πολύ καλό για την τιμή του[110 ευρώ] ¨¨

Δεν είπε πως δεν είναι καλό, για να διαφωνήσω ώς προς την ποιότητα
ηχογράφησης ενός ποιοτικού μικροφώνου με την ηχογράφηση ενός μη ποιοτικού .

Δεν είπε κανείς πώς δεν χρειάζεται το μικρόφωνο στο αναλόγιο μόνος σου το λές .
 

Μανώλης Παπαδάκης

Πρωτοψάλτης Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Εξω Μουλιανών
Αγαπητέ Evangeloskarp απαντάω αναλυτικά και με επιχειρήματα και βάζω παραθέσεις...
χρησιμοποιώ πυκνωτικό μικρόφωνο electrovoice PL37 πολύ καλό για την τιμή του[110 ευρώ].θέλω και κάποια άλλη πρόταση

Μας λέει ό,τι είναι πολύ καλό για την τιμή του, κι όχι ο,τι είναι πολύ καλό.
(Βέβαια στο 2ο μήνυμα του, γράφει ό,τι είναι αρκετά ικανοποιημένος και μας ψιλομπερδεύει)
Άρα αμέσως θέτει θέμα μικροφώνου και από τα συμφραζόμενα του καταλαβαίνουμε ό,τι ψάχνει ένα καλύτερο μικρόφωνο. Ψάχνει για άλλο μικρόφωνο. Από τον τίτλο μας θέτει το δίλλημα, πυκνωτικό ή δυναμικό; Άρα θέλει ένα καλύτερο μικρόφωνο, δυναμικό ή πυκνωτικό. Εγώ απάντησα δυναμικό και εξήγησα ό,τι δεν μικροφωνίζει (του έστειλα και πμ με λεπτομέρειες)

Αντιμετωπίζω επίσης το εξής θέμα:ο ναός δεν έχει τρούλο ,η μικροφωνική εγκατάσταση είναι πολύ καλή,δεν έχω όμως το κατάλληλο βάθος

Ο ναός για να αποκτήσει τρούλο δεν γίνεται, οπότε καταλλήγουμε σε άτοπο, οπότε πρέπει να δημιουργήσουμε τεχνητό βάθος, πως; Εξήγησα πως γίνεται και πρότεινα στο 1ο μου μήνυμα σ'αυτό το θέμα.

.ορισμένες φορές οι πιστοί διαμαρτύρονται για την ένταση, αν όμως μειωθεί, δεν ακούω αυτά που ψάλλω.

Πρέπει να βρεθεί μια μέση λύση που θα ικανοποιεί και το ψάλτη και τους πιστούς, δηλ. ο μεν να ακούει τον εαυτό του, οι δε να ακούνε σε υποφερτα ντεσιμπελς τον ήχο, την ψαλμωδία, ώστε να μπορέσουν να προσευχηθούν, αυτό πετυχαίνεται μόνο με ένα καλό μόνιτορ, ξανακοίταξε το 1ο μήνυμα.

Γνωρίζετε συνάδελφοι πόσο σημαντικό είναι αυτό.

Το γνωρίζουμε όλοι μας.


Επίσης δεν έχω μόνιτορ.Μήπως φταίει και αυτό;
Είναι ο πιο σημαντικός λόγος ύπαρξης του προβλήματος, αν δεν έχεις μόνιτορ σε μια εκκλησία με κακή ακουστική, ανεβάζεις την ένταση για να ακούσεις τον εαυτό σου και οι πιστοί διαμαρτύρονται :mad::mad:στον ιερέα ή σε εσένα, αναγκάζεσαι να χαμηλώσεις:(:(, μέχρι να δεις ό,τι δεν ακούς τον εαυτό σου και ρωτάς τον ιερέα <<μπορούμε να ανεβάσουμε λίγο την ένταση;>>:confused::confused: υποθέτω ό,τι αρκετοί το έχουν ζήσει αυτό. Είναι ένας φαύλος κύκλος..

Αναμένω προτάσεις και γνώμες.

Την είπα την γνώμη μου..Με ηχείο (σκέτο) θα χει καλή επιστροφή, συμφωνώ, αλλά δεν θα χει βάθος. Εδώ πρέπει να προσθέσουμε ό,τι ακόμα και η θέση του ηχείου μετράει ως προς το ψαλτήρι, δηλ. αν είναι μπροστά, πίσω στα πλαϊνά και σε πόση απόσταση..αυτό μπορείς να το δεις μόνος σου είτε με πειραματισμούς είτε καλόντας έναν που γνωρίζει..

Συγχαρητήρια για το forum.

Συγχαρητήρια στους συντονιστές που μας υπομένουν και στον κ.Κουμπαρούλη.


Έχω το electrovoice PL 37.Είμαι αρκετά ικανοποιημένος αλλά αναμένω και κάποιες άλλες προτάσεις.

