Πανήγυρις Παναγίας Γοργοϋπηκόου Ι. Μ. Δοχειαρίου 2009

panosdohi

Παναγιώτης Παρασκευόπουλος
Από το Σάββατο 10/10 έως και την Πέμπτη 15/10 βρέθηκα στη Μονή Δοχειαρίου στην οποία βρίσκεται η Θαυματουργός εικόνα της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου. Την προηγούμενη λοιπόν Τρίτη 13 προς Τετάρτη 14 Οκτωβρίου ( 30/9 προς 1/10 με το παλαιό) ήταν η πανήγυρις τις εικόνος για την οποία τελέστηκε, παρά την ανακοίνωση της μονής ότι δεν θα γίνει επίσημος εορτασμός, πανηγυρική αγρυπνία. Προεξήρχε ο Καθηγούμενος της Ι. Μ. Λογγοβάρδας Πάρου. Έψαλλαν δεξιά χορός ψαλτών από τα Τρίκαλα με πρώτο τον Παναγιώτη Καλαμπάκα ενώ αριστερά οι πατέρες της μονής. Εφημέριος ο π. Χρυσόστομος από το κελί του π. Μωϋσή και κανονάρχης ο π. Φιλόθεος Σιμωνοπετρίτης. Παρά την κακοκαιρία και το απαγορευτικό στις θαλάσσιες συγκοινωνίες μαζεύτικαν τελικά περίπου 150 προσκυνητές οι οποίοι είτε έιχαν έρθει από προηγούμενες μέρες είτε την παραμονή οδικώς με αυτοκίνητα της μονής.

Ανοίγω λοιπόν αυτό το θέμα για να ανεβάσω σταδιακά ηχογραφήσεις από την εν λόγω αγρυπνία εις κοινόν όφελος και δόξαν Θεού.
 

panosdohi

Παναγιώτης Παρασκευόπουλος
[συμπλήρωση στο προηγούμενο μήνυμα] Στις 12:00 μμ τις παραμονής ψάλθηκε παράκληση στην Παναγία και ακολούθησε τράπεζα. Ο μικρός εσπερινός άρχισε στις 17:00 μμ της παραμονής και στη συνέχεια ακολούθησε η βραδυνή τράπεζα. Η αγρυπνία ξεκίνησε στις 20:30μμ και στις 5:30 πμ έγινε διακοπή στο τέλος του Όρθρου. Στις:8:00 πμ συνεχίστηκε η ακολουθία με τις ώρες και τη Θ. Λειτουργία. Ακολούθησε λιτανεία γύρω από το καθολικό και πανηγυρική τράπεζα η οποία έληξε στις 12:00 μμ.

http://www.mediafire.com/?sharekey=4f19a9c92e669061d6baebe61b361f7cf5c33618b42349329d4bfef7ef5beeff

Ξεκινάω το ανέβασμα της πανηγύρεως με τον εσπερινό.
01 Έξι στίχοι από τα αργά συντετμημένα ανοιξαντάρια του Χουρμουζίου Χαρτφύλακος.
02 Πάντα εν σοφία αργόν μέλος αρχαίον σύντμηση Χουρμουζίου Χαρτοφύλακος.
03 Ειρηνικά τα οπόια εκφωνήθηκαν εναλλάξ από δύο διάκους, ο πρώτος Ρώσος και ο δεύτερος Έλληνας.
04 Κεκραγάρια αργά Ιακώβου Πρωτοψάλτου Ήχος α.
05 Αργή στιχολογία κατά την Αγιορείτικα παράδοση καταγεγραμμένη από τον Ιερομόναχο Ιερόθεο και δύο αργά προσόμοια σε ήχο α΄.
06 Τα δύο επόμενα ομόηχα αργά προσόμοια.
07 Έτερα αργά προσόμοια σε ήχο δ΄. Το πρώτο το ψάλλει ο π. Γαβριήλ Δοχειαρίτης κατά την ψαλτική παράδοση της Ι. Μ. Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Πάτμου ενώ τα υπόλοιπα ψάλλονται σύμφωνα με τη μελοποίηση του Ιωάννου Πρωτοψάλτου.
08 Αργό Δοξαστικό μελοποιημένο από τον Αβραάμ Ευθυμιάδη σε ήχο πλ.β.
09 Απόστιχα σε πλ.α προς το Χαίροις ακητικών, το πρώτο και το τρίτο αργά ενώ το δεύτερο συντομο ( προφανώς ο ψάλλων δεν θα ήξερε το αργό:D)
10 Αργό δοξαστικό αποστίχων μέλος Αμφιλοχίου Ιερομονάχου Δοχειαρίτου Ήχος πλ.δ.
11 Δύο αργά απολυτίκια σε α΄ και δ΄ ήχο αντίστοιχα.
12 Την όντως Θεοτόκον, μάθημα Οκτάηχο Δαμιανού Βατοπαιδινού που ψάλθηκε στην αρτοκλασία αντί για το σύνηθες πλέον Θεοτόκε Παρθένε του Μπερεκέτη.

