Συνέντευξη με τον Κωνσταντίνο Αγγελίδη από την Πειραϊκή Εκκλησία.

greek487

Tasos N.

http://vimeo.com/65974669

Μια επίσημη συνέντευξη διαθέτω στην αγάπη σας όπου ο κ. Κωσταντίνος Αγγελίδης, Πρωτοψάλτης, Διευθυντής του Βυζαντινού Χορού "Τρόπος", και Διδάσκαλος της Ψαλτικής Τέχνης, διηγείται την βιογραφική του μουσική ιστορία, τεκμηριώνει της μουσικές του πρακτικές, και εξηγεί διάφορα ζητήματα που αφορούν την βυζαντινή μουσική παράδοση (ρεπερτόριο, απηχήματα, ισοκράτημα, αναλύσεις, γραπτή και προφορική παράδοση, Άγιον Όρος και Κωνσταντινούπολη, εκκλησιαστικό ύφος και ήθος κ.α.).

Ευχαριστούμε Δάσκαλε και Πειραϊκή Εκκλησία! Ευχόμαστε να είναι η πρώτη από πολλές τέτοιες εκπαιδευτικές και ωφέλιμες συνεντεύξεις!

 
Last edited by a moderator:

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής

http://vimeo.com/65974669.... Ευχόμαστε να είναι η πρώτη από πολλές τέτοιες εκπαιδευτικές και ωφέλιμες συνεντεύξεις!


Πρώτη φορά μεταδίδεται συνέντευξη ψάλτου από την Πειραϊκή Εκκλησία; Ή οι προηγούμενες δεν ήταν εκπαιδευτικές και ωφέλιμες; Ή ... ;
 

tsak77

Χρῆστος Τσακίρογλου
Πρώτη φορά μεταδίδεται συνέντευξη ψάλτου από την Πειραϊκή Εκκλησία; Ή οι προηγούμενες δεν ήταν εκπαιδευτικές και ωφέλιμες; Ή ... ;
Εντάξει, ο Τάσσος δεν το γράφει έτσι ούτε φαίνεται κάτι τέτοιο εάν δει κανείς την ανακοίνωση στη σύνταξή της, αλλά αναφέρει τα επίθετα αυτά σε αυτόν που έδωσε τη συνέντευξη και μόνο. Και συ βρε Τάσσο όμως, χαλαρά με το λιβάνι (φιλικά στο λέω). Ας ανεβάζει ο καθένας αυτό που θέλει σεμνά και ταπεινά χωρίς σάλτσες, ιδιαιτέρως εφόσον είναι γνωστό ότι πυροδοτούνται καταστάσεις. Εκτός κι αν όλο αυτό γίνεται σκοπίμως όπως γίνεται και δεν ξέρω εάν όντως θα ωφελίσει σε τελική ανάλυση το να πάει η συζήτηση στο Κυπριακό... Όπως ένας σωστός δημοσιογράφος - ανταποκριτής πρέπει απλά να παρουσιάζει την είδηση και να την κρίνει ο δέκτης (άσχετο, αλλά βάση της σημερινής δημοσιογραφίας εδώ γελάνε), έτσι και συ μετέφερε το γεγονός ανάλογα.
 

Nikos L.

Παλαιό Μέλος
Όντως ωφέλιμη κ εκπαιδευτική η "συνέντευξη" (περισσότερο ομιλία φανηκε).
Είπε τα πράγματα με απλό τρόπο κ μου έκανε εντύπωση η παράθεση των προσωπικών του βιωμάτων κ οι επαφές που είχε ο ίδιος με τους φορείς της παράδοσης.
 

EIRYK EMNOSHELE

Qu'est-ce que je ferais sans toi?
Βρίσκω τον κύριο Κωνσταντίνο Αγγελίδη ιδιαίτερα μεγάλο κεφάλαιο για την ψαλτική. Πραγματικά πολύ χρήσιμη η συνέντευξη αυτή. Ωστόσο πιστεύω πως βοηθά όσο γίνεται να βρίσκεται σε ένα μέρος το σχετικό υλικό. Θυμόμαστε άλλωστε πριν λίγο καιρό τη συνέντευξη που έδωσε στο ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Με βάση τα παραπάνω δημιουργήθηκε μια σελιδούλα μέσω της οποίας πιστεύω πως μπορεί ο οποιοσδήποτε να κατανοήσει περισσότερο και ταυτοχρόνως να θαυμάσει το πολύ σημαντικό έργο που επιτελεί ο κύριος Αγγελίδης.
Περισσότερα στον παρακάτω σύνδεσμο:
http://unofficialfansiteofcostasangelides.blogspot.gr/
 

greek487

Tasos N.
Χρήστο,

Εντάξει, ο Τάσσος δεν το γράφει έτσι ούτε φαίνεται κάτι τέτοιο εάν δει κανείς την ανακοίνωση στη σύνταξή της, αλλά αναφέρει τα επίθετα αυτά σε αυτόν που έδωσε τη συνέντευξη και μόνο.
Ναι, κάπως έτσι είναι.

Και συ βρε Τάσσο όμως, χαλαρά με το λιβάνι (φιλικά στο λέω). Ας ανεβάζει ο καθένας αυτό που θέλει σεμνά και ταπεινά χωρίς σάλτσες, ιδιαιτέρως εφόσον είναι γνωστό ότι πυροδοτούνται καταστάσεις. Εκτός κι αν όλο αυτό γίνεται σκοπίμως όπως γίνεται και δεν ξέρω εάν όντως θα ωφελίσει σε τελική ανάλυση το να πάει η συζήτηση στο Κυπριακό... Όπως ένας σωστός δημοσιογράφος - ανταποκριτής πρέπει απλά να παρουσιάζει την είδηση και να την κρίνει ο δέκτης (άσχετο, αλλά βάση της σημερινής δημοσιογραφίας εδώ γελάνε), έτσι και συ μετέφερε το γεγονός ανάλογα.

Σεβαστά και δεκτά! Απλά ήθελα να εκφράσω την άποψη μου ότι η συνέντευξη είναι ωφέλιμη και εκπαιδευτική για τους λόγους που προανέφερα. Δηλαδή...
... διηγείται την βιογραφική του μουσική ιστορία, τεκμηριώνει της μουσικές του πρακτικές, και εξηγεί διάφορα ζητήματα που αφορούν την βυζαντινή μουσική παράδοση (ρεπερτόριο, απηχήματα, ισοκράτημα, αναλύσεις, γραπτή και προφορική παράδοση, Άγιον Όρος και Κωνσταντινούπολη, εκκλησιαστικό ύφος και ήθος κ.α.).

Ο καθένας φυσικά εκφράζεται με τον δικό του τρόπο. Έτσι κι αλλιώς, τα λεγόμενα του κ. Αγγελίδη έχουν περισσότερο ενδιαφέρον από τα σχόλια μου.

Πάντως, δεν διστάζω να πω, ότι η όλη συμβολή σας όσο την έχω παρακολουθείση εδώ και χρόνια τυρεί επακριβώς τα λεγόμενα σας ... δηλαδή, αντικειμενικά και ψύχραιμα. Οπότε τα λόγια σας έχουν ιδιαίτερο βάρος για μένα και σε ευχαριστώ που έγραψες.

Σταματάω εδώ την απάντηση μου μην το παρακάνω ... :)

ΤΝ
 

EIRYK EMNOSHELE

Qu'est-ce que je ferais sans toi?
Επειδή πρόκειται για μια πολύ σημαντική συνέντευξη που ξεδιαλύνει πολλά πράγματα και πιστεύω πως θα βοηθούσε ιδιαίτερα αυτή την κοινότητα σε πολλά θέματα που μπορεί να έχει δοθεί μια εσφαλμένη εντύπωση, διατίθεμαι να την απομαγνητοφωνήσω. Επειδή δε γνωρίζω μήπως τίθεται κάποιο θέμα απαγόρευσης έχω στείλει σχετικό αίτημα στο Vimeo και συγκεκριμένα στο λογαριασμό της πειραϊκής εκκλησίας όπου ανάρτησε τη συγκεκριμένη συνέντευξη αλλά δεν έχω λάβει ακόμα κάποια απάντηση.
Όποιος γνωρίζει τους ανθρώπους εκεί στο ραδιόφωνο που διακονούν ή τον κύριο Αγγελίδη αλλά και τον πατέρα Γρηγόριο που του πήρε τη συνέντευξη αυτή, ας μας ενημερώσουν σχετικά.

Μέχρι τότε να επιχειρήσω ένα δείγμα μόνο; περίπου το 1/5 της συνέντευξης έτσι στα γρήγορα; Αν υπάρχει κάποια αντίρρηση ας αποσυρθεί ασφαλώς.

Κυρίες και κύριοι χαίρεται. Στην εκπομπή αυτή έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε στη διαδικτυακή τηλεόραση της Πειραϊκής Εκκλησίας, τον αξιότιμο κύριο Κωνσταντίνο Αγγελίδη, δάσκαλο της ψαλτικής τέχνης και πρωτοψάλτη.

π.Γρηγόριος: Κύριε Αγγελίδη καλωσορίσατε στον Πειραιά, ευχαριστούμε που δεχτήκατε την πρόσκλησή μας να συζητήσουμε θέματα που άπτονται την ψαλτική τέχνη.

Κ. Αγγελίδης: Να πω κι εγώ τις δικές μου ευχαριστίες και σε σας και τον Σεβασμιώτατο και τα θερμά συγχαρητήρια γι’ αυτή την όμορφη πρωτοβουλία που μέσω αυτής ακριβώς της διαδικτυακής τηλεόρασης, θα μπορούμε να στέλνουμε μηνύματα ορθόδοξα και όχι μόνο μουσικά.