Αφού είσαι αρκετά ικανοποιημένος, γιατί θέλεις ν'αλλάξεις το μικρόφωνο;;:confused:
 

Βασίλης Κιαμηλίδης

Βασίλης Κιαμηλίδης
Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο neoklis
Πλούσιος ναός .... !
Και βέβαια είναι πλούσιος ο ναός, διότι οι κάτοικοι της Κουλούρας έχουν πλούσια καρδιά που με "σκλάβωσαν" με την αγάπη τους σε όλα, για 25 περίπου χρόνια.
Η συνεργασία μας με τον Ιερέα είναι άριστη και αμοιβαία βεβαίως.
Τη διαχείριση των ηχητικών την ανέθεσε σε μένα, που έχω και φίλους που με συμβουλεύουν κατάλληλα και δωρεάν βεβαίως, και μόνον 3 έχουμε κλειδιά, ώστε να αποτρέπονται αλλαγές.
Δεν μας είπε ποιος τα πληρωσε!:wink::D
Και φυσικά ο Ναός με την ειδική για το σκοπό αυτό συνδρομή βεβαίως των ενοριτών δωρητών.

Επίσης στο αναλόγιο έχω και ατομικό εκουαλάιζερ της boss καθώς και μηχανισμό φάντομ λόγω του ότι το εκουαλάιζερ δεν λειτουργεί με την τάση φάντομ της κονσόλας, από το οποίο και κάνω μικρορυθμίσεις ανάλογα με την περίσταση. Αυτά βεβαίως εγώ τα πλήρωσα διότι εμένα με διευκολύνουν τα μέγιστα, και τα θεωρώ προέκταση της φωνής μου.

Όλα αυτά βεβαίως από μόνα τους δεν λύνουν προβλήματα, αλλά χρειάζεται αποκλειστική διαχείριση των ηχητικών από γνώστη ρύθμισης, ώστε όλοι να έχουμε άριστο ήχο χωρίς να μειώνονται οι εντάσεις στα μικρόφωνα των άλλων, και τις ρυθμίσεις τις έκανα ατομικά για τον κάθε ψάλοντα, ενώ τις ρυθμίσεις τις τροποποιώ όταν βγαίνουν ή μπαίνουν τα χαλιά.
 

Μανώλης Παπαδάκης

Πρωτοψάλτης Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Εξω Μουλιανών
, ενώ τις ρυθμίσεις τις τροποποιώ όταν βγαίνουν ή μπαίνουν τα χαλιά.

Εγώ στην ενορία που έψαλλα είχα παρατηρήσει το εξής. Το πρωι που ήταν σχεδόν άδεια η εκκλησία είχε καλύτερη ακουστική, και επιστροφή καθώς και περισσότερο βάθος, ενώ όταν γέμιζε μετά την Θεία Λειτουργία έπρεπε να αυξήσουμε λίγο την ένταση στην κονσόλα.
 

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
... Το πρωι που ήταν σχεδόν άδεια η εκκλησία είχε καλύτερη ακουστική, και επιστροφή καθώς και περισσότερο βάθος, ενώ όταν γέμιζε μετά την Θεία Λειτουργία έπρεπε να αυξήσουμε λίγο την ένταση στην κονσόλα.

Οι άνθρωποι (όπως και οι κουρτίνες,τα χαλιά, τα διάφορα απορροφητικά υλικά κλπ.) αυξάνουν την ηχοαπορρόφηση, με αποτέλεσμα να μειώνεται η αντήχηση. Σε ένα ναό με καλή ηχητική αυτό "ρίχνει" την ένταση του ήχου (που συνήθως υποβοηθείται από την αντήχηση). Σε εκκλησίες όμως με κακή ηχητική (όταν αυτή οφείλεται σε υπερβολική αντήχηση, λόγω των πολλών σκληρών ανακλαστικών υλικών π.χ. μάρμαρα, και της έλλειψης σχετικής μελέτης) στην πραγματικότητα βελτιώνουν την ηχητική (βέβαια πάλι χρειάζεται αύξηση της έντασης).
 

Χρύσανθος80

Παλαιό Μέλος
Η κονσόλα αυτή που σου προτείνω εγώ την έχω δίπλα μου γιατί είναι πολύ μικρή. Το SCHENNHAISER που σου πρότεινα έχει 60-70 ευρώ.
 

agrovas

Βασίλης Αγροκώστας
Η κονσόλα αυτή που σου προτείνω εγώ την έχω δίπλα μου γιατί είναι πολύ μικρή. Το SCHENNHAISER που σου πρότεινα έχει 60-70 ευρώ.

Αποστόλη, εγώ έχω Sennheiser μικρόφωνο. Είναι άλλη μάρκα απ' αυτή που γράφεις εσύ;
 
Top