Υ.Γ. Στο τέλος της Λιτής ψάλθηκε μέρος από το ωραιότατο μάθημα του Ιωάννη Κουκουζέλη Κεχαριτωμένη χαίρε. Δυστυχώς το ηχογραφικό μου μηχάνημα δεν το έγραψε (ακόμα δεν κατάλαβα γιατί :confused:).
 

panosdohi

Παναγιώτης Παρασκευόπουλος
Συνεχίζω ανεβάζοντας τον Όρθρο της εορτής.

13 Αργό Θεός Κύριος και απολυτίκια τα δύο αργά σε α και δ ήχο που ψάλθηκαν και στον εσπερινό και πάλι το πρώτο σύντομο.
14 Πολυέλεος Λόγον αγαθόν Νικολάου ιερομονάχου Δοχειαρίτου Ήχος α.
15 Δοξαστικά πολυελέου, το Δόξα από τον παραπάνω πολυέλεο και το Και νυν από τον πολυέλεο Δούλοι Κύριον του Πέτρου Λαμπαδαρίου (προτιμήθηκε αυτό ως εκτενέστερο από το αντίστοιχο του Λόγον αγαθόν, μιας και η εορτή ήταν Θεομητορική).
16 Οι Χαιρετισμοί στην Παναγία Γοργοϋπήκοο, ποίημα Χαραλάμπους Μ. Μπούσια. Εκφωνεί ο π. Γαβριήλ Δοχειαρίτης ενώ ο π. Τύχων Σιμωνοπετρίτης επαναλαμβάνει τα εφύμνια.
17 Πασαπνοάρια αργά Ιακώβου Πρωτοψάλτου Ήχος α.
18 Στιχολογία των αίνων και τα τέσσερα προσόμοια σε ήχο πρώτο προς το Των ουρανίων Ταγμάτων, τρία αργά και ένα σύντομο.
19 Δοξαστικό αίνων, μέλος Αβρααμ Ευθυμιάδη Ήχος πλ.α.
20 Δοξολογία αργή Γ. Βιολάκη Ήχος πλ.α πεντάφωνος.
 

panosdohi

Παναγιώτης Παρασκευόπουλος
Συνεχίζω το ανέβασμα με το τελευταίο μέρος, τη Θεία Λειτουργία.

21-22 Δεν ανέβασα τα δύο αυτά Tracks που είναι η Α' και η Β' στάση των Τυπικών γιατί ήταν στην αρχή της ακολουθίας και οι χοροί δεν ήταν με πλήρεις με αποτέλεσμα το άκουσμα να μην ήταν και τόσο καλό.
23 Μακαρισμοί, Η τρίτη ωδή των κανόνων σε ήχο δ και η έκτη ωδή των κανόνων σε ήχο πλ.δ.
24 Η μικρή είσοδος και τα απολυτίκια. Συγκεκριμένα ψάλθηκαν το απολυτίκιο της εικόνος εκ τρίτου, το απολυτίκιο του Αγίου Γεωργίου και των Χριστουγέννων (οι μονές Ζωγράφου και Σίμωνος Πέτρας έστειλαν αντιπροσώπους), το κοντάκιο της εορτής και το Τη υπερμάχω.
25 Τρισάγιος Ύμνος σε ήχο β.
26 Δύναμις Αβαγιανού
27 Κύριε σώσον τους ευσεβείς και φήμαι του Πατριάρχου και του Καθηγουμένου της Ι. Μ. Λογγοβάρδας. Τα παραπάνω είαναι βέβαια τμήματα των αρχιερατικών Λειτουργιών αλλά λέγονται και σε πανηγυρικές Λειτουργίες ανεξάρτητα αν προεξάρχει μητροπολίτης για να δωθεί ακόμα περισσότερος πανηγυρικός χαρακτήρας.
28 Αποστολικό ανάγνωσμα από τον κανονάρχη της αγρυπνίας π. Φιλόθεο Σιμωνοπετρίτη.
29 Αλληλουϊάριον του Αποστόλου, μέλος Ιωάννου Πρωτοψάλτου Ήχος α.
30 Ευγγελικό Ανάγνωσμα. Χαρακτηριστική είναι η Πατμιακή παράδοση που τηρείται και στη μονή Δοχειαρίου να χτυπάει κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης του Ευαγγελίου στις εορτές το λεγόμενο κόντυ. Το κόντυ είναι μεταλλικό σκεύος που κρούεται στις καταλήξεις των φράσεων του Ευαγγελίου και συμβολίζει το κήρυγμα του Ευαγγελίου που έφτασε στα πέρατα του κόσμου.
31 Χερουβικό Ήχος πλ.β, από την σειρά των μεγάλων χερουβικών του Θεοδώρου Φωκαέως.
32 Μεγάλη είσοδος, Ταις Αγγελικαίς.
33 Πληρωτικά που εκφωνήθηκαν όπως και τα ειρηνικά του εσπερινού από δύο διακόνους. Ο χορός απαντά με Κύριε ελέησον και Παράσχου Κύριε από το βιβλίο του Αθανασίου Καραμάνη.
34 Αγαπήσω σε αργόν Ιακώβου Πρωτοψάλτου Ήχος β.
35 Λειτουργικά Ήχος πλ.β (είναι κι αυτά από το βιβλίο του Καραμάνη αλλά δε θυμάμαι σε ποιόν ανήκει η σύνθεσή τους).
36 Άξιον εστίν Θ. Γεωργιάδου Ήχος πλ.δ χρωματικός.
37 Κοινωνικό Ποτήριον σωτηρίου λήψομαι, μέλος Μπαλασίου ιερέως και νομοφύλακος Ήχος πλ.α, ακολουθεί μέρος από το κράτημα του Πέτρου Πελοποννησίου σε ήχο α.
38 Είδομεν το φως και Πληρωθήτω Ήχος β.
39 Ευλόγησις Κολύβων. Ψάλλεται πρώτα το απολυτίκιο και το Κοντάκιο της εορτής και ακολουθεί η ευχή για τα κόλυβα.