π.Γρηγόριος: Να αναφέρουμε ότι γεννηθήκατε στην Τρίπολη το 1964. Ποιο ήταν το ερέθισμα που σας οδήγησε στην ψαλτική τέχνη; Ήταν κάποιος ιεροψάλτης στην οικογένειά σας; Ήταν ο ψάλτης της ενορίας που μένατε; Υπήρχε στην πόλη κάποιος μεγάλος διδάσκαλος; Τι σας ερέθισε στο να πάτε στη βυζαντινή μουσική;

Κ. Αγγελίδης: Ωραία αυτή η αφορμή, γιατί έτσι νομίζω ότι αποκαλύπτεται κάποιος, με ποιο τρόπο έφτασε θα λέγαμε και έγινε η εισαγωγή του στη βυζαντινή μουσική. Να πω λοιπόν ότι υπήρχε η καταγωγή από τον παππού ο οποίος ασχολείτο με την βυζαντινή μουσική, εμπειρικά μεν, αλλά δεν έλειπε ποτέ από το ψαλτήρι και πιστεύω ότι αυτό ακριβώς ήταν και η οικογενειακή δέσμευση, το DNA, όπως λέμε για να μπορέσω κι εγώ αργότερα να μπω στη βυζαντινή μουσική.
Σα μαθητής, γιατί ξεκίνησα στην Πέμπτη Δημοτικού, η μητέρα μου με οδήγησε στην αντίστοιχη σχολή της βυζαντινής μουσικής όπως και την αντίστοιχη της ιεράς μητροπόλεως της δικής σας εδώ, στην αντίστοιχη σχολή λοιπόν στην οποία υπήρχε στην Τρίπολη, όπου υπήρχε η ευτυχής συγκυρία τότε να είναι διευθυντής της σχολής ο πρωτοψάλτης του μητροπολιτικού ναού της Τρίπολης , του αγίου Βασιλείου, ο αείμνηστος σήμερα Κωνσταντίνος Τασσόπουλος, ο οποίος ανήκε στη στόφα των παλαιών ψαλτών. Αυτών των ψαλτών του ’50 του ’60 του ’70.
Αρκεί να πω εδώ, γιατί ενδιαφέρον είναι να ξέρουν οι φίλοι που ασχολούνται με τη βυζαντινή μουσική, ότι φανταστείτε ακόμα και όταν δοκιμαζόταν κάτω στον μητροπολιτικό ναό για να αναλάβει το δεξί αναλόγιο, είχε ψάλλει αργά ευλογητάρια. Και αυτό το λέω από μια παλιά ηχογράφηση που βρέθηκε. Ας αναλογιστούμε λοιπόν σήμερα αν κάποιος πάει σε μια εκκλησία, αν μπορεί να ψάλλει κατά τη δοκιμή του ως δεξιός πρωτοψάλτης, αργά ευλογητάρια, που ήταν και η παλιά παράδοση. Δε λέγανε ξέρετε τις Κυριακές τα νεκρώσιμα ευλογητάρια όπως λέμε εμείς τα σύντομα, αλλά το παλαιό μέλος το αργό των ευλογηταρίων. Αυτός λοιπόν, πέρα από τη διδασκαλία στη σχολή γιατί πήγαινα και στο ψαλτήρι, αυτό είναι νομίζω ο καλύτερος συνδυασμός. Πρέπει να το τονίσουμε. Ο καλύτερος συνδυασμός τι είναι; Να πηγαίνει κάποιος στο ψαλτήρι και να μην είναι μόνο η θεωρητική γνώση. Η πρακτική ας πούμε της σχολής. Αυτά τα δύο να συμπλέουν. Ήταν όντως χαρισματικός, γιατί με υπερβολική αγάπη έδινε ότι έδινε στα παιδιά.
Δε θα ξεχάσω και την παράδοση και την εμμονή του στα κλασσικά μέλη, δεν υπήρχε κάτι, κάποια διασκευή που θα μπορούσα να θυμηθώ τώρα, βλέποντας κι εγώ προς τα πίσω το τι έψαλλε ο δάσκαλος τότε, ο Κωνσταντίνος Τασσόπουλος, και δεν υπήρχε γι αυτόν χρόνος που δε θα τον διέθετε, στο να μπορέσει ότι δεν προλάβαινε στη σχολή να μας διδάξει, να το κάνει σε ώρες άλλης ημέρας, άλλης ώρας. Πάντα τον έβρισκες για να ολοκληρώσεις για παράδειγμα το πρόγραμμά σου της εβδομάδας. Αυτό ας αναλογιστούν λίγο οι δάσκαλοι, που πολλές φορές είναι λίγο με το ρολόι και περιορίζουν λίγο τα πράγματα. Να έχουν στο μυαλό τους ότι χρειάζεται θυσία από την πλευρά του δασκάλου προς το μαθητή, για να μπορέσουν και αυτοί να είναι ικανοποιημένοι. Υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση από το δάσκαλο να βλέπεις το μαθητή σου να προάγεται;

π.Γρηγόριος: Είχα διαβάσει παλαιότερα ότι όταν πηγαίνανε και ψέλνανε στα ψαλτήρια οι δάσκαλοι με τους μαθητές, περπατάγανε ώρες ολόκληρες. Κι έτσι, και ο δάσκαλος θυσίαζε το χρόνο του για να μάθουν τα παιδιά, αλλά και τα παιδιά δεν ήταν όπως σήμερα που είναι εύκολο να πας σε έναν δύο ψάλτες να μάθει, αλλά πηγαίνανε και διένυαν πάρα πολλά χιλιόμετρα για να ακούσουν κάτι.

Κ. Αγγελίδης: Υπάρχει ένα ωραίο παράδειγμα εδώ. Ας το πούμε. Κάποτε που είχε πει ο Λεωνίδας ο Σφήκας, ένα γνωστό όνομα από τους παλιούς που λέγαμε ψάλτες, μου είχε πει ότι πήγαινε στο Βινάκη. Παιδί κι αυτός. Και κάποια στιγμή επειδή έκανε πάρα πολλά χιλιόμετρα, λόγω της βροχής είχε σπάσει η ομπρέλα, εν πάση περιπτώσει ήταν βρεγμένος, αλλά άργησε να φτάσει στην εκκλησία. Και γυρνάει ο Βινάκης και δεν το επιβράβευσε, αλλά του είπε τι; Βρε παιδί μου του λέει. Έχασες τα ευλογητάρια. Και δεν ξέρεις αν θα τα ξανακούσεις αυτά που είπα σήμερα.

π.Γρηγόριος: Στη συνέχεια το 1983 ανεβήκατε στην Αθήνα για σπουδές. Σπουδάσατε στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Ακαδημία, και έπειτα στη Θεολογική σχολή του Πανεπιστημίου των Αθηνών και έτσι συνδυάσατε το χρόνο σας με τη βυζαντινή μουσική. Τι κλίμα επικρατούσε τότε στη μουσική;

