Πολυέλεος ''Δούλοι Κύριον'' σε ήχο δ (λέγετο), Νικολάου Γιάννου

dimskrekas

Δημήτρης Σκρέκας
Με μεγάλη χαρά αναρτώ πρόσφατη σύνθεση του φίλτατου Νικολάου Γιάννου, τον πολυέλεο σε ήχο δ λέγετο, ''Δούλοι Κύριον''. Στο έργο είναι ολοφάνερη όχι μόνο η ανεξίτηλη θητεία του συνθέτη στον μέγιστο Άρχοντα Πρωτοψάλτη της ΜΧΕ, μακαρίτη Θρασύβουλο Στανίτσα, αλλά και η δημιουργική ''μετακένωση'' παραδοσιακών θέσεων κυρίως των διάσημων δύο Πολυελέων ''Δούλοι Κύριον'', του πασίγνωστου σε ήχο (πλ) α του κυρ Πέτρου Λαμπαδαρίου, και του ωραιότατου σε πλ δ, του Χουρμουζίου Χαρτοφύλακος. Η θεωρητική σκευή ασφαλώς οφείλεται στον άλλο δάσκαλο του κυρ Νίκου, τον μακαρίτη Ματθαίο Ανδρέου.

Στις όποιες ανασφάλειες και φοβίες από τις λογής λογής περιστάσεις, η απάντηση του κυρ Νίκου με τη σύνθεση αυτή δείχνει ατραπούς πάνω στις οποίες βάδισε η μελοποιητική παράδοση από το 1814 και δώθε, όπου και μας προσκαλεί να εντρυφήσουμε ο κυρ Νίκος. Οι φιλοπερίεργοι ίσως διαπιστώσουν την έλλειψη Περισσής με Τριαδικό Δοξαστικό, και Θεοτοκίο Και νυν. Αυτό επισημάνθηκε εγκαίρως στον συνθέτη, ο οποίος και θα ανταποκριθεί, ευελπιστούμε, σύντομα ώστε ο πολυέλεος να είναι πλήρης και έτοιμος όπου δει για λειτουργική χρήση.

Δ.
 

Attachments

  • N. Giannou Polyeleos legetos Douloi Kyrion.pdf
    250.6 KB · Views: 336
Last edited:

ΓΙΑΝΝΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Παλαιό Μέλος
Ευχαριστώ εκ βαθέων για τα καλά του λόγια τον αγαπητό φίλο Δημήτρη!
Το ιστορικό:
Διαπιστώνοντας από την Πανδέκτη την απουσία πολυελέου «Δούλοι Κύριον» σε λέγετο σκέφτηκα να .... συμπληρώσω το κενό με τις μικρές μου δυνάμεις.
Έτσι, άρχισα να ... μουτζουρώνω χαρτιά, μελοποιώντας 3-4 στίχους την ημέρα με πρότυπο τη δομή των αναφερθέντων από τον Δημήτρη πολυελέων. Η ζέστη έπαιξε μεγάαααλο ρόλο ... ανασταλτικό:confused:, αλλά συνέχισα, κι αυτό για να μην .... καπνίζω:rolleyes:.
Δεδομένου ότι σήμερα δεν ψάλλονται τα αργά μαθήματα που υπάρχουν στο τέλος των πολυελέων έκλεισα με Δόξα - Και νυν αλληλούϊα χάριν συντομίας όπως αναφέρει ο Θ. Φωκαεύς στο «Εξομολογείσθε τω Κυρίω».
Μετά την πληκτρολόγηση, έστειλα το κείμενο σε φίλους για να πάρω την ... κρυάδα:D, ζητώντας τους κρίσεις, απόψεις, σχόλια και σχολιανά:D.
Αφού έλαβα υπόψη τις επισημάνσεις των φίλων Δ. Ζαγγανά, Δ. Σκρέκα, Ν. Γιαννουκάκη, του γείτονά μου Παν. Μπάτρη κ.ά. πήρε το κείμενο την οριστική του μορφή.
Είναι η πρώτη φορά που καταπιάνομαι με τέτοιο μάθημα, και η συμβολή των φίλων υπήρξε καθοριστική και τους ευχαριστώ θερμώς, αλλά προσθέτω και παγάκια μη πάθουμε και ... θερμοπληξία:D!
Οι ευχαριστίες ανήκουν σε όλους τους συμμετασχόντες.
Καλή ανάγνωση.
ΥΓ Στην τελική προς παύση κατάληξη τελευταίο αλληλούϊα θα δείτε ένα ασύνηθες ισοκράτημα ΝΗ όταν το μέλος ψάλλει Πα-Βου-Γαα ... (Βου). Γράφτηκε έτσι για όσους προτιμούν τα ... αρμονικά ισοκρατήματα αντί του υπερβασίμου ΠΑ που ακούγεται τις περισσότερες φορές δίνοντας διάφωνο άκουσμα λόγω και της έλξεως του πα από τον βου και του ελαχίστου τόνου βου-γα. Φυσικά υπάρχει και η λύση του (Μ).
Να είστε όλοι καλά!
Ν
 
Ευχαριστώ εκ βαθέων για τα καλά του λόγια τον αγαπητό φίλο Δημήτρη!
Το ιστορικό:
Διαπιστώνοντας από την Πανδέκτη την απουσία πολυελέου «Δούλοι Κύριον» σε λέγετο σκέφτηκα να .... συμπληρώσω το κενό με τις μικρές μου δυνάμεις.

Ν
Θά εἲχατε τήν καλοσύνη κ. Νίκο νά ἀναρτήσετε καί μία δική σας ἐκτέλεση τοῦ καταπληκτικοῦ αύτοῦ πολυελαίου; Παρεπιπτόντως άναμένουμε καί ἂλλα ἒργα σας. Σᾶς εὐχαριστοῦμε γιά ὃλα.
 
Last edited:
Top