Ποιές είναι οι αρμοδιότητες ενός ιεροψαλτικού συλλόγου;

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Με αφορμή άλλη συζήτηση που ο κ. Βαγγέλης (Λιναρδάκης) με προέτρεψε να φτιάξουμε ιεροψαλτικό σύλλογο στην Αυστραλία ρωτώ. Ποιές είναι οι αρμοδιότητες ενός ιεροψαλτικού συλλόγου; Τί περιέχει συνήθως το καταστατικό; Υπάρχουν κατοχυρωμένα δικαιώματα των ιεροψαλτών που μπορούν να υπερασπιστούν συλλογικά και πώς; Ευχαριστώ.
 
Αγαπητέ Δημήτρη,
Δεν γνωρίζω τι γίνεται με το νομικό καθεστώς που ισχύει στην Αυστραλία για συλλογικά όργανα, αλλά εδώ στην Ελλάδα, σύλλογοι ιεροψαλτών μπορεί να ιδρύονται, ως Ν.Π.Ι.Δ. (πολιτιστικά σωματεία), όταν συγκεντρωθούν τουλάχιστον 20 μέλη. Σκοποί ενός τέτοιου συλλόγου μπορεί να είναι π.χ. α) μελέτη, καλλιέργεια και προβολή της Β.Μ. β) πνευματική και μουσική καλλιέργεια των μελών, η μεταξύ τους αλληλοβοήθεια και άλλοι με πολιτιστικό γενικά περιεχόμενο. Κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα για την πλειοψηφία των ιεροψαλτών στην Ελλάδα, κατά την άποψή μου, δεν υπάρχουν. Για λίγους, υπάρχουν μόνο εκείνα που απορρέουν από διατάξεις της εργατικής - ασφαλιστικής νομοθεσίας, όπου και όταν κάποιος, ως ιεροψάλτης, έχει ασφάλεια σε δημόσιο ασφαλιστικό οργανισμό (π.χ. ΙΚΑ), οπότε υπεράσπιση τέτοιων δικαιωμάτων μπορεί να γίνει από συνδικαλιστικούς φορείς και τοπικά εργατικά σωματεία, εφόσον ο ιεροψάλτης αυτός εγγραφεί ως μέλος τους.Τυπικά, στην Ελλάδα, από ιεροψάλτες που προσφέρουν νόμιμα υπηρεσίες ως μισθωτοί και έχουν ασφάλιση, μπορεί να ιδρυθεί Α' θμιο ομοιοεπαγγελματικό εργατικό σωματείο (20 μέλη τουλάχιστον) και με σκοπούς συνδικαλιστικούς και επαγγελματικούς. Δεν γνωρίζω αν στη χώρα μας υπάρχει τέτοιο σωματείο. Δυστυχώς ο γνωστός στην Ελλάδα Κανονισμός 176/2006 "περί των ιεροψαλτών και της καταστάσεως αυτών" (ΦΕΚ 268/Α/2006), δεν λύνει υφιστάμενα στην ιεροψαλτική τάξη προβλήματα, αντίθετα ίσως δημιουργεί περισσότερα και για πολλούς ουσιαστικούς και τυπικούς λόγους, νομίζω,δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί. Πάντως η ίδρυση συλλόγων, έστω και πολιτιστικών, έχει σημαντικά θετικά αποτελέσματα.
 
Δημήτρη σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Εάν δηλαδή υπάρχει ήδη μια οργανωμένη χορωδία στην οποία μετέχουν οι περισσότεροι νέοι ψάλτες της περιοχής και μία οργανωμένη σχολή ψαλτικής (τα οποία αναλαμβάνουν τα πολιτιστικά, εκπαιδευτικά και κοινωνικά γεγονότα), τί παραπάνω μπορεί να προσφέρει ένας ιεροψαλτικός σύλλογος κατά τη γνώμη σας;
 
Αγαπητέ Δημήτρη,
Δεν γνωρίζω, αν η χορωδία ή η σχολή σας, έχουν κάποια νομική υπόσταση. Πράγματι οι δραστηριότητες που αναπτύσετε είναι όμοιες εν πολλοίς, με εκείνες ενός ιεροψαλτικού συλλόγου. Πάντως, αν προσέξατε στους σκοπούς ενός συλλόγου περιλαμβάνεται και η μεταξύ των μελών του αλληλοβοήθεια. Τούτο ασφαλώς εμπεριέχει και τη συλλογική συνδρομή και στήριξη σε υποθέσεις που απασχολούν ένα ιεροψάλτη. Ακόμη ο πολιτιστικός χαρακτήρας ενός συλλόγου, δεν περιορίζει το δικαίωμά του να συζητά, να εκφράζει απόψεις, να προσπαθεί, να επιδιώκει με κάθε πρόσφορο και νόμιμο τρόπο την κατοχύρωση ιεροψαλτικών δικαιωμάτων. Το βασικό είναι, ότι όλα τούτα γίνονται, όχι ατομικά και μεμονομένα, αλλά κάτω από την ομπρέλα ενός συλλογικού οργάνου και ασφαλώς έχουν άλλη βαρύτητα, αντιμετωπίζονται και ακούγονται διαφορετικά από θεσμικούς φορείς και όργανα (Πολιτεία, Εκκλησία, Μητροπολίτες κλπ).
 
Ναί, έχεις δίκιο σε αυτά και ακούγονται χρήσιμα.
 
Back
Top