Κ. Αγγελίδης: Κοιτάξτε. Είχα την ευτυχή συγκυρία να προλάβω αρκετούς παλιούς από την παλαιά γενιά όπως λέμε των ψαλτών. Είτε αυτών που ήταν στην Αθήνα, είτε αυτών που ζούσαν στα δύο κέντρα της ψαλτικής όπως λέμε, στην Κωνσταντινούπολη και στο Άγιον Όρος. Στην Αθήνα, υπήρχαν ήδη και ο αείμνηστος σήμερα ο Μανώλης ο Χατζημάρκος, υπήρχε ο Γεώργιος ο Σύρκας, υπάρχουν μια πλειάδα ψαλτών που μπορούμε να αναφέρουμε. Και Κωνσταντινουπολίτες που ήρθαν βέβαια στην Αθήνα, αλλά είχα την ευτυχή συγκυρία ως μαθητής, μου είχαν πει από τότε, είχα ακούσει κι εγώ κασέτες με Λυκούργος Αγγελόπουλο τότε, Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία, και θέλησα, ενώ άκουγα πάρα πολλούς ψάλτες, και από πολλά ψαλτήρια θυμούνται και οι νυν ψάλτες, πόσες επαφές είχαμε από το 1983 που ήρθα στην Αθήνα, είχα μπει σε μία πρόβα της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας, για να δω τι ακριβώς και περί τίνος πρόκειται. Και εκεί είχα πραγματικά εντυπωσιαστεί, γιατί προετοιμάζονταν για μία αγρυπνία, που θα γινόταν στην αγία Αικατερίνη του Σινά, και ενόψει όλης αυτής της προετοιμασίας λοιπόν για την αγρυπνία, βλέπαμε την άσκηση σε ένα ρεπερτόριο. Μπήκα μέσα, βλέπω λοιπόν 25 – 30 άτομα χωρισμένα σε ένα ημικύκλιο, ο κύριος Αγγελόπουλος στη μέση, διεύθυνε με ένταση. Εκεί το πρώτο πράγμα που με άγγιξε τι ήταν; Το ρεπερτόριο.
Είχα φύγει και εγώ ως τελειόφοιτος με ένα πτυχίο βυζαντινής μουσικής από την επαρχία, και νόμιζα, όπως δημιουργεί πολλές φορές η ψευδαίσθηση που σου δίνουν τα οποιαδήποτε διπλώματα ότι έχεις καταλάβει όλο το χώρο της μουσικής και είσαι επαΐων και ειδικός. Εκεί λοιπόν άρχισα να τσακίζω λίγο τα φτερά μου. Ήρθε η ταπείνωση. Αλλά ήρθε με άλλον τρόπο. Εκεί λοιπόν το είδα από πλευράς ρεπερτορίου, να πούμε λοιπόν αργά ανοιξαντάρια; Μυρωδιά, γιατί λέγαμε μόνο τα ανοιξαντάρια του Φωκαέως, άντε κάποια φορά του Ρεδαιστηνού. Ποτέ δεν είχαμε πλησιάσει αργά ανοιξαντάρια. Κεκραγάρια του Ιακώβου; Αν θα λέγαμε, κάποιον ήχο μόνο. Δεν είναι κατηγορία σε σχέση με τον Τασσόπουλο έτσι; Αλίμονο γιατί ήταν δάσκαλός μου. Αλλά πρέπει να δούμε και τα βήματα τα επόμενα που υπάρχουν στη μουσική. Στιχολογία; Ποτέ δε λέγανε, γιατί στιχολογία είναι γνωστό ότι αλλού την κόβουμε, αλλού δε τη λέμε και τα γνωστά. Αργά προσόμοια; Οκτάηχα δοξαστικά (τότε που ήταν να πούμε για την αγία Αικατερίνη); Όλο το Θεοτόκε Παρθένε; Αν τα πω όλα τα μαθήματα, τότε θα καταλάβετε γιατί αυτά τα μαθήματα ήταν το πρώτο ερέθισμα Μετά ήταν η πειθαρχία, σε σχέση με το χορό. Η ανάλυση που έγινε μέσα στο μέλος. Το να καταλαβαίνει κάποιος γιατί αλλάζει ένα ισοκράτημα. Πως γίνεται η δομική του κομματιού για να βγαίνουν αυτό που λέμε οι μουσικές φράσεις. Ίσως μας δοθεί η δυνατότητα λίγο αργότερα να πούμε κάποια από τα βασικά στοιχεία που θα πρέπει κάποιος να τα έχει στο μυαλό του κατά νου για να προάγεται αυτό που λέμε ψαλτική τέχνη.
Αυτό λοιπόν το κομμάτι, για να μη μακρηγορούμε, μου έδωσε την περιέργεια, ότι το βάθος και η έκταση της βυζαντινής μουσικής, είναι άπειρο. Οπότε είναι θέμα δικό σου να μπορέσεις να ανοίξεις τους δρόμου σου. Εμένα μου τους άνοιξε τους δρόμους ο Λυκούργος Αγγελόπουλος τότε μ’ αυτή τη διαδικασία, τη χορωδιακή εννοώ, μετά ήταν το θέμα δικό μου πόσο θα μπορέσω να πάρα αυτό το ερέθισμα που μου δόθηκε για να μπορέσω να εκμεταλλευτώ τη διαδικασία αυτή. Αλλά ξέρετε, αυτό είχε διάφορους παραμέτρους. Αυτό ήταν το ένα κομμάτι που ήταν το πρακτικό. Μετά ήταν το κομμάτι της διδασκαλίας, γιατί κι εγώ πήγα σ΄ένα ωδείο, αλλά πήγα σ’ένα ωδείο που πρώτο πράγμα που τηρούσε ο Λυκούργος τι ήταν; Η πειθαρχία στο πρόγραμμα που έχει το υπουργείο πολιτισμού, το οποίο δόξα τω Θεώ, έχει θεσπίσει πολλά πράγματα που θα έπρεπε να διδάσκονται και δυστυχώς δε διδάσκονται. Αν το δει κάποιος, θα καταλάβει τι εννοώ, σε σχέση με την πληθώρα των μαθημάτων, όχι μόνο στο πρώτο – δεύτερο έτος, αλλά κυρίως στα έτη τα μεγάλα. Το ένα λοιπόν ήταν η πιστή εφαρμογή του προγράμματος, μετά ήταν μια θεωρητική σύναξη που κάναμε με αρκετά από τα ονόματα που ασχολούνται σήμερα με το θεωρητικό, αν θέλατε, πεδίο της εκκλησιαστικής βυζαντινής μουσικής, μια ομάδα λοιπόν ανθρώπων, το θυμάμαι σα να’ναι τώρα, αρχίζαμε και κοιτάζαμε τις θεμελιώσεις των ήχων με βάση τον τροχό, τα παλαιά θεωρητικά. Τότε κι εμείς με ένα θεωρητικό ήρθαμε, δε θέλω να το αναφέρω, δεν έχει νόημα, αλλά ήταν ένα θεωρητικό που κυκλοφορούσε τότε σ’ όλη την Ελλάδα. Μετά άρχισα και κατάλαβα τι γινόταν με το Χρύσανθο, τα παλαιότερα θεωρητικά, τις μελέτες ή όχι. Οπότε αυτό το πεδίο όλο ήταν άγνωστο. Εκεί άνοιγε λοιπόν το πρακτικό πεδίο που σας είπα πριν, και ήταν το θέμα της χορωδίας. Το θεωρητικό πεδίο ήταν στη σχολή πλέον, στο ωδείο Σκαλκώτα, που πήγαινα όλα αυτά τα χρόνια, και συμπληρωνόταν βέβαια με διάφορες παραμέτρους. Η μία παράμετρος που έχει ενδιαφέρον ήταν η ελληνική ραδιοφωνία. Υπήρχαν όλα αυτά τα χρόνια που στο ραδιόφωνο μια πλειάδα ψαλτών από όλα τα μέρη, εννοώ και Άγιον Όρος και Κωνσταντινούπολη, αλλά και ψάλτες απ’ έξω από το Λίβανο, από τις σλαβονικές χώρες, Βουλγαρία – Ρουμανία, οι οποίοι προσκεκλημένοι τότε της ελληνικής ραδιοφωνίας, κατέγραφαν μέλη, είτε γνωστά, απλά τα έδιναν με τη δική τους εμπειρία με τη δική τους παράδοση αν θα θέλατε, ή άγνωστα για να μπορεί να αυξάνει λίγο αυτό το ρεπερτόριο που λέμε κι εμείς στην εκκλησιαστική μουσική. Εκεί ήταν όντως μια φοβερή εμπειρία πάλι.

π.Γρηγόριος: Συντονιστής ήταν ο Λυκούργος Αγγελόπουλος;

Κ. Αγγελίδης:
Ναι ήταν όλες αυτές τις δεκαετίες της ραδιοφωνικής του εμπειρίας για τα πρώτα χρόνια μιλάω, και μετά κάποιες εκπομπές που κάναμε εμείς στην ψαλτική τέχνη, που βέβαια τότε, είχαν περιοριστεί οι ηχογραφήσεις των ψαλτών. Κυρίως αυτό που σας λέω με τον τομέα των ηχογραφήσεων ήταν το κομμάτι του Λυκούργου. Οι εκπομπές οι δικές μας ήταν μετά πάνω στην ψαλτική τέχνη, αλλά δεν είχαμε τη δυνατότητα των ηχογραφήσεων. Κάναμε όμως άλλα αφιερώματα για τη βυζαντινή μουσική.

π.Γρηγόριος: Αυτά σώζονται μέχρι και σήμερα, και ειδικά τώρα που εμείς οι μικρότεροι στις επαναλήψεις τα ακούμε, ωφελούμαστε πάρα πολύ.

Κ. Αγγελίδης: Ναι, γιατί δε βρίσκεται πλέον. Ξέρετε είναι το αρχείο το οποίο ξεκίνησε βέβαια από το Σίμωνα Καρά, στη συνέχεια η Δόμνα Σαμίου το προέκτεινε, τα τελευταία χρόνια η Αριέτα Παλιατσάρα ασχολείται πολύ με την εκκλησιαστική μουσική, αλλά ο Λυκούργος του έδωσε την έκταση που υπάρχει. Ξέρετε δεν υπάρχουν σήμερα ηχογραφήσεις ας πούμε του Γιώργου Σύρκα, του Θεόδωρου του Βασιλικού. Οι παλιές ηχογραφήσεις που έγιναν στην Ελληνική Ραδιοφωνία του Κωνσταντίνου του Κατσούλα· Μια ομάδα συγκινητικότατη ήταν η παρουσίαση μιας ομάδας Κωνσταντινουπολιτών. Ξέρετε τα σημερινά χρόνια επειδή είναι εν ζωή ο κύριος Παϊκόπουλος και τον χαιρόμαστε όλοι το Δημοσθένη Παικόπουλο, χαιρόμαστε πολλές φορές αυτόν που ζει και ξεχνάμε κάποιους άλλους που μπορεί να είναι αείμνηστοι, αλλά δε τους έχουμε χαρεί εμείς, η γενιά η δικιά μου αν θα θέλατε, αλλά και οι περισσότεροι. Υπήρχαν λοιπόν και άλλοι Κωνσταντινουπολίτες και άλλοι, ο Κεχαγιόπουλος και άλλα έτσι ονόματα, που εκείνη την εποχή ηχογραφούσαν μαζί με το Δημοσθένη τον Παϊκόπουλο. Αναφέραμε πριν τον Λεωνίδα το Σφήκα. Ήταν μια θεόσταλτη μαρτυρία του Λυκούργου ότι μπόρεσε και τον Λεωνίδα το Σφήκα τον ηχογράφησα συστηματικά. Πάρα πολλές ηχογραφήσεις είχαν γίνει με τον πατέρα Δοσίθεο Κατουνακιώτη, τον αόμματο, τον τυφλό που το λένε και με πολύ υπερηφάνεια και οι Θωμάδες ότι ήταν δάσκαλός τους. Τον θυμάμαι να γράφει Ιάκωβο Πρωτοψάλτη στην ελληνική ραδιοφωνία. Ξέρετε είναι ορισμένα πράγματα που όταν κατατίθεται το έργο από κάποιον, δε σβήνει εύκολα γιατί ακριβώς υπάρχει μαρτυρία.

π.Γρηγόριος: Ευτυχώς.

Κ. Αγγελίδης: Για τα γραφθέντα, υπάρχει μια πολύ ωραία φράση που είχε πει ο Ματθαίος ο Βατοπαιδινός κάποτε σε ένα από τα χειρόγραφά του που είχα δει. Έλεγε: «η μεν χειρ σήπεται χώμα, τα δε γραφθέντα μένουσι εις τον αιώνα ». Δηλαδή το χέρι που έχουμε σαπίζει, αλλά τα γραφθέντα, αυτά που μένουν, είναι αυτά που μένουν στον αιώνα. Και έτσι είναι. Το έργο πιστεύω που παράγει ο καθένας μένει. Γιατί εμείς είμαστε περαστικοί. Διάκονοι δεν είμαστε σ’ αυτή την τέχνη;

π.Γρηγόριος: Ακριβώς. Και ευτυχώς που υπάρχουν τα γραφθέντα και εμείς οι νεώτεροι και αυτοί που θα’ ρθουν ακόμα, θα μπορούν αν μην έχουν όπως είπατε κι εσείς μόνο ένα χαρτί, πτυχίο βυζαντινής μουσικής, αλλά να είναι το ατελείωτο και να μπορεί ο καθένας στο πεδίο της μουσικής να διαπρέψεις.

