ieropsaltis
New member
Θα μπορουσε καποιος να ανεβασει μερικους στιχους απο τα αργα ανοιξανταρια..
Θα μπορουσε καποιος να ανεβασει μερικους στιχους απο τα αργα ανοιξανταρια..
Καλημέρα , αυτά θέλετε;
Μπορείς να γίνεις πιο συγκεριμένος; Σ' αυτά τα ανοιξαντάρια; Ή μήπως του Ιω. Κουκουζέλη σε σύντμηση του Χουρμουζίου; Βάλε μια εικόνα.καλησπέρα θα ηθελα να ρωτήσω γιατι υπάρχει υφεση στον κε στον δευτερο στίχο των ανοιξανταριων τού χουρμουζιου;δηλωνει κατι η πορεια του μέλους;
Μπορείς να γίνεις πιο συγκεριμένος; Σ' αυτά τα ανοιξαντάρια; Ή μήπως του Ιω. Κουκουζέλη σε σύντμηση του Χουρμουζίου; Βάλε μια εικόνα.
καλησπέρα θα ηθελα να ρωτήσω γιατι υπάρχει υφεση στον κε στον δευτερο στίχο των ανοιξανταριων τού χουρμουζιου;δηλωνει κατι η πορεια του μέλους;
Χριστὸς ἀνέστη!
Ὅπως τὸ διευκρινίζει ὁ καθηγητὴς Γρηγόριος Στάθης στὴν μελέτη του "Η ΣΥΝΤΟΜΗ ΚΑΙ ΑΡΓΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΨΑΛΜΩΔΙΑΣ (1991), τὰ μέλη, ποὺ τὸ κείμενό τους εἶναι ψαλμικό (καθὼς καὶ τὰ Ἀσματικὰ Τριαδικά, Χερουβικὰ καὶ Κοινωνικά), ἀνῆκουν στὸ ΠΑΠΑΔΙΚΟ ΓΕΝΟΣ.
Έχετε δίκιο και από παλαιότερες ηχογραφήσεις στο Αγιον Όρος δεν εκτελείται όπως είναι στο κείμενο. τα τελευταία χρόνια ο π. Ιερόθεος πολλές φορές εκτελεί κατά το κείμενο βέβαια το άκουσμα έρχεται ως ξένο στα αυτιά μας διότι έχουμε συνηθίσει ακουστικά αυτό που όλοι ψάλλουμε και έχουμε ακούσειΣτα συντετμημένα από τον Χουρμούζιο ανοιξαντάρια του Ιωάννη Κουκουζέλη, στον πρώτο στίχο και στην συλλαβή "Ανοίξαντός σου ΤΗΝ χείρα" τίθεται διατονική φθορά του Πα επί του Βου (βλ. σχήμα). Όμως η μετάθεση αυτή δεν εκτελείται κατά τον τρόπο που είναι γραμμένη σε καμιά από όσες εκτελέσεις έχω ακούσει. Αυτό που γίνεται είναι ότι η μετάθεση "μετατίθεται" μερικούς φθόγγους παρακάτω, όπως φαίνεται στο συνημμένο. Αυτό τουλάχιστον καταλαβαίνω εγώ ακούγοντας τις ηχογραφήσεις. Να προσθέσω δε ότι ο συνηθισμένος τρόπος εκτέλεσης μου φαίνεται ότι ακούγεται καλύτερα στο αυτί και πιο είναι και πιο εύκολο να εκτελεσθεί. Αν υπάρχει οποιαδήποτε άποψη ή εξήγηση στο συγκεκριμένο θέμα, θα χαρώ να την ακούσω. Αντίστοιχη γραμμή υπάρχει και στο "Αντανελείς ..." και πάλι οι ηχογραφήσεις ακολουθούν το ίδιο μοτίβο.
Υπάρχει κάποια παραπομπή σε ηχητικό;... τα τελευταία χρόνια ο π. Ιερόθεος πολλές φορές εκτελεί κατά το κείμενο ....