Υ.Γ. Στην τράπεζα, κατά τη διάρκεια της Υψώσεως της Παναγίας, ψάλθηκε το Άξιον εστί του Πέτρου Φιλανθίδη σε Δευτερόπρωτο, το οποίο δυστυχώς δεν ηχογράφησα γιατί ξέχασα το μηχάνημα στο καθολικό:( και είχαν κλειδώσει.
 

panosdohi

Παναγιώτης Παρασκευόπουλος
Τελειώνω το ανέβασμα παραθέτοντας κάποιες φωτογραφίες από την εορταστική Θεία Λειτουργία.

1 Μέρος των ιερέων που λειτούργησαν στη Μικρή Εισοδο κατά τη διάρκεια της ψαλμώδησης του Δεύτε προσκυνήσωμεν...
2 Ο καθηγούμενος της Ι. Μ. Λογγοβάρδας αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος, ο Καθηγούμενος της Ι. Μ. Δοχειαρίου αρχιμ. Γρηγόριος και ο ιερομόναχος Τύχων Σιμωνοπετρίτης στη Μικρή Είσοδο.
3 Ο π. Χρυσόστομος θυμιών το αντίγραφο της Παναγίας Γοργοϋπηκόου κατά τη διάρκεια της ψαλμώδησης των απολυτικίων μετά τη Μικρή Είσοδο.
4 Οι εκκλησιατικοί Θυμιάζουν με τα κατζία ενώ ψάλλεται ο Τρισάγιος Ύμνος.
5 Ο π. Χρυσόστομος ευλογών με το Σταυρό καθώς οι χοροί του ψάλλουν τη φήμη.
6 Ο Ρώσος ιεροδιάκονος Αλέξανδρος στην ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου.
7 Ο π. Γρηγόριος με το Άγιο Ποτήριο στο Πάντοτε νυν και αεί...
8 Τα κόλυβα για την Παναγία πάνω στα οποία αδελφοί της μονής σχεδίασαν με χρωματιστή ζάχαρη την αγία μορφή της.
9 Ο π. Χρυσόστομος και άλλοι ιερείς κατά την ευλόγηση των κολύβων.
10 Το αντίγαρφο της Θαυματουργού εικόνος ενώ λιτανεύεται γύρω από το καθολικό.

Εύχομαι η χάρη της Παναγίας μας να είναι πάντοτε κοντά σε όλους μας, να πρεσβεύει στον Υιό της για τη σωτηρία μας και να μας αξιώσει να εορτάσουμε την εορτή της και του χρόνου.
 