Κ. Αγγελίδης: Πιστεύω ότι πραγματικά επειδή η βυζαντινή μουσική είναι ένα ψηφιδωτό, ο καθένας μπορεί να βάζει ένα λιθαράκι. Οπότε να κρατάει αυτό που λέμε παράδοση, αλλά το λιθαράκι αυτό να αυξάνει το υλικό που θα έπρεπε να έχει ο επόμενος. Και μιλάμε τώρα και για τη γραπτή και την προφορική παράδοση. Μιας και λέτε λοιπόν αυτό το κομμάτι που έχει σχέση με τα ταξίδια στο άγιο Όρος και στην Κωνσταντινούπολη, ήταν το κυνήγι ενός φοιτητή λοιπόν που ήθελε να ψάξει πράγματα. Και θυμάμαι ότι μάζευα κι εγώ τα χρήματα με το χαρτζιλίκι μου, δεν υπήρχε οικονομική δυνατότητα από πλευράς οικογένειας γιατί ήμουν φοιτητής στην Αθήνα, οπότε υπήρχαν τα έξοδα ήδη του φοιτητή, έτσι λοιπόν όταν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα έφευγα ή για την Κωνσταντινούπολη ή για το άγιο Όρος. Για να ξεκινήσω λοιπόν από τη Μεγάλη Εκκλησία όπως λέμε, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο… (13:30)
 

ilias nektarios

Παλιο-μέλος... και μισό!
Πολλες αναφορες για τους παλιους ψαλτες...
-Πως ομως ειναι δυνατον να μην υπαρχει καμια ομοιοτητα εκφρασης,εκτελεσης,υφους,του κου Αγγελιδη,με αυτους τους ψαλτες,αφου παραδοσιακοι ψαλτες ηταν και τα πρωτα του ακουσματα;
-Πως γινεται να πετας στο ρεμα τις μεχρι προτεινος εμπειριες σου-ακουσματα και να σε εντυπωσιασει(;) κατι το εντελως διαφορετικο σαν ακουσμα,εξω απο την παραδοση;
 
P

PANROUST

Guest
Η πειθαρχία στο πρόγραμμα που έχει το υπουργείο πολιτισμού, το οποίο δόξα τω Θεώ, έχει θεσπίσει πολλά πράγματα που θα έπρεπε να διδάσκονται και δυστυχώς δε διδάσκονται.
Ποια είναι αυτά όπου θα έπρεπε να είναι μέσα στην ύλη;Το θεωρητικό του Σ.Καρά τον οποίον δεν έχει εγκριθεί (ακόμα) αλλά διδάσκετε;Έχει έστω μία υπογραφή όχι σφραγίδα αλλά μία υπογραφή με μολύβι αυτό το θεωρητικό από επίσημο φορέα;
Γιατί αυτό το δεχόμαστε έτσι;
 
S

Sotres

Guest
Ποια είναι αυτά όπου θα έπρεπε να είναι μέσα στην ύλη;Το θεωρητικό του Σ.Καρά τον οποίον δεν έχει εγκριθεί (ακόμα) αλλά διδάσκετε;Έχει έστω μία υπογραφή όχι σφραγίδα αλλά μία υπογραφή με μολύβι αυτό το θεωρητικό από επίσημο φορέα;
Γιατί αυτό το δεχόμαστε έτσι;

Χαίρετε κ. Ρουστέμη,
φαντάζομαι ο Κωνσταντίνος να αναφέρετε σε ύλη από μουσικά κείμενα. Έχω προσωπική εμπειρία από διπλωματούχους που δεν εκπαιδεύτηκαν σε μέλη που το πρόγραμμα ορίζει. Εξάλλου ο συγκεκριμένος δάσκαλος διδάσκει από άλλο θεωρητικό σύγγραμα το οποίο έχει και Πατριαρχική ευλογία και κείμενο από τον Μακαριώτατο, έτσι μου είπαν κάποιοι μαθητές του. Να είστε καλά και εάν θέλετε τα περί θεωρητικού μπορείτε να τα δείτε κάπως πιο χαλαρά:)
 

Γιώργος Μ.

Γιώργος Μπάτζιος
.....διατίθεμαι να την απομαγνητοφωνήσω. Επειδή δε γνωρίζω μήπως τίθεται κάποιο θέμα απαγόρευσης έχω στείλει σχετικό αίτημα στο Vimeo και συγκεκριμένα στο λογαριασμό της πειραϊκής εκκλησίας όπου ανάρτησε τη συγκεκριμένη συνέντευξη αλλά δεν έχω λάβει ακόμα κάποια απάντηση.
Όποιος γνωρίζει τους ανθρώπους εκεί στο ραδιόφωνο που διακονούν ή τον κύριο Αγγελίδη αλλά και τον πατέρα Γρηγόριο που του πήρε τη συνέντευξη αυτή, ας μας ενημερώσουν σχετικά.

Μέχρι τότε να επιχειρήσω ένα δείγμα μόνο; περίπου το 1/5 της συνέντευξης έτσι στα γρήγορα; Αν υπάρχει κάποια αντίρρηση ας αποσυρθεί ασφαλώς.

Είναι γνωστή η παροιμία "όποιος καεί στον χυλό φυσά και το γιαούρτι", αλλά , βρε Eiryk, να μπει θέμα πνευματικών δικαιωμάτων για το περιεχόμενο των λόγων κάποιου; Αυτά δεν γίνονται σε κανένα μέρος της έως τώρα γνωστής οικουμένης...
 

domesticus

Lupus non curat numerum ovium
Είναι γνωστή η παροιμία "όποιος καεί στον χυλό φυσά και το γιαούρτι", αλλά , βρε Eiryk, να μπει θέμα πνευματικών δικαιωμάτων για το περιεχόμενο των λόγων κάποιου; Αυτά δεν γίνονται σε κανένα μέρος της έως τώρα γνωστής οικουμένης...

Μᾶλλον θὰ ἔχει ἤδη καεῖ ...
 
P

PANROUST

Guest
Χαίρετε κ. Ρουστέμη,
Καλησπέρα σας,Χριστός Ανέστη!
φαντάζομαι ο Κωνσταντίνος να αναφέρετε σε ύλη από μουσικά κείμενα.
Και εγώ το ίδιο φαντάζομαι αλλά και πολλά άλλα...
Έχω προσωπική εμπειρία από διπλωματούχους που δεν εκπαιδεύτηκαν σε μέλη που το πρόγραμμα ορίζει.
Και εγώ έχω προσωπική εμπειρία από διάφορες κατηγορίες όπου έχουν εκπαιδευτή και με το παραπάνω σε μέλη.Αλλά δεν λέει τίποτα αυτό...
Εξάλλου ο συγκεκριμένος δάσκαλος διδάσκει από άλλο θεωρητικό σύγγραμα το οποίο έχει και Πατριαρχική ευλογία και κείμενο από τον Μακαριώτατο, έτσι μου είπαν κάποιοι μαθητές του.
Από περιέργεια,πείτε μας και πως λέγετε το θεωρητικό παρακαλώ!
Οι ευλογίες είναι απλώς ευλογίες και τίποτα άλλο.
Και εμένα μου έχουν πει κάποιοι φίλοι και γνωστοί μου μαθητές της ''γνωστής σχολής'' ότι και παρόλου αν έχεις διδαχθεί β.μουσική από κάποιων δάσκαλο εκτός της ''γνωστής σχολής'',αν θελήσεις να πας και στην ''γνωστή σχολή'' ,πρέπει να ξεκινήσεις από την αρχή τα μαθήματα.
Αληθεύει και γιατί;;;;;
Να είστε καλά
Πάνω απ όλα υγεία σε όλους εύχομαι!Έμαθα κάτι δυσάρεστο στο τομέα της υγείας και εύχομαι να μην αληθεύει!!!
και εάν θέλετε τα περί θεωρητικού μπορείτε να τα δείτε κάπως πιο χαλαρά
Ας τα δούμε πιο χαλαρά.
Εγώ πάντως δεν κατέβηκα από το βουνό...
Εκτός όπου διδάσκει περισσότερα μέλη από αυτά όπου αναφέρει η ύλη σε μουσικά κείμενα,ο κ.Αγγελόπουλος από πιο θεωρητικό βιβλίο διδάσκει; :)
 
S

Sotres

Guest
Καλησπέρα σας,Χριστός Ανέστη!

Και εγώ το ίδιο φαντάζομαι αλλά και πολλά άλλα...

Και εγώ έχω προσωπική εμπειρία από διάφορες κατηγορίες όπου έχουν εκπαιδευτή και με το παραπάνω σε μέλη.Αλλά δεν λέει τίποτα αυτό...

Από περιέργεια,πείτε μας και πως λέγετε το θεωρητικό παρακαλώ!
Οι ευλογίες είναι απλώς ευλογίες και τίποτα άλλο.
Και εμένα μου έχουν πει κάποιοι φίλοι και γνωστοί μου μαθητές της ''γνωστής σχολής'' ότι και παρόλου αν έχεις διδαχθεί β.μουσική από κάποιων δάσκαλο εκτός της ''γνωστής σχολής'',αν θελήσεις να πας και στην ''γνωστή σχολή'' ,πρέπει να ξεκινήσεις από την αρχή τα μαθήματα.
Αληθεύει και γιατί;;;;;

Πάνω απ όλα υγεία σε όλους εύχομαι!Έμαθα κάτι δυσάρεστο στο τομέα της υγείας και εύχομαι να μην αληθεύει!!!

