Χορός Κωνσταντινουπολιτών υπό Θρ. Στανίτσα - «Θεαρχίω νεύματι», Κων. Πρίγγου

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Πρόκειται για το οκτάηχο Δοξαστικό των Εσπερίων της Κοιμήσεως της Θεοτόκου «Θεαρχίω νεύματι» όπως το έγραψε στο έργο του «Η Πατριαρχική Φόρμιγξ - Μουσική Κυψέλη» ο αοίδιμος Άρχων Πρωτοψάλτης της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Κωνσταντίνος Πρίγγος, διασκευή πάνω στο μελοποίηση του Πέτρου του Πελοποννησίου. Στην παρούσα ανάρτηση παρατίθεται η ηχογράφηση του μέλους αυτού από πρόβα της μεγάλης χορωδίας του Συνδέσμου Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως. Το χορό διευθύνει ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Μ.τ.Χ.Ε. Θρασύβουλος Στανίτσας.

Η ηχογράφηση αναρτήθηκε εδώ: http://analogion.com/forum/showpost.php?p=121402 από τον κ. Αθανάσιο Παϊβανά, μαθητή του Άρχοντος. Βέβαια, υπέστη επεξεργασία για την παρούσα ανάρτηση, καθώς ο ήχος ήταν μουντός.

Τα ισοκρατήματα καταγράφηκαν από την ηχογράφηση, καθώς πιστεύουμε πως πλησιάζουν στη φιλοσοφία του Πρίγγου με το να μην είναι συχνά εναλλασσόμενα.

Την εξαιρετική αυτή εκτέλεση επισκιάζει και ένα λαθάκι: Μπαίνοντας στον πλ. β', μάλλον μπερδεύονται οι ισοκράτες και, νομίζοντας πως είναι στο φυσικό Βου (ενώ το Βου της παραλλαγής του δευτέρου ήταν στο ύψος του Γα), κατεβαίνουν μία αντί για δυο φωνές που χρειαζόταν για να πιάσουν τον Πα καθιστώντας το άκουσμα ασαφές, κάτι που λύνεται σύντομα με την παρέμβαση το χοράρχου. Τα 'χουν αυτά οι πρόβες...



Επισυνάπτω και τη νέα επεξεργασία που έκανα, όπου τόνισα τα πρίμα. Το ελαφρό φύσημα που εμφανίστηκε μπορεί να περιοριστεί, αλλά θα ξαναγίνει μουντός ο ήχος...
 

Attachments

  • Χορός Κων-πολιτών υπό Στανίτσα - Θεαρχίω νεύματι», Κων. Πρίγγου.mp3
    25.5 MB · Views: 86
Last edited by a moderator:
Top