Attachments

  • DSC02971.JPG
    351.6 KB · Views: 205
  • DSC02972.JPG
    309.4 KB · Views: 150
  • DSC02974.JPG
    315.7 KB · Views: 112
  • DSC02977.JPG
    362.3 KB · Views: 146
  • DSC02980.JPG
    317.4 KB · Views: 112
  • DSC02984.JPG
    329.3 KB · Views: 116
  • DSC02992.JPG
    299.3 KB · Views: 116
  • DSC02993.JPG
    375.7 KB · Views: 132
  • DSC02995.JPG
    373.7 KB · Views: 128
  • DSC03001.JPG
    342.6 KB · Views: 138

EIRYK EMNOSHELE

Qu'est-ce que je ferais sans toi?
[FONT=&quot]Παναγιώτη σε υπέρ ευχαριστούμε για όλο το υλικό, ηχητικό αλλά και οπτικό, που μας χάρισες.
[/FONT]
[FONT=&quot]Δεν έχω προλάβει να τα ακούσω όλα ακόμα. Μου άρεσε όμως πολύ που είναι κομμάτι-κομμάτι διαθέσιμο για κατέβασμα, ώστε έτσι δίνεται η δυνατότητα και σε αυτούς που έχουν χαμηλής ταχύτητας σύνδεση. Αλλά και καλύτερη ταξινόμηση γενικότερα γίνεται.
[/FONT]
[FONT=&quot]Θα προτιμούσα να είχαν τα αρχεία εξ αρχής λατινικούς χαρακτήρες, γιατί μου εμφανίζονται... κινέζικα όχι στη σελίδα αλλά όταν μου ζητά να τα σώσω με κάποιο όνομα. Τώρα για παράδειγμα ακούω το 02_Πάντα_ΞµΞ½_σοφία_.mp3 Είναι το πάντα εν σοφία, αλλά εντάξει. Δε πειράζει. Μακάρι να μας ανεβάσεις κι άλλα τέτοια και ας είναι όπως θέλει. Μεγάλη η δουλειά σου Παναγιώτη. Μας μετέφερες στην πανήγυρη. Η Παναγία να ακούει γοργά κάθε τι που είναι για την ψυχή σου ωφέλιμο.[/FONT]
[FONT=&quot]
[/FONT]
[FONT=&quot]Υ.Γ. Στο τέλος της Λιτής ψάλθηκε μέρος από το ωραιότατο μάθημα του Ιωάννη Κουκουζέλη Κεχαριτωμένη χαίρε. Δυστυχώς το ηχογραφικό μου μηχάνημα δεν το έγραψε (ακόμα δεν κατάλαβα γιατί). [/FONT]
[FONT=&quot] Αυτό μου θυμίζει παπούλη Παΐσιο όπου τραβούσαν φωτογραφίες που ποτέ δεν εμφανιζόντουσαν όμως! [/FONT]

[FONT=&quot]Στα λειτουργικά αυτό που λές:[/FONT]
[FONT=&quot]
Λειτουργικά Ήχος πλ.β (είναι κι αυτά από το βιβλίο του Καραμάνη αλλά δε θυμάμαι σε ποιόν ανήκει η σύνθεσή τους).
[/FONT][FONT=&quot] Του Α. Καραμάνη είναι τα λειτουργικά απ' όσο γνωρίζω. Υπάρχουν εδώ (http://www.psaltologion.com/attachment.php?attachmentid=17245&d=1251908666 )[/FONT][FONT=&quot]. [/FONT][FONT=&quot]Μέχρι τώρα πίστευα πως τα έχει γράψει μόνος του εξ αρχής. Άλλος τα έχει γράψει και τα έχει τροποποιήσει ο κ. Καραμάνης; Δεν το ξέρω. Ίσως.[/FONT]
 
Last edited:

Τάσος Μπόκος

Παλαιό Μέλος
Ευχαριστούμε πολύ για το υλικό.
Άκουσα την αγρυπνία και πραγματικά εντυπωσιάστικα.
Ψάλλουν έτσι όπως θα έπρεπε να είναι το ψάλσιμο: υπέροχη επιλογή ρεπερτορίου, στιβαρός ρυθμός, συνοχή, σεμνότητα, εκκλησιαστικό ήθος....
Η εικόνα πού είχα για τον κ.Καλαμπάκα (από τα cd με τη χορωδία του) άλλαξε άρδην.
Συγχαρητήρια!
 

Τάσος Μπόκος

Παλαιό Μέλος

Υ.Γ. Στο τέλος της Λιτής ψάλθηκε μέρος από το ωραιότατο μάθημα του Ιωάννη Κουκουζέλη Κεχαριτωμένη χαίρε.

Σε ποιο βιβλίο (εκτός από του Ιεροθέου ιερομονάχου) έχει εκδοθεί το "Κεχαριτωμένη χαίρε";
Νομίζω κάπου το έχω δει και, μάλιστα (αν θυμάμαι καλά) έχει μια σημείωση που λέει ότι ο Ραιδεστηνός (;) το έχει χωρίσει για να ψάλλεται δίχορο.
 
Last edited by a moderator:
Top