Ας τα δούμε πιο χαλαρά.
Εγώ πάντως δεν κατέβηκα από το βουνό...
Εκτός όπου διδάσκει περισσότερα μέλη από αυτά όπου αναφέρει η ύλη σε μουσικά κείμενα,ο κ.Αγγελόπουλος από πιο θεωρητικό βιβλίο διδάσκει; :)
Χαίρετε κ. Ρουστέμη,
σας ευχαριστώ για την απάντηση. Σας έστειλα ΠΜ.
Να είστε καλά
Σωτήρης
 

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
Εξάλλου ο συγκεκριμένος δάσκαλος διδάσκει από άλλο θεωρητικό σύγγραμα το οποίο έχει και Πατριαρχική ευλογία και κείμενο από τον Μακαριώτατο, έτσι μου είπαν κάποιοι μαθητές του.
Ευλογία μπορεί να έχει και ένα βιβλίο για την τετραφωνία του Σακελλαρίδη, αυτό δεν λέει τίποτα. Όποιος στέλνει βιβλίο στο Πατριαρχείο, δίνεται ευλογία για τον κόπο που έκανε ο πονήσας. Το θέμα είναι εάν το βιβλίο, από το οποίο διδάσκεται η μουσική, ακολουθεί σύστημα βασισμένο στο θεωρητικό του Σίμωνα Καρά, το οποίο έχει χαρακτηριστεί επισήμως από το Πατριαρχείο ως "οθνείο προς την παράδοση". Μην τρελαθούμε τώρα, είναι αφέλεια να πιστεύουμε ότι το Πατριαρχείο καταδίκασε μόνο το βιβλίο ως βιβλίο και όχι ως μέθοδο διδασκαλίας... Αν χρησιμοποιηθεί δηλ. η ίδια μέθοδος αλλά με άλλο βιβλίο, εξυπακούεται ότι και στην περίπτωση αυτή η διδασκαλία θα είναι ξένη προς την παράδοση. Μ' άλλα λόγια: δεν έχει σημασία το αν θα διδάξεις τα "καραδόφωνα" και τις παράνταλλες έλξεις και αναλύσεις από το βιβλίο του Καρά ή του Κωνσταντίνου ή οποιοδήποτε άλλο. Δεν είπε αυτό το Πατριαρχείο. Σημασία έχει να ΜΗΝ διδάξεις τις καραϊκές υπερβολές, γιατί αλλοιώνουν την παράδοση!
 
S

Sotres

Guest
Ευλογία μπορεί να έχει και ένα βιβλίο για την τετραφωνία του Σακελλαρίδη, αυτό δεν λέει τίποτα. Όποιος στέλνει βιβλίο στο Πατριαρχείο, δίνεται ευλογία για τον κόπο που έκανε ο πονήσας. Το θέμα είναι εάν το βιβλίο, από το οποίο διδάσκεται η μουσική, ακολουθεί σύστημα βασισμένο στο θεωρητικό του Σίμωνα Καρά, το οποίο έχει χαρακτηριστεί επισήμως από το Πατριαρχείο ως "οθνείο προς την παράδοση". Μην τρελαθούμε τώρα, είναι αφέλεια να πιστεύουμε ότι το Πατριαρχείο καταδίκασε μόνο το βιβλίο ως βιβλίο και όχι ως μέθοδο διδασκαλίας... Αν χρησιμοποιηθεί δηλ. η ίδια μέθοδος αλλά με άλλο βιβλίο, εξυπακούεται ότι και στην περίπτωση αυτή η διδασκαλία θα είναι ξένη προς την παράδοση. Μ' άλλα λόγια: δεν έχει σημασία το αν θα διδάξεις τα "καραδόφωνα" και τις παράνταλλες έλξεις και αναλύσεις από το βιβλίο του Καρά ή του Κωνσταντίνου ή οποιοδήποτε άλλο. Δεν είπε αυτό το Πατριαρχείο. Σημασία έχει να ΜΗΝ διδάξεις τις καραϊκές υπερβολές, γιατί αλλοιώνουν την παράδοση!
Άλλο το μπράβο για την προσπάθεια και τον κόπο σας και άλλο: του πάνυ ωφελίμου τούτου έργου αυτής, συμβάλλοντος εις την εμπέδωσιν της θεωρίας, αλλά και εν γένει εις την διάσωσιν και διάδοσιν της καθ' ημάς εκκλησιαστικής μουσικής παραδόσεως....
Κάποιοι όταν κολλάνε, κολλάνε...
Χαίρε
ΥΓ Μου αρέσει που εξηγείτε τα γραπτά του Πατριαρχείου. Βάλτε το κείμενο αυτό στις δημοσιεύσεις σας. Αξίζει...Παίζετε με τη νοημοσύνη μας. Δεν είναι η πρώτη φορά. Σας το ξαναγράφω. Δεν ακολουθώ, εγκαταλείπω. Είστε ανίκητος.....
 
Last edited:

dimskrekas

Δημήτρης Σκρέκας
Άλλο το μπράβο για την προσπάθεια και τον κόπο σας και άλλο: του πάνυ ωφελίμου τούτου έργου αυτής, συμβάλλοντος εις την εμπέδωσιν της θεωρίας, αλλά και εν γένει εις την διάσωσιν και διάδοσιν της καθ' ημάς εκκλησιαστικής μουσικής παραδόσεως....
Κάποιοι όταν κολλάνε, κολλάνε...
Χαίρε
ΥΓ Μου αρέσει που εξηγείτε τα γραπτά του Πατριαρχείου. Βάλτε το κείμενο αυτό στις δημοσιεύσεις σας. Αξίζει...Παίζετε με τη νοημοσύνη μας. Δεν είναι η πρώτη φορά. Σας το ξαναγράφω. Δεν ακολουθώ, εγκαταλείπω. Είστε ανίκητος.....

Οπότε ποιά είναι η εξήγησις;....
 

EIRYK EMNOSHELE

Qu'est-ce que je ferais sans toi?
Πολλες αναφορες για τους παλιους ψαλτες...
-Πως ομως ειναι δυνατον να μην υπαρχει καμια ομοιοτητα εκφρασης,εκτελεσης,υφους,του κου Αγγελιδη,με αυτους τους ψαλτες,αφου παραδοσιακοι ψαλτες ηταν και τα πρωτα του ακουσματα;
-Πως γινεται να πετας στο ρεμα τις μεχρι προτεινος εμπειριες σου-ακουσματα και να σε εντυπωσιασει(;) κατι το εντελως διαφορετικο σαν ακουσμα,εξω απο την παραδοση;

Σεβαστή η άποψή σου, όμως ακριβώς σε αυτό που ρωτάς ασχολείται η συνέχεια της συνέντευξης! Αν δεν θέλεις να την ακούσεις, τότε διάβασε τη συνέχεια παρακάτω να δεις εάν τελικά πετά κανείς κάτι στο ρέμα ή μήπως βρίσκει στοιχεία που τα είχε πάρει το ρέμα κατά κάποιο τρόπο;
Αναφορικά δε με το άκουσμα του κυρίου Αγγελίδη που εσύ το χαρακτηρίζεις εξωπαραδοσιακό, θα σου πω ότι εγώ το βρίσκω κυρίως παραδοσιακό. Και σίγουρα δε μετρά η δική μου άποψη και γνώμη, όμως το ίδιο παραδοσιακό το βρίσκουν και πολλοί άλλοι. Πολλοί άνθρωποι που πάνε εκκλησία αλλά και η ίδια η εκκλησία μας μέσα από τις σχετικές, πάρα πολύ συχνές αναφορές που κατά καιρούς γίνονται από τον κλήρο, όλων των βαθμίδων.
Να σου μεταφέρω εδώ ένα δείγμα και μόνο της εκτίμησης και του σεβασμού που ιδιαίτερα χαίρει ο κ. Αγγελίδης και ο χορός του ΤΡΟΠΟΣ από τον πιο κατώτερο μέχρι των ανώτερο κληρικό;
Μέχρι και η Η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος μιλώντας σε μια ακολουθία λέει μεταξύ άλλων :

"…ακούσαμε τα ονόματά τους προ ολίγου, όλων τα ονόματα, και των σαράντα που τα έψαλλαν οι χοροί, τους οποίους χορούς υπό την ηγεσίαν του κυρίου Κωνσνταντίνου Αγγελίδου, συγχαίρουμε, ευχαριστούμε, χαιρόμαστε διότι νέα παλικάρια όπως οι παρόντες έχουν αγαπήσει την πατροπαράδοτον βυζαντινήν εκκλησιαστικήν μουσικήν και την προάγουν και την καλλιεργούν και ο ίδιος ο κύριος Αγγελίδης ο οποίος συνδέεται και με το άγιον Όρος και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει την φιλοτιμίαν να προάγει και να καλλιεργεί όχι απλώς την εκκλησιαστικήν μουσικήν, αλλά το λεγόμενον πατριαρχικόν ύφος. Ο Θεός μαζί σας".

Να μην ξεχάσω να αναφέρω, επειδή σε κάποιο άλλο μήνυμα κάποιος μου έγραψε, με μεγάλη άνεση «Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνάει», εννοώντας πως έχω κάποια σχέση με το χώρο ή τον κύριο Αγγελίδη, πρέπει λοιπόν να γράψω για ακόμα μια φορά, πως ούτε τον ίδιο γνωρίζω ούτε έστω ένα μέλος από τον υπέροχο βυζαντινό χορό του.

