Έχω δεί ψάλτες που δεν ανεβαίνουν στο ψαλτήρι (κάθονται δίπλα/κάτω) κατά τη διάρκεια της αναγνώσεως του εξάψαλμου. Μόλις τελειώσει ο εξάψαλμος ανεβαίνουν στο ψαλτήρι. Έχει καμία βάση αυτή η πρακτική απ'όσο γνωρίζετε;
Το χειρότερο για μένα θα είναι να ανέβουν οι ψάλτες και να καθίσουν (καθήμενοι εννοώ) την ώρα του εξαψάλμου στα στασίδια ή να είναι η ώρα που θα ψάξουν τα βιβλία για το τυπικόν, για τα απολυτίκια, καθίσματα κλπ.
Την ώρα του εξαψάλμου οφείλουμε σεβασμό, άκρα σιωπή.
Ούτε τον σταυρό μας δεν αφήνει το Τυπικό να κάνουμε - κανονικά- στα πρώτα "Δόξα Και νύν".
Συμφωνώ "σειρούλα". Σκέψου όμως ότι υπάρχουν και ψάλτες που χρειάζονται δύο λεωφορεία να πάνε στο ναό τους (τα δρομολόγια των κυριακών είναι αραιά) και πολλές φορές ενώ έχουν ξυπνήσει από τις 05:00 π.μ. φθάνουν στο ναό 06:57 π.μ. , οπότε δεν έχουν άνεση χρόνου για ετοιμασία βιβλίων κλπ. Ίσως μια λύση σε αυτό να είναι με διαταγή της συνόδου να διοριστούμε ο καθένας μας στην ενορία μας (να γίνει μια ανταλλαγή ψαλτικών πληθυσμών δηλαδή), να μας δώσει η ενορία οδηγό (εάν δεν οδηγούμε) ή ένα πούλμαν να μας παραλαμβάνει από ένα κεντρικό σημείο και να κάνει διανομή κατ' εκκλησίαν και μετά κατ' οίκον...![]()
Πριν από 40 περίπου χρόνια, μακαριστός Ιεράρχης (+Χρυσόστομος Γιαλούρης), μας έμαθε, ότι, κατά την διάρκεια αναγνώσεως του Εξαψάλμου δεν επιτρέπεται καμία κίνηση αλλά άκρα σιγή και κατάνυξη. Μάλιστα, επέβαλε στους εισερχομένους στο Ναό, εκείνη την ώρα, να παραμένουν ακίνητοι στην είσοδο, ώστε να μη δημιουργηθεί η παραμικρή αταξία. Σε κήρυγμά του, εξήγησε, ότι, κατά την εκκλησιαστική παράδοση, τους ψαλμούς αυτούς έλεγε ο Χριστός επάνω στο Σταυρό. Σε κάποια έκδοση ΩΡΟΛΟΓΙΟΥ, πέραν των άλλων (άνευ μετανοιών κλπ), αναφέρεται, ότι κατά την διάρκεια του Εξαψάλμου δεν επιτρέπεται ούτε ο Βήχας (!), προφανώς για να τονισθεί η ιερότητα της στιγμής. Άρα η απάντηση, επάνω ή κάτω από το στασίδι, είναι πραφανής.