Γι αυτό σου ξαναγράφω Νεκτάριε πως σίγουρα η γνώμη σου είναι σεβαστή, όμως η εκκλησία μας έχει διαφορετική γνώμη από σένα. Κλήρος και λαός θεωρεί το άκουσμα του κυρίου Αγγελίδη και του χορού του παραδοσιακό. Αν και όποτε αυτό αλλάξει τότε ίσως να το ξανασυζητήσουμε το θέμα. Έτσι προς το παρόν οποιαδήποτε άλλη φωνή που απλά έρχεται σε σύγκρουση με την επίσημη φωνή της εκκλησίας μας φοβάμαι πως το μόνο που κατορθώνει είναι να δημιουργήσει έριδες και διχόνοιες.

Ας δοξάσουμε τω Θεώ που υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν την ψαλτική και ασχολούνται με αυτή ακόμα και στις μέρες μας, και ας τους στηρίξουμε όλους. Από τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Λεωνίδα Αστέρη, μέχρι το νεοδιοριζόμενο ιεροψάλτη μιας μικρής ενορίας που συνήθως δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις. Όλοι οι ψάλτες, ο καθένας με τον τρόπο του προσφέρουν στην ψαλτική και τους χρωστάμε.

Τώρα στο θέμα μας, και με την παρότρυνση του αγαπητού Γιώργου Μ. συνέχισα λίγο ακόμα την απομαγνητοφώνηση.
(συνέχεια της συνέντευξης από το χρονικό σημείο 13:30 της προηγούμενης σελίδας)
Κωνσταντίνος Αγγελίδης …ήταν τα χρόνια που ζούσε ακόμα μια φοβερή προσωπικότητα, τον έχουμε ακούσει όλοι οι ασχολούμενοι, ήταν ο πρωτοπρεσβύτερος, Παναγιώτης Τσινάρας.
Τον θεωρώ όντως μια κορυφαία προσωπικότητα, όχι εγώ, εγώ απλά τον έζησα λίγο, πολύ πιο τυχεροί βέβαια είναι οι Κωνσταντινουπολίτες. Εννοείται. Αλλά μιλάμε για έναν άνθρωπο ο οποίος θύμιζε Ιάκωβο Πρωτοψάλτη. Και στην παρουσία του, και επιβλητικότατος, εκφραστικότατος στη βυζαντινή μας μουσική και πολύ πράος και ειρηνικός. Το λέω γιατί γλεντούσαμε μ’ αυτόν τον άνθρωπο είτε στη Κωνσταντινούπολη είτε εδώ, όταν ερχόταν στην Αθήνα. Το λέω ξέρετε γιατί πολλές φορές τι γίνεται;
Η δουλειά κάποιου, δυστυχώς δημιουργεί από εγωισμό έριδες. Και αυτό που μου λέγατε για τις προηγούμενες εποχές, είναι ότι εγώ έζησα σε κάποιες εποχές, που οι άνθρωποι μεταξύ τους μπορεί να είχαν, ξέρετε μου αρέσει κάποιος λίγο περισσότερο από τον άλλον, αλλά υπήρχε μια ευγένεια. Δε μπορώ να θυμηθώ δηλαδή τις κόντρες που υπάρχουν σήμερα ή δυστυχώς ανθρώπινα στοιχεία τα οποία είναι αρνητικά. Αυτό το λέω σαν παράδειγμα με τον Παναγιώτη τον Τσινάρα. Όταν ερχόταν στην Αθήνα, με μεγάλη χαρά βρισκόμασταν στην αγία Ειρήνη γιατί εγώ τότε ήμουνα αριστερός, ή βοηθούσα στο αριστερό αναλόγιο, τα χρόνια εκείνα λοιπόν όταν ηχογραφούσαμε στην ΕΡΤ , πάλι με πολύ χαρά βρισκόμασταν. Το ήξερε το έργο. Και του Λυκούργου και του… εγώ τίποτα. Φοιτητής ήμουνα τότε. Αυτό σε σχέση με την αγάπη του προσώπου έτσι; Με τον πατέρα Παναγιώτη Τσινάρα. Έβλεπε τους χορούς στην αγία Ειρήνη. Ψάλαμε μαζί. Εννοώ και τα σύντομα μέλη και τα αργά. Στη ραδιοφωνία. Είχε ένα ρεπερτόριο, κυρίως Μεγάλης Τεσσαρακοστής, είχε ηχογραφήσει ο πατήρ Παναγιώτης, και μας έλεγε βέβαια για τη ζωή στην Πόλη και το πώς θα μπορούσε να κάνει κάτι ο καθένας μ’ αυτό που λέμε βυζαντινή μουσική.
Εκείνα τα χρόνια είχε αναλάβει ο Λεωνίδας ο Αστέρης. Ήταν τα πρώτα χρόνια . Την καριέρα του ή το διακόνημά του αν θα θέλατε, ως πρωτοψάλτης. Άρχων πρωτοψάλτης της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας. Και εδώ πάλι, δεν είναι λίγο ότι τόσα χρόνια αυτός ο άνθρωπος δίνει μια μαρτυρία ψαλτικής στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Αριστερά τότε ήταν ο Βασίλης ο Εμμανουηλίδης ως άρχων Λαμπαδάριος. Τον πρόλαβα εκείνα τα χρόνια, και μάλιστα τον ρωτούσα πάρα πολλά πράγματα.
Τεχνικά έτσι θα σας πω τώρα. Κάποτε ήθελα να δω για τον δεύτερο ήχο. Αν το ισοκράτημα είναι μόνο ΔΙ ή αν κατεβαίνει και στο ΒΟΥ.

π. Γρηγόριος Μάλιστα

Κωνσταντίνος Αγγελίδης Γιατί ερχόμενος στην Αθήνα άκουγα συνέχεια το ΔΙ ΒΟΥ τις αλλαγές και όλα αυτά. Ο Λυκούργος επέμενε. Όχι το ισοκράτημα στο δεύτερο ήχο πρέπει να μείνει μόνο στο ΔΙ ότι είναι η βάση του ήχου. Ε, και πάω κάποια στιγμή λοιπόν και δοκιμάζω με τα παιδιά στο ψαλτήρι, αριστερά όντες στον Εμμανουηλίδη, σε ένα μέλος του δευτέρου ήχου, λέω παιδιά να αλλάξουμε ΒΟΥ, να δούμε τι θα κάνει. Οπότε όπως ήταν το μέλος ΔΙ πάμε να αλλάξουμε ΒΟΥ και γυρνάει ο Εμμανουηλίδης και λέει ΔΙ! Τι ήθελε; Ήθελε να ακούσει το ΔΙ. Να ακούσει το συνεχόμενο ισοκράτημα. Και εδώ ως παρεμβολή το λέω γιατί πολλές φορές ξέρετε τι γίνεται; Προσλαμβάνουμε εμείς σήμερα τι γίνεται στα χειρόγραφα που κυκλοφορούν, των εκδόσεων εννοώ, και δεν ξέρουμε τι γινόταν στην ιστορία. Ας μη πω το όνομα του πρωτοψάλτη, αλλά όταν του ζήτησαν σε κάποια στιγμή σε μια ηχογράφηση, η οποία υπάρχει με το συνεχόμενο ΔΙ ισοκράτημα στο δεύτερο ήχο. Έτσι το λέω γιατί αξίζει το τι θα μας πει ακριβώς.

π. Γρηγόριος Είστε πολύ γρήγορος, θα σας ρώταγα παρακάτω, αλλά έχετε ήδη μπει στο θέμα για το ισοκράτημα.

Κωνσταντίνος Αγγελίδης Το ένα φέρνει το άλλο. Είναι ωραία η συζήτηση.

π. Γρηγόριος Έτσι ακριβώς

Κωνσταντίνος Αγγελίδης Στο ΔΙ λοιπόν του δευτέρου ήχου του λένε. Δάσκαλε, να κάνουμε ΔΙ. Γιατί του είχαν σημειώσει αλλαγές και τις έκανε βέβαια κι αυτός. Έτσι άλλαζε ΔΙ ΒΟΥ. Του λένε κάποια στιγμή. Δάσκαλε, να δοκιμάσουμε το ΔΙ; Και λέει το εξής συνταρακτικό: Μπράβο ρε παιδί μου. Το ακούει με το ΔΙ λοιπόν και λέει: μου θυμίσατε έτσι παιδί όταν ήμουνα στο Πατριαρχείο! Εγώ εκείνη την ώρα λοιπόν δεν ήμουν εκεί, αλλά θα τον ρώταγα. Θα του’λεγα βρε παιδί μου. Ωραία. Αφού βλέπεις λοιπόν ότι παιδί στο Πατριαρχείο έκανες αυτό, γιατί άλλαξες μετά; Και θα το συζητούσαμε βέβαια μουσικά έτσι; Με αυτό που λέγαμε τι ισοκράτημα θα μπορούσε να κρατήσει. Αυτό σαν παράδειγμα.
Αυτές ήταν οι εμπειρίες στην Κωνσταντινούπολη για να μη πούμε βέβαια και για άλλους ψάλτες που υπήρχαν στην εποχή εκείνη.

π. Γρηγόριος Φαντάζομαι στην Κωνσταντινούπολη όποιον ψάλτη και να πιάναμε, θα είχε μεγάλη εμπειρία και φοβερή παράδοση μέσα του. Έτσι δεν είναι;

Κωνσταντίνος Αγγελίδης Μα η παράδοση υπήρχε. Η παράδοση υπήρχε. Εννοείται. Αυτό που θα πρέπει όμως να δούμε, γι αυτό σας λέω πρέπει να πηγαίνουμε πάντα στο επόμενο πράγμα, στην επόμενη φάση, αν θα θέλατε, για την ψαλτική, είναι ακόμα και αυτή η παράδοση. Πόσο μπορεί να προχωρήσει. Είναι αυτό που λέγατε πριν με την έρευνα.
Εγώ θα σας το συνδέσω λίγο σε σχέση με τις σχολές.
Στις σχολές που λέμε βυζαντινής μουσικής, ως ρεπερτόριο ας πούμε στα κοινωνικά, λέω ένα παράδειγμα εγώ, τώρα ως παράδειγμα, αναφέρονται μόνο τα κοινωνικά του Πέτρου του Λαμπαδαρίου, ή του Κωνσταντίνου αν θέλετε του Πρωτοψάλτου και ρωτάω κι εγώ. Τα παλιότερα κοινωνικά; Του Μπαλασίου, του Κλαδά, του Κουκουζέλη; Βλέπετε; Δηλαδή υπάρχει μεν ο νόμος ο οποίος μας περιορίζει μέχρι τον Πέτρο Λαμπαδάριο, ακόμα και την πλευρά του Πατριαρχείου. Δε θα πρέπει να ανατρέξουμε και στα προηγούμενα των μεταβυζαντινών ή βυζαντινών Μαϊστόρων ή Πρωτοψαλτών; Πρωτοψάλτες του Πατριαρχείου είναι. Δε θα πρέπει λοιπόν, είναι κακό, το να μπορέσει κάποιος ή ως πρωτοψάλτης ή ως χορωδία να αναδείξει αυτό το ρεπερτόριο;
Αυτό λίγο για να το συνδέσουμε.
Βλέπετε, υπάρχει λοιπόν ένα ρεπερτόριο το οποίο είχε μείνει πίσω. Αυτό που λέγατε πριν. Οι εξηγήσεις αυτές που υπάρχουν σήμερα, στη βιβλιοθήκη τη δική μας, την Εθνική Βιβλιοθήκη, δεν πάω μακριά στις βιβλιοθήκες των μονών, ή άλλων περιοχών είναι οι εξής. Οι εξηγήσεις του Χουρμουζίου και του Γρηγορίου, ανθρώπων, του Πατριαρχείου, και είναι χιλιάδες σελίδων.
Ξέρετε όταν με ρωτάει κάποιος, ποια είναι η εμπειρία σου και τι βλέπεις με τη βυζαντινή μουσική που έχεις φτάσει; Λέω πουθενά! Απλά προχωράω. Γιατί ξέρουμε ακριβώς μέσα από τα χειρόγραφα, τι μπορούν να μας βγάλουν ως πλούτο ή από την πλευρά τη μουσική ή από την έρευνα. Αυτό πρέπει να το θίξουμε. Η έρευνα πολλές φορές σου ανατρέπει πράγματα από αυτά που ξέρεις, αλλά δεν είναι κακό. Δηλαδή μπορεί να έχεις μάθει κάτι λάθος. Το να πεις εσύ, εγώ κρατάω την παράδοσή μου είναι σωστό. Αλλά αν η παράδοση είναι λάθος;

π. Γρηγόριος Μάλιστα

Κωνσταντίνος Αγγελίδης Εκεί τι κάνουμε; Το έχει βγάλει η έρευνα. Κάπως σου δείχνει ότι η φθορά αυτή υπάρχει την έχουν βάλει τρεις εξηγητές, παλιά δεν υπήρχε κι εσύ προχώρησες λάθος. Αν έρθει κάποιος και σου πει, βρε παιδί μου, στο χειρόγραφο δεν υπήρχε. Άλλο πράγμα ήθελαν να δείξουν οι εξηγητές. Εσύ τι θα πεις; Εννοείται ότι μπορείς να πεις ότι εμένα μου το έμαθε ο δάσκαλός μου έτσι και τελειώσαμε.

π. Γρηγόριος Δεν αρκεί αυτό όμως. Δεν αρκεί.

Κωνσταντίνος Αγγελίδης Αλλά αν πάει κάποιος άλλος και πει ωραία, εγώ όμως θα το πω κάπως αλλιώς. Δε νομίζω πως είναι αυτός τελικά λάθος.

π. Γρηγόριος Όπως κι εσείς, υπάρχουν και άλλοι ερευνητές, και τα παιδιά σήμερα έχουν την ευκαιρία, να δουν περισσότερα πράγματα απ’ ότι έβλεπε ένας νέος τότε. Είτε με το διαδίκτυο, είτε με τους δασκάλους, που είναι πιο εμπλουτισμένοι σε υλικό. Μπαίνοντας πιο βαθιά στα θέματα της βυζαντινής μουσικής, θα ήθελα να σας κάνω μερικές ερωτήσεις. Μία ερώτηση η οποία στο παρελθόν έχει απασχολήσει πάρα πολύ τον ιεροψαλτικό κόσμο, μάλιστα, υπάρχει και μία διαμάχη μέχρι και σήμερα στον ιεροψαλτικό κόσμο, είναι το θέμα με το ισοκράτημα στο μέλος και τα απηχήματα. Θα θέλαμε να μας πείτε τη γνώμη σας , και χαιρόμαστε πάρα πολύ που θα πει ο Κώστας ο Αγγελίδης τη γνώμη του, διότι, ειδικά για τα ισοκρατήματα που έχουμε μιλήσει και κατ’ ιδίαν, οι δυο μας, είστε πολύ τεκμηριωμένος. Να σας ακούσουμε.

Κωνσταντίνος Αγγελίδης Η προφορική παράδοση ξέρουμε όλοι ότι έχει διατηρήσει αυτό που λέμε το Άγια. Το Άγια είτε στην Κωνσταντινούπολη είτε στο Άγιον Όρος λέγεται απ ‘όλους. Άρα θέλω να πω λοιπόν, έχουμε την ένδειξη του παλαιού απηχήματος, αλλά δεν έχουμε κρατήσει τα υπόλοιπα. Εννοώ του πρώτου ήχου το Ανανές, του Δευτέρου ήχου το Νεανές κ.ο.κ. Δε νομίζω να είναι λανθασμένη τακτική, γιατί ακριβώς, με βάση αυτά τα απηχήματα ξεκινούσαν οι αρχάριοι τη διδασκαλία τους στη βυζαντινή μουσική. Αν δούμε τον τροχό, ή πως ανέβαιναν στους κύριους ήχους ή πως κατέβαιναν στους πλαγίους ήχους, ξεκίναγαν ακριβώς λέγοντας τα απηχήματα.

π. Γρηγόριος Παραγωγή των ήχων εννοείτε.

Κωνσταντίνος Αγγελίδης Παραγωγή των ήχων. Προς τους κυρίους και τους πλαγίους. Αλλά, θέλω να πω αυτό, ήταν μορφή διδασκαλίας. Δεύτερον. Δεν είναι κάτι που το βρήκε ένας τελευταίος ερευνητής. Να αναφέρουμε τον Καρά ή από τη Θεσσαλονίκη τον Ευθυμιάδη. Δεν είναι ανακάλυψη κάποιων τελευταίων θεωρητικών. Κάποιος μου είπε λοιπόν πως χάλασε την παράδοση του Αγίου Όρους και μπήκανε απηχήματα που δεν έλεγαν οι αγιορείτες. Καταρχήν δεν είναι δεν έλεγαν οι αγιορείτες. Έλεγαν Άγια. Δεύτερον, η παράδοση που έχετε ακούσει εσείς, είναι από το 1920 και μετά. Έχετε ακούσει κάτι από τον Όγδοο μέχρι το 1920; Και εγώ δεν έχω ακούσει. Αλλά τότε εγώ κινούμε, επειδή ακριβώς δεν υπάρχει προφορική παράδοση, με βάση τη γραπτή. Η γραπτή παράδοση λοιπόν, διασώζει απηχήματα. Το έχουμε κλείσει αυτό το κομμάτι. Γιατί συνήθως αυτό γίνεται. Ξέρετε δε το έλεγε ο δάσκαλός μου άρα δεν υπάρχει.

π. Γρηγόριος Άραγε δεν υπάρχει.

Κωνσταντίνος Αγγελίδης Είναι γνωστό. Μου έλεγε κάποιος για πατριαρχικό. Του λέω εντάξει. Όταν στο «Νυν αι Δυνάμεις…» ο δικός σου ο πατριαρχικός δάσκαλος ή ο προφορικός ή ο γραπτός, εννοώ των γραπτών κειμένων, λέει Νεχεανές, γιατί εκεί το Νεχεανές πρέπει να ψάλλεται; Επειδή το έγραψε. Λέω τι να κάνουμε τώρα. Ας ζούσε ο δάσκαλός σου να του εξηγούσα γιατί έπρεπε να γράψει και στα επόμενα. Ως άποψη.
Εννοείται ότι δεν μπορούμε να επέμβουμε στην παράδοση του άλλου, είτε του πρωτοψάλτη στο Πατριαρχείο ή του Λαμπαδαρίου ή του Αγιορείτη. Εγώ δε το κάνω αυτό. Το λέω με πολύ ταπείνωση. Εννοείται ότι μπορεί να λέει αυτό που λέει. Αυτό είναι η παράδοσή του. Αλλά μπορεί να αφήσει και εμένα όμως στην ενορία μου να λέω Ανανες, Νεανες.
Δε μπορεί να’ρθει να μου πει ότι εγώ είμαι ο οτιδήποτε επειδή ακριβώς λέω το Ανανες ή το Νεανες. Μ’ αυτή την έννοια το λέω. Ή με τη χορωδία τεκμηριωμένος επιστημονικά ψάλλω Ανανες, Νεανες, γιατί Δόξα τω Θεώ δεν είμαστε μόνοι μας.
Αυτό για να συνδέσουμε λίγο την προηγούμενη κουβέντα που είπατε, για να μη θεωρείται ότι εγώ είμαι κάτι. Όχι εγώ είμαι ένα κομμάτι του παζλ. Το είπα. Του ψηφιδοτού. Δε πρέπει να ξεχάσουμε το Ίδρυμα Βυζαντινής Μουσικολογίας. … Δε πρέπει να ξεχάσουμε τις έδρες της Βυζαντινής Μουσικολογίας, των σχολών που έχουν δημιουργηθεί στο Πανεπιστήμιο πλέον και την πληθώρα των ανθρώπων που ασχολούνται και έχουν κάνει διδακτορικές διατριβές. Που ακριβώς τι είναι; Αυτό είναι η έρευνα που σας έλεγα πριν. Δε πρέπει να ξεχάσουμε πάρα πολλές χορωδίες οι οποίες ασχολούνται πλέον με επιστημονική γνώση και κατάρτιση σε σχέση με τη ψαλτική τέχνη. Όχι με το γνωστό τρόπο των παλαιών χορωδιών, που ήξεραν δέκα πράγματα και δέκα πράγματα έλεγαν όλο το χρόνο. Κάθε Χριστούγεννα, αν θυμηθείτε παλαιές χορωδίες θα δείτε

π. Γρηγόριος Όλο τα ίδια και τα ίδια.

Κωνσταντίνος Αγγελίδης Όλο τα ίδια και τα ίδια ακριβώς. Δε θα πρέπει τα Χριστούγεννα τα επόμενα κάτι να πεις; Εγώ δε σας λέω να αλλάξει ένα πρόγραμμα κάποιος. Δόξα τω Θεώ υπάρχουν μαθήματα που θα μπορούσε να το αλλάξει. Τη Μεγάλη Εβδομάδα το ίδιο; Δε μπορεί να αλλάξει λίγο αυτό το πράγμα να προστεθεί; Δε λέω κατά πόσο μπορεί να δέσει μια χορωδία. Αυτό είναι ένα άλλο κομμάτι ερμηνευτικό. Αναφέραμε λοιπόν το Ίδρυμα Βυζαντινής Μουσικολογίας , τις έδρες των Πανεπιστημίων, τα μουσικά Γυμνάσια και τα Λύκεια. Είναι μεγάλη η προσφορά αυτών των ανθρώπων. Άλλοι σήμερα είναι αείμνηστοι, άλλοι ζώντες και είναι μεγάλη μάχη των μουσικών Γυμνασίων και Λυκείων το ότι έχει μπει η βυζαντινή μουσική. Που υπάρχει; Δεν υπάρχει αλλού. Εξοβελιστέα απ’ όλα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Τα ξέρετε. Γενικά η ελληνική μουσική. Άρα θέλω να πω ότι δοξάζουμε τω Θεώ γιατί ακριβώς υπάρχουν νέοι άνθρωποι πλέον, που προσπαθούν να παντρέψουν αυτό που θα λέγαμε, θεωρία και πράξη.

π. Γρηγόριος Για τα ισοκρατήματα;

Κωνσταντίνος Αγγελίδης Για τα ισοκρατήματα.
Νομίζω ότι πρέπει να το δούμε λίγο εγκεφαλικά πρώτα και μετά θα σας πω και καρδιακά.
Τι εννοώ εγκεφαλικά. Οι λιγότερες αλλαγές, αν βάλουμε κάποιον και θα σας έλεγα ακόμα κι απ΄τη Δύση και του βάλουμε μία χορωδία, που γίνονται συχνές εναλλαγές και του δώσουμε και μια άλλη χορωδία που αλλάζει σπανιότατα, με πολύ λιτό ισοκράτημα, απέριττο.
Του δώσουμε αυτά τα δύο ακούσματα θα πει πως αυτό είναι δικό μου! Το δυτικότροπο θα πει πως είναι δικό του! Αυτό που θα τον αγκαλιάσει και θα τον συγκινήσει, θα πάει σ’ αυτό που σας έλεγα πριν. Το καρδιακό θα’ναι το πιο ταπεινό. Είσαι Έλληνας; Αν το δούμε σήμερα σε μη ασχολούμενους με τη βυζαντινή μουσική, και τους δώσεις κάτι με ένα απλό λιτό ισοκράτημα , θα σου πει, α ρε παιδί μου, ωραίο είναι αυτό. Παραδοσιακό. Γιατί θα τονίσει παραδοσιακό; Μέσα από την απλότητα του μέλους. Έχω παράδειγμα.
Υπάρχει ηχογράφηση με τον πατέρα Δοσίθεο τον Κατουνακιώτη, που σε ένα πολυέλεο αν θυμάμαι καλά του Πέτρου Λαμπαδαρίου, το «Δούλοι Κύριον…» κρατάνε ΠΑ σε απίστευτα μοναδική στιγμή. Πώς να σου πω. Κρατάνε μόνο ΠΑ! Είναι πολύ λίγες οι αλλαγές που έχουν. Καταπληκτικό είναι το μέλος. Δεν έχει αποστερηθεί από κάτι. Αυτό πρέπει λοιπόν να καταλάβουμε τώρα για να πάμε λίγο πιο μουσικά.
Αλλάζουμε ισοκράτημα όχι όταν μας αρέσει στο αυτί, γιατί πολλές φορές το αυτί μας είναι αλλοιωμένο. Δεν είναι το αυτί ξέρετε ενός Ανατολίτη. Δεν είμαστε στην Κωνσταντινούπολη των παλαιών χρόνων που ήταν η ανατολική μουσική και ακούγαμε συνέχεια τα όργανα τα ανατολικά. Είμαστε επηρεασμένοι από τη Δύση. Ακόμα και τα ακομπανιαμέντα των μουσικών εδώ, δε παίζουν όπως παίζουν οι παλιοί οργανοπαίκτες. Όπότε είναι αλλοιωμένο το άκουσμά μας για να φτάσουμε να το πούμε.
Αλλάζουμε λοιπόν ισοκράτημα, όταν αλλάζουμε ήχο. Εκεί είναι η διαφορά. Όταν φτάσει κάποιος και καταλάβει, αυτό που λέω τώρα, πότε αλλάζουμε ήχο, τότε θα καταλάβει πότε είναι η αλλαγή του ισοκρατήματος. Δεν πάει όταν μας πάει το αυτί γιατί το αυτί μας μπορεί να είναι λάθος τοποθετημένο. Μια απλή έτσι γνώμη και άποψη.

π. Γρηγόριος Μας είπατε για την Κωνσταντινούπολη. Δε θέλω να λησμονήσουμε το Άγιον Όρος που φαντάζομαι και εκεί θα ήταν για σας σταθμός. Και ειδικά στη μονή Βατοπαιδίου.

Κωνσταντίνος Αγγελίδης Γενικά το Άγιον Όρος και το περιβόλι της Παναγίας είναι μεγάλη εκπαίδευση. Ένα μεγάλο σχολείο για όλους. Και σίγουρα είναι και γι’ αυτούς που ασχολούνται και με τη βυζαντινή μουσική. Το ότι υπήρχε σύνδεση μεταξύ των δύο, ένα από τα καλύτερα παραδείγματα ξέρετε ποιο είναι; Είναι ο Δαμιανός ο Βατοπαιδινός ο οποίος τι ήταν ; Δάσκαλος λέμε των Πολιτών μουσικών. Κάποια στιγμή στην Κωνσταντινούπολη υπήρχε έλλειψη ψαλτών και κάλεσαν από τη μονή Βατοπαιδίου αναγνωρισμένο δάσκαλο που βρέθηκε να είναι ο Δαμιανός ο Βατοπαιδινός και πήγε ο Δαμιανός ο Βατοπαιδινός και δίδαξε. Ήταν ο δάσκαλος του Μπερεκέτη.

π. Γρηγόριος Άραγε οι Κωνσταντινουπολίτες με το Βατοπαίδι έχουν μεγάλη συγγένεια.
Κωνσταντίνος Αγγελίδης Βέβαια….(27:12)
 

ilias nektarios

Παλιο-μέλος... και μισό!
...''Αναφορικά δε με το άκουσμα του κυρίου Αγγελίδη που εσύ το χαρακτηρίζεις εξωπαραδοσιακό, θα σου πω ότι εγώ το βρίσκω κυρίως παραδοσιακό...''

Και επειδη μου το λες εσυ,αυτο θα πει οτι ειναι το ορθο;
Ειναι το σωστο;
Σεβαστη η αποψη σου μεν,δεν σημαινει ομως οτι ολοι θα την ενστερνιστουμε,δε!... Με το ζορι να δεχθω κατι που ειναι εντελως αφυσικο και εκτος τοπου και χρονου; Κατι που στηριζεται σε υποθεσεις και ερχεται σε αντιφαση με την πλειοψηφια των ψαλτων;... Τα εχουμε ξαναπει αυτα και παλι.
Λυπαμαι,αλλα μαλλον,δεν ξερεις τι γινεται γυρω σου...
Και γυρω σου,ειναι ψαλτες μορφωμενοι,παραδοσιακοι,γνωστοι,αγνωστοι, καλοι,πολλοι καλοι,μετριοι,αριστοι,μεγιστοι... Και σ'αυτους απευθυνεσαι.. Δεν ειμαστε αφελεις..
Και οχι στις γιαγιαδες και στις θειτσες του χωριου και στα μικρα παιδια...

Συμβουλη στο λεω.. Και αν θες,ακουσε την .. Αν δε θες,πετα τη στο ρεμα...


..''σίγουρα δε μετρά η δική μου άποψη και γνώμη, όμως το ίδιο παραδοσιακό το βρίσκουν και πολλοί άλλοι...''

Ωρα τωρα να μας πεις,οτι η γνωμη του απλου κοσμου μετραει,για το τι ειναι παραδοσιακο και οχι φθασμενων ψαλτων(και του forum ακομα,που θα διαβαζουν τι γραφεις και θα τραβανε τα μαλλια τους!!)...Βλεπε πιο πανω:rolleyes:

..''Κλήρος και λαός θεωρεί το άκουσμα του κυρίου Αγγελίδη και του χορού του παραδοσιακό. Αν και όποτε αυτό αλλάξει τότε ίσως να το ξανασυζητήσουμε το θέμα...''

Παρεπιπτωντως,εχεις μπερδεψει, το ομορφο ακουσμα με το σωστο-ορθο-παραδοσιακο ακουσμα. Οταν τα ξεμπερδεψεις,ελα να συζητησουμε παλι το θεμα...:wink:
 
Top